Review: Qubino Flush Dimmer (ZMNHDD1)

Review: Qubino Flush Dimmer (ZMNHDD1)

Je kunt op verschillende manieren een lamp op afstand aansturen. We gaan kijken naar de Qubino Flush Dimmer die je achter je bestaande schakelmateriaal kunt inbouwen.

Met deze Qubino Flush dimmer kun je op afstand een lamp aan/uitzetten. En, zoals de naam al doet vermoeden, je er een lamp mee kunt dimmen. Hij doet dit door middel van de Z-Wave Plus protocol. Naast het aansturen van de lamp kun je het totaal verbruik en huidig verbruik inzichtelijk krijgen. Daarnaast heeft hij de mogelijkheid om een externe thermometer aan te sluiten. 

Deze dimmer maakt gebruik van MOSFET techniek. Hierdoor moet het dimmen van LED verlichting geen problemen geven. Uiteraard kun je er ook een ouderwetse gloeilamp en halogeen verlichting op aansluiten.

Dit aansluiten moet overigens met een drie draadsysteem gebeuren. Er moet dus in je wcd een blauwe draad aanwezig zijn. 

Old skool

De bediening van deze module kan dus via de domotica controller. Maar je kunt hem ook bedienen via een normale wandschakelaar. Wil je alle dim mogelijkheden krijgen dan is het aan te raden om een pulsschakelaar te gebruiken. Je krijgt dan de mogelijkheid om de knop ingedrukt te houden om het dim niveau te bepalen. Er zijn tevens 2 inputs aanwezig om extra schakelaars/sensoren aan te sluiten.

Ieniemienie

Qubino beweert dat deze dimmer de kleinste ter wereld is. Daar zouden ze best gelijk in kunnen hebben, want hij is maar  41,8 x 36,8 x 15,4 mm groot. Daarnaast heeft Qubino bijna geen onnodige behuizing om de printplaat heen gebruikt. Hierdoor heb je dus de maximale ruimte in je inbouwdoos.
 

Wat krijg je:

- Qubino Dimmer
- Handleiding

Uiterlijk:

Grootte:

 


Wij zullen deze dimmer gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)

Inbouwdiepte (40mm/50mm)


Homey

Je kunt deze dimmer toevoegen door de Homey APP op te starten en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens druk je op het plusje rechtsboven en zoek je de Qubino Flush Dimmer op. Let op dat je de goede versie pakt (in ons geval de  ZMNHDD1). Mocht je de APP nog niet geïnstalleerd hebben dan moet je dit eerst doen. Vervolgens voorzie je module van stroom of druk je 3x op het knop aan de achterkant van de module. Als je hem al hebt ingebouwd dan kun je ook 3x snel achterelkaar de aangesloten wandschakelaar indrukken.

Hij werd netjes gevonden en zie hem op mijn dashboard verschijnen. Ik kan hem aan/uitzetten, dimmen en zie het totaal en huidige energie verbruik. Ik zie ook een temperatuursensor, maar deze toont uiteraard niks omdat ik deze niet heb aangesloten.

Installatie schermen:

Apparaten:

  •  

Configuratie:

Voorbeeld flow:

Qubino 2de input (l2)

Deze Qubino heeft de mogelijkheid om 2 extra schakelaars aan te sluiten. Helaas is dit geen kwestie van plug 'n play. Je zult eerst de module moeten toevoegen op de normale manier. Hierna moet je parameter 100 op 9 zetten. Hiermee geef je aan dat ipv de standaard bewegingsmelder een binaire schakelaar kan worden aangesloten. Verwijder hierna de module weer uit de Homey en voeg hem weer opnieuw toe. Nu zie je een extra schakelaar verschijnen op het dashboard.

Helaas kan ik deze 2de schakelaar niet gebruiken. Je zou hiermee bv een scene kunnen opstarten, maar dit geeft geen enkele reactie.


ZipaTile

Het installeren kun je doen door de toevoegen procedure op te starten op je ZipaTile. Dit kun je doen door in te loggen op de ZipaTile en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "apparaat toevoegen" en hierna op Z-Wave. Als je de module van stroom voorziet zal hij gedurende 5 sec. automatisch herkend worden door de ZipaTile. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je hem handmatig toevoegen door de "toevoegen" knop 3x achter elkaar in te drukken. 
 
De module wordt netjes herkend door de ZipaTile en zie een aan/uit schakelaar een dimniveau, het totaal verbruik en het huidige verbruik. Helemaal compleet dus.
 

Installatie:

Dashboard:

Configuratie:

Rule creator opties:

Voorbeeld regel:

Op deze module heb je de mogelijkheid om een extra schakelaar aan te sluiten. Ik maak dus een regel welke dit mogelijk maakt.


Fibaro Home Center 2

Het toevoegen van deze dimmer gaat door in te loggen op de HC2 en naar het device gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en hierna op add. De toevoegen procedure zal starten. De module zal 5 sec. zichtbaar blijven als hem van stroom te voorziet. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je even 3x snel achter elkaar op het blauwe knopje op de achterkant van de module drukken. Hij werd netjes gevonden door de HC2 en zie hem verschijnen op de apparaten. Ik zie een schakelaar (aan/uit) het lichtnivo, het totaal verbruik en het huidige verbruik.

Dashboard:

Configuratie:

Scene opties:

  •  

Scene:

Indien de lamp in de hal aangaat dan moet ook de Qubino Dimmer aan.

Qubino 2de input (l2)

Deze Qubino heeft de mogelijkheid om 2 extra schakelaars aan te sluiten. Helaas is dit geen kwestie van plug 'n play. Je zult eerst de module moeten toevoegen op de normale manier. Hierna moet je parameter 100 op 9 zetten. Hiermee geef je aan dat ipv de standaard bewegingsmelder een binaire schakelaar kan worden aangesloten. Verwijder hierna de module weer uit de HC2 en voeg hem weer opnieuw toe. Nu zie je een extra schakelaar verschijnen op het dashboard.

Instellingen parameter:

Dashboard:


Vera Edge

Volgende controller waar we de module op gaan testen is de Vera. Als eerste log je in op de Vera en ga naar je apparaten gedeelte. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je hem op Qubino Dimmer op. Hij werd netjes gevonden bij de apparaten. Hierna is het kwestie van hierop klikken en de diversen stappen te volgen. Als het aftellen is begonnen voorzie je de dimmer van stroom. Hij wordt dan automatisch gevonden. Mocht dit niet het geval zijn druk dan 3x op de toevoegen knop aan de voorkant van de module. Hij werd hierna netjes gevonden en toegevoegd en zie hem verschijnen op het dashboard.

Installatie schermen:

Dashboard:

 

Configuratie:

Scene opties:

Voorbeeld scene:

Qubino 2de input (l2)

Deze Qubino heeft de mogelijkheid om 2 extra schakelaars aan te sluiten. Helaas is dit geen kwestie van plug'n play. Je zult eerst de module moeten toevoegen op de normale manier. Hierna moet je parameter 100 op 9 zetten. Hiermee geef je aan dat ipv de standaard bewegingsmelder een binaire schakelaar kan worden aangesloten. Verwijder hierna de module weer uit de Vera en voeg hem weer opnieuw toe. Nu zie je een extra schakelaar verschijnen op het dashboard maar helaas kan ik hem niet bedienen. Dit lijkt dus niet goed te werken.


Domoticz

Als een na laatste controller is Domoticz aan de beurt. Je kunt de dimmer toevoegen door naar Setup en hardware te gaan. Ik voeg hem via de Aeon Labs Z-Wave USB stick toe: dus klik ik daar op setup. Vervolgens ga ik naar de rechterkant en klik in het menu op "include node". Daarna moet je de dimmer voorzien van stroom en zal hij direct gevonden worden. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je 3x op het B-knopje drukken aan de voorkant van de module. 

Ik zie hem netjes verschijnen bij mijn apparaten  (aan en uit, dimmen, totaal verbruik en huidig verbruik).  Ik zie tevens de extra schakelaars, maar deze werken niet.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld event:


Home assistant

Je kunt het toevoegen starten door naar de configuratie te gaan en hierna op Z-Wave te klikken. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. Hierna moet je zorgen dat op de module de toevoegen modus wordt gestart. Dit kun je doen door hem van stroom te voorzien of door 3x het "B" knopje op de module snel achter in te drukken. 

