Review: NEO Coolcam - Siren Alarm

Review: NEO Coolcam - Siren Alarm

NEO Coolcam is een fabrikant die nog niet zolang Z-wave producten maakt. Wij hebben al verschillende producten voorzien van een review. Vandaag is de Siren Alarm aan de beurt.

De "Siren Alarm" van NEO Coolcam is een mooie aanvulling op je alarmsysteem. Inbrekers zullen het geluid niet heel fijn vinden, want hij kan tot 90dB produceren. Hij wordt gevoed door 2x CR123AA batterijen, deze vind je in wel meer Z-Wave modules. Het is een mooie compacte sirene, hij is maar 70x68x31 (LxBxH) groot. Hij kan worden opgehangen door de bijgeleverde schroeven of met de dubbelzijdige sticker. Hij is zeer gunstig geprijsd want hij is te koop voor: €36,50 via onze partner.

"Op de toekomst voorbereid"

De sirene maakt gebruik van de nieuwe Sigma Z-Wave Plus protocol. Hierdoor heb je:
- Een beter bereik
- Meer bandbreedte
- Verbeterde "healing" mogelijkheden
- Er is tevens een betere manier om een firmware upgrade uit te voeren
- Verbeterde beveiliging

 

Geluiden:

Deze sirene heeft maar liefst 10 verschillende geluiden. Daarnaast kun je ook het geluidsniveau in 3 stappen instellen.

Je kunt de geluiden helaas alleen maar veranderen via de configuratie. Het is dus niet mogelijk om voor een bepaalde regel een andere geluid te laten klinken.

 

LED

Hij heeft een LED lampje, welke rood oplicht als het alarm afgaat. Deze is niet super fel, maar valt genoeg op in een donkere ruimte. Deze kun je aan- of uitzetten.


Wat krijg je:

- Sirene Alarm
- 2x 123AA batterijen
- 3x schroeven en pluggen
- Dubbelzijdige sticker
- Handleiding (Engels)


 

Uiterlijk:

Grootte:


Video review:


Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey:

Het toevoegen van deze Sirene aan de Homey is niet ingewikkeld door de "auto inclusion" functie. Na het inloggen op de Homey ga je naar het apparaten gedeelte en je klikt op "+". Hierna zoek je op Neo en installeer je de APP. Vervolgens klik je op de sirene en trek je het stripje uit de sirene zodat hij stroom krijgt. Hierna zal hij automatisch toegevoegd worden. De sirene zal rood gaan knipperen als het gelukt is.

Mocht het automatisch toevoegen niet lukken dan kun je ook 3x op het knop (B) aan de binnenkant drukken. Dit zal hem ook toevoegen.

De sirene zal netjes op je dashboard verschijnen als het gelukt is met de juiste configuratie.

Installatie schermen:

Via de parameter (zie einde van dit artikel) is het mogelijk om de geluiden te veranderen. Daarnaast is er een optie om voor een deurbel een ander geluid te laten horen.

Optie in flow editor:

 

Apparaten:

 

Scene:

Helaas heeft de Homey geen standaard alarm functionaliteit. Je zult dus zelf wat in elkaar moeten zetten, het voordeel hiervan is wel dat je het helemaal kunt maken zoals je wilt.

Ik maak hiervoor een aantal regels:

1) Activeren (armen) van het alarm
Als ik weg ben wil ik graag dat het alarm automatisch aangaat. Dit kun je via de Homey regelen met de "aanwezigheids" trigger. Deze kijkt naar de GPS locatie van je telefoon. Je kunt natuurlijk ook een keypad/NFC-tag gebruiken om het alarm aan te zetten.

Om goed bij te houden of het alarm aan of uit staat gebruik ik een variabele.


2) Beweging via sensor (er wordt ingebroken)
Vervolgens wil ik graag (als ik weg ben) dat bij het detecteren van beweging het alarm afgaat. Hiervoor maak ik een nieuwe flow. Ik gebruik vervolgens een motion sensor en doe een check (via de variabel) of het alarm geactiveerd is.

3) Sirene
Ik wil natuurlijk als er wordt ingebroken dat de sirene afgaat en dat ik een notificatie ontvang op mijn telefoon. Hiervoor maak ik een aparte flow. Het voordeel van deze losse flow is dat ik hem ook nog kan gebruiken voor andere sensoren.

