Review: Sevenhugs

Review: Sevenhugs

Zo maken we nooit een review over een afstandsbediening en zo heb je er in twee in een maand. Deze keer eentje van Sevenhugs. Een fabrikant die gestart is als kickstarter project.

In juni 2016 haalde Sevenhugs via een investeringsronde 17,5 miljoen dollar op. Om meer geld op te halen en te zorgen voor naamsbekendheid startte men een kickstarter project in december 2016. In totaal werd er door 5.800 mensen meer dan 1 miljoen dollar opgehaald. Best wel een succesvolle start dus. Zoals alle kickstarter projecten duurde het nog even een tijd voordat hij geleverd zou gaan worden. Eind 2018 was het zover.

Deze remote onderscheid zich doordat hij geen fysieke knoppen heeft. Hij heeft in plaats hiervan een hoge resolutie scherm waarmee alles te bedienen is. Dit scherm is 3,4" groot en heeft een anti vinger laag om vlekken tegen te gaan. De afstandsbediening is 136 x 42 x 7,7 mm groot. Je kunt dus wel zeggen dat hij compact is en dit is in het begin wel even wennen, zeker als je een Logitech Harmony gewend bent. Het formaat is eigenlijk precies zo gemaakt dat je met je duim overal bij kunt. Hij weegt maar 62 gram, persoonlijk vind ik dit wel aan de lichte kant. Hierdoor heb je het idee dat je bijna niks in je hand hebt.

Hij wordt gevoed door een 700mA lithium batterij welke op te laden is door USB-C. Volgens Sevenhugs moet de remote 2 dagen meegaan. Tijdens het testen hield de remote het bijna 4 dagen vol. Als je hem veel gebruikt merk ik wel dat de batterij vrij snel leeg gaat, dus advies is om hem altijd terug op de oplader te zetten. Dit opladen kun je doen door hem in de bijgeleverd basis te plaatsen. Hier steekt een USB-C stekker uit. Ik moet wel zeggen dat ik deze constructie niet heel erg stabiel vind. Als je even per ongeluk tegen de remote aanstoot zal hij waarschijnlijk ombuigen. De voet is wel stevig omdat deze een beetje verzwaard is.

De Sevenhugs werkt via WiFi, Bluetooth en Infrarood. Met deze laatste kun je natuurlijk de tv, stereo en mediaspeler bedienen. Volgens Sevenhugs worden er meer dan 650.000 apparaten ondersteund. Dus de kans dat jouw apparaat er tussen zit is vrij groot. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je deze zelf ook nog inleren. Via de WiFi verbinding kun je bv je Nest Thermostaat of Philips Hue koppelen.

"Lekker richten"

Uniek aan de remote is dat je de mogelijkheid krijgt om te richten naar het apparaat wat je aan wilt hebben. Hij zal dan meteen het juiste scherm tonen. Superhandig natuurlijk als je meerdere apparaten hebt. Deze positie bepaling doet hij door de bijgeleverde "Room sensors". Deze kun je op elk willekeurig punt in de kamer plaatsten. Zorg alleen dat ze niet te dicht op elkaar zitten. 


Wat krijg je:

- Remote
- 3 positie sensoren
- Handleiding
- Adapter
- Oplaad-/basisstation


Uiterlijk Remote:

Grootte remote:

Uiterlijk sensoren:

Grootte Sensoren:


Installatie:

De eerste stap is om de afstandsbediening te installeren is door hem op te laden door hem in het basisstation te plaatsen. Als hij een beetje is opgeladen start je de remote op. Hij zal je welkom heten en zorgen dat je verbonden wordt met je WiFi netwerk. Nadat hij verbonden is begint er meteen een download van een nieuwe firmware. Goed om te zien dat men blijft werken aan de remote.

Remote verbinden met APP:

De volgende stap is zorgen dat de Sevenhugs kan praten met de APP. Dit kun je regelen door de APP te downloaden en hem op te starten. Hierna maak je een account aan en zal hij beginnen de afstandsbediening toe te voegen. Hierbij had ik behoorlijk wat problemen maar na een aantal keer te hebben geprobeerd en mijn router dom te hebben gemaakt, kon ik verbinding maken. Dit probleem heb ik uiteraard ook bij Sevenhugs neergelegd en daar geeft men aan dat sommige routers voor problemen zorgen, maar dat ze werken aan een oplossing.

