Review: Inbouwdimmer Hue Zigbee 400W RobbSmarrt

Review: Inbouwdimmer Hue Zigbee 400W RobbSmarrt

Nadat we de Wandzender 8 knops van Robbsmarrt al voorzien hebben van een review is het nu de beurt aan de inbouwdimmer Hue Zigbee 400W RobbSmarrt. Wij gaan hem voorzien van een review.

Je kunt op verschillende manieren een slimme lamp aansturen. Dit kan door een slimme bulb in je armatuur te draaien en deze via je smartphone te bedienen. Nadeel van deze constructie is dat het bedienen via de normale wandschakelaar niet goed gaat. Je haalt namelijk de stroom van de lamp af en hierdoor is hij niet meer te bedienen via de APP. Oplossing is vaak om een afstandsbediening/wandzender te gebruiken. Maar deze passen vaak niet in je bestaande schakelmateriaal en ziet het er niet meer als een geheel uit.

Een beter oplossing is om je normale lamp te behouden en een slimme inbouwschakelaar achter je bestaande schakelmateriaal in te bouwen. Hierdoor houd je een geheel en zie je niet dat de lamp/schakelaar slim is gemaakt. En natuurlijk heb je de mogelijkheid om hem via je controller te bedienen of via de wandschakelaar. Beide zullen de juiste status weergeven en de lamp wel of niet van stroom voorzien. De inbouw dimmer van Robbsmarrt voorziet hierin. 

Deze inbouw dimmer werkt via de Zigbee protocol, er is ook een Z-wave variant welke wij later nog gaan voorzien van een review. Je kunt het verschil tussen Zigbee en Z-Wave hier lezen. De dimmer is 45,5x45x20,3 mm groot dit maakt hem niet de kleinste maar met een inbouwdoos van 50mm moet het passen.

De versie welke wij gaan voorzien van een review is een 3 draads versie. Je hebt hiervoor een blauwe draad nodig om hem aan te sluiten. Robbsmarrt heeft ook een 2 draads versie, deze gaan wij uiteraard ook nog nader bekijken. Een punt van aandacht is dat hij een pulsschakelaar nodig heeft. Hierdoor kun je hem goed bedienen. Je kunt bv hem ingedrukt houden om te dimmen. 

"Bonuspunten"

Mocht je problemen hebben met het bereik van je Zigbee producten dan kan deze inbouw dimmer helpen om je bereik te vergroten. Hij is namelijk continue voorzien van stroom waardoor hij als een "repeater" kan werken.

Er kan maximaal 400w op aangesloten worden als je halogeen of een gloeilamp gebruikt. Bij een LED lamp kan er maximaal 200W worden aangesloten. Dus bij een normale situatie is dit ruim voldoende.

Hij is te koop voor € 49,95 wat hem zeer gunstig geprijsd maakt. Als je er wat meer koopt krijg je korting.


Wat krijg je:

Uiterlijk:

Grootte:


Wij zullen deze button gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
- Zipato Zipabox
- Phlilps HUE
- Trust Z1 Zigbee control station


Homey

Het toevoegen van deze dimmer gaat door hem eerst in te bouwen. Zorg dat er geen stroom op de draden staat en dat je de draden op de juiste punten aansluit. Bij de dimmer wordt een schema meegeleverd, dus dit moet redelijk voor zichzelf spreken. Wacht nog even met het aanzetten van de stroom als je klaar bent. Het is namelijk gemakkelijk om eerst de APP van de Homey op te starten en naar je apparaten gedeelte te gaan. Je klikt vervolgens op het "plusje" rechtsboven en zoekt de Robbsmarrt dimmer op. Let op dan je de 3 draads Zigbee versie pakt. Als de controller aangeeft dat het toevoegen is gestart dan voorzie je de dimmer van stroom. Deze zal dan 15 seconden lang in de leerstand gezet worden. Hij geeft dit aan door 2x te knipperen met de lamp. Als het toevoegen is gelukt is zal de lamp 3x in en uit faden om aan te geven dat het gelukt is. Uiteraard geeft de APP dit ook aan. 

Bij ons werd hij ook netjes gevonden en kunnen hem aan- en uitzetten en het dim niveau bepalen. Werkt dus zoals je zou verwachten. Met de door mij getest LED lamp (Ikea ledera) en 30W gloeilamp kreeg ik geen flikkeringen en verloopt het dimmen vloeiend. Het bereik lijkt ook prima op orde, want onze Homey staat beneden in de woonkamer terwijl de dimmer op zolder staat.

Mocht het toevoegen overigens niet lukken, zet dan de dimmer dan wat dichterbij de controller of andersom. Mocht dit ook niet helpen zet dan de inbouw dimmer even aan en uit. Als dit ook niet werkt druk dan de reset knop 5x snel achter elkaar in. De lamp zal 3x knipperen om aan te geven dat de reset gelukt is.

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

Flow opties:

ALS:

EN:

DAN:

Flow voorbeeld:

Als ik de inbouw dimmer aanzet dan moeten ook alle lampen in de woonkamer aan gaan.


Zipato Zipabox met Zigbee module

De volgende controller is de Zipabox/Zipatile van Zipato. Deze heeft ook ondersteuning van de Zigbee protocol, dus het toevoegen zou moeten werken. We bouwen als eerste de module achter onze bestaande wandschakelaar in. Zorg dat de stroom eraf is en dat je de draden op de juiste punten aansluit. In de handleiding staat een duidelijk schema dus hier moet wel uit te komen zijn. Als je klaar bent wacht nog even met het voorzien van stroom. Het is namelijk gemakkelijk om eerst de zipato APP op te starten en het toevoegen te starten.

De dimmer werd snel gevonden maar helaas kan ik hem niet bedienen.


Ikea Tradfri

Met deze controller maken wij niet zo vaak een review, maar dit is een Zigbee product en zou ook met deze controller moeten werken. Wij gaan eerst de inbouw dimmer aansluiten. Zorg dat je de stroom eraf hebt en sluit de draden op de juiste punten aan. Als je klaar bent wacht dan nog even met het erop zetten van de stroom. Start eerst de APP op en ga naar je apparaten beheer gedeelte en druk op het plusje. Druk hierna op LED-lamp en voorzie de dimmer van stroom en pak de afstandsbediening erbij. Haal vervolgens het klepje aan de achterkant los en hou het "pair" knopje aan de achterkant 10 seconden ingedrukt. Hierna zal hij gevonden worden en zal de lamp 3x in en uit faden om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. Mocht het toevoegen niet lukken herhaal dan de procedure maar druk in het begin 5x op het reset knopje op de inbouw dimmer.

Ik zie hem verschijnen in 'mijn kamer'  en kan hem aan- en uitzetten en dimmen. Met de door mij getest LED lamp (Ikea ledera) en 30W gloeilamp kreeg ik geen flikkeringen en verloopt het dimmen vloeiend.

Installatie schermen:

Scene:

Op de Ikea controller maak ik een scene om een lamp aan te zetten als ik wakker word.


Philips HUE

Omdat dit een Zigbee product is , is hij bij uitstek geschikt om te gebruiken in de Philips HUE systeem. Dit systeem werkt immers met Zigbee protocol. Om deze dimmer toe te voegen bouw je hem eerst in. Zorg dat je de draden op de juiste aansluitingen zet en natuurlijk dat de stroom eraf is. In de handleiding staat een duidelijk schema hoe je hem kunt aansluiten. Als je klaar bent wacht even met het terug zetten van de stroom. Je kunt namelijk beter eerst even de Philips APP opstarten en dan naar de 3 puntjes bovenin gaan en vervolgens op lampconfiguratie te tappen. Tap vervolgens op lamp toevoegen en voorzie hierna de inbouw dimmer van stroom. Hij zal dan meteen gevonden worden omdat de leermodus 15 seconden geactiveerd is. De lamp zal ook 2x knipperen om dit aan te geven. Mocht door de APP de lamp niet gevonden worden zet dan de inbouw dimmer even aan en uit. Als dit ook niet werkt druk dan de reset knop 5x snel achter elkaar in. De lamp zal 3x knipperen om aan te geven dat de reset gelukt is.

Bij ons werd hij netjes gevonden en zie hem bij mijn lampen te voorschijn komen. De lamp geeft overigens ook aan dat het toevoegen is gelukt door 3x in en uit te faden. Wat natuurlijk nog belangrijker is, is dat de lamp aan en uit gezet kan worden en dat je het dim niveau kan bepalen. Met de door mij geteste LED lamp (Ikea ledera) en 30W gloeilamp kreeg ik geen flikkeringen en verloopt het dimmen vloeiend.

Installatie schermen:

Scene:

 


Trust Z1 Zigbee control station

Als laatste controller testen we de inbouw dimmer met een nieuwkomer de Trust Z1 Zigbee control station. Als eerste bouw je de dimmer in achter je bestaande schakelmateriaal. Zorg dat je de stroom eraf haalt en de juiste draden op de juiste punten aansluit. In de handleiding staat een duidelijk schema hoe je dit moet doen. Wacht nog even met het terugzetten van de stroom. Het is namelijk gemakkelijker om eerst de Trust Smart Home APP op te starten en het toevoegen van een nieuwe lamp te starten. Dit toevoegen kun je doen door eerst naar een kamer te gaan en dan rechts bovenin op het plusje te klikken, vervolgens selecteer je andere merken en Zigbee lamp dimbaar. Hierna voorzie je de dimmer van stroom. De dimmer zal dan 15 seconden de lamp in een leerstand staan waardoor de controller hem kan vinden. De lamp zal 2x knipperen om dit aan te geven. 

Hij werd bij mij gevonden en ik kan hem aan- of uitzetten en het dim niveau bepalen. Met de door mij getest LED lamp (Ikea ledera) en 30W gloeilamp kreeg ik geen flikkeringen en verloopt het dimmen vloeiend.

Mocht de APP de lamp niet vinden zet dan de inbouw dimmer even aan en uit. Als dit ook niet werkt, druk dan de reset knop 5x snel achter elkaar in. De lamp zal 3x knipperen om aan te geven dat de reset gelukt is.

Installatie schermen:

Scene:

Als voorbeeld scene wil ik graag dat na zonsondergang de lamp wordt aangezet.


Veelgestelde vragen:

Kan ik deze dimmer ook aansluiten zonder een blauwe draad?
Nee, dit is niet mogelijk. Je kunt hier beter de 2 draads versie voor gebruiken.

Werkt deze dimmer met een normale/mono schakelaar?
Nee, hij werkt alleen goed met een pulsschakelaar.

Deze dimmer werkt met de Zigbee protocol wat is het verschil?
Daarvoor kun je het beste dit artikel even lezen.

Wat is het maximale vermogen wat mag worden aangesloten?
Er kan maximaal 400w op aangesloten worden als je halogeen of een gloeilamp gebruikt. Bij een LED lamp kan er maximaal 200W worden aangesloten.

Wat is de minimale diepte van inbouwdozen?
Omdat deze modules wat dikker zijn dan bv een Fibaro module wordt een inbouwdiepte van 50mm geadviseerd.

Na het inbouwen van deze module kan ik dan zowel de APP gebruiken als de wandschakelaar?
Ja, dat is juist het mooie van dit product. Beide werken en communiceren met elkaar zodat de status goed blijft.


Concurrentie:

Op Zigbee concurrent zijn er geen veel inbouw dimmers beschikbaar. Dus een vergelijking kunnen wij ook niet maken.Video:

Conclusie:

Met deze inbouw dimmer kun je op een onzichtbare manier je lampen slim maken. Je bouwt hem namelijk achter je bestaande schakelmateriaal in. Hierdoor hou je ook mooi alles in een geheel met de rest van je huis. Ander groot voordeel is dan je de lamp zowel via je controller kunt bedienen als via de wandschakelaar. Wel goed voor de WAF :)

Hij werkt via de Zigbee protocol. Let er dus goed op dat jouw controller dit ondersteunt. Er is overigens ook een Z-Wave variant beschikbaar. Zoals je wel meer ziet bij Zigbee verlichtingsproducten is er geen energie meting. Dit is natuurlijk geen ramp maar wel iets om in je achterhoofd te houden.

Met het inbouwen moet je rekening houden dat je een blauwe draad nodig hebt in je inbouwdoos. Dit is niet altijd het geval. Ander punt van aandacht is dat de dimmer vrij dik is en dat het soms wat proppen is om hem ingebouwd te krijgen. Een inbouwdoos met een diepte van 50mm is wel aan te bevelen.

Wat deze inbouw dimmer bijzonder maakt is dat er maar weinig Zigbee dimmers op de markt zijn en daarnaast is hij ook nog gunstig geprijsd. Door de Zigbee ondersteuning werkt hij perfect met oa Philips HUE en Ikea Tradfri.

Er kan maximaal 400W worden aangesloten als je een halogeen of gloeilamp gebruikt. Als je LED gebruikt is dit 200W maximaal. Dit zal in de meeste situaties voldoende zijn.

Deze dimmer is te koop via onze partner voor € 49,95 wat hem zeer gunstig geprijsd maakt. 

 

Dus: Zoek je een mooi manier om je lampen slim te maken? Dan is de inbouw dimmer van Robbsmarrt een goede optie.

 

Prijs
Uniek product
Werkt met veel verschillende controllers

-

Blauwe draad
Inbouw diepte

 

Getest met:
Homey, Firmware 1.5.9, APP: 1.1.0
ZipaTile, firmware 1.1.38
Ikea Tradfri, firmware
Philips HUE, firmware
Trust Z1, firmare

 

Delen op:

Reactie plaatsen