Onze sponsor:

Review: NetIChome controller

De NETIChome controller word mede door GOAP geproduceerd. Dit bedrijf specialiseert zich in hoogwaardige domotica oplossingen voor o.a. hotel, boten en luxe huizen. Het heeft onder het merk NETIC een nieuwe controller uitgebracht; de NETIChome. Deze controller is gebaseerd op het MiOS platform welke ook door VERA gebruikt word. Dit zou een mooie basis kunnen zijn voor een controller. Lees verder om te zien of dit echt zo is.

De controller maakt gebruik van de z-wave protocol er kunnen voor als nog geen andere protocollen gebruikt worden. Dit hoeft geen probleem te zijn want er zijn genoeg z-wave modules beschikbaar. Het geheel is verbonden via het internet (UTP) maar kan ook standalone gebruikt worden.

Met de controller kun je naast de verlichting en schakelaars, ook je energieverbruik monitoren. Andere mogelijkheden behoren nog niet tot de standaard functionaliteit. Maar er is wel meer mogelijk als je handig bent. Later hier meer over.

Hij is te koop voor €204,00

Wat krijg je:

- NETIChome Controller
- UTP kabel
- Adapter
- 4 AA batterijen

Grootte:

Uiterlijk:

Installatie:

Om naar het dashboard van de controller te gaan moet je de volgende website openen:
http://login.netichome.com/firmware/


Via deze url word de controller automatisch opgezocht op je lokale netwerk. Na het klikken op de url opent het dashboard.

Dashboard:
Het dashboard geeft de verschillende menu items, en een overzicht van je modules, weer.

Modules toevoegen:

Het unieke aan deze controller is dat je hem dicht bij de module kunt brengen die je wilt toevoegen.

Het is een kwestie van alle kabels verwijderen en 60 sec te wachten tot het "ready" lampje groen wordt. Hierna breng je de controller naar de module. Daarna druk je op het plusje waarna de module op de achtergrond wordt toegevoegd en het "ready" lampje zal oplichten.
Je kunt hierna eventueel nog andere modules toevoegen op dezelfde manier.

Lampjes en toevoegen/verwijderen knopjes

Als je klaar bent druk je de plus knop 5 sec in. Hierna sluit je alles weer aan en kun je de modules configureren.

Naast bovenstaande manier kun je ook de modules naar de NETIChome (andersom dus) brengen.

Ondersteuning modules

Momenteel worden er nog niet zoveel modules ondersteund. Er worden wel aardig wat modules van Qubino ondersteund. NETIChome werkt ook samen met Qubino aan hun product. MioS zou in theorie wel meer modules moeten ondersteunen dan de genoemde lijst.

Er word netjes een uitleg gegeven hoe de verschillende modules moeten worden toegevoegd.

Ik heb een AeonLabs Multisensor geprobeerd toe te voegen. Deze werd wel gevonden maar de bewegingssensor wordt niet goed gevonden en de temperatuurwaardes kloppen niet.

Een Fibaro relay switch module toevoegen lukte niet.

Er is ook een mogelijk om camera's toe te voegen welke ondersteunt worden is niet duidelijk.

Energie verbruik:

Er is een mogelijkheid in het systeem om van je energie verbruik uitgebreide statistieken te bekijken. Om dit gedeelte te kunnen gebruiken moet je ingelogd zijn op de online omgeving.

Scenes

Op de controller kunnen scenes worden aangemaakt hiermee kun je 1 of meerdere modules aan/uitzetten. Er is ook een mogelijkheid om een vertraging (delay) in te stellen.

 

Triggers:

Aan een scene kun je triggers hangen. Hiermee zou je bv kunnen regelen dat als de temperatuur boven de 21 graden komt dat dan de airco word aangezet.

Dit lijkt allemaal prima te werken maar de mogelijkheden zijn wel beperkt.

 

Schedules

Het is ook mogelijk om schema's aan te maken om een lamp in te schakelen. Zo kun je bv om 21:00 een lamp aan laten zetten.

 

LUUP/LUA

Wil je meer mogelijkheden om zaken te regelen dan is er een mogelijkheid om via LUA te programmeren. De documentatie hierover is wel zeer beperkt.

APP

Er is een APP beschikbaar voor IoS en Android. Na de installatie zoekt hij automatisch naar de controller. De APP is zeer beperkt en eerlijk gezegd ziet hij er ook niet mooi uit. Er is ook een API om eventueel een eigen APP te maken.

Er kunnen ook APP's gebruikt worden die geschikt zijn voor de Vera zoals bv de ImperiHome APP.

Koppeling online

Als je je registreert kun je de controller aan het online gedeelte koppelen. De interface van de online omgeving ziet er anders uit dan de offline omgeving. Het lukt mij niet om alleen de online omgeving te gebruiken. Hij schakelt steeds naar de offline omgeving. Ik neem aan dat dit een tijdelijk bug is.

Conclusie:

Best een aardige controller. Met de modules die ondersteunt worden kun je aardig ver komen om je huis te automatiseren. De optie om de controller naar modules te brengen is mooi bedacht en kan handig zijn. Ik zie alleen de toegevoegde waarde van deze controller niet. Voor zo'n 50 euro minder kun je ook een VeraEdge kopen die een modernere interface heeft en daarop draait een nieuwe versie van MioS. Tevens is er ook nog z-wave+ ondersteuning en standaard meer mogelijkheden. Het geheel voelt ook rommelig en inconsequent aan, wat ook niet mee helpt, men is duidelijk nog aan het ontwikkelen.

Controller naar module kunnen brengen
Mooie compacte controller
Documentatie is op orde

Rommelige interface
Ondersteuning van modules beperkt
Prijs
Voelt als nog niet af
Standaard functionaliteit beperkt

Reactie plaatsen:

Uw reactie kon helaas niet worden verwerkt. Probeer het later nogmaals.
Uw reactie is opgeslagen. Zodra deze is goedgekeurd krijgt u hiervan bericht.

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Controllers
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.