Apparaten toevoegen:

Nu alles met elkaar in verbinding staat is het zaak om apparaten toe te voegen, want zonder dit is de remote een mooie boomerang. Ik zal beginnen met wat infrarood apparaten toe te voegen.

Onkyo 509 versterker:

Het toevoegen van een apparaten doe je via de APP. Je kunt dit direct na het opstarten regelen door op "Add device or service" te drukken. Hierbij wordt als eerste gevraagd wat voor een apparaat je gaat toevoegen. In ons geval is dit een Infrarood apparaat. Vervolgens vraagt hij wat voor een apparaat en welke locatie je woont. Het volgende scherm toont een zoek balk en de meest voorkomende merken. Omdat wij voor de 'versterker' hebben gekozen zien we meteen Onkyo er tussen staan. Als je hierop klikt krijg je een lijst met type nummers. Hierbij valt op dat er een behoorlijk database achter zit. Wij selecteren de TXNR509 waarna meteen de juiste gegevens worden gedownload. Hierna kunnen we scene's aanmaken. Later hier meer over. 

Natuurlijk heb ik meteen wat knoppen getest en deze werken allemaal zoals het hoort.

Installatie Onkyo:

 

Philips TV:

Via dezelfde stappen heb ik mijn televisie toegevoegd en dit werkt ook allemaal zoals het hoort.

Installatie schermen:

 

Popcorn Hour A200:

Voor deze mediaspeler is meestal lastig om de juiste knoppen te vinden, maar ook hierbij wordt hij zonder problemen toegevoegd.

Installatie schermen:

Zoals je kunt zien worden infrarood apparaten zonder enige problemen toegevoegd. Wat wel opvalt is dat je de remote wel goed moet richten naar het apparaat wat je wilt bedienen. Dit komt omdat hij geen IR blaster heeft zoals bv bij de Logitech Harmony.

Naast dat er een vaste set aan apparaten beschikbaar is kun je zelf ook een nieuwe inleren met de oude afstandsbediening.


"Personalize everything"

Een gave feature van deze remote is dat je de diverse schermen zelf kunt samenstellen. Dus als jij het handig vindt om de kanalen en een bepaalde input naast elkaar te hebben dan kun je dit regelen.


IP-apparaten:

Volgende apparaat wat ik wil toevoegen is de Nest thermostaat. Dit kun je doen door naar het "add device en services" scherm te gaan en vervolgens op Nest te klikken.

Installatie schermen NEST:

 


Scene's

Het is natuurlijk leuk dat we apparaten aan en uit kunnen zetten maar dit kon ik natuurlijk ook al met mijn ouderwetse afstandsbediening. Ja, toegegeven, je hebt er nu maar 1 nodig ipv van 5. De grote kracht zit er nu natuurlijk in dat je alles kan automatiseren. Dus als ik een film ga kijken dan kan ik met 1 knop zowel mijn TV, Stereo als Mediaspeler aan laten zetten. Deze staan dan natuurlijk meteen op het juiste kanaal en het juiste volume. Als ik mijn Philips Hue verlichting ook gekoppeld heb dan kan ik deze meteen ook in de juist sfeer zetten.

Voorbeeld schermen Scene:


Positie bepaling:

Zoals al gezegd kun je met deze remote naar een apparaat richten om te zorgen dat het meteen op de juiste bediening staat. Hij regelt dit door de positie van de Sevenhugs te weten. Dit weet hij door de positie van de 3 bijgeleverde sensoren te leren. Eerste stap is dus om dit in te leren. Zorg dat de sensoren in het zicht van de afstandsbediening staan en verdeeld over de ruimte. Zorg ook dat ze niet te dicht op elkaar staan. Als dit allemaal is geleerd kun je de positie van de apparaten gaan bepalen. Dit kun je doen door de Sevenhugs te richten naar je apparaten.

Ik was wat sceptisch of dit allemaal goed ging werken maar als ik naar een apparaat richt krijg ik het juiste scherm te zien. 


APP:

De APP gebruik je vooral om je apparaten toe te voegen en scene's te maken en wat algemene instelling te wijzigen. Wat jammer is dat er geen mogelijkheid is om je apparaten te bedienen. Soms kan dit best handig zijn als je toevallig toch je telefoon in je handen hebt. 


