Onze sponsor:

Review:

Homey Pro by Athom

Conclusie:

Athom heeft met de Homey een nieuwe standaard neergezet in domotica land. Het samenvoegen van de verschillende protocollen is slim gedaan. Hierdoor kun je niet alleen de goedkopere (maar minder betrouwbare) 433Mhz apparaten gebruiken maar ook de wat duurdere Z-Wave en Zigbee apparaten. Door deze diversiteit aan protocollen is de Homey wat meer toekomst bestendig. Mocht bv een protocol als Z-Wave niet meer doorontwikkeld worden.

De interface van de Homey is zeer gemakkelijk in gebruik en voelt prettig aan om te gebruiken. Hierdoor zullen beginnende gebruikers hun weg snel kunnen vinden. Alles is te bedienen via de APP wat voor sommige gebruikers even wennen zal zijn. Gelukkig zijn er ook zaken via je browser beschikbaar zoals inzichten, flows maken en diversen instellingen voor de netwerk.

De flow editor waar je regels mee kunt maken zit simpel in elkaar. Dit heeft voor beginnende gebruikers zeker voordelen want je kunt simpel en snel regels automatiseren. De gevorderde gebruikers kunnen ook goed hun weg vinden in dit systeem door de toevoeging van variabelen en een "OF" mogelijkheid. Wil je echt los gaan dan heeft Homey ook een uitgebreide REST API waardoor je van alles kunt regelen buiten de Homey.

De Homey heeft sinds zijn laatste grote update ook de mogelijkheid om een flow rechtstreeks op te starten. De scheelt weer extra regels en virtuele knoppen. Deze virtuele knoppen zitten nu trouwens ook standaard ingebakken. Hiervoor hoeft geen APP meer geïnstalleerd worden.

Dat de controller deels ook niet via de Cloud werkt is zeer fijn. Hierdoor ben je minder afhankelijk van je internetverbinding en reageert het systeem ook sneller. De Cloud heb je nodig voor spraak, remote access en cloud API (zoals een Nest Thermostaat), dit zijn zaken waar je wel even zonder kunt.

De Homey heeft een prijs van €299,- wat hem niet de goedkoopste maakt, maar je krijgt een controller die meer protocollen ondersteund dan de concurrenten. Hierdoor is hij wel wat toekomst bestendiger. Er is ook een €399,- versie welke meer geheugen heeft waardoor het systeem soepelere zou moeten draaien. 

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn?

Nee, dat is het niet. 

Als je kijkt naar de stabiliteit van de Homey is dit nog niet 100% op orde. Dit is een vrij moeilijk punt voor alle controllers. Dit heeft namelijk met veel verschillende factoren te maken: zoals je netwerk, aantal apparaten, de hoeveelheid regels en hoeveel APP's je hebt geïnstalleerd. Dit laatste punt lijkt voor de Homey toch wel een probleem. Je merkt een duidelijk snelheidsverschil tussen als je 10 of 20 APP's geïnstalleerd hebt. Dit is wel erg jammer, omdat juist de kracht is dat je zoveel kan installeren. De Homey Pro zou dit moeten oplossen maar deze heeft ook een maximaal aantal. We gaan binnenkort een test doen om er achter te komen de PRO meer stabiliteit geeft. Een tip is om niet teveel verschillende merken door elkaar te gebruiken want elk merk heeft een eigen APP nodig (en dus ook meer geheugen). 

Wat ik een gemis vind, is het ontbreken van een standaard alarm en klimaat paneel. Wil je nu bv een alarm maken dan moet je behoorlijk wat regels in elkaar zetten. Zou fijn zijn als hiervoor een standaard oplossing komt zoals bij Zipato (ZipaTile) en Fibaro (HC3). Er zijn overigens wel wat APP's beschikbaar waarbij je dit deels kunt regelen.

Het gedeelte waar je APP's kunt installeren is zeer waardevol. Het is leuk om te zien dat de ontwikkelaars verrassende dingen maken, zeker als Athom de kwaliteit hiervan kan bewaken. Realiseer je alleen wel dat als een APP door een ontwikkelaar is gemaakt en deze stopt er mee dat er dan geen ondersteuning meer is. Daarnaast kan als de APP niet goed gemaakt is deze instabiliteit geven aan de systeem. 

Laten we afsluiten met nog wat positieve punten van de Homey. De ondersteuning voor apparaten is altijd een heikel punt bij elke controller. Homey heeft dit zeer goed op orde. Bijna elk apparaat wat wij toevoegen werkt gewoon. Uiteraard is het wel even handig van te voren te kijken of je apparaat ondersteund wordt.

De Homey gaat nu al een tijdje mee en sinds de update naar 4.0 zijn er echt stappen gemaakt om deze controller stabiel te krijgen. Je mag dan ook zeker wel zeggen dat dit product volwassen aan het worden is. 

