Review: Robbsmarrt Wandzender 8 knops - Z-Wave (ROB_100-005-0)

Review: Robbsmarrt Wandzender 8 knops - Z-Wave (ROB_100-005-0)

Leuk om te zien dat er steeds meer fabrikanten domotica producten op te markt brengen. Vandaag gaan we een Wandzender (8 knops) van nieuwkomer Robbsmarrt voorzien van een review.

Je kunt op verschillende manieren een lamp aan- en uitzetten. Dit kan je natuurlijk regelen met een normale wandschakelaar, via de APP van je domotica systeem of nog mooier via een bewegingsmelder. Dit laatste is niet altijd mogelijk en bij de eerste variant vergt dit wat technische kennis omdat je vaak een inbouwmodule moet plaatsten achter de bestaande schakelaar. Zou mooi zijn als er een wat gemakkelijker oplossing zou bestaan. Robbsmarrt heeft hiervoor een oplossing bedacht in de vorm van een wandschakelaar. En vereist geen technische kennis.

Deze wandschakelaar kun je gemakkelijk in je bestaande schakelmateriaal inbouwen. Je hoeft hiervoor geen draden te trekken want hij is voorzien van een knoopcel batterij (CR2450). Je krijgt beschikking over 8 verschillende knoppen. Deze knoppen hebben weer 3 mogelijkheden; je kunt hem namelijk 1x indrukken, lang ingedrukt houden en loslaten. In totaal dus 24 mogelijkheden.

Als je een knop indrukt kun je bv een slimme lamp zoals een Philips HUE aanzetten. Je kunt uiteraard ook wat complexere zaken regelen door bv een scene te starten die alle lampen in je woonkamer aan- of uitzetten. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Het is ook mogelijk om een andere Z-wave apparaat rechtstreeks te koppelen aan deze wandzender. Hierdoor krijg je een sneller verbinding omdat je om de controller heen gaat. Later meer over.

Deze wandschakelaar is mat wit afgewerkt en heeft een LEDje aan de voorkant die oplicht als je een knop hebt ingedrukt. Dit is wel een fijne toevoeging omdat je dan ook ziet dat er wat gebeurd. Hij past dus in je bestaande schakelmateriaal/raampje zoals de merken Merten, Gira, etc. Er wordt ook een los frame bij geleverd welke vast te maken is door een dubbelzijdige sticker of via schroeven.

Hij is te koop via onze partner voor € 59,95 . Goed nog om te melden is dat er ook nog een 2 knops en 4 knops variant is.


Wat krijg je:

- Achterplaat
- Afdekraam
- Z-Push button 2
- Handleiding
- Dubbelzijdig tape
- 2 schroeven
- CR 2450 batterij


Grootte:


Uiterlijk:


 

Wij zullen deze button gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


 

Homey 

Als eerste is de Homey aan de beurt. Je kunt het toevoegen starten door de Homey APP op te starten en naar je apparaten te gaan. Je drukt vervolgens op het plusje, rechtsboven, en zoekt de Robbsmart wandzender 8 knops op. Even opletten dat je de juiste versie pakt omdat er ook een Zigbee variant is. Mocht je de APP nog niet geïnstalleerd hebben dan zal hij hier eerst om vragen. Hierna druk je op het icoontje van wandzender en de Homey zal aangeven dat het toevoegen is gestart. Vervolgens is het zaak om het toevoegen ook te starten op de button. Hou de (I) en (o) button tegelijk 3 seconden achter elkaar ingedrukt. Het LEDje aan de voorkant zal oplichten en als het toevoegen succesvol is geweest zal deze 6x knipperen. Hij werd bij mij goed toegevoegd en ik zie hem verschijnen bij mijn apparaten. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Flow opties:

ALS:

EN

Flow voorbeeld:

Er zijn natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden met deze button. Zo zou je bv met 1 klik al je lampen aan kunnen zetten en natuurlijk weer uit. In de Homey krijg je de optie om 1x ingedrukt houden en loslaten, te gebruiken in een flow.

