Onze sponsor:

Review:

06 augustus 2021 | Niels Laan | Lidl, Smart Home Hubs, Lidl

Lidl Smart Lightin Start KIT with colour Bulbs E27 - LivarnoLux/SliverCrest

Vergelijking Lidl en Philips HUE:

Als we deze starterskit van de Lidl vergelijken met de Philips HUE (white color) dan valt direct het prijs verschil. De HUE heb je voor rond de 125,00 euro, de Lidl set kost 49,00 euro en dan krijg je bij Philips zelfs nog een lamp minder. Nu is het prijsverschil wel merkbaar in de afwerking. De HUE lampen en afstandsbediening voelen een stuk degelijker aan en zien er minder plastic uit. Hier heeft Philips absoluut een streepje voor. Waar Philips ook een streepje voor heeft is de kleur van het licht van de lampen. Deze voelen een stuk natuurlijker aan en ogen minder kunstmatig. Uiteraard is dit wel erg persoonlijk.

 Als we kijken naar het assortiment dan zie je dat Philips al een tijdje op de markt is en het assortiment is ook dus zeer groot. Aan de andere kant vind je geen ventilator of deurbel bij Philips.

Vergelijking Lidl met INNR:

INNR heeft een vergelijkbare starterset als deze van de Lidl. Deze bestaat uit een gateway en 2 lampen. Dit zijn alleen geen kleuren lampen er wordt ook geen afstandsbediening meegeleverd. Deze set is dus een stuk beperkter. Hij is te koop voor rond de 80,00 euro wat hem een stuk duurder maakt dan de 49,00 euro wat voor de Lidl wordt gevraagd.

De INNR lampen voelen wel wat minder goedkoop aan en geven beter licht dan de Lidl variant. INNR richt zich vooral op verlichtingsproducten en hebben bijvoorbeeld dus geen ventilator in hun assortiment. Daarentegen is het verlichtingsassortiment weer een stuk uitgebreider.

Beide producten maken gebruik van de Zigbee protocol. 

Het maken van regels/scene's is bij INNR zeer basic, bij de Lidl kun je veel meer.

Vergelijking Lidl en Homey:

Dit is misschien een wat oneerlijke vergelijking want de Homey kost namelijk bijna 8x zoveel (399,00) en er wordt niks extra's bijgeleverd. Het grote verschil zit hem in dat de Homey meerdere protocollen ondersteund. Zo is er ondersteuning voor Z-Wave, WiFi, Bluetooth en 433Mhz. Hierdoor ben je minder afhankelijk van 1 fabrikant en kun je vaak wat goedkopere modules gebruiken (zoals Xiaomi). Je krijgt door deze ondersteuning ook meer toegang tot geadvanceerde apparateren zoals lichtsensoren, inbouwdimmers, wandschakelaars en slimme gordijnen. 

Het maken van regels/scene's is in de Homey ook veel uitgebreider. Je krijgt bv de beschikking over variabelen om berekeningen te maken en voorwaarden te vullen. Ook kun je jouw locatie gebruiken in regels. Dus als je thuis komt zullen alleen apparaten aangezet worden.

Er is in de Homey ook een uitgebreid energie gedeelte om je verbruik in de gaten te houden. Dit mist in het Lidl Smart Home systeem.

Kortom: De Homey is veel uitgebreider. Of dit 360 euro meer waard is is natuurlijk aan jou, maar wil je serieus aan de slag met het automatiseren van je huis dan mag een Homey eigenlijk niet ontbreken.

Vergelijking Lidl en Ikea:

Als laatste vergelijken we de Lidl smart hub met die van Ikea. Ikea heeft ook een groot assortiment van Smart Home producten en deze zijn ook gunstig geprijsd. Zoals is de starterset te koop voor € 79,00. Je krijgt 2 Witte LED lampen, hub en een afstandsbediening. Je krijgt dus minder dan bij de Lidl starterkit, en deze is ook nog goedkoper.

Verschil is dat de Ikea producten wat steviger in elkaar zitten en het licht van de lampen minder kunstmatig is. Ook hebben deze lampen geen last van een zoomend geluid.

Het maken van regels is bij de Ikea Hub een stuk minder uitgebreid dan bij de Lidl. Er is wel een mogelijkheid om op locatie te schakelen.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs