Review: Hank Motion Sensor HKZW-MS02

Review: Hank Motion Sensor HKZW-MS02

Er komen steeds meer fabrikanten met Z-Wave producten op de markt. In deze review behandelen we een product van HANK. Deze fabrikant is een nieuwkomer. We gaan kijken naar hun motion sensor.

Een motion wordt ook vaak wel een Passief InfraRood detector (PIR) genoemd.  Deze PIR wordt ‘passief’ genoemd omdat hij enkel signalen ontvangt en ze niet uitzendt zoals het geval is met radar en ultrasone detectoren.

Een PIR detecteert beweging omdat het detectiegebied in zones is opgedeeld. Zo wordt de stralingsenergie van iemand waargenomen, en wordt een alarmsignaal afgegeven wanneer degene een andere detectiezone betreed. Maar ook veranderingen in het infrarood stralingsgebied worden gezien door de PIR.

Met een motion sensor kun je naast het automatisch laten aanzetten van een lamp, hem ook inzetten ter uitbreiding van je alarmsysteem. Je kunt dan bij het detecteren van beweging je sirene af laten gaan. 

De HANK motion sensor werkt via de Z-Wave plus protocol welke draadloos kan communiceren met een controller. Hij is lekker compact van formaat met zijn 45*45*38,5mm. Bijzonder is dat hij naast zijn CR123A batterij van stroom kan worden voorzien via micro usb. Met deze laatste hoef je nooit de batterij te vervangen. De meegeleverde ophangbeugel is magnetisch waardoor je hem gemakkelijk aan de muur kunt bevestigen. Dit ophang kan overigens door de bijgeleverde schroef of via dubbelzijdige tape. De beugel is een soort van kommetje waardoor je hem goed in alle richting kan richten.

Shocking

Als beveiliging heeft deze sensor een schoksensor in gebouwd. Hierdoor kan een inbreker hem niet zomaar van de muur aftrekken. Als dit toch gebeurd zal hij een signaal naar de controller sturen. 

Bereik

Bij een sensor zoals deze is het natuurlijk van belang dat je een goed bereik hebt. Via onderstaande afbeelding kun je goed zien hoe dit in elkaar zit.

Deze sensor is te koop via onze partner voor € 34,50 wat hem zeer gunstig geprijsd maakt.


Wat krijg je:

- Motion Sensor
- Handleiding (Engels)
- Schroef en plug
- Dubbelzijdige sticker

Uiterlijk:

Grootte:


Installatie:

Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

- Homey by Athom
- Zipato Zipatile
- Fibaro Homecenter 2
- Vera Plus
- Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey:

Het installeren van deze Motion Sensor gaat door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en zoek de de sensor op. Hiervoor heb je een APP nodig mocht je deze niet hebben dan moet je deze even installeren. Vervolgens selecteer je het juist type (HKZW-MS02) en verwijder je het lipje bij de batterij. Hierna moet je 3x op het knopje aan de achterkant drukken om hem toe te voegen. De LED aan de voorkant zal blauw gaan knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gestart.

Hij werd netjes toevoegt en zie de motion sensor, schoksensor (tamper) en batterijstatus. Alle configuratie mogelijkheden zijn ook aanwezig.

Installatie schermen:

Apparaten:

Configuratie:

Flow opties:

ALS:

EN:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag een flow om een lamp aan te zetten na een beweging. En wil dat hij uit gaat na 360 sec. Er zijn natuurlijk honderden manieren om dit regelen. Je zou in de configuratie van de sensor kunnen regelen dat de "geen beweging" pas na 306 sec. verstuurd gaat worden. Ik vind dit een iets minder mooie oplossing omdat, als je deze tijd wilt wijzigen, dit in de sensor zelf moet doen.

Beter is dus om het via een flow te regelen. Hiervoor gebruik ik de Countdown APP welke elke keer bij beweging gaat aftellen, en als er weer beweging is reset de timer.


ZipaTile

De 2de controller waar we deze sensor gaan gaan toevoegen is de ZipaTile. Om hem toe te voegen loggen we weer in en gaan naar de device manager. Vervolgens klikken we op "Add new device" en op Z-Wave. De toevoegen procedure zal starten. Hierna open je de sensor door deze open te draaien, om hierna het lipje bij de batterij te verwijderen. Om het toevoegen te starten druk je 3x op het knopje onder de batterij. Omdat de ZipaTile altijd eerst de sensor reset/verwijderd moet je deze procedure herhalen.

Hij werd toegevoegd en ik zie de motion sensor, batterijniveau en tamper schakelaar. Er zijn geen configuratie mogelijkheden aanwezig. Dit zul je dus moeten opzoeken in de handleiding.

Installatie schermen:

Dashboard:

Config:

Opties rule creator:

Voorbeeld rule:

Wij willen graag dat er bij beweging een lamp aangaat. Als er geen beweging meer is mag de lamp naar 15 seconde weer uit.


Fibaro Home Center 2

Volgende controller is de Fibaro Home Center 2 om de HANK toe te voegen log je in en ga je naar het device gedeelte. Vervolgens klik je op "add device" en op "Add". Hierna verwijder je het klepje aan de achterkant van de sensor en het lipje bij de batterij. Vervolgens druk je 3x snel achter elkaar op het knopje onder de batterij. De LED aan de voorkant zal gaan knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gestart.

De sensor werd netjes toegevoegd en ik zie motion sensor en batterijstatus verschijnen. Er zijn geen configuratie mogelijkheden aanwezig. Dit zul je dus moeten opzoeken in de handleiding.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag dat als er 's nachts beweging is de lamp in de hal aangezet wordt. Als er geen beweging is dan mag hij weer uit.


Vera Plus

Up next is de Vera Plus. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de Vera en te klikken op devices. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je de HANK op. Helaas werd hij niet gevonden. Ik zie wel andere sensoren van HANK maar niet de HKZW-MS02, dus moeten we hem als generic Z-Wave toevoegen. Helaas wordt hij niet goed gevonden en zelfs door het device type te wijzigen zie ik geen beweging binnen komen.


Domoticz

Je kunt de Motion Sensor toevoegen door naar Setup en hardware te gaan. Ik voeg hem via de Aeon Labs Z-Wave USB stick toe: dus klik ik daar op setup. Vervolgens ga ik naar rechterkant en klik in het menu op "include node". Hierna open je de sensor door deze open te draaien, vervolgens verwijder je het lipje bij de batterij. Om het toevoegen te starten druk je 3x op het knopje onder de batterij.  De LED zal gaan knipperen om aan te geven dat hij aan het toevoegen is. Hij werd gevonden door Domoticz maar helaas als onbekend apparaat. Ik zie wel bij de device manager de juist nodes staan, dus alles lijkt wel goed toegevoegd. Helaas lukt het niet om bewegingen te registeren. Verder testen heeft dus geen zin.

Installatie schermen:

Configuratie:


Parameters:

De parameters kun je zaken instellen zoals gevoeligheid. Bij de meeste controllers staat dit allemaal netjes in de configuratie bij sommige niet en zul je (als je deze wilt veranderen) handmatig moeten toevoegen. Zie onderstaand de belangrijkste instelmogelijkheden.

1. Gevoeligheidsniveau

Met deze parameter kan de gevoeligheid van de sensor ingesteld worden. Hierbij is de waarde 1 het minst gevoelig en 4 de meest gevoelige.

Standaardwaarde: 8
Beschikbare instellingen: 1 - 8 (hoger is gevoeliger)

18. Re-trigger interval

Je kunt instellen dat de sensor na een bepaalde tijd geen beweging geeft.

Standaardwaarde: 30 sec
Beschikbare instellingen:  0 - 65535

32. Laag batterij niveau melding

Bij welk niveau moet de sensor een signaal geven naar controller.

Standaardwaarde: 20%
Beschikbare instellingen:  10% - 50%


Veel gestelde vragen:

Kan ik deze sensor ook buiten gebruiken?
Nee, dit is niet mogelijk.

Heeft deze sensor ook een ingebouwde temperatuurmeter?
Nee, geen temperatuurmeter.

Heeft deze sensor ook een ingebouwde luxmeter?
Nee, geen luxmeter.

Wat gebeurt er als een inbreker de sensor van de muur aftrekt als er geen beweging is gedetecteerd?
Hij zal dan een alarm signaal doorgeven naar de controller omdat er een schoksensor is ingebouwd.


Concurrentie:

Fibaro Motion Sensor
NEO Coolcam Motion Sensor
Aeon Labs Multi sensor 

Bekijk ook hier onze battle van bewegingsmelders.


Conclusie:

Deze goed geprijsde Motion sensor van HANK doet wat hij moet doen en dat is het registeren van bewegingen. Door het magnetisch systeem, welke verwerkt zit in de ophangbeugel en sensor, kun je de hem goed in elke richting draaien voor het beste bereik. Het ophangen kan door de meegeleverde dubbelzijdige sticker en schroef/plug. Deze HANK heeft verder geen temperatuurmeter of luxmeter ingebouwd. Hij heeft wel een tamper/sabotage sensor welke door schokken wordt geactiveerd. Hierdoor is hij prima inzetbaar voor een alarm systeem.

Wat absoluut een pluspunt van deze sensor is, is dat hij via een vaste voeding kan werken. Dit gaat door middel van USB.  Niet heel veel sensoren hebben dit en scheelt weer batterijen wisselen.

Hij is te koop voor € 35,00 wat hem in de middenmoot plaatst qua prijs.

Dus: Zoek je een motion sensor zonder poespas voor een mooie prijs? dan is de HANK Motion Sensor een goede keuze.

 

+

Prijs
Goed op te hangen/te positioneren
Sabotage/Tamper alarm
Werkt via netvoeding (USB)

-

Geen lux/temperatuurmeting
Werkt niet op alle controllers

 

 

Wil je deze Motion Sensor kopen?:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.9, APP: 1.1.0
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414

 

 

 

 

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen