Review: Homey by Athom (DEEL 2)

Review: Homey by Athom (DEEL 2)

Deel 2 van de review van de Homey.

FLOW editor

Met de Flow editor is het mogelijk om regels te maken/zaken te automatiseren. Zonder deze mogelijkheid heb je eigenlijk een dom aan- uit systeem. Een krachtige manier om regels te maken is dus eigenlijk een vereiste bij een goed domotica systeem.

We zullen gaan kijken of de Flow editor lekker flowt.

Om regels te maken word er gebruik van de ALS/EN/DAN manier. Of te wel ALS er iets gebeurd, voer DAN een actie uit. Hiervoor zijn 3 kolommen gemaakt waar je apparaten, APP's, notificaties en variabelen in kunt zetten.

In de linkerkolom vind je de volgende elementen waar je regels mee kunt maken:

Aanwezigheid:

Als je de APP geïnstalleerd hebt registreert hij of je dichtbij de Homey bent. Dit kun je dan gebruiken om bv een lamp aan te zetten als je thuis komt. Ik heb gemerkt dat deze methode nog niet helemaal optimaal werkt. Vaak was ik thuis maar gaf de Homey aan dat ik nog weg was. Overigens hebben hier meerdere domotica systemen een probleem mee. Daarom heb ik zelf een methode ontwikkelt om een goede locatie bepaling te krijgen (die ook wel werkend te krijgen is op de Homey).

Datum/tijd

Deze spreekt redelijk voor zich. Je zou bv kunnen regelen dat elke avond om 19.00 uur een lamp aangaat. Je kunt schakelen op tijd, datum, zonsopgang, zonsondergang, elke seconde (min/uur/dagen/maanden,seizoen).

Flow

Hier kun je regelen als een andere flow gestart is, de nieuwe flow ook start. Handig als je bepaalde flows aan elkaar wilt koppelen.

Herinneringen

Als je tegen de Homey zegt: OK Homey, herinner me om over 15 minuten de vaatwasser uit te ruimen, dan doet Homey dit, maar je kunt daarbij met dit flow kaartje bv ook een lamp laten knipperen.

Led ring

Je kunt met de flow editor, de LED ring op de Homey bedienen. Je kunt de kleur, animatie, screensaver (soort thema) en helderheid aanpassen. Je zou hem dus als een alarm signaal kunnen gebruiken.

Logica

Met de logica kun je variabelen instellen, opvragen en controleren (kleiner, groter, gelijk, etc). Dit is vooral handig als je wat complexere regels wilt maken. 

Luidspeaker

Hiermee kun je het volume instellen en controleren of de audio jack ingeplugd is.  

Microfoon

Wat de Homey uniek maakt is dat je tegen hem kunt praten. Is natuurlijk leuk dat je wat grapjes kunt vertellen tegen de Homey en dat hij hierop reageert. Stel dat je muziek wilt luisteren dan kun je tegen de hem zeggen "Muziek aub" en hij zal dan via sonos de muziek afspelen. Al deze commando's kun je met de flow editor regelen.

NFC

Om een regel te starten met een NFC tag. Leuk voor een alarmsysteem. Houdt de Tag tegen de Homey aan en hij zal een regel starten.

Spraak

Naast dat je lekker kunt praten tegen de Homey is het ook mogelijk om de hem wat te laten zeggen. Dit kunnen je eigen teksten zijn of bv het weer (als je de APP hebt geïnstalleerd).

Telefoon

Met de telefoon is het mogelijk om een berichtje naar je telefoon te sturen (push notificatie). Handig is je een melding wilt krijgen dat je rookmelder af gaat.

Naast bovenstaande systeem zaken, welke standaard in de Homey zijn ingebouwd. Kun je natuurlijk ook schakelen op je apparaten. Denk hierbij aan bewegingssensoren, lampen, temperatuurmeters, etc etc.

Wekkers

Met dit element kun je heel verrassend een wekker maken. Je kunt dus rustig een muziekje laten starten als je wakker moet worden of je gordijnen alvast openen.

Flow maken werking

Het maken van flow gaat als volgt. Boven in het scherm vind je je bestaand flows en kun je een nieuwe aanmaken. Mooi dat je ook mapjes kunt aanmaken om de boel overzichtelijk te houden.

Stel je wilt een regel maken dat er om 19.00 een lamp aangaat.

Je maakt dan een nieuwe flow aan en sleep je het datum/tijd element naar de ALS kolom en selecteer je het tijd kaartje.

Vervolgens sleep je de lamp (onderaan bij je apparaten) naar de DAN kolom en selecteer je het kaart Lamp AAN.

Vervolgens sla je de regel op (knop bovenin) en test je de regel. Fijn dat deze optie is ingebouwd, dit ontbreekt nog weleens bij andere domotica-systemen.

Via bovenstaande manier moet je behoorlijk wat regels kunnen maken. Echter ontbreken er ook een paar functionaliteiten, er is bv geen OF mogelijkheid. Je kunt je voorstellen dat je 2 bewegingssensoren in je hal hebt. Je wilt graag dat als er beweging is op 1 van de 2 een lamp aangaat. Dit is dus niet mogelijk zonder er 2 regels van te maken.

Een element wat ook mist is de ANDERS (else) functionaliteit. Zo wil je bv ALS er beweging is een lamp aanzetten en ALS er geen beweging is hem weer uit. Ook hier is wel weer een work-around voor te verzinnen door 2 regels te maken of te werken met een variabele. Je kunt je voorstellen dat als je veel complexere regels hebt, je snel het overzicht kunt kwijtraken.

Een element wat mist is de OF (or) functionaliteit. Je kunt je voorstellen je graag zou willen dat als de sensor x of sensor y een bepaalde temperatuur heeft bereikt dat dan een bepaalde flow draait.Ook hier is wel weer een work-around voor te verzinnen door 2 regels te maken of te werken met een variabele. Je kunt je voorstellen dat als je veel complexere regels hebt, je snel het overzicht kunt kwijtraken.

 

Tags

Aan bepaalde triggers hangt een kaartje. Dit kaartje kun je gebruiken om, als er wat tegen de Homey gezegd wordt, dit mee te nemen in je regels. Dus ik zeg tegen de homey dat de lampen uit moeten, dan zal hij de lampen uitzetten en kan hij ook zeggen dat alles uit is. Ik zou dit bv ook kunnen gebruiken in mijn notificatie naar mijn telefoon.

 

Update 1.3

Sinds de 1.3 update is het kun je een flow gemakkelijk hernoemen, dupliceren, verwijderen en uitzetten. Tevens is het mogelijk om flow in mappen te slepen en de volgorde te wijzigen. Fijne toevoeging.

Onder de flow kaarten is nu een mogelijkheid gemaakt om in één keer meerdere apparaten uit te zetten.
 


Inzichten

Het inzichten gedeelte geeft zoals de naam al doet vermoeden, inzicht in wat je apparaten allemaal doen. Je kunt bv zien wat de temperatuurverloop is. Dit gedeelte is zeer uitgebreid opgezet. Zo kun je terug in de tijd kijken, de grafieken exporteren, een CSV bestand van de data maken, alles verwijderen en het grafiektype veranderen.

Je kunt ook meerdere sensoren aanvinken om deze met elkaar te vergelijken welke je vervolgens kunt opslaan als een template. Ander fijn punt is dat de data veilig lokaal wordt opgeslagen en hier dus geen derde partij bij kan. Hier kunnen andere controllers nog een voorbeeld aan nemen.


 

Instellingen

Alle algemene instellingen kun je bij het instellingen gedeelte vinden. 

APP's

Zoals al gezegd is het mogelijk om APP's te installeren op de Homey. In het APP gedeelte vind je alle geïnstalleerde APP's en een link naar de store (https://apps.athom.com/). Homey is een open platform waardoor het mogelijk is om zelf ook APP's toe te voegen. Meer controllers hebben deze mogelijkheid (Fibaro/Vera) het probleem hiermee is dat deze APP's vaak niet door een interne programmeur gemaakt worden. Hierdoor kan de kwaliteit weleens niet op orde zijn. En als de programmeur er geen zin meer in heeft worden deze problemen vaak ook niet opgelost. Voordeel is uiteraard dat iedereen wat kan toevoegen en er soms hele leuke en handige dingen worden gemaakt.

