Review: Heat-IT Z-Push Button 2

Review: Heat-IT Z-Push Button 2

Naast dat je een lamp op afstand kunt bedienen via een APP of volledige automatisch is het soms wel fijn om de vertrouwde schakelaar te gebruiken. Dit kun je regelen met de HeatitT Z-Push button. Wij gaan hem voorzien van een review.

Er zijn verschillende oplossingen om een scene te kunnen maken om bv meerdere lampen te gelijk aan te zetten. Zo kun je dit automatisch regelen door een bewegingssensor of natuurlijk via je APP van je smart controller. Als je bv een inbouwschakelaar gebruikt zoals de Fibaro Dimmer 2 heeft deze vaak ook een optie om een extra wandschakelaar aan te sluiten. 

Als je deze niet hebt of niet genoeg ruimte in je inbouwdoos, dan heeft Heatit een mooi product hiervoor op de markt gebracht. Dit is namelijk een losstaande schakelaar die werkt via Z-wave. Deze kun je dus koppelen aan je domotica controller om bv een scene op te starten. Fijn is dat je geen technische kennis nodig hebt om hem in te bouwen. Hij werkt namelijk via een knoopcel batterij (CR2450). En hoeft dus niet aangesloten te worden op je vaste stroomnetwerk.

"Sluit mooi aan"

Wat vaak vervelend aan dit soort oplossingen is dat hij niet netjes aansluit op je bestaande schakelmateriaal. Je krijgt dan van die rare verschillen wat natuurlijk zonde is. Deze Heatit kun je in je bestaande schakelmateriaal plaatsen. Hierdoor krijg je een mooie uniforme uitstraling. Je kunt hem ook gewoon los ophangen omdat er ook een frame wordt meegeleverd. Het ophangen kan trouwens met het bijgeleverde dubbelzijdig tape of via 2 schroeven.

Aan de voorkant zit een ledje, welke oplicht als je de schakelaar bediend. Tevens wordt deze gebruikt voor het toevoegen. Later hier meer over.


Wat krijg je ?

- Achterplaat
- Afdekraam
- Z-Push button 2
- Handleiding
- Dubbelzijdig tape
- 2 schroeven
- CR 2450 batterij

Grootte:

Uiterlijk:


Wij zullen deze button gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
- Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey

Als eerste controller pakken we de Homey. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen en naar je apparaten toe te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Heatit Z-Push button 2 op. Mocht je de APP nog niet geïnstalleerd hebben dan moet je dit eerst doen. Hierna start je het toevoegen op de Homey en hou je op de button beide knoppen 3 seconde ingedrukt. Het LEDje aan de voorkant zal oplichten en als het toevoegen succesvol is geweest zal deze 6 knipperen. Hij werd bij mij goed toegevoegd en ik zie hem verschijnen bij mijn apparaten. Er is geen configuratie mogelijkheid.

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

Flow opties:

ALS:

EN:

Flow voorbeeld:

Er zijn natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden met deze button. Zo zou je bv met 1 klik al je lampen aan kunnen zetten en natuurlijk weer uit. In de Homey krijg je de optie om 1x ingedrukt houden, en loslaten, te gebruiken in een flow.

Onderstaand voorbeeld laat zien als er 1 keer wordt geklikt op de knop en dat dan een lamp aan moet gaan.


ZipaTile/ZipaBox

Deze button toevoegen aan de ZipaTile gaat door in te loggen en naar apparaten beheer te gaan. Vervolgens op de toevoegen knop te klikken en Z-Wave te selecteren. Hierna druk je beide knoppen te gelijk in en het LEDje aan de voorkant zal oplichten. Als het toevoegen is gelukt zal de LED 6x gaan knipperen. Hij werd bij mij gevonden en toegevoegd en zie hem bij de configuratie te voorschijn komen.

Installatie schermen:

Configuratie:

Regel opties:

Opvallend is dat ik 8 knoppen te zien krijg. Waarschijnlijk komt dit omdat hij dezelfde apparaat omschrijving gebruikt als de variant met 8 knoppen. Je kunt alleen maar gebruik maken van button 1, 2. Daarnaast werken de volgende acties:  1x lang ingedrukt houden en loslaten.

Voorbeeld regel:

Je kunt natuurlijk veel verschillende zaken opstarten met deze knop. Zo zou je al je lampen te gelijk aan kunnen laten zetten. Onderstaand geef ik een voorbeeld waarbij zo'n scene opstart.


Fibaro Home Center 2

De volgende controller is de HC2 van Fibaro. Het toevoegen gaat weer door de controller in de "toevoegen" stand te zetten. Dit kun je doen door naar je apparaten te gaan en dan op "add new device" te klikken. Hierna op ADD om het op te starten. Vervolgens druk je beide knoppen te gelijk (op de button) in. Het LEDje aan de voorkant zal oplichten en als het toevoegen is gelukt zal deze 6x gaan knipperen.
Hij werd hierna toegevoegd aan de HC2. Het valt mij op dat er gemeld wordt dat er nog geen template beschikbaar is. Ondanks dit, zie ik netjes op het dashboard de knop verschijnen. Ik zie tevens het batterijniveau.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld regel:

Je kunt natuurlijk verschillende scene's bedenken voor deze handige knop. Zou zo je bv kunnen regelen dat al je lampen aangaan en natuurlijk weer uit. Op de HC2 kreeg je de mogelijkheid om een scene te starten door 1x lang ingedrukt te houden of de knop los te laten. In totaal dus 6 mogelijkheden.


Vera Plus:

Het toevoegen van deze knop kun je starten door in te loggen op de Vera en naar de devices te gaan. Vervolgens klik ik op "add device" en zoek ik de Heatit op. Helaas zie ik hem niet in het lijstje staan, dus probeer ik hem toe te voegen als generic sensor. Na het te gelijk in drukken van beide knoppen zie ik hem helaas niet goed verschijnen bij mijn apparaten. Ik moet dus tot de conclusie komen dat deze knop niet goed werkt met de Vera.


Domoticz

De volgende controller is Domoticz. Je kunt het toevoegen starten door naar het menu item "setup" en daarna naar "hardware" te gaan. Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node secure (aan de rechterkant). 

Je kunt het toevoegen starten op de button door beide knoppen 3 seconden te gelijk ingedrukt te houden. Het LEDje aan de voorkant zal oplichten. Als het toevoegen is gelukt zal de LED 6x gaan knipperen. Ik zie hem netjes verschijnen bij mijn apparaten. Opvallend is dat ik een knop en een schuif krijg. Dit is op zich niet erg, omdat hij wel te gebruiken is om regels te maken. Hierbij moet wel vermeld worden dat alleen maar de 1x indrukken werkt.

Installatie scherm:

Dashboard:

  •  

Configuratie:

Er is niks te configureren.

Voorbeeld event:

Als voorbeeld wil ik dat de lamp aan gaat als de knop van de z-push button ingedrukt wordt.


Home Assistant

Als laatste controller is HASS aan de beurt. Ik maak gebruik van de Aeon Labs Z-Wave USB stick om hem toe te voegen. Je kunt het toevoegen starten door naar de configuratie te gaan en hierna op Z-Wave te klikken. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. Hierna moet je zorgen dat op de button de toevoegen modus wordt gestart. Dit kun je doen door beide knoppen te gelijk ingedrukt te houden (3 seconde). De LED zal oplichten aan de voorkant en 6x gaan knipperen als het toevoegen is gelukt.

Er komt bij HASS geen melding dat het gelukt is maar als je kijkt bij de Nodes zie dat hij is toegevoegd. Helaas wordt hij niet op de juist manier toegevoegd en is hierdoor niet te gebruiken.


Parameters:

Er zijn geen aanvullende configuratie mogelijkheden.


Direct koppelen Z-Wave apparaten:

Deze Z-Push button kan ook direct gekoppeld worden aan een andere Z-Wave apparaat. Hierdoor loopt de communicatie niet meer via de controller. Voordeel hiervan is dat de communicatie/reactie tijd veel sneller is. Nadeel is dat je geen uitgebreide regels kan maken. Je kun dit met de volgende stappen voor elkaar krijgen:

- Hou je knoppen (I) en (O) 3 seconde lang ingedrukt tot de LED oplicht
- Druk vervolgens binnen 7 seconde op de (I) knop
- Start binnen 10 sec. de toevoegen procedure bij je Z-Wave apparaat wat je wilt toevoegen
- Indien het gelukt is zal de LED 5x gaan knipperen op de button


Concurrentie:

 


Veelgestelde vragen:

In welk schakelmateriaal is deze button in te bouwen?
Je kunt hem plaatsen in de standard Elko, Schneider Exxact en Gira System 55. Daarnaast kun je hem ook los plaatsen d.m.v. de bijgeleverde dubbelzijdige sticker of vastschroeven.

Hoe wordt deze button van stroom voorzien?
Via een knoopcel batterij (CR2450)

Welke klik mogelijkheden zijn er allemaal?
Je hebt 2 knoppen met de volgende acties:  1x lang ingedrukt houden en loslaten.


Video review:


Conclusie:

Deze button is een goede oplossing als je wat extra knoppen in je huis wilt hebben om een scene op te starten. Je kunt namelijk met 1 klik al je lampen in de woonkamer aanzetten. Leuke van deze button is dat te integreren is met je bestaande schakelmateriaal. Hij past namelijk in de meeste raampjes. Hij is ook gewoon los op te hangen met de bijgeleverd achterplaat en afdekframe. Deze kun je trouwens vastschroeven of vastplakken met de bijgeleverde sticker en schroeven.

Nog een pluspunt is dat je geen extra draden hoeft te trekken omdat hij gevoed wordt via een knoopcelbatterij (CR245). Deze oplossing is goed te combineren met bv een lamp zoals de phlips HUE, Zipato Bulb en Aeon Labs Bulb omdat deze vaak niet aan te sturen zijn met een normale wandschakelaar. Het is ook fijn dat er een LEDje aan de voorkant zit, welke een bevestiging geeft van je keuze. Op deze manier zie je ook dat er wat gebeurd.

Als minpunt kan ik de reactie tijd opnoemen omdat hij via de controller gaat is er een kleine vertraging merkbaar. Dit kun je deels oplossen door hem rechtstreeks met je Z-Wave apparaat te koppelen.

Hij is te koop voor € 59,95 via onze partner.

+

In te bouwen in bestaand schakelmateriaal
Geen extra draden trekken

 

-

Reactie tijd

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.3
ZipaTile, firmware 1.3.13e 
ZipaTile, firmware 4.160
Vera Plus, firmware 1.7.3532
Domoticz, firmware 4.9700
Hass, 0.84.2

 

 

Wij willen Fibaro Benelux bedanken voor het beschikbaar stellen van dit product.

Reactie plaatsen