Onderstaand voorbeeld laat zien dat als er 1 keer wordt geklikt op de knop er een lamp aan moet gaan.

 


 

Zipabox/ZipaTile

Als 2de controller voegen we hem toe aan de Zipatile. Als eerste log je in en ga je naar je apparaten en druk je op "nieuwe apparaat toevoegen" en vervolgens op Z-Wave. Hierna druk je 3 seconden beide knoppen (I)/(O) te gelijk in en het LEDje aan de voorkant zal oplichten. Als het toevoegen is gelukt zal de LED 6x gaan knipperen. Deze stap je herhaal je nogmaals om hem echt toe te voegen. Hij werd bij mij gevonden en toegevoegd en ik zie hem bij de configuratie tevoorschijn komen.

Installatie:

Configuratie:

Rule creator opties:

Voorbeeld regel:

Je kunt natuurlijk veel verschillende zaken opstarten met deze knop. Zo zou je al je lampen tegelijk aan kunnen laten zetten. Onderstaand geef ik een voorbeeld waarbij zo'n scene opstart.


Fibaro Home Center 2

We hebben deze button nu bij 2 controllers succesvol toegevoegd dus bij de HC2 van Fibaro moet dit ook wel gaan lukken. Het toevoegen gaat weer door de controller in de "toevoegen" stand te zetten. Dit kun je doen door naar je apparaten te gaan en dan op "add new device" te klikken. Hierna op ADD om het op te starten. Vervolgens druk je 3 seconden lang de beide knoppen van de button te gelijk in. Het LEDje aan de voorkant zal oplichten en als het toevoegen is gelukt zal deze 6x gaan knipperen.
Hij werd hierna toegevoegd aan de HC2. Het valt mij op dat er gemeld wordt dat er nog geen template beschikbaar is. Ondanks dit, zie ik netjes op het dashboard de knop verschijnen. Ik zie tevens het batterijniveau.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld regel:

Je kunt natuurlijk verschillende scene's bedenken voor deze handige knop. Zou zo je bv kunnen regelen dat al je lampen aangaan en natuurlijk weer uit. Op de HC2 krijg je de mogelijkheid om een scene te starten door 1x lang ingedrukt te houden of de knop los te laten. In totaal dus 24 mogelijkheden.


Vera Plus:

Het toevoegen van deze button kun je starten door in te loggen op de Vera en naar de devices te gaan. Vervolgens klik ik op "add device" en zoek ik de Robbsmarrt op. Helaas zie ik hem niet in het lijstje staan, dus probeer ik hem toe te voegen als generic sensor. Na het 3 seconden lang te gelijk indrukken, van de (I) en (0) knoppen, zie ik hem helaas niet goed verschijnen bij mijn apparaten. Ik moet dus tot de conclusie komen dat deze knop niet goed werkt met de Vera.

Installatie schermen:


Domoticz

De volgende controller is Domoticz. Je kunt het toevoegen starten door naar het menu item "setup" en daarna naar "hardware" te gaan. Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node secure (aan de rechterkant). 

Je kunt het toevoegen starten door op de button beide knoppen 3 seconden tegelijk ingedrukt te houden. Het LEDje aan de voorkant zal oplichten. Als het toevoegen is gelukt zal de LED 6x gaan knipperen. Ik zie hem netjes verschijnen bij mijn apparaten. Opvallend is dat ik een knop en een schuif krijg. Dit is op zich niet erg, omdat hij wel te gebruiken is om regels te maken. Hierbij moet wel vermeld worden dat alleen maar de 1x indrukken werkt.

Installatie scherm:

Dashboard:

  •  

Configuratie:

Er is niks te configureren.

Voorbeeld event:

Als voorbeeld wil ik dat de lamp aangaat als de knop van de button ingedrukt wordt.


Home Assistant

Als laatste controller is HASS aan de beurt. Ik maak gebruik van de Aeon Labs Z-Wave USB stick om hem toe te voegen. Je kunt het toevoegen starten door naar de configuratie te gaan en hierna op Z-Wave te klikken. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. Hierna moet je zorgen dat op de button de toevoegen modus wordt gestart. Dit kun je doen door beide knoppen te gelijk ingedrukt te houden (3 seconden). De LED zal oplichten aan de voorkant en 6x gaan knipperen als het toevoegen is gelukt.

Er komt bij HASS geen melding dat het gelukt is maar als je kijkt bij de Nodes zie dat hij is toegevoegd. Helaas wordt hij niet op de juiste manier toegevoegd en is hierdoor niet te gebruiken.


Parameters:

Er zijn geen aanvullende configuratie mogelijkheden.


Direct koppelen Z-Wave apparaten:

Deze Z-Push button kan ook direct gekoppeld worden aan een andere Z-Wave apparaat. Hierdoor loopt de communicatie niet meer via de controller. Voordeel hiervan is dat de communicatie/reactie tijd veel sneller is. Nadeel is dat je geen uitgebreide regels kan maken. Je kun dit met de volgende stappen voor elkaar krijgen:

- Hou je knoppen (I) en (O) 3 seconden lang ingedrukt tot de LED oplicht
- Druk vervolgens binnen 7 seconden op de (I) knop
- Start binnen 10 sec. de toevoegen procedure bij je Z-Wave apparaat wat je wilt toevoegen
- Indien het gelukt is zal de LED 5x gaan knipperen op de button


Concurrentie:


Veelgestelde vragen:

In welk schakelmateriaal is deze button in te bouwen?
Je kunt hem plaatsen in de standard Elko, Schneider Exxact en Gira System 55. Daarnaast kun je hem ook los plaatsen d.m.v. de bijgeleverde dubbelzijdige sticker of vast schroeven.

Welke klik mogelijkheden zijn er allemaal?
Je hebt 8 knoppen met de volgende acties:  1x klikken, 2x klikken en 1x lang ingedrukt houden en loslaten.

Hoe wordt deze button van stroom voorzien?
Via een knoopcel batterij (CR2450)


Video review:


Conclusie:

Met deze wandschakelaar kun je gemakkelijk scene's op starten. Je kunt dus met 1x klik al je lampen in de woonkamer aanzetten of zorgen dat je huis in de slaapstand gaat. Het is fijn dat er zowel een aan- als uitknop op zit. Dit maakt het onthouden van de knoppen weer wat gemakkelijker. Het LEDje aan de voorkant geeft een bevestiging dat het commando verstuurd is naar je controller. 

Je kunt hem mooi integreren in je bestaande schakelmateriaalsysteem. Hij past namelijk in de meeste raampjes. Hij is ook gewoon los op te hangen met de bijgeleverd achterplaat en afdekframe. Deze kun je trouwens vastschroeven of vastplakken met de bijgeleverde sticker en/of schroeven.

Wat absoluut een pluspunt van deze schakelaar is, is dat je geen draden meer hoeft aan te sluiten. Hij wordt namelijk van stroom voorzien via een knoopcel (CR2450). Deze oplossing is goed te combineren met bv een lamp zoals de phlips HUE, Zipato Bulb en Aeon Labs Bulb omdat deze vaak niet aan te sturen zijn met een normale wandschakelaar. 

Als minpunt moet ik opnoemen dat er soms een wat kleine vertraging optreed bij het schakelen. Dit kun je deels oplossen door hem rechtstreeks aan je Z-Wave apparaat te koppelen.

Hij is te koop voor € 59,95 via onze partner.

+

In te bouwen bestaand schakelmateriaal
Geen extra draden trekken

 

-

Reactietijd
Werkt niet met alle controllers goed

 

Wil je deze wandzender kopen?:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.3
ZipaTile, firmware 1.3.13e 
ZipaTile, firmware 4.160 
Vera Plus, firmware 1.7.3532
Domoticz, firmware 4.9700
Hass, 0.84.2

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen