Review: HANK Smart Plug - HAN-HKZW-SO05

Review: HANK Smart Plug - HAN-HKZW-SO05

Het regent HANK producten de laatste paar weken. Vandaag is de Power Plug aan de beurt.

Met een power plug (tussenstekker) krijg je de mogelijkheid om op afstand een apparaat aan- of uit te zetten. Ideaal om bv je staande lamp te bedienen met je domotica controller. Deze draadloze bediening gaat via de Z-Wave plus protocol. 

"Wat gaat erin en wat gaat eruit" 

Naast de bediening kun je met deze plug je energieverbruik in de gaten houden. Je kunt het huidige verbruik en totaal verbruik inzien. Dit kan via je domotica controller maar daarnaast ook via de LED ring die aan de voorkant van de plug zit. Hierbij wordt de volgende kleurencodering aangehouden:

Bordeaux
De stekker is uitgeschakeld
Blauw
Verbruik tussen 0 en 350 watt
Cyaanblauw
Verbruik tussen 350 en 700 watt
Groen
Verbruik tussen 700 en 1.050 wattt
Geel
Verbruik tussen 1.050 en 1.400 watt
Rood
Verbruik tussen 1.400 en 1.750 watt
Paars
Verbruik tussen 1.750 en 2.100 watt
Paars knipperend
Verbruik boven 2.100 watt


Er kan maximaal 2.300 watt aangesloten worden. Mocht dit overschreden worden dan zal de plug zich automatisch uitschakelen. Hij is met zijn 115×62×53mm niet de kleinste plug op de markt. Het geheel is netjes afgewerkt en ziet er niet plastic uit. Hij is te koop voor € 41,50 via onze partner wat hem tov de concurrentie zeer gunstig geprijsd maakt.

"Plug it in"

Als extra feature heeft deze tussenstekker 2 USB aansluitingen waarmee je bv je telefoon kunt opladen. Deze 2 poorten kunnen overigens niet bediend worden via je domotica controller. Dat is wel erg jammer. Ook het energie verbruik wordt niet meegenomen. Het opladen van je telefoon gaat met 5V/2.4A.


Wat krijg je:

- Power plug
- Handleiding

Grootte:

Uiterlijk:


Installatie:

Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

- Homey by Athom
- Zipato Zipatile
- Fibaro Homecenter 2
- Vera Plus
- Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey:

Het installeren van deze plug kun je starten door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en installeer je de HANK APP, mocht je deze nog niet hebben. Hierna zoek je de Smart plug op en klik je hierop om het toevoegen te starten. Om hem beveiligd toe te voegen hou je de knop, aan de voorkant van de plug, 3 seconden lang ingedrukt. De LED ring zal 3x groen gaan knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gelukt.

Hij werd toegevoegd en ik zie de aan- en uit schakelaar, het huidige verbruik (W), het totaal verbruik (kWh), het voltage (V) en het aantal stroom (A). Er zijn ook enkele configuratie mogelijkheden aanwezig. Helemaal compleet dus.

Installatie schermen:

 Apparaten:

Na de installatie werden de Voltage en Ampere waardes niet doorgestuurd. Dit komt omdat deze standaard niet worden doorgestuurd. Door een tijd in te vullen bij de configuratie werden ze wel getoond.

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

DAN:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat als mijn computer wordt aangezet dat dan ook mijn speakers aan gaan. Op deze manier staan deze nooit onnodig aan. De plug heeft de mogelijkheid om het energieverbruik te meten. Dus ik gebruik dit als mijn uitgangspunt.

Flow om speaker aan te zetten:

Flow om speaker uit te zetten


ZipaTile

De volgende controller is de ZipaTile van Zipato. Om het toevoegen te starten log je in en ga je naar de device manager. Vervolgens klik je op Z-Wave en hou je de knop aan de voorkant van de plug 3 seconden lang ingedrukt. Hij zal groen gaan knipperen om aan te geven dat hij in het leermodus staat. Deze handeling herhaal je nog 1 keer om het toevoegen af te ronden. Hij werd gevonden door de ZipaTile en ik zie de aan en uit knop, het huidige verbruik (W), het totaal verbruik (kWh), het voltage (V) en het aantal stroom (A). Er zijn geen configuratie mogelijkheden aanwezig, deze zul je dus handmatig moet toevoegen.

Installatie schermen:

Dashboard:

Na de installatie werden de Voltage en Ampere waardes niet doorgestuurd. Dit komt omdat deze standaard niet worden doorgestuurd. Door een tijd in te vullen bij de configuratie werden ze wel getoond.

Configuratie:

Rule creator opties:

Rule voorbeeld:

Ik wil graag dat als mijn computer wordt aangezet dat dan ook mijn speakers aangegaan. Op deze manier staan deze nooit onnodig aan. De plug heeft de mogelijkheid om het energieverbruik te meten dus ik gebruik dit als mijn uitgangspunt.


Fibaro Home Center 2

Om deze tussenstekker toe te voegen aan de HC2 log ik als eerste in. Vervolgens ga ik naar de "devices" en klik op "add new device" om hierna op "add" te klikken. Om hem beveiligd toe te voegen zet je een vinkje bij "add in secure ..." Vervolgens hou je de knop aan de voorkant van de plug 3 seconden lang ingedrukt. De LED ring zal 3x groen gaan knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gelukt.

Hij werd toegevoegd en ik zie de aan- en uitschakelaar, het huidige verbruik (W), het totaal verbruik (kWh), het voltage (V) en het aantal stroom (A). Er zijn geen configuratie mogelijkheden aanwezig. Deze moet je dus handmatig toevoegen.

Installatie schermen:

Dashboard:

  •  

 Configuratie:

Scene opties:

Voorbeeld scene:

Als de plug wordt aangezet, wordt er ook een andere plug aangezet.


Vera Edge

De volgende controller is de Vera. Als eerste log ik in de Vera. Vervolgens ga je naar je apparaten en klik je op "add device". Ik zoek hierna op HANK maar helaas staat de plug er niet tussen. Ik ben dus genoodzaakt om hem als "generice z-wave" toe te voegen. Om hem beveiligd toe te voegen hou je de knop aan de voorkant van de plug 3 seconden lang ingedrukt. De LED ring zal 3x groen gaan knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gelukt.

Hij werd toegevoegd en zie de aan- en uitschakelaar en het huidige verbruik. Er zijn ook geen configuratie mogelijkheden aanwezig. Niet helemaal compleet dus.

Installatie schermen:

Dashboard:

  •  

Configuratie:

Voorbeeld scene 

Uit:


Domoticz

Zoals gewoonlijk is de Domoticz als laatste aan de beurt. Om het toevoegen te starten ga je naar het menu item Setup en hierna naar Hardware vervolgens klik je op Setup. Aan de rechterkant vind je een menuutje waar je klikt op "include node secure". Om hem beveiligd toe te voegen hou je de knop aan de voorkant van de plug 3 seconden lang ingedrukt. De LED ring zal 3x groen gaan knipperen om aan te geven dat hij toevoegen is gelukt. Hij werd toegevoegd maar ik zie niet alle eindpunten juist staan. Op deze manier zal hij nooit gaat gaan werken. Ik probeer als laatste poging hem op de niet beveiligde manier toe te voegen. Dit kun je starten door de knop aan de voorkant 3x snel achter elkaar in te drukken. Hij werd weer gevonden en nu zie ik wel de juist eindpunten.

Bij de "Switch" en "Utility" zie ik een aan- en uit schakelaar, het huidige verbruik (W), het totaal verbruik (kWh), het voltage (V) en het aantal stroom (A). Er zijn configuratie mogelijkheden aanwezig. Helemaal compleet dus en nog belangrijker alles werkt ook zoals het hoort.

Installatie schermen:

 Dashboard:

Na de installatie werden de Voltage en Ampere waardes niet doorgestuurd. Dit komt omdat deze niet standaard worden doorgestuurd. Door een tijd in te vullen bij de configuratie werden ze wel getoond.

 

Configuratie:

Event voorbeeld:

Ik wil graag dat mijn speakers aan gaan als de computer ook aangezet wordt. Ik gebruik hierbij het verbruik van de computer als start punt. Vervolgens zet ik hem ook weer uit als het verbruik onder een bepaald punt komt.

 


Parameters:

Met parameters kun je zaken instellen zoals gevoeligheid. Bij de meeste controllers staat dit allemaal netjes in de configuratie bij sommige niet en zul je (als je deze wilt veranderen) handmatig moeten toevoegen. Zie onderstaand de belangrijkste instelmogelijkheden.

20) Overbelasting
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - Aan

21) Status na stroomuitval
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - Status voor uitval, 1 - Onthoudt niks en wordt aangezet, 2 - Onthoudt niks en wordt uitgezet

27) Indicator LED
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 - geeft energie verbruik aan. 1 - geeft energie verbruik aan na verandering (5 sec) en gaat daarna weer uit.

151) Report instelling (power)
Standaard instelling: 50 (W)
Beschikbare instelling: 0 - 65535 (W), 0 - Uit

152) Report instelling (power)
Standaard instelling: 10 (%) 
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 1 - 255 (%)

171) Power rapportage configuratie 
Standaard instelling: 30 (sec)
Beschikbare instelling:  0 - Uit,5 - 2678400 (s)

172) Energie rapportage configuratie 
Standaard instelling: 300 (sec)
Beschikbare instelling:  0 - Uit,5 - 2678400 (s)

173) Voltage rapportage configuratie 
Standaard instelling: 0 (uit)
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 5 - 2678400 (s)

174) Ampere rapportage configuratie 
Standaard instelling: 0 (uit)
Beschikbare instelling: 0 - Uit, 5 - 2678400 (s)


Concurrentie:

Fibaro Wall Plug
Neo Coolcam Power Plug

Bekijk ook onze battle met meer tussenstekkers.


Veelgestelde vragen:

Wat is het maximale vermogen van deze plug?
Het maximaal vermogen is 3.200W. 

Kan ik hem ook handmatige uit of aanzetten?
Ja, dit kan via het knopje aan de voorkant.

Kan de LED ook uitgezet worden?
Nee, het is niet mogelijk om hem helemaal uit te zetten. Je kunt wel instellen dat hij na 5 sec uitgaat.


Video review:


Conclusie

Met deze tussenstekker van HANK kun je gemakkelijk op afstand een apparaat aan- of uitzetten. Hij gebruikt hiervoor de draadloze Z-Wave plus protocol. Hij is met zijn formaat van 115×62×53mm niet de meest compacte plug. Dit komt mede door de 2 USB aansluitingen, welke aan de voorkant zitten. Mocht je dit nodig hebben dan zal het formaat ook minder van belang zijn.

Hij heeft een LED ring aan de voorkant die je wel bij meer plugs vindt. Hiermee kun je het energieverbruik inzien. Met zijn € 41,50 is hij zeer gunstig geprijsd. Het maximale vermogen van 2.300 W is over het algemeen ruim voldoende voor de meeste toepassingen.

Dus zoek je een tussenstekker die betaalbaar is en een USB aansluiting heeft? Zoek dan niet verder en koop de HANK power plug.

+

Prijs
Maximaal vermogen van 2.300W
USB aansluitingen

-

Afmetingen

 

Wil je deze Tussenstekker kopen?:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.9, APP: 1.1.0
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414

Reactie plaatsen