Review: Sensative Drip

Review: Sensative Drip

Nadat we de Sensative Comfort voorzien hebben van een review is de Drip aan de buurt. Dit is een sensor om waterlekkage te detecteren. We gaan hem uiteraard uitgebreid behandelen met de diversen controllers.


Zoals de naam al doet vermoeden is de Drip is een sensor waar je water lekkage mee kunt detecteren. Handig is om bij de wasmachine in de buurt te hebben. Je wilt namelijk een seintje geven als je huis dreigt een zwembad te worden. Dit seintje kun je natuurlijk prima regelen met de domotica controller. Het is zelfs mogelijk om op afstand te zorgen dat de hoofdwaterkraan wordt dichtgedraaid. Een alarm wordt trouwens gegeven als de sensor boven de 10% vochtigheid komt.

"There is more"

Naast de water detectie heeft deze sensor ook een temperatuur- en lux meter ingebouwd. Deze temperatuurmeter kun je ook gebruiken als brandmelder. Als er namelijk brand is zal de temperatuur om hoog gaan en kun je een signaal hiervan sturen. De lux-meter is een leuk extraatje maar zie niet zo het nut hiervan in aangezien deze sensor vaak op donkere plekken wordt gebruikt. 

"Wife Acceptance Factor: 10 points"

Deze sensor is super plat met zijn 195 x 15 x 3 mm. Als je hem een beetje slim ophangt zul je hem niet snel zien. Dat ophangen kun je doen met de plakstrip aan de achterkant of met de bijgeleverde ophangbeugel. De sensor is glad afgewerkt en heeft een witte kleur. Aan de rechterkant zit een LEDje om de status aan te geven. Hij werkt via de draadloze Z-Wave plus protocol.

"Batterij vervangen verleden tijd"

Door de ingebouwde batterij, die tot 10 jaar mee moet gaan, hoef je geen batterij meer te verwisselen. Dat scheelt weer geld en is ook beter voor het milieu.

Hij is te koop via onze partner voor €59,99.


Wat krijg je:

- Drip sensor
- 2x handleiding
- Ophangbeugel met waterpads
- 2x schroeven en pluggen
- Magneet (voor toevoegen/resetten)

Grootte:

Uiterlijk:


Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey

Als eerste controller gaan we deze sensor toevoegen aan de Homey. Als eerste stap loggen we in op de Homey. Vervolgens gaan we naar het apparaten gedeelte en klikken op het (+) icon. Hierna installeer je de Sensative APP (mocht je deze nog niet hebben) vervolgens zoek je de Drip op. Na het verwijderen van de magneet op de achterkant van de sensor zal hij meteen gevonden worden. Mocht dit niet het geval zijn dan kun met het magneetje 3x over de sensor heen bewegen. Hierbij zal de LED gaan oplichten, als dit 5x achter elkaar gebeurd, dan is het toevoegen niet gelukt. Hij werd bij mij gelukkig vrij snel gedetecteerd en ik zie hem bij mijn apparaten verschijnen (LUX, Temperatuur, Water Alarm, batterijniveau).

Het plaatsen doe je door de plastic bescherm stripjes los te halen (zowel van de blauwe beugel als de sensor) en hem vast te plakken op de juiste plek. De juist plek is uiteraard zo dicht mogelijke bij de mogelijke lekkage.

Installatie schermen:

Apparaten:

Configuratie:

Flow opties:

Om verschillende regels te maken heb je onderstaande opties tot je beschikking:

ALS:

EN:

Flow voorbeeld:

Waar deze sensor natuurlijk goed in is het detecteren van water. Dus in ons voorbeeld zullen wij hier ook gebruik van gaan maken. Als er lekkage is gedetecteerd is, willen we een notificatie ontvangen en dat de Homey zegt dat er waterlekkage is. Als extra bonus willen we dat de waterkraan afgesloten wordt. Dit zou je bv kunnen regelen met deze Z-Wave kraanafsluiter.


