Review: Qubino Mini Dimmer

Review: Qubino Mini Dimmer

Het is een tijd geleden dat we een review van een Qubino product hebben gemaakt. Het wordt dus weer tijd voor eentje. Deze keer van de Qubino Mini dimmer.
Zal hij echt mini zijn? Lees snel verder.

Je kunt op verschillende manieren een lamp slim maken en hem op afstand aan of uit zetten. Zo heb je de slimme lampen zoals Philips Hue, Ikea of van Aeolabs. Je vervangt hierbij je oude 'domme'  lamp om hem slim te krijgen. Nadeel van deze manier is dat: als je de lamp uit zet met de wandschakelaar hij hierna niet meer te bedienen is via de APP of gateway. Dat is natuurlijk niet zoals wij het willen. 

Een mooiere oplossing komt in de vorm van de Qubino Mini Dimmer. Deze dimmer bouw je achter je bestaande wandschakelaar in. Hierdoor kun je je gewone wandschakelaar blijven gebruiken. Ander voordeel is dat hij uit het zicht is. Je ziet dus niet dat hij slim is. En nog een groot voordeel is dat je je bestaande lamp kunt gebruiken. 

Over lampen gesproken het maximale aan te sluiten vermogen is bij een halogeenlamp (tot 200W), gloeilamp (tot 200W), LED (150W) of een LED strip (150W). Volgens Qubino is er geen minimale wattage. Hierdoor zouden er dus geen flikkeringen moeten optreden bij een laag wattage. Bij een andere fabrikant moeten je vaak een extra bypass filter kopen om dit te ondervangen.

Klein, kleiner, kleinst

Wat deze dimmer uniek maakt is dat hij super klein is. Zo'n kleine inbouwmodule heb ik nog nooit gezien. Hij is maar 38x33,5x15,5mm en dat is in vergelijking met de concurrentie echt super klein. Het inbouwen wordt hierdoor een stuk gemakkelijker omdat je wat meer bewegingsruimte hebt.

 

Aan de voorkant zit een LEDje ingebouwd zodat je kunt zien of het toevoegen is gelukt. 

Geen extra draadje nodig

De meeste inbouwdimmers werken via een 3 draads systeem. Hierbij is een extra blauwe draad (N) nodig om hem aan te sluiten. Deze is vaak niet aanwezig in Nederlandse inbouwdozen. De Qubino variant kan gelukkig ook met 2 draden werken. Dit scheelt dus weer extra draden trekken.

Aardig om nog te melden is dat het standby verbruik van deze dimmer maar 0,4W is. Wat neerkomt op zo'n 80 cent aan stroom per jaar.

Hij is niet de allergoedkoopste met zijn € 64,95 en je kunt hem kopen via onze partner.


Wat krijg je:

Technische specificaties:

Stroom aansluiting: 110 - 240 VAC ±10% 50/60Hz*, (24-30VDC**)
Rated load: 0,85A / 240VAC
Maximale output (resistive load): 200W (240VAC)
Nauwkeurigheid stroommeting: +/-2W < 5%, 3W <2%
Werk temperatuur: -10 ~ +40°C (14 ~ 104°F)
Z-Wave bereik:  tot 30 m
Afmetingen:  38x33,5x15,5mm (BxHxD)
Standby verbruik: 0,4W
Schakelaar: MOSFET (Trailing edge)
Z-Wave Repeater:  Ja


Uiterlijk:

Grootte:


Wij zullen deze dimmer gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey by Athom

We gaan deze dimmer natuurlijk weer toevoegen aan de Homey. Ikben benieuwd of dit gaat lukken want andere Qubino producten gaven nog weleens wat problemen. Ik las op het forum van Homey dat de APP pas geleden een update heeft gehad. Dus er zouden nu geen problemen meer moeten zijn.

De eerste stap is om de module aan te sluiten. Zoals al gezegd je kunt hem met 2 of 3 draden aansluiten. Als je de mogelijkheid hebt om hem met 3 draden (met blauwe (NUL) draad) aan te sluiten zou ik voor deze optie gaan. Omdat de meeste lampen dan beter werken. Zorg uiteraard dat je de stroom haalt waar je gaat werken en sluit de dimmer aan volgens het meegeleverde schema. Wacht nog even met het terug zetten van de stroom. Je kunt beter eerst de Homey APP opstarten en naar je apparaten gaan. Je klikt vervolgens op het plusje en zoekt de dimmer op. Vervolgens installeer je de APP als je deze nog niet had en voorzien je de dimmer van stroom. In mij geval werd hij direct gevonden. De dimmer geeft aan dat het toevoegen is gestart als het LEDje blauw oplicht. Hij zal vervolgens rood en hierna groen oplichten.
Mocht dit niet het geval zijn dan kun je ook 3x binnen 3 seconden de dimmer even aan- en uitzetten. Als dit ook niet lukt dan de stroom er weer afhalen en de dimmer resetten. Dit kun je doen door binnen 1 minuut de wandschakelaar 5x in te drukken. Je kunt overigens ook het knopje gebruiken op de dimmer zelf.

Zorg altijd dat de module dichtbij de Homey is of andersom.

Bij mijn apparaten zie ik een aan- en uit knop, ik kan dimmen, en zie het totaal verbruik en het huidige verbruik. Helemaal compleet en nog belangrijker, hij reageert op mijn commando's.

Installatie schermen:

Apparaten:

Configuratie:

Flow opties:

De onderstaande opties kun je gebruiken om een flow (regel) te maken.

ALS:

EN:

DAN:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat, als er beweging is in de bijkeuken en het is nacht, dat dan de Qubino aangaat. Als er geen beweging meer is dan moet de lamp uit gaan. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen. In onderstaand voorbeeld maak ik gebruik van de count down app. Het voordeel hiervan is dat bij elke beweging deze timer wordt gereset. Hierdoor blijft de lamp aan zodra er beweging blijft.

Flow waarbij de timer op 0 is gekomen.


ZipaTile (Zipato)

De volgende controller is de Zipatile. Over het algemeen werken de producten van Qubino prima met deze controller, dus deze Mini Dimmer zou niet al teveel problemen moeten geven. 

We gaan de module eerst inbouwen. Zorg dat de stroom van de wandschakelaar af is, want zo'n schok blijft toch vervelend. Nadat we alles los hebben gehaald bepalen we of we hem 2 of 3 draads gaan aansluiten. Als je een blauwe draad (NUL) hebt dan zou ik hem 3 draads aansluiten. Omdat je meer kans hebt dat je lamp goed werkt. Er wordt een schema meegeleverd in de handleiding. Als je klaar bent wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom.

Log namelijk eerst in op de Zipatile en ga naar je apparaten. Klik vervolgens op "add new device" en hierna op Z-Wave. De Zipatile zal de module eerst verwijderen (reset) en hierna toevoegen. Om dit te starten voorzie je de dimmer van stroom. Hij werd gevonden en gereset. Hierna zou hij hem moeten toevoegen maar dit gebeurde niet. Om dit te starten moet je even de stroom er weer af halen en weer terug brengen. Vervolgens klik je 3x op de wandschakelaar. Hierna werd hij toegevoegd.

Het LEDje op de module zal overigens blauw oplichten om aan te geven dat het toevoegen is gestart. Als hij klaar is zal hij eerst rood worden en hierna groen.

Als ik nu bij mijn apparaten kijk zie ik een aan en uit schakelaar, ik kan dimmen, zie het totaal verbruik en huidige verbruik. Helemaal compleet dus.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Opties in rule creator:

Sensor:

Meter:

Action:

Voorbeeld regel:

Als de voordeur wordt geopend en de lichtsensor is lager dan 1 lux (het is donker) dan moet de mini dimmer aangezet worden.


Fibaro Home Center 2

De eerste stap is om de dimmer aan te sluiten achter je bestaande wandschakelaar. Je kunt deze dimmer 2 draads of 3 draads aansluiten. Als je de mogelijkheid om hem met 3 draden (met blauwe (NUL) draad) aan te sluiten zou ik voor deze optie gaan, omdat de meeste lampen dan beter werken. Eerste tip is om de stroom van de schakelaar af te halen en sluit de dimmer aan volgens het meegeleverde schema. Wacht nog even met het terug zetten van de stroom. Je kunt beter eerst inloggen op de HC2 en naar je apparaten gaan. Je klikt vervolgens op "add". Vervolgens voorzie je de dimmer van stroom. In mijn geval werd hij direct gevonden. De dimmer geeft aan dat het toevoegen is gestart als het LEDje blauw oplicht. Hij zal vervolgens rood en hierna groen oplichten. 
Mocht dit niet het geval zijn dan kun je ook 3x binnen 3 seconden de dimmer even aan- en uitzetten. Als dit ook niet lukt dan even de stroom er weer afhalen en de dimmer resetten. Dit kun je doen door binnen 1 minuut de wandschakelaar 5x in te drukken. Je kunt overigens ook het knopje gebruiken op de dimmer zelf.

Zorg altijd dat de module dichtbij de HC2 is of andersom natuurlijk.

Bij mijn apparaten zie ik een aan- en uit knop, ik kan dimmen, zie het totaal verbruik en het huidige verbruik. Helemaal compleet dus en nog belangrijker, hij reageert op mijn commando's.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Scene voorbeeld:

Ik wil graag dat, als er beweging in de hal is en het is nacht, dat dan de dimmer wordt aangezet. De nacht regeling regel ik met het script van Robbshop.


Vera Edge/Plus

We hebben nu de dimmer op 3 controllers succesvol toegevoegd. Dus de Vera zal ook niet al te veel problemen geven. De eerste stap is om de module aan te sluiten. Zorg dat je de wandschakelaar eerst van het stroom afhaalt. Sluit hem vervolgens aan volgens het bijgeleverde schema. Je kunt hem met een NUL draad of zonder aansluiten. De eerst heeft de voorkeur omdat de meeste lampen dan beter werken. Als alles goed zit wacht je nog even met het terug zetten van de stroom. Het is namelijk beter om eerst in te loggen op de Vera en het toevoegen te starten. Dus we gaan naar onze apparaten en klikken op "add new device" en zoeken de dimmer op. Helaas konden wij hem niet vinden dus dit belooft niet veel goeds. Gelukkig is er een optie hem als "generic z-wave" toe te voegen. De module werd direct gevonden en zie hem ook verschijnen op mijn dashboard. Maar helaas reageert hij nergens op en krijg ik allemaal meldingen in beeld.

Helaas moeten wij tot de conclusie komen dat deze module niet goed werkt met de Vera.


Domoticz

We gaan deze module ook toevoegen aan Domoticz in samenwerking met de Aoelabs Z-Wave Stick. De eerste stap is om de dimmer aan te sluiten. Zoals al gezegd je kunt hem 2 draads of 3 draads aansluiten. Als je de mogelijkheid hebt om hem met 3 draden (met blauwe (NUL) draad) aan te sluiten zou ik voor deze optie gaan, omdat de meeste lampen dan beter werken. Zorg dat op de wandschakelaar geen stroom meer staat en sluit de dimmer aan volgens het meegeleverde schema. Wacht nog even met het terug zetten van de stroom. We gaan namelijk eerst inloggen op Domoticz en hem daar toevoegen. Dit toevoegen doen we door naar het menu item "setup" en hierna naar "hardware" te gaan. Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node secure (aan de rechterkant). Hierna voorzie je de dimmer van stroom. Hij werd direct gevonden en zie hem bij mijn apparaten. Ik zie een aan/uit schakelaar, een dimmer, het totaal verbruik en huidige verbruik. Helemaal compleet dus.

Mocht het toevoegen niet lukken dan kun je ook 3x binnen 3 seconden de dimmer even aan- en uitzetten. Als dit ook niet lukt dan de stroom er weer afhalen en de dimmer resetten. Dit kun je doen door binnen 1 minuut de wandschakelaar 5x in te drukken. Je kunt overigens ook het knopje gebruiken op de dimmer zelf.

Installatie schermen:

Configuratie:

Er zijn geen configuratie mogelijkheden aanwezig om de dimmer in te kunnen stellen. Deze zul je zelf handmatig moeten toevoegen. Zie hiervoor de parameters verder op in dit artikel.

Dashboard:

Voorbeeld event:

Als de mini dimmer wordt aangezet dan moet ook de dimmer in de hal aangezet worden.


Home assistant

Als laatste systeem is Home Assistant aan de beurt. Als eerste stap is om de module aan te sluiten. Zoals al gezegd is kun je hem zonder en met blauwe draad aansluiten (2 of 3 draads). Als je de mogelijkheid om hem met 3 draden (met blauwe (NUL) draad) aan te sluiten zou ik voor deze optie gaan omdat de meeste lampen dan beter werken.

Zorg als eerste dat je stroom van de wandschakelaar afhaalt. Sluit hem vervolgens aan zoals op het meegeleverde schema. Wacht nog even met het terug zetten van de stroom. Je kunt beter eerst inloggen op de HASS.  Als je ingelogd bent ga vervolgens naar je configuratie en hierna naar Z-Wave. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. Voorzie hierna de module van stroom. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. Na het openklappen van het nodes menuutje zie ik de Mini Dimmer staan.  De dimmer geeft aan dat het toevoegen is gestart als het LEDje blauw oplicht. Hij zal vervolgens rood en hierna groen oplichten. 
Mocht dit niet het geval zijn dan kun je ook 3x binnen 3 seconden de dimmer even aan- en uitzetten. Als dit ook niet lukt dan de stroom er weer afhalen en de dimmer resetten. Dit kun je doen door binnen 1 minuut de wandschakelaar 5x in te drukken. Je kunt overigens ook het knopje gebruiken op de dimmer zelf.

Als ik kijk op het dashboard zie ik een aan- en uit schakelaar, een dim mogelijkheid, het totaal verbruik en huidige verbruik. 

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag, als de dimmer wordt aangezet, dat dan ook een andere lamp wordt aangezet. Als ik de dimmer weer uit doe moet na 5 seconden de andere lamp ook weer uit gaan.

 


Veelgestelde vragen:

Kan ik deze dimmer met een 2 draadssysteem gebruiken?
Ja, dat is mogelijk en 3 draads kan ook.

Wat zijn de afmetingen van de deze dimmer?
Hij is 38x33,5x11,4 mm (lxbxh)

Wat moet minimale diepte van mijn inbouwdoos zijn?
De minimale diepte is 40mm

Kan ik elk type wandschakelaar gebruiken?
Je kunt zowel een puls als een wipschakelaar (aan/uit) gebruiken.

Als mij controller het niet meer doet kan ik dan nog wel de dimmer gebruiken?
Ja, je kunt de dimmer altijd via de wandschakelaar blijven bedienen.

<hr>

Parameters:

Met parameters kun je zaken wijzigen van bv de sensor zelf zoals bv de update tijd en gevoeligheid van de bewegingssensor. De meeste controllers hebben dit standaard ingebakken.

1) Type schakelaar

Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Puls), 1 (Aan/uit (toggle))

5) Apparaat verschijning
Met deze instellingen kun je bepalen hoe de dimmer getoond wordt in je controller.

Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Dimmer), 1 (Aan/uit - werkt alleen met 3 draden)

11) Automatisch uitschakelen
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Disabled), 1  - 32536 Sec (gaat na deze tijd automatisch uit)
 

12) Automatisch inschakelen
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Disabled), 1  - 32536 Sec (gaat na deze tijd automatisch aan)

21) Dubbel klik functionaliteit
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1  (Aan)

22) Herstel status na stroom verlies
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Laatste status), 1  (Onthoud status niet)

40) Stroom niveau rapportage
Instelling om te bepalen bij hoeveel verandering van het energie niveau er een rapportage naar de controller moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 0 (Uit)
Beschikbare instelling: 1 - 100 (Percentage)

41) Periode stroommeting
Standaard instelling: 0 (Uit)
Beschikbare instelling: 1 - 32676 (Seconde)

60) Minimale intensiteit niveau
Hiermee kun je het minimale niveau van dimmen omhoog brengen. Dit is handig als je lamp wat flikkert op een lage dim stand.
Standaard instelling: 1% 
Beschikbare instelling: 1 - 98%

61) Maximale intensiteit niveau
Hiermee kun je het maximale niveau van dimmen laag brengen.
Standaard instelling: 99% 
Beschikbare instelling: 1 - 99%

65) Handmatige dimmer stappen tijd bij aan/uit
Hiermee kun je het aantal stappen/tijd instellen per hoeveel de lamp minder/meer dimt.
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 1 - 127 sec

66) Handmatige dimmer stappen tijd bij ingedrukt houden
Standaard instelling: 3 (3 sec)
Beschikbare instelling: 1 - 127 (1 sec), 128 - 256 (1 min > 126 min)

67) Start niveau negeren
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Aan), 1 (Uit)

68) Dim duur
Standaard instelling: 0 (volgens parameter 66)
Beschikbare instelling: 1 - 127 (1 sec)

70) Overbelastingsbeveiliging
Standaard instelling: 200
Beschikbare instelling: 1 - 200 (W), 0 (niet actief)

14) Autocalibratie trigger
Standaard instelling:  0
Beschikbare instelling:  0 (Na van stroom voorzien en "exclusion"), 1 (Na van stroom voorzien), 2 (Start altijd) 


Concurrentie:

Er zijn behoorlijk wat Z-Wave inbouwdimmers op de markt. De meest bekende is wel de Fibaro Dimmer 2 en daarom vergelijken wij hem ook met deze. Als we de Qubino hiernaast leggen dan vallen er wat zaken op. Zo heeft de Fibaro een mogelijkheid om een extra schakelaar aan te sluiten. Dit heeft de Qubino niet. Omdat de Qubino dit niet heeft kan de module een stuk kleiner zijn tov de Fibaro. Dit kan wel eens handig zijn als je hem gaat inbouwen.
Beide dimmers hebben de mogelijkheid om hem via 2 of 3 draden aan te sluiten. Beide dimmers hebben een ingebouwde LED om de status te bekijken. Hierbij zijn de opties van de Fibaro iets uitgebreider omdat je ook het bereik van de dimmer kunt bekijken.

De Qubino dimmer heeft volgens Qubino geen bypass filter nodig. Zo'n filter gebruik je als jouw lamp knippert of niet aan/uit gaat. De Fibaro variant zou deze wel nodig hebben. Nu blijkt in de praktijk dat Fibaro vaak deze bypass filter ook niet nodig heeft. Dus in de meeste gevallen zijn beide dimmer hierin gelijk. 

Tussen deze 2 dimmers zit ook een verschil in het aan te sluiten vermogen. De Qubino kun je maximaal 200W op aan sluiten en op de Fibaro 250W.

Als laatste punt kijken we nog aan de prijs. De Fibaro is te koop voor € 59,95 en de Qubino voor € 64,95. Een verschil van 5 euro dus. Dit kan wel wat schelen als je meerdere dimmers nodig hebt. Ik moet hierbij wel vermelden dat als je een bypass filter nodig hebt deze er bij de Fibaro variant er nog apart bij komt. Deze kost € 11,99. Hierdoor kan de Qubino is sommige gevallen goedkoper zijn.

Dus waarom zou ik nu de Qubino kopen? Hij is vooral handig als je niet zoveel ruimte hebt in je inbouwdoos.

Ga je voor een goedkopere oplossing? Dan kun je het beste kijken naar de Robb Smarrt inbouwdimmer. Deze is al te koop voor € 49,95 en heeft ook een energie meting. Deze is wel een stuk groter.


Test lampen:

Omdat Qubino beweert geen extra filter nodig te hebben als je een LED lamp gebruikt, vond ik het wel aardig om dit ook even te testen. Ik heb een Philips Gloeilamp, Ikea Ledare (11W) en een onbekende chinese LED lamp getest. Deze lampen werken allemaal prima met de Fibaro Dimmer 1 en 2 en Robb Smarrt inbouwdimmer (Z-Wave).

Heb de lampen zowel met een 2 als 3 draads getest. Zie onderstaande resultaten:

  Philips Ikea Chinese lamp
2 draads Prima Knippert Gaat niet meer uit
3 draads Prima Prima Prima

 

Zoals je kunt zien had ik wat problemen met de 2 draads aansluiting. Ik heb de probleem bij Qubino neergelegd en zij kwam met de volgende reactie.

Now the why some lights are working with Fibaro and the Qubino the difference is in the Calibration, we do the calibration only of the max value, letting the min dimming from 0, since we want to use the full scale of the led lights so from 0 - 100%. But some lights because of how the're build don't let pass enough power back to the Mini dimmer. 
That's why there sometimes can be flickering. In case that the flickering is only in the minimum values of the dimming, this can be "fixed" setting the minimum dimming value to the value where there's no flickering. 

Example if there's flickering from 0 - 20 % you can set the Parameter 60 to 22 % and the dimmer will work normally from 0 - 100% in the gateway (UI and on the APP) in reality the dimmer will dimm the light from 20% to full.

Fibaro cut the lower dimming values after the calibration is done, that's why sometimes some lamp works on Fibaro, using the setting of the Parameter 60 the result should be the same  :)

Ik heb ook gevraagd naar een lijst met lampen welk door hun getest zijn:

Lamp type 2 Wire Comment 3 Wire Comment
Designlight E-NR: 74 657 58 3.5-4.2Watt No Mini dimmer does not get the power needed OK no flickering detected
OSRAM PHANTOM DIMM CLASSIC A75 DIMMABLE SDCM <6 10.5Watt OK When holding pushbutton for dimming, output turn fully ON and with second press is
possible to dim the output.
N/T  
DESIGNLIGHT P1603527 5-8Watt OK Output flickers a little, with fibaro bypass there's no flickering N/T  
LUMEX CLASSICO M3 LED DOWNLIGHT 8WATT OK Output flickers a little, with fibaro bypass there's no flickering OK no flickering detected
IKEA DIMMABLE LED LIGHT 11W OK works ok without flickering, When holding pushbutton, output turn fully ON and afer that is possible to dim it.
dimming is smooth and there is no need for using of Bypass for operating.
OK no flickering detected
Verbatim model 52034 PAR38 E27 OK Smooth diming, when holding pushbutton output turn fully ON and after that it is possible to dim it. OK no flickering detected
Osram LED 10.5W OK   OK  
Osram LED 13.5W OK   OK  
Osram LED 9W OK   OK  
Halogen Light 53W OK   OK  
Halogen Light 105W OK   OK  
Halogen Light 100W OK   OK  
Halogen Light 30W OK   OK

 

 

Vreemd genoeg geeft men aan dat de Ikea lamp zonder problemen moet werken. Uit bovenstaande blijkt maar weer dat de ene LED lamp niet de andere is. Daarom is het verstandig om goed testen of jouw lamp wel of niet werkt.


Video review::

Conclusie:

Met de mini dimmer kun je een lamp aan- of uitzetten en zoals de naam al doet vermoeden kun je een lamp ook dimmen. Hij kan ook voor jou het energie verbruik meten en je kunt het totaal verbruik in zien. Je bouwt hem achter je bestaande wandschakelaar in, hierdoor zie je niet dat je je lamp slim hebt gemaakt. Deze lamp kan een LED, LED-strip, halogeen of gloeilamp zijn. Het maximaal aan te sluiten vermogen is 200W. In tegenstelling tot sommige andere dimmers heeft hij geen bypass filter nodig om de aangesloten lampen goed te laten werken.

De dimmer onderscheid zich door zijn formaat. Hij is echt super klein. Zeer fijn als je hem moet inbouwen in een krap bezette inbouwdoos. Hij heeft een LED aan de voorkant om de status te bekijken en of het toevoegen is gestart.

Als je bovenstaande zo leest zit je je misschien af te vragen of er ook minpunten zijn aan deze dimmer. Ja, deze zijn er. Zo had ik tijdens mijn testprocedure problemen met 2 verschillende LED lampen. Wanneer ik de dimmer met 2 draden aansloot. Het aansluiten met een blauwe (NUL) draad gaf geen problemen. Iets om rekening mee te houden als je deze dimmer koopt.

Hij is te koop voor € 64,95 via onze partner.

 

Dus: Heb je weinig ruimte in je inbouwdoos? Dan is deze kleiner dimmer de oplossing.

 

+

Klein. Ja, heel klein
Energie meting

-

Prijs
Niet alle LED lampen werken perfect

 

 

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen