Onze sponsor:

Review:

Homey Pro by Athom

APPARATEN:

Zonder modules/apparaten kun je natuurlijk niet zoveel met de Homey. In het apparaten gedeelte vind je (heel verrassend) je apparaten. Je kunt een apparaat simpel aan- of uitzetten door op het icoontje te drukken. Als je hem vasthoudt dan kom je in het 'apparaat detail scherm'. 

Je kunt apparaten in een bepaalde zone zetten zodat je ze logisch kunt indelen. Er zijn standaard al een paar zones aangemaakt. 

Je kunt uiteraard ook zelf een nieuwe zone aanmaken door op apparaten te drukken en naar het radar icoon te gaan. Vervolgens kun je daar een nieuwe aanmaken door naar beneden te swipen. Aan de zone kun je ook een icoon hangen. Het is jammer dat het een kleine selectie is.

Toevoegen apparaten:

Nieuwe apparaten kunnen worden toegevoegd via de + knop.

Je kunt een nieuw apparaat toevoegen door bij het zoekscherm in te vullen wat je wilt toevoegen of door op het Homey icoon te drukken. Je krijgt dan de keuze uit Z-Wave, Zigbee en Infrarood. Om een apparaat te gebruiken moet je een APP installeren. Dit regelt de Homey allemaal automatisch dus daar heb je geen omkijken naar. Zorg wel dat je niet te veel APP's installeert, omdat de Homey hier traag van kan worden. Voor de standaard Homey is dit maximaal 20 APP's en voor de PRO 40. Goed om te melden is dat APP's door Homey worden ontwikkeld maar ook door een actieve community. 

Omdat een goede ondersteuning bij een controller zeer belangrijk is, heb ik wat verschillende apparaten getest. Ik heb ze ingedeeld in de verschillende protocollen.

Z-Wave:

Z-Wave is een draadloze communicatie standaard. Deze protocol onderscheidt zich o.a. door de 2 weg communicatie. Er wordt dus gecontroleerd of het signaal daadwerkelijk aankomt. Er is tevens een mogelijkheid om een Mesh Netwerk te maken. Hierdoor kunnen modules onderling met elkaar communiceren waardoor je het bereik van je netwerk vergroot. Z-Wave modules beginnen van 40/50 euro per stuk. Ik zal enkele modules gaan toevoegen.

Fibaro single switch 2

De schakelaar van Fibaro worden heel veel gebruikt in Z-Wave systeem. Dus het is goed om deze even te testen. Ik verwacht hier geen problemen mij maar we zullen het gaan zien. Om het toevoegen te starten ga je naar je apparaten en klik je op het plusje. Je zoekt dan de Fibaro single switch 2 op en installeert de APP, mocht je deze nog niet hebben.

Hierna begint de reset procedure. Dit klinkt wat raar maar het is beter om elke Z-wave module eerst te resetten. Hierdoor wordt hij verwijderd uit een eventueel ander netwerk. Een Z-Wave apparaat kan namelijk maar aan 1 netwerk (controller) gekoppeld worden. Dit resetten kun je doen door 3x op het knopje aan de voorkant van de module te klikken. Als de reset gelukt is gaan we de dimmer echt toevoegen. Dit doe je weer door 3x snel op het knopje aan de voorkant van de module te klikken.

Hij werd zoals verwacht zonder problemen toegevoegd en ik zie alle configuratie mogelijkheden. Je kunt deze module kopen via onze partner voor € 59,95.

Installatie schermen:

Configuratie:

Wij zullen deze schakelaar nog voorzien van een uitgebreide review. Houd onze website dus in de gaten.

Neo Coolcam tussenstekker

Deze goedkopere tussenstekker mag natuurlijk ook niet ontbreken in onze test. Met deze stekker kun je op afstand bv een lamp aan- of uitzetten. Hij kan tevens het stroomverbruik meten om bv te weten wanneer je wasmachine klaar is. De tussenstekker is te koop voor € 40,-.

Het toevoegen gaat weer op dezelfde manier als de Fibaro module door naar je apparaten te gaan en op het plusje te drukken. Vervolgens zoek je op Neo Coolcam en klik je de plug aan. We gaan hem eerst weer resetten door 3x snel het knopje aan de bovenkant in te drukken. Vervolgens voegen we hem toe op dezelfde manier. De tussenstekker zal gaan knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gestart. Helaas ging het toevoegen niet in 1x keer goed. Na hem dichtbij de Homey gebracht te hebben en het 4x geprobeerd te hebben, werd hij gevonden. Ik zie ook alle opties (verbruik, aan/uit, etc).

Installatie schermen:

Qubino Flush Dimmer 2

Als laatste apparaat voeg ik de Qubino Flush Dimmer 2 toe. Dit is een inbouw schakelaar die je achter je bestaande wandschakelaar kunt plaatsen. Het mooie hiervan is dat je niet ziet dat de hij slim is. Qubino is een wat goedkopere alternatief voor de Fibaro modules. Een andere reden dat ik hem toevoeg is dat deze APP niet door Homey zelf is gemaakt, maar door een community ontwikkelaar.

We gaan hem weer resetten en toevoegen. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Zoals je kunt zien wordt hij goed toegevoegd en hij reageert op mijn commando's. Klik hier voor een uitgebreide review van de module.

Conclusie Z-Wave:

Als je een smarthome hebt dan mag de z-wave protocol niet ontbreken doordat er zeer veel verschillende apparaten beschikbaar zijn. Homey heeft dit gelukkig ingezien en heeft de ondersteuning prima op orde gemaakt. Wij hebben al honderden apparaten toegevoegd en deze doen het over het algemeen allemaal goed. Enige kanttekening die wij maken (tov andere controllers) is dat het toevoegen soms zeer moeizaam gaat. Soms moesten we het wel meer dan 20 keer proberen. Het helpt in ieder geval om te zorgen dat je de modules dichtbij de Homey houdt.

Dit product is te koop voor:


399
Kopen
299
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Smart Home Hubs