Review: HANK Door/window sensor HKZW-S01 - v1.0

Review: HANK Door/window sensor HKZW-S01 - v1.0

Een aantal weken terug hadden we deze fabrikant van Z-Wave producten al voorgesteld. Vandaag maken we een review van de door/window sensor van HANK.

Met deze door/window sensor kun je registeren of een deur/raam open of dicht staat. Je kunt hem goed gebruiken om je alarmsysteem mee uit te breiden. Je kunt hem natuurlijk ook gebruiken om automatisch een lamp aan te zetten als een deur wordt geopend.

Deze sensor maakt gebruik van de draadloze Z-Wave Plus protocol om met een controller te communiceren. Hij heeft binnenhuis een bereik van 30 meter. Dit is ruim voldoende in bijna elk huis. Hij bestaat uit een sensor en een magneet. Zodra deze magneet meer dan 10mm wordt verwijderd van de sensor geeft hij een signaal dat de deur open staat.

Deze sensor heeft een formaat van 85x28x18mm (LxBxH) en de magneet is 75x12x18 (LxBxH) groot. Hiermee is hij niet de kleinste op de markt. Hij is zelfs best groot. Je kunt hem vastmaken door de bijgeleverde dubbelzijdige stickers of de schroeven. Let erop dat pijltjes op de magneet en sensor naar elkaar toewijzen en niet meer dan 10mm van elkaar zitten.

Als extra beveiliging zit er een sabotage/tamper alarm op, zodat een inbreker hem niet zomaar van de wand kan afhalen. Als hij dit wel doet dan geeft hij een alarmsignaal naar de controller. Hij wordt van stroom voorzien door 2 AAA batterijen.

Met zijn € 35,00 is hij gunstig geprijsd tov de concurrentie er zijn uiteraard nog goedkopere alternatieven. Hij is te koop via onze partner.

Wat krijg je:

- Door/window sensor
- 2x dubbelzijdige tape
- 4x schroeven
- Handleiding
- 2 AAA batterijen

Uiterlijk:

Grootte:


Installatie:

Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

- Homey by Athom
- Zipato Zipatile
- Fibaro Homecenter 2
- Vera Plus
- Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey

Je kunt deze sensor installeren door in te loggen op de Homey. Vervolgens ga je naar de apparaten en klik je op het plusje. Hierna zoek je de HANK sensor op en installeer je de APP (mocht je deze nog niet hebben). Om het toevoegen te starten verwijder je de achterkant en plaats je 2 AAA batterijen. Er zijn 2 methodes om hem toe te voegen: beveiligd en niet beveiligd. Wij kiezen voor de eerste optie. Om dit voor elkaar te krijgen hou je de toevoegen knop 3 sec. lang ingedrukt. Het LEDje aan de voorkant zal gaan knipperen (5 sec) en vervolgens 3 sec aan blijven om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. De sensor werd netjes toegevoegd en alles werkt zoals het hoort. Ik zie de sensor, sabotage alarm en batterij status.

Nu kun je de sensor op zijn definitieve plek hangen. Let hierop dat de 2 pijltjes van de sensor en magneet naar elkaar toewijzen en dat je deze niet meer dan 5mm uit elkaar zet. Het ophangen kan met de bijgeleverde stickers of schroeven.

Installatie schermen:

Apparaten:

  •  

Configuratie:

Opties flow editor:

ALS:

EN

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat als de voordeur opengaat dat dan ook de lamp in de hal aangaat. Als de deur weer dicht gaat dan de lamp ook weer uit.

  •  

ZipaTile

Volgende controller is de ZipaTile waar we de sensor gaan toevoegen. Dit kun je doen door in te loggen en naar de device manager te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en druk je op Z-Wave. Hierna verwijder je van de sensor het klepje aan de achterkant en plaats je 2 AAA batterijen. Er zijn 2 methodes om hem toe te voegen: beveiligd en niet beveiligd. Wij kiezen voor de eerste optie. Om dit voor elkaar te krijgen hou je de toevoegen knop 3 sec. lang ingedrukt. Het LEDje aan de voorkant zal gaan knipperen (5 sec) en vervolgens 3 sec aanblijven om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. De sensor werd netjes toegevoegd. Ik krijg alleen het sabatoge alarm niet goed werkend in de rule creator. Hier moet Zipato nog een goede support voor maken. Ik zie wel de sensor en batterij status.

Nu kun je de sensor op zijn definitieve plek hangen. Let hierop dat de 2 pijltjes van de sensor en magneet naar elkaar toewijzen en dat je deze niet meer dan 5mm uit elkaar zet. Het ophangen kan met de bijgeleverde stickers of schroeven.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Rule creator opties:

Voorbeeld rule:

Ik wil graag als de voordeur opengaat dat dan ook de lamp in de hal aangaat. Als de deur weer dicht gaat dan de lamp ook weer uit.


Vera Edge

Het toevoegen van deze sensor kun je starten door in te loggen op de Vera en naar de devices te gaan. Vervolgens klik ik op "add device" en zoek ik je HANK op. Helaas zie ik hem niet in het lijstje staan, dus probeer ik hem toe te voegen als generic sensor. Om het toevoegen te starten verwijder je de achterkant en plaats je 2 AAA batterijen. Er zijn 2 methodes om hem toe te voegen: beveiligd en niet beveiligd. Wij kiezen voor de eerste optie. Om dit voor elkaar te krijgen hou je de toevoegen knop 3 sec. lang ingedrukt. Het LEDje aan de voorkant zal gaan knipperen (5 sec) en vervolgens 3 sec aanblijven om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. De sensor werd netjes toegevoegd en alles werkt zoals het hoort. Ik zie de sensor en batterij status.

Nu kun je de sensor op zijn definitieve plek hangen. Let hierop dat de 2 pijltjes van de sensor en magneet naar elkaar toewijzen en dat je deze niet meer dan 5mm uit elkaar zet. Het ophangen kan met de bijgeleverde stickers of schroeven.

Installatie schermen: 

Dashboard:

Configuratie:

Scene:

Ik wil graag als de voordeur opengaat dat dan ook de lamp in de hal aangaat. Als de deur weer dicht moet de lamp ook weer uit.


Domoticz

Als laatste controller is Domoticz aan de beurt met de Aeon Labs USB Z-Wave stick. Het installeren van deze sensor kun je doen door naar het menu item Setup > Hardware > Setup te gaan. Vervolgens klik je rechts op include node secure bij de node manager. Helaas werd hij niet goed toegevoegd op deze manier. Dus probeer ik het via de niet secure methode.  Om het toevoegen te starten verwijder je de achterkant en plaats je 2 AAA batterij. Vervolgens hou je de toevoegen knop 3 sec. lang ingedrukt. Het LEDje aan de voorkant zal gaan knipperen (5 sec) en vervolgens 3 sec aan blijven om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. De sensor werd netjes toegevoegd en alles werkt zoals het hoort. Ik zie de sensor en batterij status.

Installatie schermen:

Dashboard:

  •  

Configuratie:

Voorbeeld event:

Ik wil graag als de voordeur opengaat dat dan ook de lamp in de hal aangaat. Als de deur weer dicht gaat dan de lamp ook weer uit.


Parameters:

Met parameters kun je zaken instellen zoals gevoeligheid. Bij de meeste controllers staat dit allemaal netjes in de configuratie, bij sommige niet en zul je (als je deze wilt veranderen) handmatig moeten toevoegen. Zie onderstaand de belangrijkste instelmogelijkheden.

32. Batterij niveau notificatie
Hiermee kun je instellen bij welke niveau je een notificatie krijgt.

Standaardwaarde: 20 (20%)
Beschikbare instellingen: 10-30 (10% - 50%)


Veelgestelde vragen:

Wat voor een batterijen gaan er in deze sensor?
2x AAA

Is deze sensor beveilig tegen sabotage?
Ja, hij heeft een tamper schakelaar

Waar installeer je deze sensor?
De sensor maakt je aan de deur (bovenkant/onderkant/rechts) en de magneet op het kozijn. Let op dat je deze niet meer dan 10mm uit elkaar zet.


Video review:


Conclusie:

Met deze door/window sensor van HANK kun je prima registeren of een deur open of dicht is. Hij is een mooie aanvulling op je alarmsysteem, maar je kunt hem ook gebruiken om automatisch een lamp aan/uit te zetten. Hij is niet de meest compacte met zijn 85x28x18mm en de magneet is 75x12x18. Dus als je dit zoekt zou ik kijken naar een alternatief. Het voordeel van dit wat grotere formaat is dat er gewone AAA batterijen in gaan. Deze heb je vaak wel in huis liggen. Het bevestigen kan door de bij geleverde stickers of schroeven. Met beide methodes kun je hem goed en stevig ophangen. Hij is te koop voor €35,00 wat hem gunstig geprijsd maakt.

De sensor heeft een sabotage alarm waardoor je hem goed kunt gebruiken in een alarmsysteem. Hierbij moet wel gemeld worden dat deze niet bij alle controller even goed werkt.

Dus zoek je een deur/raam sensor zonder poespas? Dan is de HANK door/window sensor een goede keuze.

 

+

Bouw kwaliteit
Sabotage schakelaar
Prijs

-

Grootte

 

Wil je deze Sensor kopen?:

  

Getest met:
Homey, Firmware 1.5.9, APP: 1.1.0
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414

 

 

 

 

Reactie plaatsen