Conclusie:

Als ik deze controller in 3 zinnen zou moeten omschrijven:

Homey is een zeer prettig systeem om mee te werken, waarbij elke doelgroep wel zijn draai kan vinden. Is het de ultieme controller? Nee, dat nog niet maar de Homey komt wel in de buurt.

Gebruiksvriendelijk
Ondersteuning voor meerdere protocollen
Kan werken zonder Cloud
Geen abonnementsvorm
Backup mogelijkheid

Sommige elementen nog in ontwikkeling
Geen standaard alarm en klimaat paneel
APP's soms wat traag

Deze review is gebaseerd op: Firmware Homey: v 4.01 | APP Homey: Android

Wij willen Athom bedanken voor het beschikbaar stellen van een review kit.

Wij willen Domoticahuis bedanken voor het beschikbaar stellen van de Sonos schermen.

VRAGEN AAN HOMEY:

Omdat wij nog wat vragen hadden hebben wij deze gesteld aan Homey. Ik kreeg netjes een reactie van Stefan en de Marketing manager van Athom.

 

APP's

Het is natuurlijk zeer fijn dat er een mogelijkheid bestaat als externe ontwikkelaar een APP te maken. Wat vaak een probleem is dat de kwaliteit/stabiliteit hiervan niet altijd goed is. Hoe houdt Homey dit in de gaten? 
Voor zover het kan testen wij de Apps (maar met apparaten die wij niet hebben is dat natuurlijk lastig), maar daarnaast zijn onze community en ratings/comments natuurlijk erg belangrijk. Doordat elke App een Comment Thread heeft en een sterren rating, kan snel worden gezien welke App hoe goed werkt. Krijgen we echt veel klachten over een App (wat op heden na de beta fase gelukkig nog niet gebeurd is), dan treden wij in overleg met de ontwikkelaar of we ze kunnen helpen. Als last resort kunnen we hem dan offline halen, wanneer we merken dat het de User Experience teveel schaadt.


APP’s en privacy

Hoe wordt de privacy van de APP’s in de gaten gehouden? Bij Android zie bv duidelijk wat er gebruikt wordt.
Apps op Homey moeten ook permissie vragen voor dingen die ze doen (bijv. luisteren naar de microfoon, kunnen praten). Apps voor apparaten doen dit niet, omdat die dit niet doen. Die implementeren echt ALLEEN een driver, en krijgen derhalve sowieso geen spraak binnen, of genereren deze (dit wordt allemaal door Homey zelf afgehandeld). Apps worden door ons gecontroleerd of ze geen rare dingen doen, en zijn daarbij allemaal open source (de apps van de community dan, sommige van ons zijn wel onder NDA). Ook draaien Apps gesandboxed, waardoor een App ook nooit bij data kan van een andere App. Een App voor een Z-wave lamp bijvoorbeeld kan niet je sensor uitlezen, maar zal ook nooit de geparste spraak commando's zelf doorkrijgen (enkel de actie die moet worden uitgevoerd), of uberhaupt verbinding maken met het internet.

Permissie dialoog:

 

Beveiliging/eigendom gegevens/privacy:

Ik kan me best voorstellen dat mensen wat vragen hebben over hun privacy. De Homey luistert de hele dag mee naar wat er gezegd worden. Nu is er natuurlijk een optie om dit uit te zetten maar dan verlies je wel deze functionaliteit. Kun je mij wat meer vertellen over hoe dit regelt is?
Zeker! Homey luistert namelijk eigenlijk nooit mee. Er draait heel low level in Linux een trigger engine die reageert op OK Homey. Pas wanneer de trigger engine deze woorden gehoord heeft, begint Homey met luisteren. Wanneer het einde van een zin gedetecteerd wordt stoppen we met luisteren, en enkel die ene zin wordt verwerkt via online speech engines. Alles wat ervoor en erna gezegd wordt, wordt door Homey niet actief gehoord, noch ergens opgeslagen of verwerkt. Zie ook https://www.athom.com/nl/support/KB000024/


Meerdere Homey’s

Komt er een optie om meerdere Homey’s te gebruiken?
Dat kan, maar op dit moment zijn de mogelijkheden om ze te koppelen zeer beperkt. We kijken nog naar mogelijkheden om dit uit te breiden, maar omdat ze bijv. slecht samen kunnen werken in een Z-Wave netwerk (vanwege de manier waarop Z-Wave werkt) en dergelijke is dat soms sub optimaal. In principe kan 1 Homey ook je hele huis aansturen (zeker op Z-Wave of 433 verzenden).


Andere controllers koppelen

Ik krijg wat vragen over dat men de Homey als 2de controller wilt gaan gebruiken (naast bv een HC2) is dit mogelijk?
Dit kan alleen wanneer Homey de primaire controller is. Homey kan op dit moment als secundaire controller weinig, dit is (nog?) niet gebouwd (en is namelijk maar voor een hele specifieke niche interessant). In principe is onze filosofie dat de HC2 niet meer nodig is met Homey natuurlijk.

Dit product is te koop voor:


399
Kopen
299
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Smart Home Hubs