Review: Osram smart + Plug

Review: Osram smart + Plug

Alweer een tijdje geleden is Osram (bekend van de verlichting) gestart met domotica producten. Deze waren met name gericht op verlichting, maar ze zijn nu ook met andere producten gekomen. Zoals de Osram Plug welke wij binnen hebben hebben gekregen. We gaan deze natuurlijk weer voorzien van een review.

Met een slimme plug kun je eenvoudig op afstand een apparaat aan- of uitzetten. Zo ook met deze plug van Osram. Wat hem redelijk uniek maakt is dat hij via de Zigbee protocol werkt. Deze protocol wordt over het algemeen gebruikt bij verlichting zoals de Philips Hue en de Ikea TRÅDFRI. Wil je meer weten over Zigbee? Dat kun je hier vinden.

De plug is strak vormgegeven met een witte rand en een grijze binnenkant waar je de stekker in moet pluggen. Aan de bovenkant zit een knop om hem aan en uit te zetten. Deze licht ook op als je hem aanzet. Er kan maximaal 3690 W (16A) op worden aangesloten, wat behoorlijk veel is ten opzichte van andere tussen stekkers.
Hij is niet de kleinste met zijn 6,0 x 6,0 en 8,4 cm diep. Je kunt hem o.a. gebruiken samen met de Osram Lightify Gateway.

"Vriendjes met..."

Doordat hij van de Zigbee protocol gebruik maakt werkt hij samen met verschillende apparaten. Zo is hij te koppelen aan de Philips Hue Gateway, de Homey en Smartthings van Samsung. Met de eerste 2 zullen wij hem testen.

Hij is te koop voor € 29,90 via onze partner.


Wat krijg je:

- Osram Plug
- Handleiding


Grootte:

Uiterlijk:


We gaan hem met de volgende controllers testen:

- Philips Hue
- Homey by Athom


Homey:

Het leuke van de Homey is natuurlijk dat je zowel Z-Wave als Zigbee apparaten kunt installeren. Als je al Zigbee producten hebt die voorzien zijn van een batterij (zoals de Xiaomi motion sensor) dan kun door middel van deze plug je netwerk verlengen. Deze plug zal namelijk dan als repeater gaan functioneren.

Weer terug naar het toevoegen. Je kunt dit starten door je telefoon te pakken en de APP op te starten. Vervolgens ga je naar je apparaten en druk je op het plusje. Je zoekt vervolgens de Osram plug op. Selecteer hierna Osram Lightify en vervolgens de plug. De Homey zal een APP gaan installeren (mocht je deze nog niet hebben). Hierna is het zaak om de plus in de leermodus te zetten. Dit kun je doen door hem even aan en uit te zetten via het knopje aan de bovenkant. Als dit niet werkt zet hem dan even 6x aan en uit achter elkaar, de plug wordt dan namelijk gereset.

Hier werd hij netjes toegevoegd en kan ik hem aan- en uitzetten via de APP. Als ik hem via het knopje aan de bovenkant aan/uitzet dan reageert de APP ook hierop. Alles lijkt dus te werken zoals het hoort.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Er valt niks te configureren bij deze plug.

Flow opties:

ALS:

EN:

DAN:

Flow:

Met deze plug kun je natuurlijk prima regelen om op een vast tijdstip een lamp aan te zetten of als het na zonsondergang is. In ons voorbeeld zetten wij de plug aan en hierna ook meteen de Ikea trafdid lamp.


Philips HUE

De volgende controller is de Philips HUE bridge.

Je start als eerste de APP op je telefoon op. Ga vervolgens naar "zoeken naar een nieuwe lamp" (niet als accessoires) en de plug zal gevonden worden. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je de plug even resetten door hem 6x achter elkaar aan- en uit te zetten of de knop aan de bovenkant 10 sec lang ingedrukt te houden. Zorg trouwens ook dat hij dicht bij de bridge is.

De plug reageerde goed op mijn commando's en ook de bediening via het knopje aan de bovenkant komt goed door. Wel vreemd is dat hij als een lichtbron word gezien. Hierdoor krijg ik ook een schuifbalk. Deze doet voor de rest niks, maar mooi is anders.

Installatie:

Groep:

Configuratie:

Routine:

Als automatisering wil ik zorgen dat de plug om 21.30 automatisch word aangezet en om 22:30 weer uit. Dit is eenvoudig te regelen via een routine.

Koppeling met Alexa:

Omdat deze plug nu toegevoegd is aan de Hue bridge kun je hem ook gebruiken via de Alexa.

  •  

Video review:


Conclusie:

Deze plug doet wat hij moet doen en dat is het op afstand aan- of uitzetten van een apparaat. Hij is strak vormgegeven en voelt solide aan. Hij is wel wat aan de grote kant, zeker als je hem vergelijkt met de Fibaro Wall Plug. Het is fijn dat er een knopje aan de bovenkant zit waarmee je hem handmatig aan of uit kunt zetten. 

Deze plug maakt gebruik van de Zigbee lighting protocol hierdoor is de ondersteuning wat beperkter omdat niet alle controllers dit ondersteunen. Als je Philips HUE hebt dan zit je goed en zal hij feilloos werken. Voordeel van deze plug is dat je hiermee ook je netwerk kan versterken en verlengen. Hij kan namelijk als een repeater werken.

Wat ik mis aan de plus is dat er geen energie verbruik gemeten kan worden. Qua prijs zit je wel weer oké, want hij is al te koop voor € 29,95 via onze partner. Nog een pluspuntje is het vermogen, want er kan maar liefst 3680W aangesloten worden.

 

Dus: Zoek je een Zigbee tussen stekker? Dan is de Osram Plug een goedkope oplossing.

 

+

Prijs
Vermogen

 

-

Geen energie meting
Beperkte ondersteuning
Groot formaat

 

 

Wil je deze Osram Plug kopen:

Reactie plaatsen