Review: HANK One Key Scene Controller - HKZW-SCN01

Review: HANK One Key Scene Controller - HKZW-SCN01

We gaan helemaal los met HANK producten en deze keer is de One Key Scene Controller aan de beurt. We gaan hem weer voorzien van een uitgebreide review.

Met dit HANK product kun je met 1 klik een scene/regel aansturen. Een scene is een regel waarmee je bijvoorbeeld verschillende apparaten tegelijk aan kunt zetten. Zo kun je met 1 klik de sfeer van je verlichting veranderen in je woonkamer. Of als je naar bed gaat, dat er dan een scene wordt gedraaid die alle verlichting uitzet en zorgt dat je verwarming en alle onnodige apparaten uitgaan.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om dit te regelen. Zo zou je dit kunnen doen d.m.v. spraak (via google home) of je kunt natuurlijk ook je APP opstarten en een schakelaar omzetten. Dit laatste is wat omslachtiger natuurlijk. Via spraak is wat gebruiksvriendelijker maar niet iedereen is hier gecharmeerd van. Via HANK kun je dit regelen d.m.v. een knop. Deze knop kan 1x, lang ingedrukt houden en los laten registeren. Je kunt dus 3 scene's opstarten.

De HANK heeft een compact formaat van 50 x 50 x 15,5 mm en werkt via de draadloze Z-Wave plus protocol. Hij wordt gevoed door een knoopcelbatterij (LIR2450). Mocht deze leeg raken dan kun je hem via USB weer opladen. Handige feature! Hij is strak vormgegeven in een witte creme kleur. Aan de voorkant zit een LEDje om de status, en klik actie ook visueel te laten zien. Op deze manier klik je nooit verkeerd.

Je kunt hem bevestigen met de bijgeleverde dubbelzijdige sticker. Hij is te koop voor € 33,50 via onze partner wat hem gunstig geprijsd maakt.


Wat krijg je:

- One key scene controller
- Dubbelzijdige sticker
- Knoopcel batterij (LIR2450)
- Handleiding

Grootte:

Uiterlijk:


Installatie:

Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

- Homey by Athom
- Zipato Zipatile
- Fibaro Homecenter 2
- Vera Plus
- Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey:

Als eerste is de Homey aan de beurt om de HANK One Key toe te voegen. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de HANK op. Als je de APP niet geïnstalleerd moet je dit eerst even doen. De volgende stap is het starten van de "toevoegen procedure" op de Homey.  Verwijder hierna het plasticclipje bij de batterij door het klepje aan de achterkant los te halen. Druk hierna 3x snel achter elkaar op de knop. Het LEDje aan de voorkant zal blauw knipperen om hierna 5sec. lang aan te blijven om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg altijd dat de button dicht in de buurt van de Homey is.

Na het toevoegen zie ik de button verschijnen bij het apparaat gedeelte en kan ik hem gebruiken in de flow editor. En nog het belangrijkste de klikken komen binnen.

Installatie schermen:

Dashboard:

  •  

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

Voorbeeld flow:

Als flow wil ik graag dat bij 1 klik een lamp wordt aangezet.


ZipaTile

Om het toevoegen te starten op de ZipaTile log ik in op de controller en ga ik naar de device manager. Hierna klik ik op "add new device" en selecteer ik Z-Wave. De volgende stap is de achterkant van de button los te halen en het lipje te verwijderen bij de batterij. Druk vervolgens 3x op de button. Het LEDje aan de voorkant zal blauw knipperen en hierna 5 sec. lang aanblijven om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je altijd de button dichtbij de controller houdt.

Hij werd succesvol toegevoegd en ik zie hem bij configuratie van mijn apparaten staan. Het klopt dat ik hem niet zie bij het overzicht van de apparaten. Dit is namelijk nooit bij een afstandsbediening.

Installatie schermen:

Configuratie:

Rule creator opties:

  •  

Voorbeeld rule:

Als rule wil ik graag dat bij 1 klik een lamp wordt aangezet.


Fibaro Home Center 2

Up next is de Fibaro Home Center 2. Als eerste log je in op de controller. Hierna ga je naar je devices en klik je op "add new device". Om de controller in leer modus te zetten vinkje eerst "add secure" en hierna op "Add". De volgende stap is het verwijderen van het plastic clipje bij de batterij en 3x op de button te drukken om het toevoegen te starten. Het LEDje aan de voorkant zal blauw knipperen om hierna 5 sec. lang aanblijven om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je dichtbij de controller blijft.

Hij werd netjes toegevoegd en ik zie hem op het dashboard verschijnen. En nog het belangrijkste ik zie de verschillende klik actie ook binnen komen.

Installatie schermen:

Dashboard:

  •  

Configuratie:

Scene opties:

  •  

Voorbeeld scene:

Als scene wil ik graag dat bij 1 klik een lamp wordt aangezet.


Vera Edge

Om de button toe te voegen log je in en ga je naar het device gedeelte. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je de HANK op. Voor de verandering zie ik het juiste apparaat er tussen staan. Na het starten van de leer modus verwijder ik de achterkant van de sensor om de batterij te plaatsen. Ik druk hierna 3x op de button. Het LEDje aan de voorkant zal blauw knipperen om hierna 5 sec. lang aan te blijven om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je dichtbij de controller blijft.

Hij werd gevonden en zie hem bij mijn apparaten verschijnen.

Installatie schermen:

 Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld scene:

Om te zorgen dat een knop reageert op een klik, gaat iets anders dan bij de andere controllers. Om dit te regelen maak je eerst een scene met wat je aan wilt zetten. Vervolgens ga je naar configuratie van de button en selecteer je daar de scene.

 


Domoticz

Als laatste controller is Domoticz aan de beurt. Je kunt het toevoegen starten door naar het menu item "setup" en daarna naar "hardware" te gaan. Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node secure (aan de rechterkant). Hierna verwijder je het lipje bij de batterij en druk je 3x op de button. Het LEDje aan de voorkant zal blauw knipperen om hierna 5 sec. lang aan te blijven om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je dichtbij de controller blijft.

Hij werd netjes gevonden en zie alle eindpunten verschijnen. Het is helaas niet mogelijk om de "lang ingedrukt en los laten" acties te gebruiken. Je kunt dus alleen de enkele klik gebruiken.

Installatie schermen:

Configuratie:

Voorbeeld scene:

Als scene wil ik graag dat bij 1 klik een lamp wordt aangezet. Hiervoor moet ik een scene aanmaken.


Parameters:

Met parameters kun je zaken instellen zoals de gevoeligheid. Bij de meeste controllers staat dit allemaal netjes in de configuratie bij sommige niet en zul je (als je deze wilt veranderen) handmatig moeten toevoegen. Zie onderstaand de belangrijkste instelmogelijkheden.

254. Gevoeligheidsniveau

Hiermee kun je de parameters aan- of uitzetten

Standaardwaarde: 0
Beschikbare instellingen: 0- Uit, 1 - Aan

255. Reset

Standaardwaarde: 0
Beschikbare instellingen: 0- Reset


Veel gestelde vragen:

Kan ik deze sensor ook onderweg gebruiken?
Nee, hiervoor is hij niet optimaal. Hij is namelijk niet waterdicht en je kunt per ongeluk een knop in drukken.

Kan ik deze sensor opladen?
Ja, dit is mogelijk via de USB aansluiting.

Welke klik mogelijkheden heeft deze button?
1x,  lang ingedrukt houden en loslaten. Drie verschillende scene's dus.


Video review:


Conclusie:

Met deze knop kun je gemakkelijk een scene opstarten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanzetten van al je verlichting in je woonkamer of het inschakelen van het alarm. Handig dus als je geen zin hebt om je APP op te starten.

Met zijn 50 x 50 x 15,5 mm is hij mooi compact waardoor je hem gemakkelijk kunt indrukken maar niet kwijt kunt raken. Hij is op te hangen door de dubbelzijdige sticker. Enige nadeel wat ik kan bedenken aan deze button is dat je maar 3 scenes kunt aansturen. Hierdoor ben je wat beperkt aan de andere kant als je wel 10 opties hebt vergeet je vaak wat welke knop nou doet.

Uniek punt is dat hij op te laden is via USB, dat scheelt weer batterij wisselen.

Met zijn € 33,50 is hij zeer gunstig geprijsd.

 

+

Zit goed in elkaar
Op te laden
Prijs

-

Maar 3 scene's aan te sturen

 

Wil je deze button kopen?:

  

Getest met:
Homey, Firmware 1.5.9, APP: 1.1.0
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414
Delen op:

Reacties (1) -

  • Arjan

    15-6-2018 23:40:32 | Antwoord

    Kan deze module via USB ook op een voeding werken (met of zonder batterij erin)?

Reactie plaatsen