Onze sponsor:

Logitech Harmony

Activiteiten:

Naast dat je dus verschillende apparaten kunt bedienen heeft deze slimme afstandsbediening de mogelijkheid om activiteiten te maken. Met een zogenaamde activiteit kun je veel te gelijk laten opstarten. Zo kun je bv een activiteit maken "film kijken" waarbij met 1 knop je televisie, stereo, je lampen en mediaspeler wordt aangezet. Dit kun je programmeren via de PC software of via de APP.  Als je er eentje aangemaakt hebt, kun je uit een standaard template kiezen (film kijken, muziek luisteren, PC kijken) maar je kunt er ook zelf een samenstellen.

In ons voorbeeld maken we een activiteit "film kijken".

Domotica systeem:

Als je deze Harmony kan koppelen aan je domotica systeem zou dit natuurlijk nog meer mogelijkheden geven. Je kunt, als je een activiteit "Film kijken" opstart, ook meteen de verlichting op een bepaald niveau aan laten gaan.

We testen de Harmony met twee systemen en dat zijn de Fibaro Home Center 2 en de Homey by Athom.

Fibaro Home Center 2

Via een plugin kun je zorgen dat de Harmony geïnstalleerd wordt op de HC2. Dit kun je regelen door naar het plugin gedeelte te gaan en daar de Harmony op te zoeken. Tijdens de installatie zal de HC2 vragen om een Pincode aan te maken. Deze code maak je aan via je Logitech account. Zodra deze in de HC2 hebt ingevoerd zal hij verbinding gaan maken.

Nadat ik beeld kreeg dat hij "connected" was zag ik mijn activiteiten verschijnen bij mijn apparaten. Nu kan ik vanaf de HC2 ook een activiteit opstarten. Het is jammer dat je niet een apparaat individueel kunt bedienen.

Scene:

Het zou natuurlijk fijn zijn als we een activiteit kunnen gebruiken in een scene. Helaas is dit niet zomaar mogelijk omdat plugins niet in scene's gebruikt kunnen worden. Gelukkig kun je wel de status van apparaten opvragen via LUA met onderstaande code:

fibaro:getValue(ActiviyID, "ui.activityCurrentStateValueLabel.caption") 

Homey:

Het toevoegen van deze afstandbediening kun je doen door een APP te installeren. Met de APP maak je connectie met je lokale hub van de Harmony. Als de installatie is gelukt moet je nog de activiteiten en/of je apparaten toevoegen aan je Homey. 

Installatie apparaten Homey:

Je kunt nu al je infrarood apparaten bedienen via de Homey APP. Hierbij moet wel vermeld worden dat niet alle knoppen aanwezig zijn. Gelukkig zijn de basis knoppen wel aanwezig zoals aan/uit, volume en kanaal omhoog/omlaag.

Flow voorbeeld:

Omdat je nu al je apparaten en activiteiten in de Homey hebt, kun je deze ook gebruiken in de flow editor. Zo kun je bv als je tv wordt aangezet ook je lampen op een bepaalde sfeer zetten of zorgen dat je gordijnen dichtgaan.

Nest Thermostat

Naast dat je IR apparaten kunt toevoegen kun je ook je Nest koppelen aan de Harmony. Hierdoor kun je op afstand je verwarming bedienen.

Google Home:

Het leuke van de Harmony is dat er een mogelijkheid is om hem toe te voegen aan je Google Home. Dit gaan wij natuurlijk ook proberen. Ultieme wens is natuurlijk dat we überhaupt geen afstandsbediening meer nodig hebben.

Voordat je hem gaat toevoegen is het goed om te melden dat alleen de engelse taal wordt ondersteund. Je moet dus ook zorgen dat je telefoon en de GH op engelse taal staan. Hierna is het een kwestie van het opstarten van de Home APP en de Harmony toevoegen. Als een van de laatste stappen kun je de shortcuts instellen. Hiermee kun je de aanroep instellen.

Na het inloggen met mijn account liep ik tegen een probleem aan dat mijn ingestelde taal niet ondersteund werd. Zoals al gemeld wordt alleen Engels ondersteund. Dus na het wijzigen van de taal op mijn telefoon en op de Google Home kon ik verder met de installatie en werd hij toegevoegd.

Aanroepen commando's:

Als hij is toegevoegd kun je de volgende commando's gebruiken:

- Hey Google, turn on the TV
- Hey Google, turn on the television
- Hey Google, go to Discovery Channel on the TV
- Hey Google, got to channel 16
- Hey Google, turn up volume on the TV
- Hey Google, turn down volume on the TV

Video gebruik Google Home met Harmony:

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen