Review: Robbsmarrt inbouwschakelaar Hue Zigbee Robb

Review: Robbsmarrt inbouwschakelaar Hue Zigbee Robb

Het regent Robbsmarrt producten de afgelopen maanden. Vandaag behandelen we de inbouwschakelaar die werkt met Zigbee.
Lees verder om te zien wat hij allemaal in zijn mars heeft.
[update: nieuwe foto's]

Zoals de naam al doet vermoeden kun je deze schakelaar inbouwen. Je kunt hem namelijk achter een bestaande wandschakelaar plaatsen. Hierdoor zie je dus niet dat hij slim is gemaakt. Bijkomend voordeel is dat je de bestaande schakelaar ook nog kunt blijven gebruiken. De module zorgt dat de juiste status naar de controller wordt gestuurd. Dus of je hem nou via de APP aanzet of via de wandschakelaar in beide gevallen zal dit goed gaan. Dit is een groot voordeel t.o.v. een slimme lamp waarbij je de stroom er af haalt als je de wandschakelaar uitzet en hierdoor niet meer kunt bedienen via de APP.Met deze inbouwschakelaar kun je op afstand een lamp aan- of uitzetten. Hij werkt via de draadloze Zigbee protocol. Deze protocol is vooral bekend door Philips omdat zij hem gebruiken in hun HUE lijn. Maar andere controllers ondersteunen deze protocol ook. Later meer hierover.

Als je halogeen of een gloeilamp gebruikt kan maximaal 400w op aangesloten worden. Bij een LED lamp kan er maximaal 200W worden aangesloten. Dus bij een normale situatie is dit ruim voldoende. De inbouwschakelaar is 45,5x45x20,3 mm groot. Dit maakt hem niet de kleinste maar met een inbouwdoos van 50mm moet het passen.

De versie welke wij gaan voorzien van een review is een 3 draads versie. Je hebt hiervoor een blauwe draad nodig om hem aan te sluiten. Deze is soms niet aanwezig in een inbouwdoos. Als je naast je schakelaar een stopcontact hebt zitten zit je vaak wel goed. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je dit even controleren. Er wordt een schema meegeleverd hoe je hem moet aansluiten.

"Bonuspunten"

Mocht je problemen hebben met het bereik van je Zigbee producten dan kan deze inbouwschakelaar helpen om je bereik te vergroten. Hij is namelijk continue voorzien van stroom waardoor hij als een "repeater" kan werken.

Hij is te koop voor € 49,95 wat hem zeer gunstig geprijsd maakt. Als je er wat meer koopt krijg je ook nog korting.


Wat krijg je:

- Inbouw module
- Handleiding (Engels)


Uiterlijk:

Grootte:


Wij zullen deze schakelaar gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
- Zipato Zipabox
- Philips HUE
- Trust Z1 Zigbee control station


Homey:

Als eerst is het makkelijk om de schakelaar in te bouwen op de juiste plek. Er wordt een schema meegeleverd, dus zorg dat de draden op de juiste plek worden aangesloten. Wacht hierna even met het aanzetten van de stroom en het terug plaatsen van de wandschakelaar.

Het is namelijk gemakkelijk om eerst de APP van de Homey op te starten en naar je apparaten gedeelte te gaan. Je klikt vervolgens op het "plusje" rechtsboven en zoekt de Robbsmarrt inbouwschakelaar op. Als de controller aangeeft dat het toevoegen is gestart dan voorzie je de module van stroom. Volgens de handleiding zou hij dan automatisch gevonden moeten worden. Dit was ook het geval en zie hem verschijnen bij mijn apparaten.

Mocht dit toch niet lukken dan je kun het toevoegen toch voor elkaar krijgen door eerst de module te resetten. Dit kun je doen door het knopje aan de voorkant 5x snel achter elkaar in te drukken. De lamp zal 3x knipperen om aan te geven dat het gelukt is. Vervolgens start ik weer het toevoegen op de Homey en druk ik 4x het knopje op de module in.