Koppeling domotica systeem:

Helaas is er op dit moment geen mogelijkheid tot een koppeling met bv Fibaro HC2 en de Homey. Sevenhugs geeft wel aan dat er een koppeling met IFTTT en Samsung Smartthings gaat komen


Conclusie:

Met de Sevenhugs kun je alle apparaten bedienen met 1 afstandsbediening. Als je bv een film gaat kijken hoef je dus niet meer 3 remote's in je hand te houden om alle verschillende apparaten aan te zetten en te zorgen dat deze op het juiste kanaal komen te staan. Dit kan nu met 1 knop.

Je bedient je apparaten via een scherm van de Sevenhugs. Hij heeft dus geen fysieke knoppen tot zijn beschikking. Dit is in het begin even wennen maar naar een tijdje weet je niet meer anders. Voordeel van dit scherm is dat je zelf alles kunt indelen en dus helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Wat wel een nadeel is dat in het donker de knoppen soms wat lastig te vinden zijn.

De ondersteuning van apparaten lijkt prima op orde. Of er echt 650.000 apparaten ondersteunt worden kunnen wij natuurlijk niet controleren maar de door ons toegevoegde apparaten werken allemaal prima. Mocht jouw apparaat er niet tussen staan dan kun je deze zelf in leren.

Naast de IR apparaten worden ook diversen ip-apparaten ondersteund. Zoals de Nest Thermostaat, Philips HUE en spotify connect. Er wordt nog gewerkt aan de ondersteuning van diversen domotica controllers. Zoals de Samsung smartthings en IFTTT. Er is ook nog geen support voor Google Home en Amazon Alexa.

De Sevenhugs is super klein met zijn 136 x 42 x 7,7 mm en voelt zeer licht in de hand. Hij heeft dit formaat omdat je dan met 1 hand alle knoppen kunt bedienen. Van mij had hij wel wat zwaarder gemogen nu voelt het allemaal wat kwetsbaar.

Het opladen gaat d.m.v. de bijgeleverde dock. Hier is een USB-C aansluiting in verwerkt waar je de remote in kunt zetten. Bij deze constructie heb ik wel wat vraagtekens. Een keer flink stoten en het breekt af.

Tijdens mijn test had ik vooral problemen met het verbinden naar mijn WiFi. Na contact met Sevenhugs hierover bleek dat dit aan mijn router lag. Men geeft aan dit probleem in de toekomst te verhelpen. 

Wat wel het meest uniek aan deze remote is dat er een sensor worden meegeleverd waarmee de positie van de Sevenhugs kan worden bepaald. Hierdoor kun je hem richten naar het apparaat wat je wilt bedienen en zal hij meteen het juiste scherm laten zien.

Zoals wel vaker met dit soort producten heeft men de basis neergezet maar moeten de puntjes nog op de i nog gezet worden en werkt dus nog niet alles 100% zoals het hoort. Ik zie wel dat Sevenhugs hard werkt om het systeem beter te maken, zo krijg ik regelmatig nieuwe firmware binnen. 

Hij is te koop voor € 299,00 wat hem niet de goedkoopste remote maakt.

+

Ondersteuning apparaten
Klein
Richten en bedienen

 

-

Prijs
WiFi problemen
Oplaadmogelijkheid in dock kan snel afbreken
Geen ondersteuning Google Home, Alexa en domotica controllers

 

 

Getest met versies:
Firmware: v0.68.42 
APP: Android - 1.7.5

Reacties (1) -

 • Rob botermans

  4-10-2019 15:49:57 | Antwoord

  goedemiddag.

  Ik heb deze afstandsbediening 3 maanden gehad. Het werkt best goed. Alleen zouden jullie nog 1 ding bij de minpunten willen zetten.

  En dat is dat het scherm super snel kapot gaat.
  Zoals je weet afstandsbedieningen liggen vaak op de bank. Dus ik ben er dan ook per ongeluk opgaan zitten. En kapot. Mijn telefoon krijg ik niet kapot op deze manier. Maar de sevenhugs gelijk kapot.
  Ik ben al 4 weken bezig om het te gemaakt te krijgen omdat sevenhugs niet thuis is. :/

Reactie plaatsen