Onze sponsor:

Review:

19 februari 2018 | Niels Laan | Ikea, Controllers, Slimme lampen, ...

Ikea TRÅDFRI

Installatie hub:

Zoals al gezegd is de hub de centrale brain van het systeem. Hiermee kun je zaken echt automatiseren en kun je je lampen via de APP bedienen. Als eerste moet je de hub voorzien van stroom via de bijgeleverde USB kabel en adapter. Hierna plug je de UTP kabel erin zodat hij is aangesloten op je netwerk. Er zitten 3 leds op de hub welke allemaal moeten branden.

Hierna ga je naar Google play, in geval van een Android toestel, of als je een iOS toestel hebt naar de App store om de APP te downloaden. Na het installeren start je de APP op en scan je de code op de achterkant van de gateway. De code wordt dan gecontroleerd op de servers van Ikea. Hierna kan je een lamp of afstandsbediening toevoegen.

Opvallend is dat je nergens hoeft te registreren of hoeft in te loggen. Op zich wel fijn maar qua veiligheid heb ik toch liever wel een login en wachtwoord. Ik zal de verschillende mogelijkheden van de APP laten zien.

Werking APP:

Hoofdscherm:

Op het hoofdscherm krijg je de verschillende lampen te zien. Je kunt een lamp in groepen (kamers) indelen, op deze manier kun je met 1 klik alle lampen van kleur laten of van dim niveau veranderen. 


Sferen:

Leuk onderdeel is dat je verschillende sferen kunt aanmaken. Er zijn er 3 standaard aanwezig (Iedere dag, Nadruk en Relax). Je kunt ook je eigen sfeer maken.


Timers:

Via het onderdeel timers is het mogelijk om zaken te automatiseren. Zo kun je "een wakker worden", een "weg van huis" en een AAN en UIT regel maken. Het is jammer dat dit allemaal vrij simpele zaken zijn. Uitgebreide regels maken is helaas niet mogelijk. Bijvoorbeeld een lamp automatisch uit/aan laten gaan als je niet thuis bent (als beveiliging). Op dit vlak valt dus nog wat te verbeteren.


Instellingen:

Via de instellingen kun je de apparaten beheren welke zijn toegevoegd. Zo kun je een nieuwe toevoegen, verwijderen en hernoemen. Tevens vind je hier de mogelijkheid om de groepen te beheren. Je kunt hier ook de taal wijzigen en de firmware upgraden.

Integraties:


Amazon Alexa:

De lampen zijn te bedienen via spraak Amazone Alexa. Helaas heb ik zelf er geen een in mijn bezit dus kan ik dit niet testen.


Homey/Zipato: 

Via de domotica controller van Athom (Homey) en Zipato (ZipaTile met Zigbee) kunnen de lampen rechtstreeks aangestuurd worden. Bij de Homey werkt dit perfect. Bij de ZipaTile kunnen nog niet alle soorten lampen worden toegevoegd.


Philips HUE:

Je kunt deze (goedkopere) lampen van Ikea ook gebruiken als je een Philips HUE hub hebt. 

Dit product is te koop voor:


TRÅDFRI Verbindingshub
€ 33
Kopen
TRÅDFRI Led-lamp E27 600 lumen
€ 25
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Controllers
Slimme lampen
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.