Ik zie van de schakelaar het huidig verbruik en het totaal verbruik. Helemaal compleet dus en hij werkt ook op de gestuurde commando's. Ik zie ook de parameters netjes verschijnen. Hiermee kun je een aantal zaken op de module zelf regelen. Zoals hoe vaak er een energie rapport moet worden gestuurd. Handig dat dit er allemaal in staat.

installatie schermen:

Dashboard:

  •  

 

Configuratie:

Flow opties:

Voorbeeld flow:

Indien de Qubino Dimmer wordt aangezet dan moet een andere Qubino dimmer ook aangezet worden.

 

Qubino 2de input (l2)

Deze Qubino heeft de mogelijkheid om 2 extra schakelaars aan te sluiten. Helaas is dit geen kwestie van plug 'n play. Je zult eerst de module moeten toevoegen op de normale manier. Hierna moet je parameter 100 op 9 zetten. Hiermee geef je aan dat ipv de standaard bewegingsmelder een binaire schakelaar kan worden aangesloten. Verwijder hierna de module weer uit de HASS en voeg hem weer opnieuw toe. Nu zie je een extra schakelaar verschijnen op het dashboard en ik kan ze bedienen.

Configuratie parameter:

Dashboard:


Parameters:

Met parameters kun je de configuratie van de module zelf wijzigen zoals bv of het energie verbruik gemeten moet worden.

1) Input 1: type schakelaar
Hiermee kun je het type schakelaar instellen van de l1 ingang.
Standaard instelling: 0 
Beschikbare instelling: 0 : Mono, 1: Bi-stabiel

2) Input 2: type schakelaar
Hiermee kun je het type schakelaar instellen van de l2 ingang.
Standaard instelling: 0 
Beschikbare instelling: 0 : Mono, 1: Bi-stabiel

Om deze input te gebruiken moet parameter 20 of 100 ingevuld worden.

3) Input 2: type contact
Standaard instelling: 0 
Beschikbare instelling: 0 : NO - 1: NC

4) Input 3: type contact
Standaard instelling: 0 
Beschikbare instelling: 0 : NO - 1: NC

10) Alles AAN/ Alles UIT
Standaard instelling: 0 
Beschikbare instelling:
255: Alles AAN en actief - Alles uit en actief
0: Alles AAN en NIET actief - Alles uit en actief
1: Alles AAN en NIET actief - Alles uit en NIET actief
2: Alles AAN en actief - Alles uit en NIET actief

11) Automatisch uit na bepaalde tijd
Standaard instelling: 0 
Beschikbare instelling: 0: Uit, 1: Na 1- 32536 (seconde) uit

12) Automatisch aan na bepaalde tijd
Standaard instelling: 0 
Beschikbare instelling: 0: Uit, 1: Na 1- 32536 (seconde) uit

12) Aan/uit 3de schakelaar
Standaard instelling: 0 
Beschikbare instelling:
0:  enkele druk knop (verbonden met I1)
1: 3 weg schakelaar (verbonden met I1 en I2)
2: Additionele schakelaar (verbonden met I2)

21) Aan/uit dubbel klik functie
Standaard instelling: 0 
Beschikbare instelling: 0:  Uit - 1: Aan

30) Status na stroomonderbreking
De dimmer zal na deze stand automatisch terug keren als de stroom verbroken is.
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0: Onthoudt status niet, 1: onthoud status

40) Stroom nivo rapportage
Instelling om te bepalen bij hoeveel verandering van het energie niveau er een rapportage naar de controller moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 5 
Beschikbare instelling: 0: Uit - 1- 100 (Percentage)

42) Stroom rapportage op tijd
Instelling om te bepalen bij om welke tijd van het energie niveau er een rapportage naar de controller moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0: Uit - 1: Na 1- 32536 (seconde) uit

60) Minimale intensiteit niveau
Hiermee kun je het minimale niveau van dimmen omhoog brengen. Dit is handig als je lamp wat flikkert op een lage dim stand.
Standaard instelling: 1% 
Beschikbare instelling: 1 byte (1 - 98%)

61) Maximum intensiteit niveau
Hiermee kun je het maximale niveau van dimmen omhoog brengen. Dit is handig als je lamp wat flikkert op een lage dim stand.
Standaard instelling: 2% 
Beschikbare instelling: 1 byte (2 - 99%)

61) Dim tijd
Hiermee kun je instellen hoeveel tijd het kost om van 1 % naar 100% te gaan
Standaard instelling: 100 (1 sec) 
Beschikbare instelling: 50 - 255 (500 msec. - 2550 msec.)