De belangrijkste/meest gebruikte APP's  worden door Athom zelf gemaakt. Zoals de mogelijkheid om Fibaro modules toe te voegen maar ook de Nest producten komen van hun zelf. Ik zie ook regelmatig nieuwe updates binnenkomen. Er word dus ook goed gewerkt aan het werkend- en bijhouden van de APP's.


 • Overzicht van geïnstalleerde APP's


 • APP store

Elke voorbeeelden van APP's

Buitenradar

Je kunt aan de Homey het weer vragen.

Soundboard

Je kunt de Homey een eigen mp3 bestand laten afspelen.

IFTTT

Koppeling met IFTTT. Hier krijg je de mogelijkheid om duizenden andere apparaten te koppelen. Zie ook het kanaal bij IFTTT: https://ifttt.com/homey

KODI

Koppeling met media speler waar Kodi op draait.

Microfoon:

Of de microfoon van de Homey wel of niet mag aan staan.

Spraak:

Hier kun je de snelheid en of een man (Ruben) of een vrouw (Lotte) je mag toespreken. 

Led ring:

Luidspreker:

Het geluidsniveau van de speaker.

Taal:

Er zijn 2 talen beschikbaar: Nederlands en Engels

Locatie:

 

De Homey heeft de mogelijkheid om de locatie van je huis via de APP van de telefoon op te halen. Je kunt ook zelf een locatie selecteren.

Notificaties:

Hier kun je instellen welke applicaties notificaties mogen sturen. Notificaties worden overigens boven in je scherm getoond.

Z-Wave

Hier vind je de instellingen van de ingebouwde Z-Wave chip. Zo kun je het gehele Z-Wave Netwerk resetten, een apparaat verwijderen, je Homey toevoegen aan een ander netwerk (werkt momenteel nog niet) en er zijn nog wat instellingen/informatie voor de geeks.

Ik mis hier de mogelijkheid om een "netwerk heal" te doen. Hiermee zou je het Z-Wave netwerk opnieuw kunnen laten opbouwen. Dit is vooral handig als je een module verplaatst.

Gebruikers:

In het gebruikersgedeelte kun je iemand toegang geven tot jouw Homey. Het is niet mogelijk om verschillende rollen/rechten toe te kennen, een gebruiker mag dus alles.

Updates:

Hier kun je aangeven of je automatisch de laatste updates wilt ontvangen. Daarnaast is er een mogelijkheid om Beta firmwares te installeren. Uiteraard brengt dit het risico met zich mee dat je Homey niet meer goed werkt.

Systeem

Je schijfruimte, geheugen gebruik en firmware versie kun je hier vinden. Er is tevens een mogelijkheid om een log naar Athom te sturen (als er problemen zijn).


 

APP 

De APP is simpel van opzet en de mogelijkheden zijn beperkt. Het komt erop neer dat je de status van de apparaten kunt bekijken en deze aan/uit kunt zetten.

Zoals al vermeld houdt hij ook je locatie bij. Dit werkt helaas niet erg goed. Zo had ik een paar keer dat ik thuis was en de Homey dacht dat ik weg was (zelfs na een paar uur). Meer controllers hebben hier problemen mee.

Het opstarten van de APP gaat zeer snel, maar het duurt even voordat je apparaten verschijnen. Dus even snel iets aanzetten zit er niet in. De apparaten worden ook zeer ruim/groot weer gegeven hierdoor moet je even scrollen om de juiste te vinden. Uiteraard moet je alles wat meer opdelen in zones waardoor je meer overzicht krijgt, alleen zul je dan wel meer moeten tappen. 

Je kunt tevens tegen de Homey praten via je smartphone en hierdoor flows starten. 

Er moet duidelijk nog gewerkt worden aan de APP, maar het begin is er.


 • Start scherm

 • Menu


 • Instellingen


 • Zones

Update: Momenteel is Homey bezig met het ontwikkelen van een nieuwe APP. Hiervan is al een BETA te downloaden via de Playstore.

 

 


VRAGEN AAN HOMEY:

Omdat wij nog wat vragen hadden hebben wij deze gesteld aan Homey. Ik kreeg netjes een reactie van Stefan van Homey.


APP’s

Het is natuurlijk zeer fijn dat er een mogelijkheid bestaat als externe ontwikkelaar een APP te maken. Wat vaak een probleem is dat de kwaliteit/stabiliteit hiervan niet altijd goed is. Hoe houdt Homey dit in de gaten?
Voor zover het kan testen wij de Apps (maar met apparaten die wij niet hebben is dat natuurlijk lastig), maar daarnaast zijn onze community en ratings/comments natuurlijk erg belangrijk. Doordat elke App een Comment Thread heeft en een sterren rating, kan snel worden gezien welke App hoe goed werkt. Krijgen we echt veel klachten over een App (wat op heden na de beta fase gelukkig nog niet gebeurd is), dan treden wij in overleg met de ontwikkelaar of we ze kunnen helpen. Als last resort kunnen we hem dan offline halen, wanneer we merken dat het de User Experience teveel schaadt.


APP’s en privacy

Hoe wordt de privacy van de APP’s in de gaten gehouden? Bij Android zie bv duidelijk wat er gebruikt wordt.
Apps op Homey moeten ook permissie vragen voor dingen die ze doen (bijv. luisteren naar de microfoon, kunnen praten). Apps voor apparaten doen dit niet, omdat die dit niet doen. Die implementeren echt ALLEEN een driver, en krijgen derhalve sowieso geen spraak binnen, of genereren deze (dit wordt allemaal door Homey zelf afgehandeld). Apps worden door ons gecontroleerd of ze geen rare dingen doen, en zijn daarbij allemaal open source (de apps van de community dan, sommige van ons zijn wel onder NDA). Ook draaien Apps gesandboxed, waardoor een App ook nooit bij data kan van een andere App. Een App voor een Z-wave lamp bijvoorbeeld kan niet je sensor uitlezen, maar zal ook nooit de geparste spraak commando's zelf doorkrijgen (enkel de actie die moet worden uitgevoerd), of uberhaupt verbinding maken met het internet.

Permissie dialoog:

 

Beveiliging/eigendom gegevens/privacy:

Ik kan me best voorstellen dat mensen wat vragen hebben over hun privacy. De Homey luistert de hele dag mee naar wat er gezegd worden. Nu is er natuurlijk een optie om dit uit te zetten maar dan verlies je wel deze functionaliteit. Kun je mij wat meer vertellen over hoe dit regelt is?
Zeker! Homey luistert namelijk eigenlijk nooit mee. Er draait heel low level in Linux een trigger engine die reageert op OK Homey. Pas wanneer de trigger engine deze woorden gehoord heeft, begint Homey met luisteren. Wanneer het einde van een zin gedetecteerd wordt stoppen we met luisteren, en enkel die ene zin wordt verwerkt via online speech engines. Alles wat ervoor en erna gezegd wordt, wordt door Homey niet actief gehoord, noch ergens opgeslagen of verwerkt. Zie ook https://www.athom.com/nl/support/KB000024/


Meerdere Homey’s

Komt er een optie om meerdere Homey’s te gebruiken?
Dat kan, maar op dit moment zijn de mogelijkheden om ze te koppelen zeer beperkt. We kijken nog naar mogelijkheden om dit uit te breiden, maar omdat ze bijv. slecht samen kunnen werken in een Z-Wave netwerk (vanwege de manier waarop Z-Wave werkt) en dergelijke is dat soms sub optimaal. In principe kan 1 Homey ook je hele huis aansturen (zeker op Z-Wave of 433 verzenden).


Andere controllers koppelen

Ik krijg wat vragen over dat men de Homey als 2de controller wilt gaan gebruiken (naast bv een HC2) is dit mogelijk?
Dit kan alleen wanneer Homey de primaire controller is. Homey kan op dit moment als secundaire controller weinig, dit is (nog?) niet gebouwd (en is namelijk maar voor een hele specifieke niche interessant). In principe is onze filosofie dat de HC2 niet meer nodig is met Homey natuurlijk.

 

 

Bekijk hier deel 3 van deze review

Delen op:

Reacties (2) -

 • Cliff Broeren

  11-2-2017 20:53:20 | Antwoord

  Beste,

  Je hebt het hierboven over aanwezigheid  dat je daar een goede Optie voor hebt
  Heb zelf de homey nu 1 week in gebruik (daarvoor een Homewizard)
  En loop behoorlijk te stoeien met af/aanWezigheid van 2 Smartphones  

  Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen !!

Reactie plaatsen