Review: Sensative Multi Sensor - Comfort

Review: Sensative Multi Sensor - Comfort

Leuk om te zien dat er steeds meer domotica producten op de markt komen en dat bekende fabrikanten hun assortiment uitbreiden. Vandaag is Sensative aan de beurt met hun nieuwe multi sensor.

Sensative zien we niet zoveel voorbij komen op onze blog. Dit kan kloppen, want tot op heden hadden ze alleen een deur- en raamsensor in hun assortiment. Dit bedrijf is ontstaan uit een Indiogogo  project. Eind oktober 2015 hadden ze bijna €70.000 opgehaald via deze crowdfunding website. Dit was meer dan 280% dan de gestelde target. Leuk om dit zien dat ze 3 jaar later nog steeds bestaan en nieuwe producten blijven ontwikkelen. Ze hebben recent 2 nieuwe producten op de markt gebracht: Strip Comfort en de Strips Drip. De eerste gaan wij voorzien van een review.

Met de Sensative Strip comfort krijg je de mogelijkheid om temperatuur en licht te meten. Met de temperatuurmeter kun je bv bepalen of je verwarming aan moet gaan als de ruimte onder een bepaalde temperatuur komt. Hiervoor moet je thermostaat natuurlijk wel verbonden zijn met je controller. De licht sensor is handig om automatisch een lamp aan te zetten als het donker wordt. 

"Wife Acceptance Factor: 10 punten"

Deze sensor heeft een goede WAF omdat hij super plat is met zijn 195 x 15 x 3 mm. Als je hem een beetje slim ophangt zul je hem niet zo snel zien. Dat ophangen kun je doen met de plakstrip aan de achterkant of met de bijgeleverde ophangbeugel. De sensor is glad afgewerkt en heeft een witte kleur. Aan de rechterkant zit een LEDje om de status aan te geven. Hij werkt via de draadloze Z-Wave plus protocol.

"Batterij vervangen verleden tijd"

Door de ingebouwde batterij, die tot 10 jaar mee moet gaan, hoef je geen batterij meer te verwisselen. Dat scheelt weer geld en is ook beter voor het milieu.

Waterdetectie

Naast de temperatuur en lux meting kan deze sensor water detecteren. Hierbij moet wel vermeld worden dat er geen IP-rating wordt gegeven door Sensative en er geadviseerd wordt om een speciale ophangbeugel te gebruiken. Of te wel: leuk dat deze optie aanwezig is maar ons advies is om hier geen gebruik van te maken.

Hij is te koop via onze partner voor € 59,99 wat hem niet de goedkoopste maakt.


Wat krijg je:

- Strip
- 2x handleiding
- Ophangbeugel
- 2x schroeven en pluggen
- Magneet (voor toevoegen/resetten)

Grootte:

Uiterlijk


 

Installatie:

Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

- Homey by Athom
- Zipato Zipatile
- Fibaro Homecenter 2
- Vera Plus
- Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey:

De eerste stap om de comfort toe te voegen is door in te loggen op de Homey. Je gaat hier na naar je apparaten en je klikt op het plusje. Vervolgens zoek je de sensative op. Helaas zag ik de comfort niet staan en probeer ik hem als "generic z-wave" toe te voegen. De sensor wordt gevonden maar niet toegevoegd. Gelukkig heeft Homey een actieve community waar ik de maker van de Sensative APP gevraagd heb of hij de comfort kon toevoegen. Na het aanleveren van de "description XML" heeft hij een support gemaakt. Hierna kon ik hem toevoegen door na het starten van de leermodus door de bijgeleverde magneet 3x over de sensor heen te bewegen. De LED zal 5 sec. aanblijven om aan te geven dat het gelukt is.

Ik zie bij mijn apparaten de LUX- en temperatuurmeter en batterij status verschijnen. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

  •  

Flow opties:

ALS:

EN:

Voorbeeld flow:

Deze keer maken we een simpel flow. 

 


ZipaTile:

Het toevoegen van deze sensor kun je doen door in te loggen op de ZipaTile en naar de "device manager" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en selecteer je Z-Wave. De controller zal in leermodus gaan. Je moet hierna de magneet bij de sensor verwijderen waardoor hij wordt toegevoegd. De LED zal 1 keer kort oplichten om hierna lang aan te blijven om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. Mocht je per ongeluk de magneet al verwijderd hebben dan kun je de sensor ook handmatig in de leermodus zetten door de magneet 3x over de sensor heen te bewegen.

De sensor werd toegevoegd en zie de LUX- en temperatuurmeter verschijnen op het dashboard. De waardes komen ook binnen.  Ik heb de temperatuur en LUX niet na gemeten met een geijkte meter maar mijn andere sensoren geven dezelfde temperatuur/lux aan. Er zijn geen configuratie mogelijkheden aanwezig dus deze zal je handmatig moeten toevoegen (zie verder op in dit artikel).

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Rule creator opties:

Voorbeeld rule:

Indien de lux meter lager dan 50 doorgeeft dan mag de lamp aan.


