Review: Sensative - Strips (HC2)

Review: Sensative - Strips (HC2)

De Z-Wave deur sensoren zijn al een tijdje op de markt. En er is weinig tot geen onderscheid tussen de verschillende versies. 
Sensative is het gelukt om best een uniek product op de markt te brengen. Wat hem uniek maakt kun je in deze review lezen.

De Strips is gestart als indiogogo project en heeft eind oktober 2015 bijna €70.000 opgehaald via deze crowdfunding website. Dit was meer dan 280% dan de gestelde target. Best knap voor een Z-Wave product.

Hij is te verkrijgen via de normale weg voor €59,95.

De Strips is dus een sensor die kan registreren of je deur of raam open of gesloten is. Om dit te registreren wordt er gebruik gemaakt van een kleine magneetje.

10 jaar genieten

Deze sensor heeft een ingebouwde batterij. Sensative beweert dat de batterij 10 jaar lang mee gaan. Deze batterij kan overigens niet door jezelf vervangen worden. Als hij echt 10 jaar mee gaat is dit natuurlijk ook niet echt nodig. Het is in ieder geval zeer fijn dat je er geen omkijken naar hebt.

Het mooie van deze sensor is dat hij ook deels buiten gebruikt kan worden, hij is namelijk "waterproof". Bij andere sensoren is dit nog weleens een probleem, omdat de deur naar buiten draait en de magneet niet aan de binnenkant kan worden bevestigd.

 

  

Onzichtbaar

Waar deze sensor zich onderscheidt t.o.v. zijn concurrenten is dat hij zeer plat is (3mm). Hierdoor kun je hem bijna onzichtbaar op je kozijn plaatsen. Voor het plaatsen zit er trouwens een zeer gemakkelijke plakstrip op de onderkant. 

Voorbereid op de toekomst

Door de ingebouwde Z-Wave Plus chip is hij meer voorbereid op de toekomst. Je krijgt de volgende features:

- Lager energieverbruik
- Meer bandbreedte (snellere data overdracht)
- Verbeterde "heal" mogelijkheden
- Er kan een upgrade van de firmware worden uitgevoerd (over air)
- Verbeterde beveiliging

 


Wat krijg je

- Strip
- Handleiding
- Installatie handleiding
- 2 magneten (platte en ronde)
- Doekje om je kozijn vetvrij te maken


Uitpakken:

 


Uiterlijk


Grootte

 


Installatie

Sensative heeft er voor gezorgd dat het installeren zeer gemakkelijk gaat. Het is een kwestie van de HC2 in het toevoegen modus te zetten en de 2 magneetjes los te maken aan de achterkant. Hij wordt dan herkend door de controller en toegevoegd.

Mocht dit niet lukken dan is er een handmatige manier van toevoegen. Je moet dan het ronde magneetje even 3x tegen de ronde kant houden. Het lampje zal elke keer oplichten en als het gelukt is zal hij lang oplichten. Op deze manier start je de toevoegen procedure ook.

Het vastplakken van de strip kun je doen door de plastic strip aan de achterkant te verwijderen. Om het oppervlak, waar je hem op gaat plakken, goed vetvrij te maken wordt er een doekje bijgeleverd. De magneet plak je aan de andere kant (op raam/deur) naast de sensor (niet verder dan 10mm). Als de magneet meer dan 30mm verwijderd is van de sensor zal hij de open status doorgeven. 

Zorg dat er minimaal 3,5 mm tussen het raam/de deur en de sensor zit. Er worden 2 verschillende magneetje meegeleverd, 1 platte en 1 dikke. Dus mocht je afstand wat groter zijn dan kun je de dikkere gebruiken. 


Dashboard:


Dicht


Open


Parameters:


Notificactie type


Led uit (0) / Aan (01)


Regel:

Indien de deur open is en het is maandag of dinsdag om 19.00 uur
Dan mag tuin lamp (wall Plug) aan


Conclusie

Zoek je naar een bijna onzichtbare deur/raam sensor? Dan is Strips een goede oplossing. Hij is super dun en je kunt hem gemakkelijk installeren door de plakstrip.  Ik heb geen minpunten bij deze sensor. Je zou misschien kunnen zeggen dat er geen temperatuur sensor is ingebouwd. Dat klopt inderdaad maar de meting van zo'n sensor zijn meestal niet zo betrouwbaar bij een deuropening. Dus eigenlijk heb je er dan nog weinig aan. Hij is wel iets duurder dan andere sensoren.

Wat uniek aan deze sensor is dat deze ook buiten te gebruiken is. Tenminste als je hem niet vol in de regen hangt.

 

+

Zeer dun
Batterij hoeft niet verwisseld te worden
Gemakkelijk te installeren
Z-wave Plus

-

Prijs (iets duurder dan concurrentie)

 

Wil je hem met de ZipaBox/ZipaTile gebruiken? Bekijk hier de review. 

 


 

 

Sensative bedankt voor het beschikbaar stellen van deze sensor:

 

Deze module is te koop via:

Delen op:

Reacties (1) -

  • Piet

    18-10-2016 21:44:16 | Antwoord

    Werkt pas perfect met de laaste versie 4.100 van de HC2. De verbinding tussen het bovenstuk (de accu) en de basis (de electronica) is redelijk zwak wat verwijderen/herplaatsen moeilijk maakt, de las komt gemakkelijk los.

Reactie plaatsen