Review: Homey v2 by Athom (Deel 2)

Review: Homey v2 by Athom (Deel 2)

In deel 2 behandelen we het toevoegen van apparaten:
- Z-Wave
- IP apparaten
- Zigbee
- Bluetooth
- 433 Mhz
- Sonos

APPARATEN:

Zonder modules/apparaten kun je natuurlijk niet zoveel met de Homey. In het apparaten gedeelte vind je (heel verrassend) je apparaten. Je kunt een apparaat simpel aan- of uitzetten door op het icoontje te drukken. Als je hem vasthoudt dan kom je in het 'apparaat detail scherm'. 

Je kunt apparaten in een bepaalde zone zetten zodat je ze logisch kunt indelen. Er zijn standaard al een paar zones aangemaakt. 

Je kunt uiteraard ook zelf een nieuwe zone aanmaken door op apparaten te drukken en naar het radar icoon te gaan. Vervolgens kun je daar een nieuwe aanmaken door naar beneden te swipen. Aan de zone kun je ook een icoon hangen. Het is jammer dat het een kleine selectie is.

Toevoegen apparaten:

Nieuwe apparaten kunnen worden toegevoegd via de + knop.

Je kunt een nieuw apparaat toevoegen door bij het zoekscherm in te vullen wat je wilt toevoegen of door op het Homey icoon te drukken. Je krijgt dan de keuze uit Z-Wave, Zigbee en Infrarood. Om een apparaat te gebruiken moet je een APP installeren. Dit regelt de Homey allemaal automatisch dus daar heb je geen omkijken naar. Zorg wel dat je niet te veel APP's installeert, omdat de Homey hier traag van kan worden. Voor de standaard Homey is dit maximaal 20 APP's en voor de PRO 40. Goed om te melden is dat APP's door Homey worden ontwikkeld maar ook door een actieve community. 

Omdat een goede ondersteuning bij een controller zeer belangrijk is, heb ik wat verschillende apparaten getest. Ik heb ze ingedeeld in de verschillende protocollen.


Z-Wave:

Z-Wave is een draadloze communicatie standaard. Deze protocol onderscheidt zich o.a. door de 2 weg communicatie. Er wordt dus gecontroleerd of het signaal daadwerkelijk aankomt. Er is tevens een mogelijkheid om een Mesh Netwerk te maken. Hierdoor kunnen modules onderling met elkaar communiceren waardoor je het bereik van je netwerk vergroot. Z-Wave modules beginnen van 40/50 euro per stuk. Ik zal enkele modules gaan toevoegen.

Fibaro single switch 2

De schakelaar van Fibaro worden heel veel gebruikt in Z-Wave systeem. Dus het is goed om deze even te testen. Ik verwacht hier geen problemen mij maar we zullen het gaan zien. Om het toevoegen te starten ga je naar je apparaten en klik je op het plusje. Je zoekt dan de Fibaro single switch 2 op en installeert de APP, mocht je deze nog niet hebben. Hierna begint de toevoegen procedure. Hierbij komt de Homey in een leerstand te staan. Je moet dan de schakelaar in het toevoegen modus zetten, als hierom gevraagd wordt. Dit kun je doen door 3x op het knopje aan de voorkant van de module te klikken. 

Hij werd zoals verwacht zonder problemen toegevoegd en ik zie alle configuratie mogelijkheden. Je kunt deze module kopen via onze partner voor € 59,95.

Installatie schermen:

Instellingen:

Bij de instellingen kun je de configuratie veranderen van de module zelf. Denk hierbij aan wat voor een schakelaar is aangesloten of hij het verbruik moet meten.

Wij zullen deze schakelaar nog voorzien van een uitgebreide review. Houd onze website dus in de gaten.

Neo Coolcam tussenstekker

Deze goedkopere tussenstekker mag natuurlijk ook niet ontbreken in onze test. Met deze stekker kun je op afstand bv een lamp aan- of uitzetten. Hij kan tevens het stroomverbruik meten om bv te weten wanneer je wasmachine klaar is. De tussenstekker is te koop voor € 40,-. Het toevoegen gaat weer op de zelfde manier als de Fibaro module door naar je apparaten te gaan en op het plusje te drukken. Vervolgens zoek je op Neo Coolcam en klik je de plug aan. Om het toevoegen te starten op de tussenstekker druk je 3x snel achter elkaar op het knop. Deze zal vervolgens gaan knipperen. Helaas ging het toevoegen niet in 1x keer goed. Na hem dichtbij de Homey gebracht te hebben en het 4x geprobeerd te hebben, werd hij gevonden. Ik zie ook alle opties (verbruik, aan/uit, etc).

 

Qubino Flush Dimmer 2

Als laatste apparaat voeg ik de Qubino Flush Dimmer 2 toe. Dit is een inbouw schakelaar die je achter je bestaande wandschakelaar kunt plaatsen. Het mooie hiervan is dat je niet ziet dat de hij slim is. Qubino is een wat goedkopere alternatief voor de Fibaro modules. Een andere reden dat ik hem toevoeg is dat deze APP niet door Homey zelf is gemaakt, maar door een community ontwikkelaar.

We gaan hem weer toevoegen. 

Installatie:

Instellingen:

Zoals je kunt zien wordt hij goed toegevoegd en hij reageert op mijn commando's. 

Conclusie Z-Wave:

Als je een smarthome hebt dan mag de z-wave protocol niet ontbreken doordat er zeer veel verschillende apparaten beschikbaar zijn. Homey heeft dit gelukkig ingezien en heeft de ondersteuning prima op orde gemaakt. Wij hebben al honderden apparaten toegevoegd en deze doen het over het algemeen allemaal goed. Enige kanttekening die wij maken (tov andere controllers) is dat het toevoegen soms zeer moeizaam gaat. Soms moesten we het wel meer dan 20 keer proberen. Het helpt in ieder geval om te zorgen dat je de modules dichtbij de Homey houdt.


IP apparaten

Je zult je misschien afvragen wat IP apparaten zijn. Dit is bv een versterker die door middel van je (eigen) netwerk te bedienen is. Vaak gebruik je hiervoor een speciale APP.

Nest Thermostaat

De Nest is een slimme thermostaat welke je op afstand kunt bedienen. Het is fijn als je deze ook zou kunnen bedienen via de Homey. Je hoeft dan geen 2 APP's meer op te starten en je kunt je zaken automatiseren. Zo kun je je bv voorstellen dat als je naar bed gaat je automatisch de verwarming lager wilt.

Om de Nest thermostaat toe te voegen moet je een APP installeren. Vervolgens moet je de Homey toestemming geven om de Nest te mogen bedienen nadat ik dit had gedaan werd hij netjes gevonden. En nog belangrijker ik kon hem ook bedienen.

De bediening van de Nest gaat via de cloud omgeving. Het is dus vereist dat de Homey hiermee verbonden is (wat overigens ook zo is bij andere controllers).

Onkyo Versterker

Ik heb een versterker van Onkyo welke te bedienen is via een APP. Natuurlijk ook best aardig als je hem ook kunt bedienen via de Homey. Dit kan overigens ook door de infrarood mogelijkheid (later meer hierover). De mogelijkheid om deze te bedienen is ontwikkeld door iemand van de community. Gebruikers kunnen namelijk ook APP's maken. De installatie ging weer vrij vlot en mijn versterker (TX-NR-509) werd netjes herkend. Je krijg de mogelijkheid om het volume te regelen en hem aan/uit te zetten. In de Flow editor kun je het volume, de input, radio kanaal, etc. veranderen door middel van een regel. 


433Mhz

De 433Mhz protocol onderscheidt zich vooral door de prijs. Zo kun je voor een paar euro al een temperatuursensor op de kop tikken. Het nadeel van deze protocol is dat het bereik beperkter is en geen terugkoppeling wordt gegeven of het signaal wel is aangekomen. Maar wil je wat geld besparen voor niet belangrijke zaken, dan is dit een prima oplossing. 

Wij hebben niet zo'n grote selectie van 433Mhz apparaten, maar ik zal er een paar toevoegen (welke op de HomeWizard worden gebruikt) en een paar uit het review pakket.

Home easy switch

Als eerste pakken we deze tussenstekker. In tegenstelling tot andere apparaten moet je het toevoegen aan de Homey via de afstandbediening doen. De Homey pakt dan als het ware het signaal op van de communicatie tussen de afstandbediening en de tussenstekker. Je kunt het toevoegen weer starten door het apparaat op te zoeken en de APP te installeren. Hierna wordt gevraagd om een knop op de afstandbediening (waaraan de tussenstekker is gekoppeld) in te drukken. Helaas gebeurt er niks, ook niet als ik de tussenstekker/afstandsbediening dicht bij de Homey houd. Dit lijkt dus niet goed te werken.

Nu geef ik mij niet zomaar gewonnen en controleer of er überhaupt een signaal wordt gestuurd. Dit kun je controleren door naar het developers gedeelte te gaan van de Homey. En daar zie ik dat er wel een signaal wordt gestuurd.

Maar na nog een paar keer proberen lukt nog niet. Ook alleen de afstandsbediening toevoegen gaat niet.