Zipatile

De sensor toevoegen aan de ZipaTile gaat door in te loggen en naar apparaten beheer te gaan. Vervolgens op de toevoegen knop te klikken en Z-Wave te selecteren. Hierna verwijder je de magneet van de sensor. Hij zal dan automatisch gevonden worden. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je de magneet 3x heen en weer bewegen over de sensor. Mocht het toevoegen niet gelukt zijn dan zal de LED 5x gaan knipperen. Hij werd bij mij gevonden en toegevoegd en zie een LUX meter, temperatuurmeter, het water lekkage niveau en het batterijniveau. Helemaal compleet dus.

Installatie schermen:

Dashboard:

  •  

Je krijgt dus een watersensor, luxmeter en temperatuurmeter.

Configuratie:

Rule creator:

Om regels te maken heb je onderstaande opties tot je beschikking:

Voorbeeld regel:

We willen graag dat de hoofd waterkraan wordt afgesloten als er lekkage is gedetecteerd.


Fibaro Home Center 2

De volgende controller is de HC2 van Fibaro. Het toevoegen gaat weer door de controller in de "toevoegen" stand te zetten en de magneet te verwijderen bij de sensor. Hij zal dan automatisch gevonden worden. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je de magneet 3x heen en weer bewegen over de sensor. Mocht het toevoegen niet gelukt zijn dan zal de LED 5x gaan knipperen. Hij werd hierna toegevoegd aan de HC2. Het valt mij op dat er gemeld wordt dat er nog geen template beschikbaar is. Ondanks dit, zie ik netjes op het dashboard een LUX meter, temperatuurmeter, het water lekkage niveau en het batterijniveau.

Het plaatsen doe je door de plastic bescherm stripjes los te halen (zowel van de blauwe beugel als de sensor) en hem vast te plakken op de juiste plek. De juiste plek is uiteraard zo dicht mogelijke bij de mogelijke lekkage.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Scene opties:


  • Waterlekkage opties

  • Lux opties

  • Temperatuur opties

Voorbeeld scene:

Ik wil graag dat er een notificatie wordt gestuurd en dat de waterkraan wordt afgesloten. Als laatste wil ik de scene "lights" draaien, die indien het donker is, ook nog de lampen aanzet. Wel zo handig dat ik ook nog kan zien waar de lekkage precies is.


Vera Plus

Het toevoegen van deze sensor kun je starten door in te loggen op de Vera en naar de devices te gaan. Vervolgens klik ik op "add device" en zoek ik de Sensative op. Helaas zie ik hem niet in het lijstje staan, dus probeer ik hem toe te voegen als generic sensor. Om het toevoegen te starten verwijder magneet aan de achterkant. Hij zal dan automatisch gevonden worden. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je de magneet 3x heen en weer bewegen over de sensor. Mocht het toevoegen niet gelukt zijn dan zal de LED 5x gaan knipperen. Hij werd bij mij gevonden en toegevoegd en zie 3 rare apparaten met een vage naam. Dat belooft dus niet veel goeds. Maar als ik de sensor nat maak dan komt er een waarde binnen. Dus blijkbaar werkt dit zoals het hoort. De temperatuur en LUX meter krijg ik niet werkend.

Het plaatsen doe je door de plastics bescherm stripjes los te halen (zowel van de blauwe beugel als de sensor) en hem vast te plakken op de juiste plek. De juiste plek is uiteraard zo dicht mogelijke bij de mogelijke lekkage.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

 

Voorbeeld scene:

Ik wil graag een scene maken waarbij de waterkraan wordt dichtgedraaid zodra er een lekkage wordt gedetecteerd. Ik stuur ook nog een notificatie naar mijn telefoon, wel zo handig als ik niet thuis ben.


Domoticz

Als laatste controller is Domoticz aan de beurt. Je kunt het toevoegen starten door naar het menu item "setup" en daarna naar "hardware" te gaan. Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node secure (aan de rechterkant). Na het verwijderen van de magneet op de achterkant van de sensor zal hij meteen gevonden worden. Mocht dit niet het geval zijn dan kun met het magneetje 3x over de sensor heen bewegen. Hierbij zal het LED gaan oplichten als dit 5x achter elkaar gebeurd dan is het toevoegen niet gelukt. Hij werd bij mij gelukkig gevonden en zie hem bij mijn apparaten verschijnen (LUX, temperatuur, water alarm, batterijniveau).