Als laatste stap plaats ik de wandschakelaar weer terug.

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

Flow opties:

ALS:

EN:

ALS:

Voorbeeld flow:

Als de zon onder gaat wil ik deze inbouwschakelaar aanzetten.


Zipatile met Zigbee

De volgende controller is de Zipatile van Zipato. De eerste stap is het aansluiten van de draden. Er wordt een schema bijgeleverd dus zorg dat je deze goed volgt. Vergeet uiteraard niet de stroom eraf te halen voordat je aan de slag gaat. Als alles is aangesloten wacht je nog even met het aanzetten van de stroom en het vast schroeven van de wandschakelaar.

Het is namelijk gemakkelijk om eerst het toevoegen te starten. Dit kun je doen door in te loggen op de Zipatile en naar je apparaten te gaan. Klik vervolgens op "add new device" en op Zigbee. Hierna voorzie je de module van stroom en zal hij worden toegevoegd. De lamp zal een paar keer knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gelukt.

Mocht dit nou toch niet lukken dan moet je de module eerst resetten, dit kun je doen door het knopje aan de voorkant 5x achter elkaar in te drukken. Vervolgens druk je hierna het knopje nogmaals in maar nu 4x.

Als laatste stap kijk je of alles werkt en schroef je het geheel weer dicht.

 Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Rule opties:

Voorbeeld rule:

Ik wil op een vast tijdstip dat de lamp aangezet wordt.


Ikea Tradfri

Deze controller van Ikea werkt standaard met Zigbee. Dus het toevoegen zou niet zo'n probleem moeten zijn.  De eerste stap is om de module aan te sluiten. Zorg dat je de stroom eraf hebt en sluit de draden op de juiste punten aan via het bijgeleverde schema. Wacht nog even met het terug zetten van de wandschakelaar. Het is gemakkelijker om dit later pas te doen.

Start hierna de APP op en ga naar je apparaten beheer gedeelte en druk op het plusje. Druk hierna op LED-lamp en voorzie de inbouwschakelaar van stroom. Het toevoegen gaat wat anders dan bij andere controllers. Je voegt hem namelijk toe via de Ikea afstandsbediening. Dus pak deze er als eerste bij. Haal vervolgens het klepje aan de achterkant los met een platte schroevendraaier en hou het "pair" knopje aan de binnenkant 10 seconden ingedrukt. In eerste instantie kreeg ik hem niet toegevoegd ook niet naar een paar keer proberen. 

We laten ons natuurlijk niet zomaar uit het veld slaan. Dus we resetten de module eerst. Dit kun je doen door 5x achter elkaar het knopje aan de voorkant te drukken. De lamp zal 3x oplichten om aan te geven dat dit gelukt is. Druk vervolgens 4x op het knopje en houdt 10 seconden lang de knop van de afstandsbediening ingedrukt. Nu lukte het wel, want ik zie de lamp 2x knipperen en verschijnen in 'mijn kamer'  en ik kan hem aan- en uitzetten. Als ik hem via de wandschakelaar aan/uitzet dan zie ik ook de juiste status en de lamp reageert snel.

Nog 1 kleine tip zorg dat je de afstandbediening dichtbij de module houdt.

Installatie schermen:

Apparaten:

Voorbeeld scene:


Trust Z1

Het gemakkelijkst is om deze schakelaar eerst in te bouwen. Er wordt een schema bijgeleverd zodat je de juiste draden op de juiste aansluiting kunt bevestigen. Zorg uiteraard dat de stroom uitgeschakeld is. Wacht nog even met het vast schroeven van de wandschakelaar en het terugzetten van de stroom.
Je start hierna de Trust APP op en gaat naar de kamer waar je de module wilt toevoegen. Vervolgens druk je op het plusje rechtsboven en selecteer: andere product en hierna Zigbee aan/uit. Het toevoegen zal starten als je op de connect knop hebt gedrukt. Vervolgens voorzie je de module van stroom. Als niks ontploft is zal hij de module vinden en toevoegen volgens de handleiding.
Helaas gebeurde dit bij mij niet. Om hem toch toegevoegd te krijgen reset ik de module eerst even. Dit kun je doen door 5x het knop aan de voorkant in te drukken. De lamp zal gaan knipperen om aan te geven dat het gelukt is. Druk hierna nogmaals het knopje in maar deze keer 4x.

De lamp zal 2x knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. Ik zie hem nu ook bij mijn apparaten verschijnen en kan hem ook bedienen via de wandschakelaar en via de APP.

Installatie scherm:

Voorbeeld scene:

Als de zon onder gaat wil ik de inbouwschakelaar aanzetten.


Philips HUE

Als laatste controller is de Philips HUE aan de beurt. We gaan eerst de module inbouwen achter de wandschakelaar. Er wordt een schema meegeleverd dus het aansluiten moet geen problemen geven. Als je klaar bent wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom en het vast schroeven van de wandschakelaar. 

We gaan namelijk eerst de HUE app opstarten en gaan naar instellingen en naar lampconfiguratie. Vervolgens klikken we op lamp toevoegen en voorzien we de inbouwschakelaar van stroom. Hij zal hierna direct gevonden worden en de lamp zal 2x gaan knipperen. 

Mocht dit overigens niet gebeuren dan moet je de module eerst resetten. Dit kun je doen door 5x het knop aan de voorkant in te drukken. De lamp zal gaan knipperen om aan te geven dat het gelukt is. Druk hierna nogmaals het knopje in maar deze keer 4x.

Installatie schermen:

Apparaten:

Scene:

Ik wil deze module graag als wakker worden lamp gebruiken.


Video:


Concurrentie:

Over de concurrentie kunnen wij kort zijn. Er zijn namelijk bijna geen Zigbee inbouw dimmers te koop. 


Conclusie:

Met deze inbouwschakelaar van Robbsmarrt kun je op afstand via de Zigbee protocol een lamp aan- of uitzetten. Je bouwt hem in achter je bestaande wandschakelaar. Hierdoor kun je de oude vertrouwde wandschakelaar ook blijven gebruiken en hoef je ook geen slimme lamp te plaatsen. Een normale LED/gloeilamp voldoet. Als je een gloeilamp gebruikt dan kun je  maximaal 400W aansluiten. Bij LED verlichting is dit 200W.

Het inbouwen hoeft niet ingewikkeld te zijn, er wordt namelijk een duidelijk schema meegeleverd. Let wel op dat er een blauwe draad aanwezig is in je inbouwdoos. Dit is niet altijd het geval. Ander aandachtspunt is dat je inbouwdoos in ieder geval 50mm diep moet zijn omdat deze module wat dikker is dan een normale.

Met zijn € 49,95 is hij wel wat duurder dan bv een Philips HUE lamp maar je krijgt er wel een mooiere oplossing voor terug. Je ziet hem immers niet en je kunt je normale wandschakelaar blijven gebruiken.

Met de door ons geteste controllers ondervonden we geen problemen, behalve dat je hem moet resetten voordat je hem toevoegt.

Dus: zoek je een onzichtbare oplossing om je verlichting op afstand te bedienen? Dan is de Robbsmarrt inbouwschakelaar een goede keuze.

+

Onzichtbaar
Bediening ook via wandschakelaar 

_

Wat duurder dan alleen een losse lamp

 

Wil je deze inbouwschakelaar kopen?:

Getest met:
Homey, Firmware 1.5.9, APP: 1.1.0
ZipaTile, firmware 1.1.38
Ikea Tradfri, firmware
Philips HUE, firmware
Trust Z1, firmare
Delen op:

Reactie plaatsen