 

4) Alarm weer uit
Het alarm moet natuurlijk ook weer uitgezet worden. Hiervoor maak ik weer een nieuwe flow. Ik gebruik hiervoor weer het "aanwezigheids" kaartje om te bepalen of ik thuis ben. Ik verander de variabel naar "Uit". Hierdoor zal de bewegingssensor regel niet meer kunnen draaien en zal het alarm niet afgaan.

Bovenstaande is een kort voorbeeld hoe je een klein begin kunt maken met een alarmsysteem. Ik kan me voorstellen dat het nog wel wat uitgebreider wilt hebben met vertragingen, meerdere sensoren en een mogelijkheid om hem handmatig aan of uit te zetten.


 

Zipato:

Om deze sirene toe te voegen log je in op het dashboard en klik je op het apparaat gedeelte. Vervolgens klik je op de knop toevoegen. Hierna zal hij de module eerst verwijderen (exclusion) om hem vervolgens toe te voegen. Dit kun je op de sirene activeren door op het knopje (B) aan de binnenkant te klikken.

Het toevoegen verliep niet helemaal zonder problemen. Ik kreeg het scherm, dat het toevoegen was gelukt, niet in beeld. Maar als ik bij de "device manager" keek staat hij er netjes tussen. Dit probleem heb ik bij Zipato neergelegd en zij werken aan een oplossing.

Toevoegen:

 Opties in rule creator:


 • Sensor opties

 • Action

Regel:

Ik wil graag een regel dat als het alarm afgaat de sirene gaat loeien. Zipato heeft hiervoor een mooi alarm paneel waar je de sirene kunt selecteren. Je kunt ook een regel maken in de "rule creator" hierdoor krijg je wat meer controle over wat er gebeurd. Je kunt je voorstellen dat er een notificatie moet worden gestuurd of dat de lampen moeten gaan knipperen.

Om deze regels te maken, maak ik gebruik van:
- Alarmpaneel
- Een paar lampen
- Een virtuele schakelaar om de lampen aan of uit te zetten
- De Neo Coolcam Sirene

Als eerst wil ik zorgen dat de lampen gaan knipperen. Ik maak hiervoor een aparte regel zodat het overzichtelijk blijft en ik deze ook nog los kan bedienen. Deze regel wordt gestart door een virtuele schakelaar. Vervolgens maak ik gebruik van de herhaal functie om een loop te maken. Onderstaande is een klein voorbeeldje. Je kunt het natuurlijk nog uitgebreider maken.

Vervolgens maak ik een nieuwe regel en voeg hier als trigger het alarm toe. Als het alarm "tripped" is mag deze regel gaan starten.

Vervolgens voeg ik hier de sirene toe en de virtuele schakelaar voor het knipperen van de lampen. Als laatste stuur ik een push bericht naar mijn telefoon.

Ik wil natuurlijk dat de sirene ook weer uit gaat als ik het alarm weer uitzet. Hiervoor maak ik onderstaande regel.

Bovenstaande is een klein voorbeeld hoe je een alarm kunt maken. Ik kan me voorstellen dat je dit nog veel uitgebreider kunt maken. Zo kun je bv automatisch je alarm aan en uit laten zetten op basis van je GPS locatie of via een keyfob het alarm aan- of uitzetten. 

 

Apparaten:

 

 


Fibaro Home Center 2

Het toevoegen van deze sirene gaat door in te loggen op de HC2 en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add devices" om de toevoegen procedure te starten. Hierna moet je het lipje bij de batterij verwijderen, of indien je dit al gedaan had, 3x op het toevoegen knopje te klikken. De sirene werd netjes gevonden door de HC2, alleen ontbreekt een template. Hierdoor wordt hij gevonden als een aan/uit schakelaar en moet je zelf de parameter opzoeken in de handleiding om de configuratie te veranderen.

Installatie:

 

Apparaten:

 

Toevoegen aan alarm paneel:

Na het toevoegen van de sirene wil je hem natuurlijk gebruiken in je alarm paneel. Het is belangrijk dat de "controlled devices" op "lighting" staan anders kun je hem zo direct niet selecteren.

Vervolgens ga je naar je alarm paneel en, indien je dit niet al gedaan had, maak je deze aan via de wizard.

Nadat je de wizard hebt voltooid moet je nog de sirene toevoegen. Dit kun je doen door bij het panic gedeelte de sirene te selecteren.

We willen natuurlijk ook zorgen dat je hem altijd uit kunt zetten. Dit kun je oplossen door een scene aan te maken. We zorgen dat hij uit gaat als de juiste pin code wordt ingevoerd.

Je kunt natuurlijk ook via de parameters regelen dat hij na een bepaalde tijd automatisch uit gaat (zie de parameters aan het einde van dit artikel).


 

Vera:

Deze sirene aan de Vera toevoegen gaat door naar het apparaten gedeelte te gaan en op "add device" te klikken. Vervolgens zoek je op Neo. Helaas werd hij niet gevonden en moest ik het proberen met een de "generic device". Na verwijderen van het lipje bij de batterij (of 3x klikken op de toevoegen knop) werd hij gevonden.

Omdat de sirene als algemene module wordt toegevoegd heb je niet automatisch de opties om de parameter te veranderen. Je kunt dus niet gemakkelijk de toon van het alarm veranderen. Even dus in de handleiding kijken of de parameters aan het einde van dit artikel.

Installatie:

 

Apparaat:

 

Scene: 

Ik zal een scene maken welke bij het openen van de deur een alarm geeft via de sirene, uiteraard alleen als ik niet thuis ben. Hiervoor gebruik ik de GEO locatie van de Vera APP. Ik gebruik ook nog een vertraging van 30sec. zodat ik het alarm nog kan uitzetten.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Parameters:

(1) Volume alarm tonen:

Hiermee kun je het geluidsniveau instellen.

Standaard instelling: 2
Beschikbare instelling: 1 (laag), 2 (middel), 3 (hoog)

(2) Tijdsduur alarm tonen:

Hiermee kun je de instellen hoelang de toon moet klinken

Standaard instelling: 2
Beschikbare instelling: 0 -255 (0 = 30sec)

(3) Tijdsduur beltoon:

Hiermee kun je de instellen hoelang de beltoon moet klinken

Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 -255 (0 = Uit - 255 = Aan)

(4) Volume deurbel:

Hiermee kun je het geluidsniveau instellen.

Standaard instelling: 2
Beschikbare instelling: 1 (laag), 2 (middel), 3 (Hoog)

(5) Alarmtonen index:

Hiermee kun je de toon instellen. Er zijn er 10 beschikbaar

Standaard instelling: 9
Beschikbare instelling: 1 - 10

(6) Deurbel tonen index:

Hiermee kun je de toon instellen. Er zijn er 10 beschikbaar

Standaard instelling: 9
Beschikbare instelling: 1 - 10

(7) Standaard Sirene On modus:

Hiermee kun je instellen of de alarm tonen en deurbel tonen afgespeeld moeten worden.

Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 1 - 2


Conclusie: 

Neo CoolCam heeft een prima sirene op de markt gebracht. Hij doet wat hij moet doen en dat is een hard signaal geven. De mogelijkheid om 10 verschillende geluiden te laten klinken is mooi meegenomen. Het is jammer dat deze niet vanuit de regel/scene ingesteld kunnen worden (zoals de philio/zipato siren). De LED is niet super fel en zal je inbreker niet verblinden maar geeft toch een extra signalering.

Het is jammer dat een tamper alarm ontbreekt. Hierdoor kan een mogelijke inbreker de sirene vrij makkelijk onschadelijk maken. Dit kun je deels oplossen door hem op een lastig te bereiken plek te hangen of in de buurt van een bewegingssensor.

Deze sirene is te koop voor €36,50 wat hem zeer gunstig geprijsd maakt tov zijn concurrenten. Hij wordt compleet geleverd met schroeven, dubbelzijdige sticker en een ophang systeempje en 2x CR123AA batterijen. 

Dus: Zoek je een goedkope sirene om de boeven mee weg te jagen? Dan is de Neo CoolCam een prima oplossing.

 

+

Prijs
Zeer compact
LED lichtsignaal

 

-

Niet super hard
Geen tamper alarm

 


Wij willen Neo CoolCam bedanken voor het beschikbaar stellen van de plug.

 

Wil je deze sirene kopen:

 

Getest met:
Homey, Firmware 1.1.2, APP: Aeon Labs v 1.2.7
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, 1.7.2414

 

Reactie plaatsen