Review: Robbsmart inbouwdimmer z-wave 2-draads

Review: Robbsmart inbouwdimmer z-wave 2-draads

Het is goed om te zien dat er steeds meer Z-Wave producten op de markt komen. Hierdoor komt er meer concurrentie wat vaak de prijs voordelig beïnvloed. Zo ook dit nieuwe product van Robbsmarrt: de Micro Smart Dimmer - 2 draads welke met Z-Wave werkt.
We gaan hem aan de tand voelen.

Met deze smart dimmer krijg je de mogelijkheid om draadloos een lamp aan- en uitzetten, daarnaast kun je hem ook dimmen. Hij doet deze draadloze communicatie via de Z-Wave plus protocol. Hij werkt met diversen domotica controllers samen. We zullen hem met een aantal gaan testen. Later hier meer over.

Het fijne aan deze module is dat je hem onzichtbaar kunt inbouwen. Je plaats deze module namelijk in de inbouwdoos welke achter je bestaande wandschakelaar zit. Wat een bijkomend voordeel hiervan is dat je hem ook nog kan bedienen via deze schakelaar. Hij werk zowel met een pulsschakelaar en een wip schakelaar (boven naar beneden). Om hem in te bouwen moet je inbouwdoos minimaal 50mm diep zijn anders wordt het vrij lastig om hem erin te krijgen. Hij is namelijk wat dikker dan bv een Fibaro inbouwmodule.

Je kunt op deze module een normale gloeilamp, halogeen en LED lampen aansluiten. Er kan maximaal 400W op worden aangesloten als je gloeilamp gebruikt. Als je een LED lamp gebruikt kan er maximaal 200W op worden aangesloten. Deze versie heeft een blauwe (NUL) draad nodig als je hem gaat aansluiten. Dit is niet in alle inbouwdozen aanwezig. Gelukkig bestaat er ook een 2 draadsversie.

"Safety first"

Deze dimmer is goed beveiligd hij kan namelijk detecteren over de dimmer niet te heet wordt. Indien hij boven de 90 graden komt zal hij zich zelf uitschakelen en een signaal naar de controller sturen. Andere beveiliging is dat hij kan detecteren of het maximale vermogen wordt overschreven. Indien er meer dan 20 seconde 1,5A wordt gevraagd zal hij zichzelf uitzetten en een signaal sturen naar de controller. 

Wat deze module bijzonder maakt is zijn prijs. Hij is namelijk al te koop voor € 49,95 via onze partner.


Wat krijg je:

 - Dimmer module
- Handleiding (Engels)

Uiterlijk:

Grootte:


Wij zullen deze button gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey

Zoals gebruikelijk beginnen we bij de Homey met het toevoegen van deze dimmer. Als eerst zorg je dat hij wordt aangesloten. Zorg dat je de stroom eraf hebt en de draden op de juiste manier aansluit. Er wordt een duidelijke handleiding meegegeven dus hier moet wel uit te komen zijn. Als je alles hebt aangesloten wacht dan nog even met het er weer opzetten van de stroom. Het is namelijk handig om eerst de Homey in de toevoegen stand te zetten. Dit kun je doen door in te loggen en naar de apparaten te gaan. Vervolgens klik op je het plusje rechtsbovenin en zoek je de inbouwdimmer op. Letop dat je de z-wave versie pakt er is namelijk ook een Zigbee variant.

Als het toevoegen op de Homey is gestart voorzie je de dimmer van stroom. Hij zal dan meteen gevonden worden. Mocht het toevoegen overigens niet lukken zorg dat de dimmer dan dichterbij de controller is of andersom. Mocht dit ook niet helpen zet dan de inbouwdimmer even aan en uit. Als dit ook weer niet werkt druk dan de "action" knop 3x snel achter elkaar in. De lamp zal 3 seconde lang aan blijven om aan te geven dat het toevoegen is gelukt.

