Review: NEEO

Review: NEEO

Tijd voor weer eens een review van een nieuwe controller en niet zomaar eentje. Dit product van NEEO is zowel een afstandbediening als een domotica controller. Deze combo moet dus bijna wel ideaal zijn. We gaan hem voorzien van een review.

Deze afstandsbediening/controller is zijn leven gestart op het crowdfunding platform Kickstarter. Het was (is?) een van de succesvolste fundings op het gebied van domotica. Er is maar liefst meer dan een 1 miljoen euro opgehaald. Er was dus een zeer goede start. Helaas, zoals je wel meer ziet bij kickstarter projecten, werden de afgesproken deadlines steeds weer niet gehaald. Het duurde maar liefst 2,5 jaar voordat het product geleverd kon worden.

De NEEO is een afstandbediening waarmee je o.a. je normale (InfraRood) televisie kunt bedienen. Maar hij kan meer dan dat, er wordt namelijk ook een Brain meegeleverd, met deze Brain is het mogelijk om ook producten aan te sturen met de Z-Wave protocol. Z-Wave is een draadloos communicatie protocol. Hiermee kun je voorbeeld lampen, bewegingsmelders, rookmelders, deursensoren, etc aansturen. Volgens NEO worden er meer dan 60.000 apparaten ondersteund. 

"Hoog niveau afwerking"

Je ziet aan alles dat er veel aandacht is besteed aan de afwerking. De verpakking waarin de NEEO wordt geleverd ziet er echt geweldig uit. Het lijkt wel of je een diamanten sieraad geleverd krijgt. De kabels hebben mooie stoffen sleeves en de oplader is zwart afgewerkt.  De Brain en de remote zijn glanzend afgewerkt. Als je de remote vast hebt voel je geen slap plastic ding maar een zwaar en degelijk apparaat. 

Door deze afwerking is deze remote wel stevig aan de prijs. Hij moet voor €369 in de winkel gaan liggen en is voorals nog alleen te verkrijgen in een grijze/metalic uitvoering. Dit lijkt wat aan de hoge kant maar een normale domotica controller kost ook al gauw €200. 


Wat krijg je

- Remote
- Brain
- 2x USB oplader
- 2x USB kabel (sleevd)
- 1x IR verlenger
- 2x klemmen op kabel bij elkaar te houden
- Klittenbandjes om kabels bij elkaar te houden
- Doekje voor schoonmaken scherm
- Korte handleiding

Uiterlijk:

 


The remote

De afstandbediening is zeer slank en heeft 11 fysieke knoppen. Je zult je misschien afvragen waar de overige knoppen zijn, hiervoor heeft NEEO een 3" schermpje ingebouwd. Via dit schermpje kun je de overige knoppen bedienen en een apparaat selecteren. Via het scherm kunnen tevens een "Recipe" worden opgestart, hierdoor kun je meerdere actie te gelijk starten. Later hier meer over. Het scherm ziet er zeer scherp uit en heeft een resolutie van 480x800 (291 ppi) en loopt bijna helemaal tot de rand.

Hij is te verkrijgen in een zwarte en metallic afwerking en zal in de winkel rond de €369 te verkrijgen zijn. Het opladen gaat door het bijgevoegde basisstation waar je de NEEO rechtop in kunt zetten. Dit station is extra verzwaard zodat de afstandbediening niet zomaar om valt. Het station wordt via USB voorzien van stroom, helaas geen micro aansluiting bij het station dus je kunt niet je normaal oplaad kabel gebruiken van je telefoon. De remote heeft een ingebouwd accu van 1200 mAH (Li-Ion).  Voor de rest heeft hij Wi-Fi (802.11b/g/n) en een IEEE 802.15.4 dubbel antenne (6LowPAN en klaar voor  ZigBee). Er is tevens een "accelerometer" aanwezig om beweging te kunnen detecteren zodat het scherm automatisch aan en uit gaat. Er is ook een palm sensor (BETA) aanwezig waardoor het mogelijk moet zijn om de persoon te herkennen en dus custom zaken p.p. te laten zien. 

De afstandbediening stuurt zelf geen IR signaal. Je hoeft dus niet meer te richten naar je TV om het volume omhoog te doen, alle communicatie loopt namelijk via de Brain.

Specificaties Remote:

Systeem:
ARM® Cortex® M4 single-core @ 168MHz
NEEO OS
32MB RAM

Afmetingen:
Lengte:  182mm
Breedte: 48mm
Hoogte: 9.2mm
Gweicht: 80g 

Scherm:
3 inches (diagonal) LED-backlit widescreen multi-touch scherm met IPS technology
480-by-800-pixel resolution (291 ppi) 
Coating tegen vingerafdruken

Verbinding:
Wi-Fi (802.11b/g/n) (5GHz word NIET ondersteunt)
IEEE 802.15.4 dual antenna (6LowPAN and ready for Thread, ZigBee)

Meters en sensoren:
Accelerometer
NEEO Palm Sensor (BETA)
Capacitive sensors

Oplader en batterij:
10W oplader
1200mAH Li-Ion batterij (kan vervangen worden)

 

 

Grootte remote:

 The Brain

Zoals de naam al doet vermoeden wordt via dit kastje alles geregeld. Hier zit de Z-Wave chip, WiFi, Bluetooth en IR ontvangers/zenders ingebouwd. De Brain heeft overigens niet perse in lijn met je apparaat te staan. Hij heeft namelijk IR-leds ingebouwd welke een spreiding hebben van 360 graden. Er wordt overigens ook een IR-extender meegeleverd om de apparatuur welke in je kast staat te bedienen, zodat deze lekker uit het zicht blijven. Deze kun je overigens aansluiten via de tulp aansluiting aan de achterzijde van de Brain. Over de achterzijde gesproken hier vind je een ook een HDMI-poort geen idee waarvoor deze is. 

De Brain kan werken via UTP en via WiFi. De UTP wordt met name gebruikt voor de setup hierna zou je ook zonder kunnen.

Specificaties Brain:

Systeem:
1,2Ghz dual-core ARM A7
4GB flash opslag
1GB RAM

Afmetingen:
Hoogte:  24mm
Diameter: 106mm
Gweicht: 95g 

Oplader en batterij:
10W oplader

Verbinding:
Wi-Fi (802.11b/g/n)
IEEE 802.15.4 dual antenna (6LowPAN, ZigBee)
Bluetooth 4.0
Z-Wave Plus (500 series)
10/100BASE-T Ethernet
Built-in IR receiver (leermode)
3.5mm jack IR output (voor 360° verlenger)
HDMI CEC (toekomstig gebruik)

 

 

Grootte Brain:

  •  

Installatie:

Het installeren van deze afstandbediening gaat via een APP (iOS en Android). Je moet als eerst de Brain installeren. Zie hiervoor onderstaande schermen:

Ik had behoorlijk wat problemen met het instellen van mijn WiFi. Om hem werkend te krijgen heb ik hem maar weer de UTP kabel aangesloten. Als ik deze problemen even vergeet ging de installatie vrij simpel, de verschillende stappen worden ook zeer goed uitgelegd.


Afstandbediening installeren:

Hierna was de afstandbediening aan de beurt. Deze maakt als eerst een verbinding met de Brain en dan je WiFi. Helaas kreeg ik geen verbinding met de Brain. Na het upgraden van de Firmware van de Brain en een stuk of 20 keer geprobeerd te hebben kreeg ik verbinding. De remote moest eerst worden geupdate. Hierna kreeg ik netjes de verschillende knoppen te zien. De afstandbediening is bijna een copy van de APP. Je kunt alleen niks instellen.

Installatie schermen:


De APP:

De APP bij de NEEO is zeer belangrijk omdat vanuit hier alles ingesteld wordt. Er is geen web interface beschikbaar waar je met je desktop computer heen kunt gaan. De APP werkt momenteel ook alleen nog maar als je thuis op je eigen netwerk zit. Er is dus nog geen remote mogelijkheid. Iets om rekening mee te houden.


Apparatuur installeren:

Je kunt zowel de oude vertrouwde IR (infrarood) als Z-wave apparatuur installeren. Ik zal beide behandelen.

IR:

We beginnen met het installeren van mijn Philips TV welke via IR werkt. De installatie kun je starten door naar setting te gaan en op het plusje te klikken. Vervolgens zoek je het type nummer van je TV op. Mijn TV stond netjes in het rijtje. Hierna komen de verschillende knoppen te voorschijn en kun je deze direct testen.

Configuratie TV

Na de installatie kun je beginnen met het configureren van je TV. Zo is het mogelijk om je favorieten kanalen toe te voegen. Hierdoor kun je zonder een nummer in te voeren naar je favorieten TV zender. 

Knoppen

Standaard worden er een aantal schermen/knoppen ingesteld. 

Shortcuts

Naast de standaard schermen kun je zelf ook een scherm samenstellen door middel van shortcuts. Het is helaas niet mogelijk om de namen van de knoppen te wijzigen. Dit zou wel handig zijn om bv HDMI 1 te hernoemen naar bv Gamen.

Eigen codes in leren:

Als een apparaat niet gevonden heb je helaas pech. Er kunnen momenteel namelijk geen eigen codes geleerd worden wat ik persoonlijk wel een beetje jammer vindt. Je kunt overigens op de website van NEEO kijken of jouw apparatuur ondersteund wordt (https://neeo.com/works-with-neeo/). Je kunt uiteraard wel support aanvragen bij NEEO.

 <hr>

Z-Wave Plus:

Zoals al gemeld werkt de NEEO ook met de draadloze communicatie standaard: Z-Wave Plus. Door apparaten toe te voegen zoals bv een lichtschakelaar kun je ook een lamp aan/uitzetten via de afstandsbediening. Ik heb als test een Fibaro Wall Plug (Z-Wave Plus) toegevoegd, deze zou zonder problemen moet werken. Het toevoegen gaat het zelfde als het toevoegen van bv je TV. Je gaat naar settings en hierna naar het device gedeelte. Vervolgens druk je op het plusje. Hierna is het een kwestie van Fibaro in het zoekbalkje te typen en de Wall Plug op te zoeken. Hierna moet je de tussenstekker in leer modus zetten, dit kun je doen door 3x snel op de aan/uit schakelaar te drukken. Hij werd netjes gevonden en kan hem bedienen via de afstandbediening. Helaas zie ik het stroomverbruik niet. Ik kan wel het stroomverbruik gebruiken in een Recipe. Later hier meer over.

Heb als test ook nog een Zipato 4in1 sensor toevoegt. Deze werd ook netjes gevonden maar zie ik niet verschijnen op mij startscherm. Ik kon hem wel gebruiken in een regel.

Schermen installatie:

 

Het is ook mogelijk om de NEEO te gebruiken als 2de controller. Hierbij neemt hij de apparaten over van de andere controller. Helaas ondersteunen de meeste controllers deze feature niet.

Schermen Z-Wave instellingen: 

Het Z-Wave gedeelte is nog wat beperkt. Zo worden de configuratie mogelijkheden van een module nog niet overzichtelijk getoond, is er geen mogelijkheid om te zien of een apparaat reageert (offline is). En mist een netwerk heal functie. Zoals ook al aangegeven worden sensoren ook niet getoond.

Op naar deel 2

 

Delen op:

Reactie plaatsen