Installatie:

Cresta Thermometer (TX320)

Dit is een zeer bekende en goedkope (€15,-) thermometer van Cresta. Om hem te installeren moest ik de weerstation APP installeren. Na even geduld werd hij gevonden. Helaas is 433Mhz niet zo betrouwbaar want na een tijd kwam het signaal al niet meer binnen.


KlikAanKlikUit - Stekkerdoos schakelaar (ACD-1000)

Helaas dus nog niet zoveel succes met de 433Mhz apparaten. Tijd om er eentje te proberen, een tussenstekker, welke met de review kit wordt meegeleverd. Dit is een mooie compacte tussenstekker waar je een apparaat op kunt aansluiten van maximaal 1000W. Eens kijken of deze wél werkt. Dus we gaan weer naar apparaten en klikken op het plusje. Vervolgens zoeken we de stekker op, deze staat in het lijst. 

Conclusie 433Mhz

Je ziet dat de Homey wel wat problemen heeft met de 433Mhz apparaten. Dit heeft zeker te maken met de protocol. Deze communiceert een kant op en vaak is het bereik niet even goed. 


Bluetooth

De Homey heeft bluetooth draadloze techniek aan boord. Hiermee zou je bijvoorbeeld een draadloze speaker kunnen koppelen. Daarnaast zijn er ook wel wat sensoren op de markt. Helaas maakt de Homey hier nog niet actief gebruik van, dus kan deze protocol nog niet goed gebruikt worden.


NFC

In de eerste generatie van de Homey was er ondersteuning voor NFC. NFC (Narrow Field Communication) is een radio protocol met beperkt bereik. Je gebruikt een tag om mee te communiceren. Zo'n tag kan de grote hebben van een euromunt en is zeer dun. Hij is vaak ook ingebouwd in je telefoon. Helaas heeft Athom besloten in de nieuwe Homey (v2) deze NFC uit eruit te halen. Hierdoor kan dit niet meer gebruikt worden. Athom geeft als reden dat niet heel veel gebruikers hier iets mee deden.


IR (Infrarood)

De Homey heeft 6 infrarood sensoren ingebouwd. Je oude vertrouwde afstandsbediening van bv je TV werkt via infrarood. Zeer handig. Zo hoef je niet steeds je APP op te starten. Homey heeft een uitgebreide database met codes. In onderstaande schermen heb ik mijn Philips tv toegevoegd.

De aan/uit knoppen geven nog weleens problemen maar dit is geen probleem voor de Homey. De knoppen doen wat ze moeten doen. 

De IR wereld ligt aan je voeten ;-)

Naast een aantal standaard IR apparaten kun je zelf ook een afstandsbediening inleren. Handig als hij niet tussen je apparaten staat.

Conclusie IR:

De IR functionaliteiten zijn een leuke toevoeging aan de Homey maar niet meer dan dat. De standaard set knoppen die geinstalleerd worden zijn wat beperkt. Je kunt uiteraard dit zelf aanvullen door je eigen afstandsbediening in te leren. Dit is alleen wel een behoorlijke klus. 
Het valt mij daarnaast op dat het bereik van de infrarood niet heel goed is. Je moet je Homey in het zichtveld van de apparatuur zetten, anders komt het signaal niet aan. In mijn situatie is de IR hierdoor eigenlijk niet bruikbaar. Ik lees ook op het forum van Athom dat meer gebruikers hier last van hebben. Koop je de Homey dus voor deze feature dan zul je waarschijnlijk teleurgesteld worden. 


Zigbee

Als laatste protocol is de Zigbee protocol aan de beurt, deze onderscheidt zich net zoals Z-Wave door 2 weg communicatie en de mogelijkheid om een netwerk te vormen. Zigbee is vooral bekent van de Philips HUE en Ikea Trådfri lampen.

Ikea Trådfri

Ikea maakt voor een leuk bedrag domotica producten. Zo hebben ze al vanaf €10,- verschillende lampen en tussenstekkers. Wij testen de RGBW Ledlamp. Goed om te weten is dat deze lamp rechtstreeks met de Homey kan worden verbonden, maar dat er ook gebruik kan worden gemaakt van de Ikea Gateway. Wij koppelen hem rechtstreeks omdat je dan geen vertragingen krijgt.

Toevoegen gaat weer door naar je apparaten te gaan en de Ikea lamp op te zoeken. Vervolgens zet ik de lamp aan en uit om het toevoegen te starten.

Installatie schermen:

Bediening:

Instellingen:

Het toevoegen van deze lamp gaat weer perfect en zonder problemen. Hij reageert zeer snel op mijn commando's, ook als ik de lamp zeer snel aan en uit zet.

INNR

INNR maakt vooral verlichting en is een goedkoop alternatief voor Philips Hue verlichting. Zo is de lamp (E27 - RB175W) welke wij gaan testen al voor € 22,95 te koop. Je kunt deze producten rechtstreeks met de Homey koppelen. Je hebt dus niet een INNR Hub nodig. Toevoegen gaat weer door de APP te installeren en het juiste apparaat te selecteren. Je kunt het toevoegen starten door de lamp even aan en uit te zetten. Ik moest deze procedure een paar keer herhalen maar uiteindelijk werd hij gevonden.

Installatie schermen:

Configuratie/bediening:

 

Xiaomi motion sensor

Als je eenmaal een beetje goed op gang bent met domotica kan het nog weleens een dure hobby worden, omdat je steeds meer zaken wilt automatiseren. Wil je het allemaal een beetje betaalbaar houden dan heeft Xiaomi ook zeer leuke producten. Zo is er al een bewegingssensor rond de € 12,50 te koop.

Installatie:

Bediening:

 

Conclusie Zigbee:

De door ons geteste apparaten werden allemaal zonder problemen toegevoegd. Je ziet dat Homey dit best goed op orde heeft.


Sons (Spotify connect)

Het toevoegen van je Sonos speaker kun je doen door de APP op te starten en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens zoek op Sonos en selecteer je de Sonos die je wilt toevoegen. Het toevoegen ging zonder problemen.

Je hebt dus nu de mogelijkheid gekregen om via de Homey je Sonos aan te sturen. Je krijgt de volgende opties: Play, pauze, stop, volgende/vorige track, shuffle, herhalen, volume en dempen. Er is helaas geen mogelijkheid om een nummer te selecteren. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Bediening via APP:


Google Home/Alexa:

Athom heeft sinds versie 2.0 besloten om het spraak gedeelte uit de Homey te halen. Er kwamen namelijk te veel klachten van gebruikers dat dit niet goed werkte. Dit is natuurlijk ontzettend jammer. Gelukkig zijn er genoeg andere fabrikanten welke dit wel goed geregeld hebben. Je kunt de Google Home en Alexa koppelen. We testen de Google Home mini.

Je kunt de Google Home koppelen door naar je instellingen te gaan in de Homey APP. Je open hierna de Google Assistant optie bij integraties. De APP zal dan vragen om te verbinden.

Het verbinden ging zonder problemen. Om via de Google Home de Homey aan te roepen vraag je aan hem bv het volgende: Oke, Google. Vraag Homey om de woonkamer lamp aan te zetten. Het commando wordt dan naar de Homey gestuurd waarbij de Homey een terug koppeling geeft. Dit is een andere stem dan die van de GH. Het is jammer dan je niet rechtstreeks kunt aanroepen, dus zonder Homey erin te vernoemen. Gemakkelijker zou zij om te zetten Oke, Google. Zet de woonkamer lamp aan.

Athom geeft aan hier wel met Google bezig te zijn maar Google wil niet aan de privacy voorwaarden van Athom voldoen. Dit kan dit nog wel even gaan duren tot die mogelijk is.

Wat ook opvalt dat de commando's 9 van de 10 keer niet goed doorgegeven worden. 

Er is ook nog een andere manier om commando's te sturen naar de Homey en dit is via IFTTT.com. Hierbij kun jezelf eigen aanroepen verzinnen, nadeel hiervan weer is dat je tot de Engelse taal beperkt bent.

Installatie schermen:


Algemene indruk van de apparaten

Zoals je hier boven kunt lezen werkt het toevoegen best wel goed. Een tip is om altijd te zorgen dat je dicht bij de Homey bent. Een andere tip is om je van te voren goed te verdiepen welke apparaten wel en niet ondersteund worden. De Homey heeft hiervoor een database: https://www.athom.com/nl/ondersteunde-apparaten/. Overigens hebben meer controllers last van apparaten die niet goed werken. Het inleren van nieuwe IR codes ging zonder problemen maar de bediening (signaal) laat weleens te wensen over.Delen op:

Reacties (2) -

 • Cliff Broeren

  11-2-2017 20:53:20 | Antwoord

  Beste,

  Je hebt het hierboven over aanwezigheid  dat je daar een goede Optie voor hebt
  Heb zelf de homey nu 1 week in gebruik (daarvoor een Homewizard)
  En loop behoorlijk te stoeien met af/aanWezigheid van 2 Smartphones  

  Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen !!

Reactie plaatsen