Review: NODon Micro Smart Plug

Review: NODon Micro Smart Plug

Deze NODon smart plug had ik al een tijd liggen maar was er nog niet aan toe gekomen om er een review van te maken. Vandaag wordt het tijd dat we dit wel gaan doen. Dit product is een Z-Wave Plus tussenstekker.
Lees verder voor een uitgebreide review.

Deze tussenstekker is van het Franse bedrijf NODon en maakt gebruik van de Z-Wave Plus protocol om draadloos te communiceren met een domotica controller. Je kunt hem dus op afstand aan- en uitzetten, handig om bv een lamp mee te bedienen. Omdat hij Z-Wave Plus heeft heb je o.a. een beter bereik, en een snellere communicatie snelheid.

Meten is weten

Deze Smart Plug heeft de mogelijkheid om je energie verbruik in de gaten te houden. Hij meet je huidige verbruik en het totaal verbruik. Op deze manier kun je dus goed zien wat een apparaat verbruikt en hem eventueel uitzetten als hij niet gebruikt wordt.

Meerdere kleurtjes

De rand van deze plug kan worden vervangen door een ander kleurtje. Er worden in totaal 5 kleuren meegeleverd: wit, groen, blauw, grijs en roze. 

Aan de bovenkant zit een aan/uit knopje om hem handmatig te bedienen. Deze knop wordt tevens gebruikt om hem te kunnen toevoegen aan de controller. Hij licht ook op aan hij aan staat. Met zijn 41x73mm is het een van de kleinste tussenstekkers op de markt. Het maximale vermogen is helaas niet zo hoog, deze is maar 1.500W. Een wasmachine aansluiten is dus niet zo'n goed idee.

Hij is te koop voor €54,50 via onze partner.


Wat krijg je:

- Tussenstekker
- 5 bandjes 
- Handleiding

Specificaties:

Maximale vermogen: 1500W (Resistive load)
Eigen verbruik: <1W
Z-Wave®: 868.4MHz* – 500 Series – Z-Wave Plus®
Bereik: 40m indoor / 80m outdoor
Afmetingen: 41*73mm


Uiterlijk:

Grootte:


Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey

Als eerste gaan we deze plug toevoegen aan de Homey. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de NODon smart plug op. Om het toevoegen te starten druk je 3x op het knopje aan de bovenkant. Het LED zal blauw oplichten om aan te geven dat het toevoegen gestart is.

Hij werd netjes gevonden en toegevoegt aan de Homey. Ik zie de status veranderen als ik hem (handmatig) aan/uitzet. Het huidige verbruik en totaal verbruik zie ik na een tijdje ook verschijnen. De configuratie mogelijkheden zijn allemaal toevoegd en hebben een uitleg.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

DAN:

Flow voorbeeld:

Ik wil graag een regel maken om te weten of mijn wasmachine klaar is met wassen. De Fibaro Wall Plug heeft een ingebouwde energiemeter welke je hiervoor kunt gebruiken. Omdat hij altijd van stroom is voorzien kun je bijna een realtime meting doen. Als eerste heb ik gekeken wat het energie voorloop is. Zo kwam ik erachter dat tijdens een wasbeurt het verbruik weleens flink kan zakken en dat als hij klaar is het verbruik niet 0 W is.

Met dit gegeven heb ik de volgende regels gemaakt:


  • Flow: Wasmachine gaat aan


  • Flow: Wasmachine is klaar

Deze regel controleert of het verbruik hoger is dan 6 W is. Dan gaat de wasmachine namelijk het programma draaien. Ik zet een variabele om dit vast te leggen. Hiermee voorkom ik dat de regel onnodig start. Vervolgens kijk ik of het verbruik lager is dan 6 W (hij is dan klaar) en zet ik de variabele weer naar uit, zodat de regel weer opnieuw kan starten als ik weer een wasje draai. Als laatste stuur ik een notificatie naar mijn telefoon.


ZipaTile

Het toevoegen aan de ZipaTile moet niet al te veel problemen geven, het is tenslotte maar een tussenstekker welke vaak de Z-Wave standaard gebruiken. Maar helaas lukt het toevoegen niet, zelfs niet na een volledige reset van de plug.


Fibaro Home Center 2

Om het toevoegen van deze plug te starten log je in op je Home Center. Vervolgens ga je naar het device gedeelte en klik je op "add or remove device" en vervolgens op de "add" knop. Het aftellen zal beginnen. Hierna moet je de plug voorzien van stroom. Je kunt het toevoegen starten door 3 keer snel achter elkaar op het knopje aan de boven te drukken. Het knopje zal blauw oplichten om aan te geven dat het toevoegen is gestart. Zorg altijd dat je dicht bij de controller bent als je gaat toevoegen. Hij werd netjes gevonden en toegevoegd aan de HC2. Ik zie ook alle opties en configuratie mogelijkheden (aan en uit, totaal verbruik en huidig verbruik). 

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag een regel maken om te weten of mijn wasmachine klaar is met wassen. Deze plug heeft een ingebouwde energiemeter welke je hiervoor kunt gebruiken. Omdat hij altijd van stroom is voorzien kun je bijna een realtime meting doen. Als eerste heb ik gekeken wat het energie verloop is. Zo kwam ik er achter dat tijdens een wasbeurt het verbruik weleens flink kan zakken en dat als hij klaar is het verbruik niet 0 W is.

Met dit gegeven heb ik de volgende regels gemaakt:


  • Scene: Wasmachine Aan

  •  
    Scene: Wasmachine Uit
 
De eerste scene controleert of het gebruik hoger dan 6 W is. Dan gaat de wasmachine namelijk het programma draaien. Ik zet een variabele om dit vast te leggen. Hiermee voorkom je dat de regel onnodig start. Vervolgens kijk ik of het verbruik lager is dan 6 W (hij is dan klaar) en zet ik de variabele weer naar 2, zodat de regel weer opnieuw kan starten als ik weer een wasje draai. Als laatste stuur ik een notificatie naar mijn telefoon.

 

Vera Edge:

Het toevoegen van deze plug gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je hem op. Hij werd netjes gevonden. Hierna is het kwestie van hierop klikken en zal het aftellen beginnen. Vervolgens voorzie je de tussenstekker van stroom en druk je 3x op het knopje aan de bovenkant. Hij zal hierna blauw oplichten om aan te geven dat het toevoegen is gestart. Hij werd hierna netjes gevonden en toegevoegd en zie hem verschijnen op het dashboard met het huidige verbruik. Het totaal verbruik zie ik overigens niet.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag een regel maken om te weten of mijn wasmachine klaar is met was. Deze Plug heeft een ingebouwde energiemeter welke je hiervoor kunt gebruiken. Omdat hij altijd van stroom is voorzien kun je bijna een realtime meting doen. Als eerste heb ik gekeken wat het energie verloop is. Zo kwam ik er achter dat tijdens een wasbeurt het verbruik weleens flink kan zakken en dat als hij klaar is het verbruik niet 0 W is.

Met dit gegeven heb ik de volgende regels gemaakt.

 

 

De eerste regel controleert of het gebruik hoger dan 6 W is. Dan gaat de wasmachine namelijk het programma draaien. Ik zet een virtuele schakelaar aan om dit vast te leggen. Hiermee voorkom je dat de regel onnodig start. Vervolgens kijk ik of het verbruik lager is dan 6 W (hij is dan klaar) en zet ik de schakelaar weer naar uit, zodat de regel weer opnieuw kan starten als ik weer een wasje draai. Als laatste stuur ik een notificatie naar mijn telefoon.
 

Configuratie (parameters)

1) Status na stroomuitval
Standaard instelling: 2
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan, 2 - Status voor uitval

4) Altijd aan
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan

21) Stroom rapportage
Hiermee kun je instellen hoe vaak er een rapportage van het stroomverbruik naar de controller moet worden gestuurd .
Standaard instelling: 10
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 > 100 (1% > 100% verschil)

22) Overbelasting
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 > 1840 (1W > 1840W)

23) Energie verbruik rapportage
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 > 65535 (1Wh > 65535Wh verschil)

24) Plus meting rapportage
Ongeacht het verschil in verbruik stuurt de plug om de x sec een rapportage.
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 > 65535 (1sec > 65535 sec)


Veel gestelde vragen:

Wat is het maximale vermogen van deze plug?
Het maximaal vermogen is 1.500W. Het is dus niet aan te bevelen om je wasmachine hierop aan te sluiten.

Kan ik hem ook handmatige uit of aanzetten?
Ja, dit kan via het knopje aan de bovenkant.


Concurrentie:

- Fibaro - Wall Plug
- Everspring - AN-151
- NEO Coolcam - Power plug
- Aeon Labs - Smart Plug


Video review:

 


Conclusie:

NODon is niet zo'n heel bekende fabrikant van domotica producten maar deze plug doet niet onder voor de concurrentie. Hij is lekker compact en doet wat hij moet doen. Het verwisselen van de gekleurde bandjes om de plug is handig om onderscheid te krijgen tussen de verschillende pluggen.

Groot nadeel aan de plug is het maximale vermogen van 1.500 W hierdoor is hij wat beperkter inzetbaar. De werking op HC2, Homey en Vera is prima, alleen de Zipabox lukt het niet om hem werkend te krijgen.

Qua prijs zit deze plug net tussen de Fibaro Wall Plug en Neo Coolcam met zijn € 54,95.

Dus: Zoek je een compacte plug waarbij niet veel vermogen nodig hebt. Dan is de NODon Micro Smart Plug je vriend.

 

+

Compact

-

Maximale vermogen 1.500W
Werkt niet op de Zipabox

 

Wil je deze plug kopen?:

 

 

Getest met:
Homey, Firmware 1.5.3, NODon APP: 1.1.4
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, firmware 1.7.2414

 

Reactie plaatsen