Fibaro Home Center 2

Als 3de controller is de Fibaro Home Center 2 aan de beurt. Als eerste log je in op de controller en ga je naar je device om vervolgens op "add or remove" te klikken. Klik hierna op "add" om de controller in de leermodus te zetten. Hierna verwijder je de magneet van de sensor. De LED zal 1 keer gaan knipperen om vervolgens lang aan te blijven. Mocht je per ongeluk de magneet al verwijderd hebben dan kun je de sensor ook handmatig in de leermodus zetten door de magneet 3x over de sensor heen te bewegen.

Hij werd toegevoegd aan mijn apparaten en ik zie de LUX- en temperatuurmeter en, nog belangrijker, de waardes komen binnen. Ik heb de temperatuur en LUX niet na gemeten met een geijkte meter maar mijn andere sensoren geven dezelfde temperatuur/lux aan. Er zijn geen configuratie mogelijkheden aanwezig dus deze zal je handmatig moeten toevoegen (zie verder op in dit artikel).

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Zoals je kunt zien zijn alle sensoren aanwezig en als bonus krijg ik een power meter. Geen idee waarom deze er tussen staat.

Voorbeeld scene:

Wil een regel als de lux meter onder de 50 lux komt dat dan een lamp aangaat.


Vera Plus:

De volgende controller is de Vera. Je moet het toevoegen starten door in te loggen en naar de "devices" te gaan. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je de sensor op. Helaas zie ik hem niet in de lijst dus probeer ik hem als "generic z-wave". De controller zal in leermodus gaan. Je moet hierna de magneet bij de sensor verwijderen waardoor hij wordt toegevoegd. De LED zal 1 keer kort oplichten om hierna lang aan te blijven om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. Mocht je per ongeluk de magneet al verwijderd hebben dan kun je de sensor ook handmatig in de leermodus zetten door de magneet 3x over de sensor heen te bewegen.

Ik zie bij de "devices" een lux meter en lichtmeter. De configuratie moet je zelf doen (zie verder op in dit artikel). 

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Configuratie:


Domoticz

De laatste controller die wij de comfort gaan testen is de Domoticz met de Aeon Labs USB Z-Wave stick. Ben benieuwd of hij met deze goed gaat werken. We loggen in en gaan naar het menu "Setup" en dan "Hardware". Vervolgens klik ik op "Setup" bij de stick en klik ik rechts op "include node". Hierna verwijder je de magneet van de sensor. De LED zal 1 keer gaan knipperen om vervolgens lang aan te blijven. Mocht je per ongeluk de magneet al verwijderd hebben dan kun je de sensor ook handmatig in de leermodus zetten door de magneet 3x over de sensor heen te bewegen.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld event:


Parameters:

Met parameters kun je zaken instellen zoals de gevoeligheid. Bij de meeste controllers staat dit allemaal netjes in de configuratie bij sommige niet en zul je (als je deze wilt veranderen) handmatig moeten toevoegen. Zie onderstaand de belangrijkste instelmogelijkheden.

2) Indicator LED
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan

3) Temperatuur reportage interval
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 1 - Normaal , 2 - Hoog

4) Temperatuur reportage aan of uit
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan

5) Temperatuur unit
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - Celsius, 1 - Fahrenheit

6) Temperatuur alarm
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan

7) Temperatuur hoog alarm
Standaard instelling: 60
Beschikbare instelling: -20, 60 graden

8) Temperatuur laag alarm
Standaard instelling: 60
Beschikbare instelling: -20, 60 graden

9) Lux rapportage
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan, 2 alleen als waarde hoger is dan in parameter 10 en 11 

10) Lux hoog rapportage
Standaard instelling: 40000
Beschikbare instelling: 3 t/m 64000 lux

11) Lux laag rapportage
Standaard instelling: 5000
Beschikbare instelling: 1 t/m 42000 lux


Concurrentie:

Deze sensor is uniek door zijn compacte formaat en ingebouwde batterij. Nog sterker er zijn geen Z-wave sensor met alleen een lux- en temperatuur meting beschikbaar. Je komt dan al gauw bij de multisensoren in de buurt, zoals bv de 4 in 1 van Aeon Labs of de Fibaro Motion sensor.


Video review:


Conclusie:

Met deze sensor krijg je de mogelijkheid de temperatuur van een kamer te meten. Je kunt hiermee je verwarming aansturen, uiteraard moet deze dan wel gekoppeld zijn aan je controller. Naast deze mogelijkheid krijg je een LUX meter. Hiermee kun je automatisch een lamp laten aan gaan als het te donker wordt.

Uniek aan deze sensor is zijn formaat. Hij is maar 3 mm dik, hierdoor kun je hem onopvallend ophangen. Hij heeft een ingebouwde batterij waardoor dit mogelijk is. Deze batterij moet volgens Sensative tot 10 jaar mee gaan. Het ophangen kan met de bijgeleverde beugel of via een plakstrip welke aan de sensor vast zit.

Hij werkt via de draadloze Z-Wave plus protocol dus voorbereid op de toekomst. 

Je kunt hem kopen via onze partner voor € 59,99 wat hem niet de goedkoopste sensor maakt.

+

Zeer klein
Geen batterijen wisselen meer
Goeie WAF

-

Prijs

 

Wil je deze Multi sensor kopen?:

 

We willen Sensative bedanken voor het beschikbaar stellen van dit product:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.11, APP: 1.1.0
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414

Reactie plaatsen