Review: Homey by Athom (DEEL 3) (UPDATE/CONCLUSIE)

Review: Homey by Athom (DEEL 3) (UPDATE/CONCLUSIE)

Deel 3 van de review van de Homey

Sinds onze review van de Homey zijn er behoorlijk wat ontwikkeling geweest. Dus tijd voor een deel 3. Bekijk hier deel 1 en deel 2.

 

Homey Music

Met de 1.2 software update heeft de Homey de mogelijkheid gekregen om muziek af te spelen. De Homey combineert verschillende merken speakers (Sonos, Google Chromecast, Denon Heos) met een muziek dienst, zoals bv Spotify, Google Music en Souncloud.

Door deze mogelijkheid kun je natuurlijk leuke dingen doen. Zo kun je bv als je thuis komt je favoriete muziek laten starten  (je eigen playlist).  Via de line-out van de Homey en Google Music of Soundcloud is het mogelijk om muziek te laten afspelen. Via Spotify afspelen is momenteel alleen mogelijk als je in het bezit bent van een Sonos speaker. Update: Homey werkt momenteel aan een APP om rechtstreeks via spotify af te spelen. Zo kun je bv via een Chrome cast afspelen.

 

Je kunt dus tegen de Homey praten en een bepaalde afspeellijst (of nummer) laten afspelen. Leuke feature.

 

Via de Homey App

Omdat je toch al je hele huis via de Homey bediend is het natuurlijk fijn dat je nu ook je muziek ermee kunt regelen. Via de APP is dit nu mogelijk. Je kunt alleen nog geen playlist maken.

 

Zoals al eerder gemeld kan de Homey via de ingebouwde microfoon commando's uitvoeren. Deze kun je mooi gebruiken in combinatie met je muziek. De volgende lijst is standaard beschikbaar:

Speel muziek
Speel jazz
Speel <titel van een album of nummer>
Speel muziek van <artiest>
Speel <titel van een album of nummer> van <artiest>
Pauzeer de muziek
Hervat de muziek
Volgend/vorig nummer
herhaal dit nummer
Herhaal de afspeellijst
Hoe heet dit nummer?
Welke afspeellijst is dit?

Hierbij moet ik wel zeggen dat de spraak niet altijd even goed opgepikt wordt.

Je kunt natuurlijk ook via de flow editor zelf een regel maken. Het leek mij wel leuk om een flow te maken die mijn favoriete muziek opstart als ik thuis kom.
Maar alleen tussen 09.00 en 20.00 uur ('s nachts is misschien niet zo'n goed idee).

  •  

Else (anders)

Wat een groot gemis was bij de Homey is het ontbreken van de "Else/Anders" mogelijkheid in de flow editor. Hierdoor was het maken van wat complexere regels een lastig verhaal en kreeg je onnodig extra flows. Homey heeft het probleem ook in gezien en is met een oplossing gekomen.

Voorbeeld flow

Stel je wilt een flow starten die bij het veranderen van een temperatuur vervolgens een bepaalde tussenstekker moet aanzetten. Maar als de temperatuur weer veranderd moet hij uitgaan. In de oude situatie moest je hiervoor 2 regels maken. Nu is dit niet meer nodig.

Oude regels:

 

Nieuwe regel:

  •  

Naast deze updates zijn er nog de volgende zaken verbeterd:

- Betere flow management
- Z-Wave gedeelte geupdate
- Wekker functie
- Kaarten kunnen nu gesorteerd worden


Overige updates (welke komen met 1.4/1.5):

- De Zigbee chip wordt geactiveerd zodat er rechtstreeks met bv Phlips Hue kan worden gecommuniceerd, dit moet nu namelijk via de Bridge/Hub gebeuren wat voor vertraging zorgt.
- OR (of) functionaliteit in de flow editor. Hierdoor is het zo direct mogelijk om bv de volgende flow te maken: Als temperatuur sensor lager is dan 4 graden of hij is hoger dan 8 graden dan mag je een bepaalde actie starten. Op deze manier kun hoef je minder flows te maken. 

 


CONCLUSIE

Athom heeft met de Homey een nieuwe standaard neergezet in domotica land. Het samenvoegen van de verschillende protocollen is slim gedaan. Hierdoor kun je niet alleen de goedkopere (maar minder betrouwbare) 433Mhz apparaten gebruiken maar ook de wat duurdere Z-Wave apparaten. Daarnaast geeft dit ook wat meer toekomst bestendigheid mocht bv een protocol als Zigbee echt door breken.

De interface van de Homey is zeer gemakkelijk in gebruik en voelt prettig aan om te gebruiken. Hierdoor zullen beginnende gebruikers hun weg snel kunnen vinden.

De flow editor waar je regels mee kunt maken zit simpel in elkaar. Dit heeft voor beginnende gebruikers voordelen, dat ze simpel en snel dingen kunnen automatiseren. Voor gevorderde gebruikers is het ontbreken van een "OR" en "ELSE IF" wel een gemis. Hierdoor zullen sommige regels ingewikkelder worden en je zult meer regels dan normaal  nodig hebben, waardoor je snel het overzicht zal kwijtraken.
Overigens hebben andere controllers er ook problemen mee om zowel de beginnende als de gevorderde gebruikers goed te bedienen. De Homey werkt aan een REST API waardoor je zaken kunt regelen buiten de Homey om.

Je merkt dat Homey nog volop aan het ontwikkelen is en dat bepaalde basis zaken, welke in andere controllers wel aanwezig zijn, nog ontbreken. Zo is er geen mogelijkheid om flows rechtstreeks te draaien vanaf je smartphone. Andere controllers hebben hiervoor vaak een scene of virtuele schakelaar.
Er is ook geen netwerk heal voor je Z-Wave gedeelte om je netwerk opnieuw op te bouwen (Homey geeft aan dat dit onderwater wel gebeurd) en is de APP nog te simpel en te langzaam. Er is ook geen back-up/restore mogelijkheid van je regels en netwerk. Aan al deze zaken word wel gewerkt door Athom, het zal dus niet lang duren voordat dit ook beschikbaar is.

Dat deze controller deels niet via de cloud werkt is zeer fijn. Hierdoor ben je minder afhankelijk van je internet verbinding en reageert het systeem ook sneller. De cloud heb je nodig voor spraak, remote access en cloud API (zoals een Nest Thermostaat), dit zijn zaken waar je wel even zonder kunt.

De Homey heeft een prijs van €299,00 wat hem niet de goedkoopste maakt, maar je krijgt een controller welke meer protocollen ondersteund dan de concurrenten. Hierdoor is hij wel wat toekomst bestendiger.

Andere unieke eigenschap van deze controller is de spraak. Persoonlijk heb ik zelf niet zoveel met deze feature maar merk wel dat, als het er eenmaal is, je het ook vaker gaat gebruiken. Het werkt alleen nog niet helemaal 100% en dat is jammer. Homey geeft aan dat het systeem zelf lerend is en dat na mate er meer gebruikers komen dit ook beter zal gaan werken.

De ondersteuning voor apparaten is altijd een heikel punt bij elke controller. Homey lijkt dit redelijk op orde te hebben. Je ziet in ieder geval dat er aan de problemen gewerkt wordt. Homey heeft zijn support en communicatie met de gebruikers meer dan goed op orde. Zo is er een forum, slack en een github (om bugs te tracken). Daarnaast zie ik elke week wel een nieuwsbrief voorbij komen met updates. Of te wel: er wordt hard gewerkt om eventuele problemen op te lossen.

Het gedeelte waar je APP's kunt installeren is zeer waardevol. Het is leuk om te zien dat de ontwikkelaars verrassende dingen maken, zeker als Athom de kwaliteit hiervan kan bewaken.

Wat ik nog kan bedenken wat er ontbreekt aan deze controller is een standaard alarm en klimaat paneel. Wil je nu bv een alarm maken dan moet je behoorlijk wat regels in elkaar zetten. Zou fijn zijn als hiervoor een standaard oplossing komt is zoals bij Zipato (ZipaTile) en Fibaro (HC2).

Als ik deze controller in 3 zinnen zou moeten omschrijven:

Homey is een zeer prettig systeem om mee te werken, waarbij elke doelgroep wel zijn draai kan vinden. Is het de ultieme controller? Nee, dat nog niet maar er is een goede basis gelegd om dit wel te worden.

 

+

Gebruiksvriendelijk
Ondersteuning voor meerdere protocollen
Kan werken zonder cloud
Geen abonnementsvorm
 

-

Sommige elementen nog in ontwikkeling
Spraak werkt nog niet naar behoren
Ondersteuning modules nog niet 100% op orde
Geen standaard alarm en klimaat paneel

 

Wij willen Athom bedanken voor het beschikbaar stellen van een review kit.

 

Wil je de Homey kopen:

 

 

 

Deze review is gebaseerd op:  Firmware Homey: v 1.5.0 | APP Homey: Android 

 

 

 

 

Delen op:

Reacties (1) -

  • HJ

    2-10-2017 22:55:09 | Antwoord

    Leuk spul, leuke blog. Als je Homey ook wil gebruiken voor alarm functie, hoe zorgt ervoor dat de inbreker de stekker niet gewoon uit homey haalt? Andere controllers zoals Fibaro HC2 kun je veilig in je meterkast wegwerken. Met Homey kan dit uiteraard ook, maar dan verlies je behoorlijk wat functionaliteit.

Reactie plaatsen