Review: Neo Coolcam Door/window sensor

Review: Neo Coolcam Door/window sensor

Neo Coolcam is een relatieve nieuwe fabrikant op de domotica markt. Zij komen met steeds meer Z-wave producten op de markt. 
Vandaag behandelen we de door/window sensor.

Wil je bijhouden of je een deur/raam wel dicht of juist open hebt gedaan? Dan is deze sensor zeer geschikt om bv een alarmsysteem mee uit te breiden. Maar je kunt ook aan andere toepassingen denken. Zoals automatisch een lamp aan of uit zetten als je binnenkomt.

Deze sensor heeft een redelijk compact formaat van 70x20x20mm (LxBxH) en de magneet is 40x11x11 (LxBxH) groot. Hiermee is hij niet de kleinste maar hij komt dicht in de buurt van de concurrentie.

Hij is te verkrijgen in kleur wit en kost € 38,50 (nu tijdelijk voor € 30,00) wat hem de goedkoopste op de markt maakt. Er zit een vrij groot logo op de voorkant, deze had van mij wel wat kleiner gemogen.

Hij ondersteunt Z-Wave Plus hierdoor krijg je:
- Een beter bereik
- Meer bandbreedte
- Verbeterde "healing" mogelijkheden
- Er is tevens een betere manier om een firmware upgrade uit te voeren

Deze sensor is niet voorzien van een tamper schakelaar, zodat bij het verwijderen een alarm gestuurd wordt naar de controller. Een inbreken zou hem dus los kunnen halen zonder dat er een signaal naar de controller is gestuurd. Iets om rekening mee te houden als je een alarmsysteem gaat maken.

De stroomvoorziening wordt geregeld door een CR14250 batterij. Welke volgens Neo CoolCam 2 jaar mee moet gaan. Het standby verbruik is 1uA.

Wat krijg je:

- Sensor
- Magneet
- Dubbelzijdige sticker (Magneet en Sensor)
- Handleiding (Engels)
- Pluggen en schroeven

Specificaties:

Compatibiliteit: 300 series and 500 series
Stroom: CR14250 x1
Standby verbruik: 1uA
Levensduur batterij: 2 years
Gebruiks temperatuur: 0-40℃
Grootte:
Sensor (L x W x H): 70mmx20mmx20mm
Magneet (L x W x H): 40mmx11mmx11mm

Uiterlijk:

Grootte:

 •  

Video review:

 


Installatie

Ik zal deze Door/Windowsensor testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey

Het installeren van deze door/window sensor gaat door naar het apparaten gedeelte te gaan en op het (+) icon te klikken. Vervolgens installeer je de NeoCoolcam APP (mocht je deze nog niet hebben) vervolgens zoek je de sensor op. Hierna maak je de sensor open. Dit kun je doen door het knopje aan de bovenkant in te drukken (wat vrij lastig gaat).  Vervolgens verwijder je het lipje bij de batterij en druk je 3x op het toevoegen knopje. Hij zal rood oplichten. Als het toevoegen is gelukt zal hij bij je apparaten verschijnen.

Het toevoegen van deze sensor aan de Homey ging wat moeizaam. Maar na een paar keer herstarten en de sensor te verwijderd te hebben werd hij gevonden. 

Installatie schermen:

Configuratie:

 

Flow opties:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat als mijn voordeur wordt geopend dat dan een lamp aangaat en als ik mijn deur weer dicht doe de lamp weer uitgaat na 30 sec. Deze regel mag alleen maar starten als mijn lichtmeter lager dan 20 lux aangeeft. Ik wil namelijk niet dat hij overdag aangaat. 

Als eerste maak ik een flow om te bepalen of de lichtmeter een bepaalde sterkte heeft. Ik heb bepaald dat de lamp mag aangaan als de lichtmeter minder dan 20 lux aangeeft. Om in andere regels dit uitgangspunt ook gemakkelijk te kunnen gebruiken zet ik een variabele op "AAN" als ik hem wil gebruiken.

Vervolgens maak ik de regel om de lamp aan/uit te zetten.


ZipaTile

Het toevoegen van deze sensor aan de ZipaTile is niet heel ingewikkeld. Het is een kwestie van het kapje eraf te halen en het lipje bij de batterij te verwijderen. Als je de ZipaTile al in het leerprocess had gezet (via "add device") dan zal hij meteen gevonden worden. Hierbij verwijderd/reset hij hem eerst waar je vervolgens voor het toevoegen nog 3x op het "B-knopje" moet klikken aan de binnenkant.

Hij werd netjes gevonden met de juiste naam en geeft goed de verschillende statussen aan.

Installatie schermen:

Configuratie:

 

Dashboard:

 

Opties rule creator:

 

Voorbeeld regel:

Ik wil graag dat als mijn voordeur wordt geopend dat dan een lamp aangaat en als ik mijn deur weer dicht doe de lamp weer uitgaat na 30 sec. Deze regel mag je alleen maar starten als de lichtmeter lager dan 20 lux aangeeft. Ik wil namelijk niet dat hij overdag aangaat.


Home Center 2

Om het toevoegen te starten log je in op je Home Center. Vervolgens ga je naar het device gedeelte en klik je op "add or remove device" en vervolgens op de "add" knop. Het aftellen zal beginnen. Hierna maak je de sensor openen. Dit kun je doen door het knopje aan de bovenkant in te drukken (wat vrij lastig gaat). Vervolgens verwijder je het lipje bij de batterij en druk je 3x op de toevoegen knop. Zorg altijd dat je dicht bij de controller bent als je gaat toevoegen. Hij werd netjes gevonden en toegevoegd aan de HC2. De configuratie mogelijkheden ontbreken maar deze kun je wel handmatig toevoegen (zie verder op in dit artikel).

Installatie schermen:

Configuratie:

 Dashboard:

Opties scene:

 •  

 

Voorbeeld scene:

Ik wil graag dat als mijn voordeur wordt geopend dat dan een lamp aangaat en als ik mijn deur weer dicht doe de lamp weer uitgaat na 30 sec. Deze regel mag je alleen maar starten als de lichtmeter lager dan 20 lux aangeeft. Ik wil namelijk niet dat hij overdag aangaat.


 • Scene voor open deur en aanzetten lamp


 • Scene voor sluiten deur en uitzetten lamp


Vera Edge

Het toevoegen van deze sensor gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je de Neo Coolcam Door/window sensor op. Helaas werd hij niet gevonden. Gelukkig is er een optie hem als "generice device" toe te voegen. Na het selecteren van deze opties is het kwestie van het openen van de sensor en het lipje te verwijderen bij de batterij. Vervolgens druk je 3 keer op het knopje aan de binnenkant. Hij werd hierna gevonden en toegevoegd. Helaas wordt hij gevonden als een schakelaar en kunnen we er niks mee.
 
Ik laat me niet voor één gat vangen en weet dat er een mogelijkheid is om handmatig de configuratie te wijzigen. Hiervoor ga je naar de apparaat configuratie en dan naar het "advanced" gedeelte. Vul de onderstaande waardes in om hem werkend te krijgen:
 

device_type: urn:schemas-micasaverde-com:device:DoorSensor:1
device_file: D_DoorSensor1.xml

category_num: 4
subcategory_num: 1
device_json: D_DoorSensor1.json

Installatie schermen:

 

Dashboard:

 

Voorbeeld scene:

Ik wil graag dat als mijn voordeur wordt geopend dat dan een lamp aangaat en als ik mijn deur weer dicht doe de lamp weer uitgaat na 30 sec. Deze regel mag je alleen maar starten als de lichtmeter lager dan 20 lux aangeeft. Ik wil namelijk niet dat hij overdag aangaat.


Configuratie/parameters:

1) Configuratie vertraging (Uit)

De tijdsduur voordat er een uit (open) commando wordt gestuurd.

Standaard instelling: 30 sec
Beschikbare instelling: 0 – 65535 (seconden, elke 1s)

1) Basis Set level

Deze parameter gebruik je als je deze sensor rechtstreeks aan een andere hebt gekoppeld. Je kunt dan bv de dimwaarde meegeven bij een lamp.

Standaard instelling: 99
Beschikbare instelling: 0,1,99 of 255 (0 = Uit, 1 - 99 of 255 = Aan of het dim-nivo)

 


Conclusie

Deze deur- en raamsensor is een goede uitbreiding voor je alarm systeem maar je kunt hem natuurlijk ook gebruiken om een lamp aan of uit te zetten. Hij is mooi compact met zijn 70x20x20mm. Het logo had van mij wel wat kleiner gemogen maar voor de rest is hij netjes afgewerkt. Je kunt hem goed bevestigen door de bij geleverde dubbelzijdige sticker en schroeven.

Wat vooral een sterk punt is van deze sensor is de prijs. Voor € 38,50 zul je niet zo snel een goedkopere vinden. Wel iets om rekening te houden is dat hij geen tamper alarm heeft. Dus een inbreker kan hem gemakkelijk saboteren. Hij heeft ook geen ingebouwde lux- of temperatuurmeter iets wat je bij de concurrentie wel ziet.

 

+

Prijs

 

-

Groot logo
Led kan niet uit
Lastig toe te voegen aan de Vera 

 

 

Deze sensor is te koop via:

 

Getest met:
Homey, Firmware 1.3.1, APP: Neo CoolCam v1.1.21
ZipaTile, firmware 1.2.29m 
Fibaro HC2, firmware 4.130
Vera Plus, 1.7.2935

 

Reacties (2) -

 • Patrick

  16-7-2017 11:03:22 | Antwoord

  Leuke review! Inderdaad een goedkope en makkelijke deur sensor die doet wat hij moet doen.
  Ik probeer in Vera ook het batterijniveau zichtbaar te maken. Is dat jou toevallig gelukt?

 • Men

  24-10-2018 08:27:25 | Antwoord

  Heb er verschillende hangen. Makkelijk te installeren echter niet betrouwbaar. Ik heb er een aantal die hun status verliezen waardoor deuren open lijken te staan die dicht zijn. Overigens niet bij alle maar een gedeelte.

Reactie plaatsen