Bij ons werd hij ook netjes gevonden en kan hem aan- en uitzetten en het dimnivo bepalen. Ik zie tevens het totaal verbruik en huidige verbruik. Werkt dus zoals je zou verwachten. Met de door mij getest LED lamp (Ikea ledera) en 30W gloeilamp kreeg ik geen flikkeringen en verloopt het dimmen vloeiend. Het bereik lijkt ook prima op orde want onze Homey staat beneden in de woonkamer terwijl de dimmer op zolder staat. De meegeleverde bypass filter hadden wij niet nodig maar het is fijn dat deze wordt bijgeleverd.

Installatie schermen:

Apparaten:

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

DAN:

Voorbeeld flow:

Als deze dimmer wordt aangezet wil ik graag dat al mijn lampen in de woonkamer aangezet worden.


ZipaTile

Het toevoegen van deze dimmer aan de ZipaTile moet niet al te veel problemen gaan geven. Hij is tenslotte volgens de standaard Z-Wave protocol gemaakt.

Als eerst moet je zorgen dat hij aangesloten wordt. Zorg dat je de stroom eraf hebt en sluit de draden op de juiste inputs aan. Strip de draden trouwens niet te lang wat dit is helemaal niet nodig. Als je alles op hebt aangesloten wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom. Het is namelijk gemakkelijk om eerst de zipato APP op te starten en het toevoegen te starten.

Als je dit hebt gedaan voorzie je de dimmer van stroom. Hij werd meteen gevonden waarna ik nogmaals de dimmer in de toevoegen stand moest zetten. Dit kun je doen door de "action" knop 3x snel achter elkaar in te drukken. Hij werd gevonden en zie een aan- en uitzetten schakelaar en ik kan het dimnivo bepalen. Ik zie tevens het totaal verbruik en huidige verbruik. De lamp gaat overigens ook 3 seconden lang aan om aan te geven dat het toevoegen is gelukt.

Installatie schermen:

Dashboard:

Rule creator opties:

Meter:

Sensor:

Voorbeeld rule:

Ik wil graag dat als de dimmer wordt aangezet dat dan ook een andere lamp in de zelfde ruimte aan gaat.


Fibaro Home Center 2

We hebben deze dimmer nu bij 2 controllers succesvol toegevoegd dus bij de HC2 van Fibaro moet dit ook wel gaan lukken. Als eerste stap zorg je dat de dimmer wordt aangesloten. Als je alle draden goed hebt aangesloten wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom. Het is namelijk gemakkelijk om eerst de controller op de toevoegen stand te zetten.

Dit kun je doen door naar je apparaten te gaan en dan op "add new device" te klikken. Hierna op ADD om het op te starten. Vervolgens voorzie je de dimmer van stroom. De lamp zal 3 seconden lang aan gaan om aan te geven dat het toevoegen succesvol was. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je de "action" knop aan de voorkant van de module 3x snel achter elkaar in drukken.

Hij werd bij ons gevonden en ik zie een aan en uitschakelaar en kan het dim nivo bepalen. Ik zie tevens het huidige verbruik en het totaal verbruik. Helemaal compleet dus.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Scene opties:

Voorbeeld scene:

Als voorbeeld wil ik graag dat als er beweging is in de hal en het is nacht dat dan de RobbSmarrt dimmer aan gezet wordt.


Vera (Plus)

Zoals gebruikelijk testen wij deze dimmer ook op de Vera Plus. Zorg als eerste dat je de module aansluit volgens het mee geleverde schema. En wees slim haal de stroom er even af. Als je klaar bent wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom. Het is namelijk gemakkelijker om eerst het toevoegen te starten op de Vera.

Dit kun je doen door in te loggen op de Vera en naar de devices te gaan. Vervolgens klik ik op "add device" en zoek ik de Robbsmarrt op. Deze werd niet gevonden dus probeer hem als "generic z-wave" toe te voegen. Start het toevoegen en zorg dat de dimmer van stroom voorzien wordt. Hij werd gevonden en toegevoegd maar helaas krijg ik hem niet werkend. 

Installatie schermen:


Domoticz

We hem deze dimmer ook toevoegen aan Domoticz. Zorg dat je als eerste de dimmer aansluit volgens het aansluit schema. Als je klaar bent voorzie hem dan nog niet van stroom. Het is namelijk gemakkelijker om hem eerst toe te voegen aan de controller.

Je kunt het toevoegen starten door in te loggen en naar het menu item "setup" en hierna naar "hardware" te gaan. Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node secure (aan de rechterkant). Voorzie hierna de dimmer van stroom. Hij werd vrij wel direct gevonden en zie een aan- en uitschakelaar en ik kan het dimnivo bepalen. Tevens zie ik het totaal verbruik en huidige verbruik.

Mocht het toevoegen overigens niet lukken dan moet je even de "action" knop aan de voorkant 3x snel achter elkaar indrukken. Als laatste wil ik nog melden dat de lamp 3 seconde gaat branden als het toevoegen is gelukt.

Installatie schermen:

Apparaten:

Configuratie:

Er zijn geen configuratie mogelijkheden aanwezig. Dit zul je dus met de hand moeten toevoegen, zie verder op in dit artikel.

Voorbeeld event:

Ik wil als de dimmer wordt aangezet dat dan ook de hal lamp aan gaat.Home assistant

Als laatste controller is HASS aan de beurt. Zorg dat je de stroom eraf hebt en sluit de draden op de juiste inputs aan. Strip de draden trouwens niet te lang wat dit is helemaal niet nodig. Als je alles op hebt aangesloten wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom. Het is namelijk gemakkelijk om eerst de zipato APP op te starten en het toevoegen te starten.

Je kunt het toevoegen starten door naar de configuratie te gaan en hierna op Z-Wave te klikken. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. Hierna moet je zorgen dat op de dimmer de toevoegen modus wordt gestart. Dit kun je doen door hem van stroom te voorzien. De lamp zal 3 seconde lang oplichten om aan te geven het toevoegen is gelukt. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je 3x snel achter elkaar het knopje aan de voorkant indrukken.

Er komt bij HASS geen melding dat het gelukt is maar als je kijkt bij de Nodes zie dat hij is toegevoegd. 

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat als de dimmer wordt aangezet dat dan een andere lamp ook aan gaat.


Parameters:

Met parameters kun je de configuratie aanpassen van de module. Zoals bijvoorbeeld de tijd waarin de energie gemeten moeten worden.

2) Onthoudt status na stroomuitval

Of status na stroomuitval onthouden moet worden.
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 (Blijft uit), 1 (Blijft aan), 2 (Onthoud laatste instelling)

4) Standaard dim tijd

Standaard instelling: 0xFF
Beschikbare instelling: 0x00 (Direct), 0x01..0x7F (1 tot 137 sec), 0x80..0xFE (1 min tot 127 min)

5) Minimale intensiteit niveau
Hiermee kun je het minimale niveau van dimmen omhoog brengen. Dit is handig als je lamp wat flikkert op een lage dim stand.
Standaard instelling: 0 
Beschikbare instelling: 0 - 50

6) Maximale intensiteit niveau
Hiermee kun je het maximale niveau van dimmen laag brengen.
Standaard instelling: 100
Beschikbare instelling: 0 - 100
 
7) Mosfet instellingen
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0(Trailing edge), 1 (Leading edge)
 
8) Schakelaar type
Standaard instelling:  0
Beschikbare instelling:  0 (Puls), 1  (Normaal), 2 (3 weg)
 
13) Overbelasting schakelaar
Je kunt zorgen dat de schakelaar automatisch uitgezet wordt als er te veel vermogen (1,5 A > 20 sec) wordt gevraagd.
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Aan)
 
14) Threshold van stroom rapport
Threshold van energie rapport/Wanneer moet er een waarde gestuurd worden naar de controller
Standaard instelling: 10 W
Beschikbare instelling: 0, 255
 
15) Stroom nivo rapportage
Instelling om te bepalen bij hoeveel verandering van het energie nivo er een rapportage naar de controller moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 20
Beschikbare instelling: 1 - 100 (Percentage)
 

16) Periode stroommeting
Standaard instelling: 0 (Uit)
Beschikbare instelling: 1 - 32676 (Seconde)

21) Stroom rapportage
Standaard instelling: 600 (10 min)
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 5 > 2678400

22) Energie rapportage
Standaard instelling: 1800 (30 min)
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 5 > 2678400
 
23) Voltage rapportage
Standaard instelling: 0 (uit)
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 5 > 2678400
 
24) Current rapportage
Standaard instelling: 0 (uit)
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 5 > 2678400
 

Concurrentie:

Er zijn behoorlijk wat Z-Wave inbouwdimmers op de markt. De bekendste zijn wel de Fibaro Dimmer v2 en Qubino Flush Dimmer. Als we deze 2 vergelijken met de dan wint de Robbsmarrt dimmer het op de prijs. Gemiddeld is hij namelijk 10 euro goedkoper. 

Alle drie de varianten met energie meting dus hier zijn ze gelijk in. Qua ondersteuning voor controllers is de Fibaro de baas. Hij werkt namelijk op alle getest controllers goed.

De Qubino is het gemakkelijkste inbouwen omdat deze het kleinste is. De Robbsmarrt is een stuk groter en kan weleens wat problemen opleveren in een 40mm diepe doos.


Veelgestelde vragen:

Kan ik deze dimmer ook aansluiten zonder een blauwe draad?
Ja, dat is mogelijk.

Werkt deze dimmer met een normale/mono schakelaar?
Nee, hij werkt alleen goed met een pulsschakelaar.

Wat is het maximale vermogen wat mag worden aangesloten?
Er kan maximaal 288w op aangesloten worden als je halogeen of een gloeilamp gebruikt. Bij een LED lamp kan er maximaal 200W worden aangesloten.

Wat is de minimale diepte van van inbouwdozen?
Omdat deze modules wat dikker zijn dan bv een Fibaro module wordt een inbouwdiepte van 50mm geadviseerd.

Na het inbouwen van deze module kan ik dan zowel de APP gebruiken als de wandschakelaar?
Ja, dat is juist het mooie van dit product. Beide werken en communiceren met elkaar zodat de status goed blijft.


Video:


Conclusie:

Wil op afstand een lamp kunnen dimmen, aan of uit kunnen zetten dan is deze dimmer een mooie optie. Hij doet dit door middel van de draadloze Z-Wave Plus protocol. Ben je benieuwd naar je verbruik van je lamp. Met deze dimmer kun je dit ook meten. Je kunt namelijk het totale verbruik en huidige verbruik inzien.

Mooie van deze dimmer is dat je hem achter je bestaande schakelmateriaal inbouwt. Hierdoor zie je niet dat je lamp slim is en je kunt je oude verlichting gewoon of gebruiken. Ander groot voordeel is dat je bestaande wandschakelaar ook nog gewoon blijft werken. Dus je kunt hem zowel via de APP als via deze schakelaar bedienen. Hij zal zorgen dat de status altijd klopt. Dit bedienen kun je overigens alleen met een pulsschakelaar. Dus controleer dit even voordat je hem aanschaft anders moet je hem misschien vervangen.

Er kan maximaal 288W worden aangesloten als je een halogeen of gloeilamp gebruikt. Als je LED gebruikt is dit 200W maximaal. Dit zal in de meeste situatie voldoende zijn.

Opgemerkt moet worden dat je een blauwe/NUL draad nodig hebt in je wandcontactdoos. Iets om dus rekening mee te houden. Robbshop heeft overigens ook een 2 draadsversie.

Een min punt is er helaas met deze module ook. Hij is namelijk wat dikker dan zijn concurrenten hierdoor kun je misschien in de knoei komen als je hem gaat inbouwen. Er word daarom ook aan geraden om een minimale diepte te hebben van 50mm.

Deze dimmer is te koop via onze partner voor € 49,95 wat hem zeer gunstig geprijsd maakt. 

 

+

Prijs
Heeft blauw draad nodig
Wordt standaard geleverd met een bypass dimmer

-
Inbouwdiepte
Werkt het beste met een pulschakelaar

 

 

Wil je deze dimmer kopen?:

  

Getest met:
Homey, Firmware 2.4.1, APP: 1.1.3
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414
HASS, firmware 0.96.2
Domoticz, firmware 4.10717

 

 

Reactie plaatsen