Review: Ikea TRÅDFRI

Review: Ikea TRÅDFRI

Ikea introduceerde vorige jaar een nieuwe lijn aan slimme producten de Ikea TRÅDFRI. Dit product is inmiddels wat volwassen geworden dus tijd voor een review.

TRÅDFRI is de zweedse verzamelnaam van slimme producten (verlichting) welke verkocht worden door Ikea. Al jaren heeft deze winkelketen normale verlichting in hun assortiment. Deze waren alleen nog niet slim, zodat je ze op afstand kon bedienen. Ikea heeft ingezien dat slimme producten zoals bv de Philips HUE goed verkopen. Dit is sinds vorig jaar veranderd, men heeft langzaamaan wat producten op de markt gebracht.  Er zijn draadloze lampen (E27, E14, GU10), lichtpanelen, afstandsbedieningen en bewegingssensoren. Verlichting kan individueel aangestuurd worden of via een hub, later hier meer over.  Deze lijn van producten zijn een directe concurrent van Philips HUE en INNR verlichting. De producten van Ikea vallen vooral op door hun lage prijs. Zo is er al een slimme lamp te krijgen voor € 9,99 terwijl dit bij de concurrent € 20,00 kost.

De TRÅDFRI producten werken via de draadloze communicatie protocol Zigbee Lightlink. Deze vind je ook in producten zoals de INNR, Philips HUE en de Xiaomi MiHome. Bediening gaat door de meegeleverde afstandsbediening of via een bewegingssensor.  Wil je de lampen bedienen via de APP dan heb je de HUB nodig. Deze HUB is dan het centrale punt waar alles ingeregeld kan worden. Zo kun je verschillende timers aanmaken. Deze mogelijkheden zullen wij later in dit artikel laten zien.

in deze review behandelen wij de verbindingshub en dimset. Er zijn nog veel meer producten zoals bv een heldere lamp, een bewegingsmelder en LED lichtpanelen.


Verbindingshub

Wat krijg je:

- Hub
- UTP kabel
- USB kabel
- Oplader
- Handleiding

Uiterlijke: 

 •  

Met de verbindingshub kun je al je lampen bedienen en verschillende tijdschakelingen instellen. De hub verbind je met een UTP kabel aan je router. Hou er dus wel rekening mee dat de hub wel in de buurt moet staan van de lampen. Het maximale bereik is maar 10 meter (zonder muren ertussen).


Dimset (kleur en wit spectrum grijs/wit)

Wat krijg je:

- Lamp (600 lumen)
- Afstandsbediening
- Knoopcel batterij (gaat 2 jaar mee volgens Ikea)
- Handleiding
 

Uiterlijke:

De afstandsbediening heeft 5 knoppen. De middelste knop is om hem uit en aan te zetten. De linker en rechter om de kleur te veranderen en de bovenste en onderste om het dimniveau te veranderen. Het geheel voelt wel een beetje plastic aan. Aan de achterkant zit een houder om hem aan de muur te bevestigen. Deze is magnetisch dus je kun hem er zo afhalen.


Installatie hub:

Zoals al gezegd is de hub de centrale brain van het systeem. Hiermee kun je zaken echt automatiseren en kun je je lampen via de APP bedienen. Als eerste moet je de hub voorzien van stroom via de bijgeleverde USB kabel en adapter. Hierna plug je de UTP kabel erin zodat hij is aangesloten op je netwerk. Er zitten 3 leds op de hub welke allemaal moeten branden.

Hierna ga je naar Google play,  in geval van een Android toestel, of als je een iOS toestel hebt naar de App store om de APP te downloaden. Na het installeren start je de APP op en scan je de code op de achterkant van de gateway. De code wordt dan gecontroleerd op de servers van Ikea.  Hierna kan je een lamp of afstandsbediening toevoegen.

Opvallend is dat je nergens hoeft te registreren of hoeft in te loggen. Op zich wel fijn maar qua veiligheid heb ik toch liever wel een login en wachtwoord. Ik zal de verschillende mogelijkheden van de APP laten zien.


Werking APP:

Hoofdscherm:

Op het hoofdscherm krijg je de verschillende lampen te zien. Je kunt een lamp in groepen (kamers) indelen, op deze manier kun je met 1 klik alle lampen van kleur laten of van dim niveau veranderen. 

Sferen:

Leuk onderdeel is dat je verschillende sferen kunt aanmaken. Er zijn er 3 standaard aanwezig (Iedere dag, Nadruk en Relax). Je kunt ook je eigen sfeer maken.

Timers:

Via het onderdeel timers is het mogelijk om zaken te automatiseren. Zo kun je "een wakker worden", een "weg van huis" en een AAN en UIT regel maken. Het is jammer dat dit allemaal vrij simpele zaken zijn. Uitgebreide regels maken is helaas niet mogelijk. Bijvoorbeeld een lamp automatisch uit/aan laten gaan als je niet thuis bent (als beveiliging). Op dit vlak valt dus nog wat te verbeteren.

Instellingen:

Via de instellingen kun je de apparaten beheren welke zijn toegevoegd. Zo kun je een nieuwe toevoegen, verwijderen en hernoemen. Tevens vind je hier de mogelijkheid om de groepen te beheren. Je kunt hier ook de taal wijzigen en de firmware upgraden.


Integraties:

Amazon Alexa:

De lampen zijn te bedienen via spraak Amazone Alexa. Helaas heb ik zelf er geen een in mijn bezit dus kan ik dit niet testen.

Homey/Zipato: 

Via de domotica controller van Athom (Homey) en Zipato (ZipaTile met Zigbee) kunnen de lampen rechtstreeks aangestuurd worden. Helaas werkt dit via beide systemen nog niet 100% perfect. Voor de Homey er een firmware upgrade worden uitgebracht om dit mogelijk te maken. Bij de ZipaTile kunnen nog niet alle soorten lampen worden toegevoegd.

Philips HUE:

Je kunt deze (goedkopere) lampen van Ikea ook gebruiken als je een Philips HUE hub hebt. 


Video review:


Conclusie:

Met de Ikea TRÅDFRI kun je gemakkelijk op afstand (binnenshuis) je lampen bedienen via de APP of een afstandsbediening. Het systeem reageert over het algemeen goed. Ik had soms even dat er geen reactie kwam. Dus feilloos is het helaas niet.

Met dit systeem kun je op een redelijk goedkope manier je verlichting slim maken. Zo is er al een lamp te krijgen vanaf € 9,99 en kost de hub om alles aan elkaar te knopen maar € 32,95. Wat opvalt is de gebruiksvriendelijkheid en de goede uitleg. Zo is het toevoegen van een lamp aan een afstandsbediening een kwestie van een knopje indrukken. Dus iedereen moet zijn weg kunnen vinden.

Wat ik een nadeel vind aan dit systeem is het ontbreken van de mogelijkheid om een lamp te bedienen via een normale wandschakelaar. Als je immers de stroom van de lamp afhaalt kan deze niet meer bedient worden via de APP/afstandsbediening. Ikea geeft aan met wandschakelaars te komen om dit probleem op te lossen.

Wat wel duidelijk is dat dit geen volledig domotica systeem is. Er zijn nog niet zoveel sensoren en het maken van regels beperkt zich tot timers. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Maar als je wat meer wil dan zal je snel vastlopen. De lampen zijn wel te koppelen aan diversen domotica systemen zoals Homey, Domoticx en de Zipatile zodat je toch meer mogelijkheden krijgt. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit nog niet vlekkeloos werkt.

Nog goed om te melden is dat de APP momenteel alleen werkt via je eigen WiFi netwerk. Het is dus niet van buiten af te bedienen. 

+

Prijs
Veel keuze in verlichting

-

Domotica mogelijkheden zijn nog wat beperkt
Geheel voelt wat plastic aan
Reageert niet altijd vlekkeloos
Niet buitenshuis te bedienen

 

 

 

Reacties (8) -

 • Michel

  1-4-2018 14:36:46 | Antwoord

  Quote : "Wat ik een nadeel vind aan dit systeem is het ontbreken van de mogelijkheid om een lamp te bedienen via een normale wandschakelaar. Als je immers de stroom van de lamp afhaalt kan deze niet meer bedient worden via de APP/afstandsbediening. Ikea geeft aan met wandschakelaars te komen om dit probleem op te lossen."

  Niet geheel correct. Als je de schakelaar van uit naar aan zet dan gaat de lamp in zijn laatste stand aan. Dit geldt ook voor een wand schakelaar. Enige nadeel is wel, dat je ook aangeeft, dat als de schakelaar uit staat de App bediening niet meer werkt.

 • Anon

  24-10-2018 09:51:32 | Antwoord

  "Het maximale bereik is maar 10 meter (zonder muren ertussen)."

  Dit klopt niet:

  "TRÅDFRI is based on Zigbee Light Link, which is a mesh protocol.
  This means that the distance between the gateway and bulbs shouldn't really matter. Even outside the direct range of the gateway, you can control the bulbs as long as there are other bulbs in between to bridge the signal."

  • Jeroen

   20-10-2019 18:57:19 | Antwoord

   Dat is misschien wel zo (op papier), in werkelijkheid kan ik in een eengezinswoning de lampen op de 2e verdieping niet in contact brengen met hub in meterkast. Werkt dus alleen in kleine gelijkvloers appartement.

 • Eric

  9-12-2018 13:46:36 | Antwoord

  Hou dit in dat het Zigbee Light Link (mesh) protocol een netwerk door heel je huis maakt. Dus dat alle nodes meedoen in dit netwerk. Alle lampen en afstand bedieningen en ook de hup?

 • Tommie

  13-12-2018 21:32:25 | Antwoord

  ja

 • Rick ten holt

  8-6-2019 19:11:17 | Antwoord

  Je kunt via je Google home wel je lampen buitenhuis via 3g4g aansturen zonder wifi

 • WIM

  18-8-2019 18:54:58 | Antwoord

  De batterij van de afstandsbediening gaat volgens IKEA 2 jaar mee. Bij mij niet, binnen 2 dagen is de batterij leeg. Ik heb al verschillende merken batterijen geprobeerd maar het probleem blijft. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

 • Léon

  4-11-2019 21:06:32 | Antwoord

  Hoeveel afstandbedieningen en lampen kan ik koppelen via de hub? Zit nu op (52 apparaten) 7 afstandsbedieningen en 45 lampen. Nog steeds geen limiet bereikt.
  Kan ik meer hubs toevoegen aan de app. Ik heb nu totaal 120 lampen... (and still under construction)

Reactie plaatsen