120) Temperatuur compensatie
Standaard instelling: 32536 (0 °C)
Beschikbare instelling: 1 - 100: (0,1°C - 10,0 °C), 1001 - 1100: (-0,1°C - -10,0 °C)

120) Temperatuur reportage interval
Standaard instelling: 5 (0,5 °C)
Beschikbare instelling: 1 - 127 (0,1°C - 12,7 °C)


Concurrentie:

De grootste concurrent van deze dimmer is de Fibaro Dimmer 2. Hierbij heeft de Qubino een voorsprong als het gaat om de prijs. Deze is namelijk €3,45 goedkoper dan zijn concurrent. Qua grote wint de Qubino ook omdat deze net even wat kleiner is en een inkeping heeft. 

De Fibaro variant kan zonder problemen aangesloten worden op een 2 draadsysteem en heeft geen blauwe draad nodig. Beide modules werken goed met alle soorten verlichting. Maar bij de Fibaro variant heb je vaak de bypass dimmer nodig. Deze kost €11,99 (wat er dus extra bij komt). 

De Qubino variant heeft als nadeel dat de extra schakelaars die je kunt aansluiten niet altijd even goed werken met sommige controllers. De Fibaro variant heeft hier wat minder last van.

 


Veel gestelde vragen:

Kan ik deze dimmer gebruiken met een LED lamp?
Ja, dit is mogelijk

Wat is het maximale vermogen wat er kan worden aangesloten?
200W in totaal

Past deze dimmer is een 50mm diepe inbouwdoos?
Ja, met wat passen en meten moet dit lukken.

Heb ik een blauwe draad (NUL) nodig bij deze module?
Ja, officieel wel maar met deze oplossing kun je hier om heen werken.

 


Video review:

 

 


 

Conclusie:

Met de Qubino Flush Dimmer kun je op een mooie manier je lampen aan- en uitzetten en dimmen. Je bouwt hem in achter je bestaande schakelmateriaal. Hierdoor is hij onzichtbaar en blijft de oude vertrouwde wandbediening werken. Door zijn geringe afmetingen (kleinste op de markt) past hij wat gemakkelijker in je inbouwdoos. Met een beetje duw en trek werk kun je hem zelfs in een 40mm doos krijgen.

Als extraatje kun je het totaal verbruik en het huidige verbruik inzien. Er is tevens een mogelijkheid aanwezig om een externe temperatuursensor aan te sluiten. Hij werkt via de draadloze Z-Wave plus protocol. De standaard bediening werkt prima met de door ons getest controllers. Wat niet zo goed werkt is de mogelijkheid om extra schakelaars aan te sluiten. Bij de ene deed dit het wel en bij de andere helemaal niet.

Wij hebben wat verschillende typen LED lampen getest, en deze deden het allemaal zonder te flikkeren. Wat wel opvallend is dat het bereik van je dim mogelijkheid wat minder wordt. Maar dit is wel vaker aan de hand met LED verlichting. Je kunt overigens maximaal 200W aansluiten op deze module.

Als laatste wil ik melden dat je blauwe draad (3 draads) nodig hebt om deze module aan te sluiten. Er is wel een manier om met 2 draden te werken maar dit is niet een super veilige manier. Wil je goed gebruik kunnen maken van de dim mogelijkheden via de wandschakelaar? Dan zul je een pulsschakelaar moeten aansluiten.

Hij is te koop voor € 56,60 via onze partner wat hem net even wat gunstiger geprijsd maakt dan de Fibaro variant.

+

Prijs
Klein formaat
Mogelijkheid tot extern temperatuur sensor

-

3 draden nodig (blauw/NUL)

Wil je deze dimmer kopen:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 2.0.3, Qubino APP: 2.0.10 (Beta)
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, firmware 1.7.2414
Domoticz, firmware 4.9700
Hass, firmware 0.84.2

 

Delen op:

Reacties (1) -

  • Bas van de Weijer

    29-7-2019 00:32:59 | Antwoord

    Zijn deze dimmers evt. ook van een nieuwe firmware te voorzien? Bij de Fibaro Dimmer 2 is dit alleen mogelijk wanneer je een Home Center tot je beschikking hebt (als ik mij niet vergis). Wanneer het met de Qubino zonder extra hardware zou kunnen, zou dat een extra voordeel zijn t.o.v. de Dimmer 2.

Reactie plaatsen