Onze sponsor:

Review:

Home Assistant

Regels maken:

Nu we een aantal apparaten hebben toegevoegd zou het fijn zijn als zaken ook automatisch zouden gaan. Je wilt tenslotte een slim huis en niet een schakelaar om je lampen aan te zetten. 

Er zijn 3 manieren om zaken te automatiseren. Ik zal ze alle 3 even kort behandelen.

1) Via Code

Door het /config/automations.yaml bestand te openen kun je hier rechtstreeks je regels/code in typen. 

Onderstaande is een voorbeeld als een sensor boven de 10 lux komt dat hij dan een notificatie stuurt.

automation:
  - alias: Check sensor value and show notification
    trigger:
      platform: numeric_state
      entity_id: sensor.random_sensor
      above: 10
    action:
      service: persistent_notification.create
      data:
        message: "Sensor value greater than 10"

Via de bovenstaande manier krijg je natuurlijk veel vrijheid maar je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Dit zal niet voor iedereen even duidelijk zijn.

2) Via automation

De 2de manier is dat je gebruik maakt van de automation selectie. Dit is eigenlijk een grafisch waargave van de eerste methode. Geheel voor zichzelf spreekt dit niet. Zo moest ik behoorlijk puzzelen om als de deur open gaat een lamp aangezet wordt. 

3) Node-RED

Wil je een beetje op een gemakkelijke manier regels maken dan kun je het best Node-RED installeren. Om deze te installeren ga je naar HASS.io en dan Add-ons. Vervolgens zoek je de Node-RED add-on op en installeer je deze. Als de installatie klaar is start je deze op en klik je op "open web UI". Hierna kreeg ik een error dat hij niet gevonden kon worden. Dit klopt omdat je hem eerst moet configureren. Vul een wachtwoord in bij de optie: en zet sll op "false" en start hem nogmaals op.

Met Node Red kun je dus je huis echt slim maken. De mogelijkheden zijn echt eindeloos en met Node -Red kun je dit ook echt realiseren. Als ik alles zou behandelen wat er allemaal mogelijk is, zou deze review 6 pagina's lang worden. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het nog best wel complex, ondanks dat het een drag en drop systeem is. Je moet je er echt even in verdiepen. Goed om te melden is dat je aan de linkerkant je "Nodes" hebt en bovenin de tabs met de flows.

Onderstaand geef ik even wat voorbeeld regels.

1) Deur open > Lamp aan en Deur dicht > Lamp uit

Ik gebruik hiervoor:
- Xiaomi Door/window sensor
- Fibaro Dimmer 2

Je start natuurlijk als eerste Node-Red op en sleept de "events: state" node in het flow vlak. Klik deze vervolgens dubbel aan en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Entity ID: Dit het ID van de sensor. Elke apparaat in Hass heeft een eigen ID/naam. Deze kun je opzoeken bij je states in het start scherm van HASS (links onder). Ik vul dus hierin: binary_sensor.door_window_sensor_123d000248ef5b. Vervolgens klik je op "Done". We hebben dus nu een trigger aangemaakt. Maar wij willen graag dat de lamp aan en uit gaat. We moeten dus zorgen dat er een voorwaarden komt.

Deze voorwaarden kunnen we regelen met een switch. Zorg dus dat de node "Switch" ook op de flow komt te staan. Klik deze weer dubbel aan en vol de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- on (let op is hoofdletter gevoelig)
- off (let op is hoofdletter gevoelig)

 We hebben dus nu een voorwaarde, als de sensor aan staat en de sensor uit staat. Maar nu willen we nog dat de lamp aan/uit gaat.

Hiervoor gebruiken we de "Call service" node. Hiermee kun je een service aanbrengen om dus bv zaken aan/uit te zetten. Trek deze er ook weer in en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Domain: Light. Hier geef je aan wat voor een soort apparaat je gaat schakelen.
- Service: turn_on. Bij service geef je aan wat het apparaat moet gaan doen. In ons geval moet hij worden aangezet (turn_on).
- Entity ID: dit is weer het ID/naam van het apparaat. Ik vul hierbij in: light.fibaro_system_fgd212_dimmer_2_level

Kopieer vervolgens de node (via CTRL + C en CTRL + V) en zorg voor een uit (off) versie.

Hierna geef je de flow even een naam en moet je de flow deployen naar de Hass. Vervolgens kijk je natuurlijk of alles goed werkt door de deur even open en dicht te doen. Mocht iets nou niet werken dan is er een debug optie. Deze kun je gebruiken door de debug node in je flow te zetten en via het kever icon het te controleren wat er verkeerd gaat.

2) Donker in de hal en lampen aan bij beweging en weer uit:

Ik gebruik hiervoor:
- Fibaro Dimmer 2 (lamp)
- Neo Coolcam Motion Sensor

Sleep als eerste het "events: state" node in het flow vlak. Klik deze vervolgens dubbel aan en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Entity ID: Dit het ID van de sensor. Ik vul dus hierin: binary_sensor.neo_coolcam_battery_powered_pir_sensor_sensor. Vervolgens klik je op "Done". We hebben dus nu een trigger aangemaakt. Maar wij willen graag dat de lamp aan en uit gaat bij een bepaalde lux waarde. We moeten dus zorgen dat er een voorwaarden komt.

Deze voorwaarden kunnen we regelen met een switch. Zorg dus dat de puzzel "Switch" ook op de flow komt te staan. Klik deze weer dubbel aan en vol de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- on (let op is hoofdletter gevoelig)
- off (let op is hoofdletter gevoelig)

 We hebben dus nu een voorwaarden als de sensor aan gaat en de sensor uit gaat. Maar nu willen we nog dat de lamp aan/uit gaat en natuurlijk nog de lux waarde.

We gaan eerst zorgen dat de lamp aan gaat. Hiervoor gebruiken we de "Current state" node. Hiermee kun je een bepaalde status van een apparaat controleren. Trek deze ook weer in je flow vlak en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Server: Home assistant
- Entity ID: de PIR van de motion sensor
- Halt IF: We willen dat alleen bij lager dan 100 lux de lamp aan gaat. Dus vullen wij in dat boven de 100 lux de regel niet verder mag gaan (en dus de lamp niet aan gaat).

Vervolgens moet de lamp nog aan. Dit regelen we weer met de "Call service" node. Vul het volgende in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Domain: Light. Hier geef je aan wat voor een soort apparaat je gaat schakelen.
- Service: turn_on. Bij service geef je aan wat het apparaat moet gaan doen. In ons geval moet hij worden aangezet (turn_on).
- Entity ID: dit is weer het ID/naam van het apparaat. Ik vul hierbij in: light.fibaro_system_fgd212_dimmer_2_level

Nu gaat de lamp aan bij beweging en als de lichtsterkte lager is dan 100 lux. Nu willen we nog dat de lamp ook weer uit gaat als er geen beweging is. Dit doen wij als volgt:

De schakelaar hadden wij verdeelt in 2 uitgangen. Een bij het "aan" gaan van de bewegingsmelder en 1 bij het "uit" gaan. We gaan nu een node verbindingen met het "uit" gaan want we willen dat bij geen beweging de lamp uit gaat.

We beginnen met de timer node. En vullende daar een timer van 5 seconde in. De flow wacht dus nu 5 seconde om hierna pas verder te gaan.

Omdat ik zeker wil zijn dat er geen beweging meer is check ik nogmaals over er echt geen beweging is.

Vervolgens zet ik de lamp uit.

Hierna geef je de flow even een naam en moet je de flow deployen naar de Hass. Vervolgens kijk je natuurlijk of alles goed werkt.

Zoals je kunt zien is het niet super eenvoudig om regels/flows te maken. Gelukkig zijn er wel veel Youtube video's beschikbaar om je op weg te helpen maar dan zal voor een niet ervaren gebruiker het toch nog wel even zoeken zijn. Zeker als je dit vergelijkt met de concurrentie (DomoticzHomeyZipato).

Logboek en geschiedenis:

Via het logboek en geschiedenis gedeelte kun je goed bijhouden wat je systeem allemaal doet. Dit is wel fijn om goed te bepalen of alles werkt zoals het hoort en eventuele problemen te kunnen achterhalen. In HASS is dit goed geregeld. Zo kun je zien of een apparaat is aangezet en of deze beschikbaar is. Er zijn daarnaast ook grafieken van bv het energie verbruik of lichtmeting. Goed regelt dus.

Add-ons:

Naast de standaard zaken welke er verwerkt zijn in HASS kun je nog verschillende Add-ons installeren. Zo is er een add-on om op afstand je HASS uit te kunnen zetten of je UniFi netwerk te kunnen beheren. Er zijn add-ons welke beheerd worden door HASS zelf en welke beheerd worden door de community.

Backup/snapshot:

In elke domotica systeem is een backup natuurlijk essentieel want er kan altijd wat verkeerd gaan. HASS heeft hiervoor een snapshot functie ingebouwd. Hij maakt een backup van je hele systeem en deze kun je weer gemakkelijk terug zetten. Het is jammer dat dit niet automatisch ingesteld kan worden.

Dit product is te koop voor:


€ 80
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs