Review: Logitech Harmony

Review: Logitech Harmony

Je kent het wel, je wilt even een film gaan kijken en daarvoor moet je diverse afstandsbedieningen pakken om je tv, versterker en mediaplayer aan te zetten. Het zou natuurlijk fijn zijn als je dit kan regelen met 1 klik. Logitech heeft hiervoor een mooie oplossing bedacht. In de vorm van een slimme afstandsbediening.
We gaan hem nader onderzoeken.

De afstandsbediening van Logitech is niet zomaar een afstandbediening. Hij heeft veel slimme functies om je leven gemakkelijker te maken. Zo kun je met 1 knop al je apparaten aanzetten en zorgen dat deze op het juiste kanaal komen te staan. Je hebt dus niet meer 3 verschillende afstandsbedieningen nodig. Super fijn!

"Vrienden met iedereen"

De Harmony werkt met meer dan 270.000 apparaten samen, dus jouw TV of mediaspeler zal er zeker wel tussen staan. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je je oude afstandsbediening gebruiken om deze in te leren in de Harmony. Wil je van te voren checken of jouw apparaat ondersteund wordt dan heeft Logitech deze handige website: https://support.myharmony.com/compatibility

Wat krijg je:

Logitech levert met deze afstandbediening een hub, 2 voedingen, 2 IR extenders, USB stekker voor naar de computer en een korte starters handleiding. 


The Hub:

Deze remote wordt geleverd met een hub. Deze hub is de "brain" van het geheel hij zorgt dat alle signalen goed doorgestuurd worden. Het is namelijk zo dat de afstandsbediening zelf geen infrarood signalen stuurt. Hij doet dit door middel van een Bluetooth verbinding. Groot voordeel hiervan is dat je niet perse de afstandsbediening naar je TV hoeft te richten en hij overal in huis te gebruiken is. De hub zorgt dus dat de Bluetooth, WiFi en IR signalen verstuurd worden. Het is dus wel handig om deze in het zicht te plaatsen. Hoewel dit niet helemaal waar is omdat je ook de 2 bijgeleverde IR-blasters kan gebruiken. Ik heb zelf de Hub in een kastje staan en de blaster erbuiten. Dit is ook een stuk mooier omdat de blaster super klein is.

De hub heeft aan de achterkant een USB aansluiting voor de stroom, er zit een reset knop en er kunnen 2 IR-blasters worden aangesloten.

Uiterlijk hub:

Grootte hub:


Afstandbediening:

Met de afstandsbediening kun je old skool je apparaten bedienen. Hij voelt licht in de hand en aan de achterkant is hij een beetje ruw, waardoor je een goede grip hebt. Fijn dat er ook gewone knoppen zijn waar je bv het volume mee kunt regelen. Via de display kun je de wat uitgebreidere zaken instellen.

Ik vind de knoppen aan de onderkant wel heel erg aan de onderaan zitten. Hierdoor moet je soms met je duim behoorlijk voelen waar de knoppen zitten. Je kunt hem opladen door hem in de bijgeleverde standaard/voet te zetten. Dit werkt erg fijn.

 

Grootte afstandbediening:


APP:

Je kunt de toegevoegde apparaten met de afstandsbediening bedienen, maar je kunt ook gebruik maken van de APP. De APP heeft bijna dezelfde functies. Je kunt er dus een activiteit mee opstarten en je apparaten bedienen. Je kunt er tevens nieuwe apparaten mee toevoegen. Ik vind de bediening via de APP wel wat traag. Dit merk je vooral als je gaat zappen met je TV.

Installatie:

Het installeren kun je op twee manieren doen. De eerste manier is via de APP en de 2de manier is via de software die je op pc installeert. De eerste methode heb ik geprobeerd maar kreeg hier de afstandsbediening niet gekoppeld. Na een reset ben ik op de PC begonnen, wat trouwens ook prettiger werkt.

De eerste stap is de software te downloaden. Deze kun je op de Logitech website vinden. Zorg dat de afstandsbediening wordt aangesloten op je computer met de bijgeleverde kabel. Als je de software hebt opgestart maak je eerst een account aan. Het beste kun je een eigen account aanmaken (dus geen facebook/google) als je hem namelijk wilt koppelen aan de Google Home werkt dit het beste. Vervolgens verbind je de afstandsbediening met je lokale WiFi.

Installatie apparaten:

Je kunt 2 verschillende soorten apparaten bedienen met de Harmony. De ene zijn de infrarood apparaten zoals bv je TV, versterker, etc en de andere zijn zo genoemde IP apparaten zoals Philips HUE en Nest producten. We beginnen met de infrarood apparaten.

IR

De Harmony heeft een zeer uitgebreide apparaten database tot zijn beschikking. Volgens Logitec worden er meer dan 270.000 apparaten ondersteund. Het moet dus geen probleem zijn om mijn Phillips televisie toe te voegen.

Dit toevoegen kun je via de APP doen of via de PC software. Wij proberen het via de APP. Toevoegen gaat heel gemakkelijk door de naam van het apparaat op te geven. Onze Philips TV werd gevonden en alle knoppen zijn te bedienen en geven het juiste signaal door. Als je hem helemaal hebt toegevoegd dan kun je ook meteen een activiteit aanmaken. Later hier meer over.

Na het toevoegen krijg ik in de APP diverse schermen, met onderin de kanaal nummers, je verder/terug/omhoog/omlaag knoppen en een scherm met diversen knoppen zoals het volume, kanaal omhoog/naar beneden, etc.

Op de remote zie ik mijn favoriete kanalen en uiteraard alle knoppen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de fysieke knoppen om het volume te regelen en het zappen naar een andere kanaal.

Activiteiten:

Naast dat je dus verschillende apparaten kunt bedienen heeft deze slimme afstandsbediening de mogelijkheid om activiteiten te maken. Met een zogenaamde activiteit kun je veel te gelijk laten opstarten. Zo kun je bv een activiteit maken "film kijken" waarbij met 1 knop je televisie, stereo, je lampen en mediaspeler wordt aangezet. Dit kun je programmeren via de PC software of via de APP.  Als je er eentje aangemaakt hebt, kun je uit een standaard template kiezen (film kijken, muziek luisteren, PC kijken) maar je kunt er ook zelf een samenstellen.

In ons voorbeeld maken we een activiteit "film kijken".

 

Domotica systeem:

Als je deze Harmony kan koppelen aan je domotica systeem zou dit natuurlijk nog meer mogelijkheden geven. Je kunt, als je een activiteit "Film kijken" opstart, ook meteen de verlichting op een bepaald niveau aan laten gaan.

We testen de Harmony met twee systemen en dat zijn de Fibaro Home Center 2 en de Homey by Athom.

Fibaro Home Center 2

Via een plugin kun je zorgen dat de Harmony geïnstalleerd wordt op de HC2. Dit kun je regelen door naar het plugin gedeelte te gaan en daar de Harmony op te zoeken. Tijdens de installatie zal de HC2 vragen om een Pincode aan te maken. Deze code maak je aan via je Logitech account. Zodra deze in de HC2 hebt ingevoerd zal hij verbinding gaan maken.

Nadat ik beeld kreeg dat hij "connected" was zag ik mijn activiteiten verschijnen bij mijn apparaten. Nu kan ik vanaf de HC2 ook een activiteit opstarten. Het is jammer dat je niet een apparaat individueel kunt bedienen.

Scene:

Het zou natuurlijk fijn zijn als we een activiteit kunnen gebruiken in een scene. Helaas is dit niet zomaar mogelijk omdat plugins niet in scene's gebruikt kunnen worden. Gelukkig kun je wel de status van apparaten opvragen via LUA met onderstaande code:

fibaro:getValue(ActiviyID, "ui.activityCurrentStateValueLabel.caption") 

<hr>

Homey:

Het toevoegen van deze afstandbediening kun je doen door een APP te installeren. Met de APP maak je connectie met je lokale hub van de Harmony. Als de installatie is gelukt moet je nog de activiteiten en/of je apparaten toevoegen aan je Homey. 

Installatie apparaten Homey:

Je kunt nu al je infrarood apparaten bedienen via de Homey APP. Hierbij moet wel vermeld worden dat niet alle knoppen aanwezig zijn. Gelukkig zijn de basis knoppen wel aanwezig zoals aan/uit, volume en kanaal omhoog/omlaag.

Flow voorbeeld:

Omdat je nu al je apparaten en activiteiten in de Homey hebt, kun je deze ook gebruiken in de flow editor. Zo kun je bv als je tv wordt aangezet ook je lampen op een bepaalde sfeer zetten of zorgen dat je gordijnen dichtgaan.

<hr> 

Nest Thermostat

Naast dat je IR apparaten kunt toevoegen kun je ook je Nest koppelen aan de Harmony. Hierdoor kun je op afstand je verwarming bedienen.

Google Home:

Het leuke van de Harmony is dat er een mogelijkheid is om hem toe te voegen aan je Google Home. Dit gaan wij natuurlijk ook proberen. Ultieme wens is natuurlijk dat we überhaupt geen afstandsbediening meer nodig hebben.

Voordat je hem gaat toevoegen is het goed om te melden dat alleen de engelse taal wordt ondersteund. Je moet dus ook zorgen dat je telefoon en de GH op engelse taal staan. Hierna is het een kwestie van het opstarten van de Home APP en de Harmony toevoegen. Als een van de laatste stappen kun je de shortcuts instellen. Hiermee kun je de aanroep instellen.

 

Na het inloggen met mijn account liep ik tegen een probleem aan dat mijn ingestelde taal niet ondersteund werd. Zoals al gemeld wordt alleen Engels ondersteund. Dus na het wijzigen van de taal op mijn telefoon en op de Google Home kon ik verder met de installatie en werd hij toegevoegd.

Aanroepen commando's:

Als hij is toegevoegd kun je de volgende commando's gebruiken:

- Hey Google, turn on the TV
- Hey Google, turn on the television
- Hey Google, go to Discovery Channel on the TV
- Hey Google, got to channel 16
- Hey Google, turn up volume on the TV
- Hey Google, turn down volume on the TV

Video gebruik Google Home met Harmony:

 


Conclusie:

Met deze veelzijdige afstandsbediening van Logitech kun je de oude wereld met de nieuwe wereld verbinden. Zo kun je een TV die alleen maar via een IR afstandsbediening werkt nu ook bedienen via de APP, Google home of je domotica systeem. Ander groot voordeel is natuurlijk dat je nog maar 1 afstandbediening nodig hebt ipv 3 of meer om bijvoorbeeld een film te kijken. Je kunt namelijk zorgen dat alles met 1 klik aangezet wordt. Dit is ook allemaal zeer gemakkelijk in te stellen via de APP of de software op je computer.

Omdat Logitech een vrij groot marktaandeel heeft is de koppeling met je domotica systeem voor de meeste systemen wel beschikbaar. Zo kun je met het opstarten van een activiteit automatisch je lampen op een bepaald niveau zetten of zorgen dat je gordijnen dichtgaan. Je kunt deze afstandsbediening dus nog slimmer maken. Helaas is het niet mogelijk om virtuele knoppen aan te maken, op de Harmony, die bijvoorbeeld je lampen aansturen via je controller.

Mocht je Philips HUE lampen hebben dan kun je deze ook toevoegen zonder een domotica controller. Dit geldt overigens ook voor de Nest thermostaat. Deze kun je dan ook gebruiken in je activiteiten.

De afstandsbediening voelt solide aan en aan de achterkant zit een wat ruwer materiaal waardoor je hem niet zomaar uit je handen laat glijden. Het opladen gaat gemakkelijk door hem in de bijgeleverde oplader te plaatsen. Als je hem niet oplaadt gaat hij volgens mijn bevindingen wel 3 dagen mee.

Door de bijgeleverde IR-blaster zijn alle apparaten goed te bereiken zijn. Dus apparaten die in een hoekje of in een kast staan kun je nog prima bedienen. De hub hoeft ook niet perse in het zicht van je apparaten te staan. Deze kun je dus overal neerzetten. De afstandsbediening hoef je overigens ook niet meer te richten naar het apparaat, omdat alle communicatie via de hub loopt. Hier merk je als gebruiker ook niks van.

Je kunt je apparaten ook bedienen via de APP. Dit werkt alleen niet helemaal soepel. Zo duurt het soms even tot de APP connectie heeft met de HUB en duurt het sturen van commando's wat langer. Wel erg prettig is dat alles via de APP goed in te stellen is. Hier heeft Logitech goed over nagedacht.

Deze afstandsbediening is niet goedkoop met zijn € 249,00 maar hiervoor krijg je wel een compleet apparaat.

 

+

Ondersteuning apparaten
Mogelijkheid tot in leren van apparaten
Solide
Plaatsing van HUB is geen probleem

-

Niet goedkoop
Apparaten van domotica controller kunnen niet bediend worden via de Harmony
Reactie tijd van de APP

 

Getest met: 
Homey, Firmware 2.0.5
Fibaro HC2, firmware 4.104

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen