Review: Nest Thermostat E

Review: Nest Thermostat E

We hebben een tijd geen NEST producten gehad en zo hebben we er 2 in een 1 maand tijd. Deze keer gaan we de NEST Thermostat E behandelen. De slimme thermostaat van Nest om je verwarming aan te sturen.

 Als je energie wilt besparen mag een slimme thermostaat eigenlijk niet in je huishouden ontbreken. Dat besparen gaat met de Nest o.a. doordat de thermostaat weet of je wel of niet thuis bent. Hierdoor kan hij zelf een goed schema opbouwen, zodat je verwarming automatisch aan/uit gaat op de juiste momenten. Later meer hier over.

De Thermostat E wordt geleverd met een Heatlink die je, in tegenstelling tot zijn grote broer de Nest Thermostat, in de woonkamer moet hangen op de plek van de oude thermostaat. De nieuwe heatlink ziet er nu ook wat mooier uit en heeft een grijs jasje gekregen. Je kunt hem niet naast je CV ketel hangen omdat de temperatuurmeting via de link gaat. Meestal staat je CV niet in de woonkamer. Iets om dus rekening mee te houden. Hij wordt gevoed door 2 AA batterijen, dus een extra stopcontact is niet nodig. Er zit een knop aan de voorkant waarmee je de verwarming aan/uit kunt zetten. Je kunt kap verwijderen om hem goed schoon te maken en bij de draadaansluitingen te komen. Hij communiceert met de thermostaat via een draadloze verbinding (weave).

De Thermostat E  staat nu op een voetje en hoeft dus niet aan de wand bevestigd te worden. Je kunt hem in principe overal neerzetten omdat de temperatuurmeting via de heatlink gaat. Hij heeft een mat scherm waardoor het uiterlijk vrij neutraal is en dus minder opvalt dan zijn grote broer. Hij laat de huidige temperatuur en de gewenste temperatuur zien. Als je energie bespaart zal dit in de vorm van een blaadje worden weergeven. Voor de rest heeft hij 4 sensoren: temperatuur, luchtvochtigheid en licht en activiteitssensor. Het scherm heeft een resolutie van 320×320 pixels en heeft een mat uiterlijk en is dus niet glossy zoals zijn zijn voorganger. Ook is de resolutie van 480×480 pixels wat hoger bij deze versie.

Hij is te koop voor € 219,- via onze partner.


Wat krijg je:

- Thermostat E
- Heatlink
- Startersgids
- Handleiding
- 2x schroeven
- Adapter/voeding
- Montage plaat heatlink
- Lasklemmen

Uiterlijk:

Uiterlijk heatlink:


Perfect energie besparen:

Zoals al gezegd heeft deze thermostaat een aantal slimme technieken om energie te besparen:

Auto afwezigheid:

Door middel van de APP kan de Nest detecteren of je thuis bent. Als hij ziet dat je weg bent (langer dan 2 uur) dan zal hij automatisch de verwarming in de ECO stand zetten. Het detecteren gebeurd o.a. door de bewegingssensoren die zijn ingebouwd.

Als hij ziet dat je vaak op hetzelfde tijdstip er niet bent zal hij het schema automatisch aanpassen. 

True Radiant:

De true radiant techniek kijkt naar hoelang het duurt tot je CV ketel een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Na een tijdje weet hij wanneer het de juiste tijd is om de verwarming aan te zetten. Hierdoor kom je nooit in de kou te zitten.

Het Nest Blaadje:

Het klinkt misschien een beetje suf dat je een blaadje kunt verdienen als je thermostaat lager zet. Maar toch is het wel leuk als het blaadje in je scherm verschijnt. Daarnaast word je er ook meer bewust van dat een hogere temperatuur minder zuinig is.  Aan het einde van de maand krijg je een rapport waarin je ziet hoeveel blaadjes je hebt verdiend. Later meer hierover.

Weer:

Andere factor die de Nest gebruikt is dat hij kijkt naar wat het weer gaat doen. Hij kan dan hiermee rekening houden, dat op een koude dag de verwarming eerder aan moet.

Sun Block:

Als er veel zon in de kamer valt dan zou de ketel minder hard hoeven werken. Met Sun Block kan de Nest dit registeren en hier het stookgedrag op aanpassen.


Installatie:

Je kunt deze thermostaat op diverse ketels en verwarmingssystemen aansluiten. Op de NEST website staat een handig wizard. Het beste kun je de installatie starten door eerst de APP te openen. Hierin wordt namelijk precies uitgelegd wat de stappen zijn. Door deze uitleg kun je de installatie prima zelf doen. Nest heeft onderstaande video gemaakt waar precies wordt uitgelegd hoe je te werk moet gaan.


De Nest Thermostat E is geschikt voor bijna alle cv-installaties, waaronder:

  • Combiketels
  • Soloketels
  • Warmtepompen (alleen verwarming)
  • Zonesystemen
  • Stadsverwarming met elektrische regelkleppen

Wil je weten of jouw verwarming geschikt is? Dan heeft Nest een handige compatibiliteit tool ontwikkeld. Deze kun je hier bekijken. 

Installatie schermen:


APP:

De APP van de Nest zit goed in elkaar zoals we wel gewend zijn van Nest. Je kunt er uiteraard je temperatuur mee instellen, het schema bepalen en alle instellingen wijzigen.


Verschil Nest Thermostat en Thermostat E

  Thermostat E Thermostat v3
Kleur: Wit Wit, koper, zwart, roestvrij staal
Ring: Polycarbonaat afwerking met keramisch effect Metaal gepolijste afwerking
Plaatsing: Overall behalve aan de muur Standaard aan de muur. Overal met extra standaard.
Scherm: 360x360 - Mat 480x480 - High gloss
Afstandweergave - Toont de tijd, de temperatuur of het weer
Heatlink: Werk op batterij Werkt via stopcontact
Plaatsing heatlink: Op oude plek thermostaat Bij CV-ketel
     
Prijs: €219,00 €249,00

 


Koppeling met andere systeem:

Omdat Nest een goede API heeft zou hij prima te koppelen moeten zijn met een ander systeem. Helaas is er geen ondersteuning hiervoor in de API. Dit is dus ook niet mogelijk.

"Say hello"

Het is ook mogelijk om de Nest te gebruiken samen met de Google Home (mini). Je kunt dan vragen om de temperatuur om hoog te zetten of deze op een specifieke temperatuur te zetten. Bij de eerste variant viel mij op dat hij hem dan altijd 21 graden zet. Iets wat bij mij huis niet gewenst is. Wel leuk dat je via je stem de thermostaat kan bedienen.


Maandelijks rapport

Om het energie verbruik in de gaten te kunnen houden stuurt Nest elke maand een overzicht hiervan. Hierbij zie je je totaal verbruik, het aantal blaadjes en wat je verbruik is t.o.v. andere gebruikers.

 

 


Video review:


Conclusie:

Deze thermostaat doet wat hij moet doen en dat is de temperatuur regelen in je huis. Hij is strak vormgeven en valt hierdoor niet zo op in je interieur zeker als je dit vergelijkt met zijn grote broer. De slimme zaken doen goed hun werk, waardoor je na een tijd geen omkijken meer hebt naar je temperatuur in huis. Door de rapporten krijg je een aardig inzage in je verbruik en wanneer en hoe vaak je verwarming aan is geslagen. Heel uitgebreid is dit niet maar zal voor de gemiddelde gebruiker voldoende zijn. Mocht je echt een statistieken freak zijn dan kun je door middel van de API een hoop gegevens uit de Nest krijgen. Door deze API is er ook een goede integratie naar diverse domotica systemen zoals de Homey, Vera en Home Center 2. Door deze koppeling kun je de thermostaat natuurlijk nog slimmer maken.

Het uiterlijk is even wennen door zijn witte matte look maar zal hierdoor in de meeste huishoudens onopvallend geplaatst kunnen worden. Het display is in het donker prima af te lezen, maar overdag is het soms lastig te zien wat de ingestelde temperatuur is. De heatlink moet officieel op de plek van de oude thermostaat gehangen worden. Persoonlijk ziet deze er netjes uit maar geeft mij toch maar een oude vertrouwde thermostaat. Aan de andere kant kun je de thermostat E bijna overal neer zetten wat dan ook wel weer een voordeel kan hebben. Dit zal voor iedereen anders zijn.

De slimme zaken zitten goed in elkaar waardoor je zeker wel energie kunt besparen. Ik heb zelf de Nest v3 al een tijd in gebruik en merk duidelijk dat mijn gasrekening lager is geworden. De APP werkt zeer fijn zeker als je meerdere Nest producten hebt.

De prijs van € 219,- maakt hem net iets goedkoper (€ 30,00) dan de vorige versie. Vergeleken met de concurrentie is het niet de goedkoopste oplossing.

 

Dus: Zoek je een slimme thermostaat? Dan is de Nest Thermostat E een goede oplossing.

 

Je kunt de thermostaat overal neerzetten waar je wilt
Standaard schema en automatisch binnen 1 week een opmaat schema
APP zit goed in elkaar en reageert snel
API/koppeling met andere systemen

-

Niet de goedkoopste
Thermostaat kan niet aan muur bevestigd worden
Heatlink moet op de plek oude thermostaat 
Geen API beschikbaar

 

Wij willen Nest (Pride) bedanken voor het beschikbaar stellen van deze thermostaat.

Test uitgevoerd met software versie: 5.9.1-6

Reactie plaatsen