Het plaatsen doe je door de plastic bescherm stripjes los te halen (zowel van de blauwe beugel als de sensor) en hem vast te plakken op de juiste plek. De juiste plek is uiteraard zo dicht mogelijke bij de mogelijke lekkage.

Installatie schermen:

Dashboard:

Voorbeeld regel:

Ik wil graag dat als er waterlekkage is gedetecteerd dat er dan een notificatie wordt gestuurd en dan de waterkraan wordt dicht gedraaid.


Parameters:

Met parameters kun je zaken instellen zoals de gevoeligheid. Bij de meeste controllers staat dit allemaal netjes in de configuratie bij sommige niet en zul je (als je deze wilt veranderen) handmatig moeten toevoegen. Zie onderstaand de belangrijkste instelmogelijkheden.

2) Indicator LED
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan

3) Temperatuur reportage interval
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 1 - Normaal , 2 - Hoog

4) Temperatuur reportage aan of uit
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan

5) Temperatuur unit
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - Celsius, 1 - Fahrenheit

6) Temperatuur alarm
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan

7) Temperatuur hoog alarm
Standaard instelling: 60
Beschikbare instelling: -20, 60 graden

8) Temperatuur laag alarm
Standaard instelling: 60
Beschikbare instelling: -20, 60 graden

9) Lux rapportage
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan, 2 alleen als waarde hoger is dan in parameter 10 en 11 

10) Lux hoog rapportage
Standaard instelling: 40000
Beschikbare instelling: 3 t/m 64000 lux

11) Lux laag rapportage
Standaard instelling: 5000
Beschikbare instelling: 1 t/m 42000 lux

12) Lekkage alarm
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan

13) Lekkage alarm nivo
Standaard instelling: 10
Beschikbare instelling: 1 - bijna droog t/m 100 (Nat)

14) Luchtvochtigheid
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 120 - uur


Veelgestelde vragen:

Hoelang gaat de batterij mee van deze sensor?

Volgens Sensative moet hij 10 jaar meegaan.

Kan ik de sensor nog verplaatsen nadat ik hem vastgeplakt hebt?

Ja, dat kan omdat de plakstrip even nodig heeft om goed vast te plakken.

Kan ik de batterij vervangen?

Nee, dit is niet mogelijk

Hoe kan ik de sensor resetten?

Op de Sensative website staat een zeer uitgebreide handleiding: https://sensativesupport.zendesk.com/hc/en-us/categories/360000110511-Strips-Drip


Video review:


Concurrentie:

Deze sensor is uniek door zijn compacte formaat en ingebouwde batterij. Uiteraard zijn er wel concurrent maar deze zijn een stuk groter.

- Aeon Labs Water sensor 6
- HANK Water sensor
- Fibaro Flood sensor
- Neo Coolcam water sensor


Conclusie:

Deze sensor is ideaal om waterlekkage te kunnen detecteren. Wel zo'n fijn gevoel als je bv nog een was moest draaien, terwijl je niet thuis bent, en de machine gaat lekken.

Uniek aan deze sensor is zijn formaat. Hij is maar 3 mm dik, hierdoor kun je hem onopvallend ophangen. Hij heeft een ingebouwde batterij waardoor dit mogelijk is. Deze batterij moet volgens Sensative tot 10 jaar mee gaan. Het ophangen kan met de bijgeleverde beugel of via een plakstrip welke aan de sensor vast zit. Vastschroeven behoort ook tot de mogelijkheden.

Hij werkt via de draadloze Z-Wave plus protocol dus voorbereid op de toekomst.

Je kunt hem kopen via onze partner voor € 59,99 wat hem niet de goedkoopste sensor maakt.

+

Zeer klein
Geen batterijen wisselen meer
Goeie WAF

-

Prijs

 

Wil je deze watersensor kopen?:

 

We willen Sensative bedanken voor het beschikbaar stellen van dit product:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.11, APP: 1.1.0
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414

 

Reactie plaatsen