Review: Fibaro Swipe

Review: Fibaro Swipe

Fibaro is weer bezig met het op de markt zetten van nieuwe producten. Zo heeft men ook de Fibaro Swipe uitgebracht. Dit is een soort fotolijst die bewegingen kan registreren.

Je kunt je voorstellen dat je niet altijd zin hebt om je smartphone te pakken om een scene op te starten. Fibaro speelt daar goed op in en heeft de Swipe bedacht. Dit is een fotoframe welke reageert op bewegingen van je hand.

Er kunnen 7 standaard bewegingen worden herkent. Deze bewegingen zijn:


Swipe naar boven


Swipe naar beneden


Draaibeweging met de klok mee


Swipe naar links


Swipe naar rechts


Draaibeweging tegen de klok in

Daarnaast is het ook mogelijk om een serie van bewegingen te registreren. In totaal kunnen dit 6 verschillende zijn.

Hij is verkrijgbaar in zwart en wit en wordt gevoed door 4 (AA) batterijen of via een USB kabel (micro). De Swipe is niet super groot (177 x 130 x 20 mm), maar groot genoeg om de beweging te registeren. Leuk detail is dat er een foto (old school) van 10 x 15 cm in past. Je kunt hem niet aan de muur ophangen, maar je kun hem wel ergens tegen aan plakken of hem op het bijgeleverde standaard plaatsen. Zo laat Fibaro in hun filmpjes zien dat je hem onder een tafel kunt plakken. Hij herkent dan de bewegingen door de tafel heen.

Hij is te koop voor € 149,95 via onze partner


Wat krijg je:

 

- Swipe
- Handleiding
- Houder/standaard


Specificaties:

Voeding: 5V DC power of batterijen
Standby verbruik: < 60mA
DC aansluiting: micro-USB
Battery type: 4 x 1.5V AA
EU directives compliance: EMC 2004/108/EC
Protocol: Z-Wave +
Bereik: tot 50m binnen, tot 40m buiten
Afmetingen: 178 x 130 x 29 mm


Uiterlijk:


  • Voorkant


  • Achterkant

  • Zijkant

  • Touch sensors (binnenkant)

  • Batterijen

  • Achterkant van sensoren (binnenkant)

  • Voet


Grootte:


Video review:

 

 


Installatie:

 

Ik zal de swipe testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey:

Het toevoegen van de Swipe start je door naar je apparaten beheer te gaan en op het plusje te klikken. Vervolgens zoek je op Fibaro en installeer je de APP, mocht je dit nog niet hebben gedaan. Hierna klik je op de Swipe om hem toe te voegen.

In de handleiding staat een uitgebreide omschrijving hoe je hem kunt toevoegen. Je moet je hand tegen de swipe aanhouden. Er zal een hoge piep klinken, gevolgd door 2 piepjes, dit betekent dat je in het menu gekomen bent. Vervolgens moet je je hand omhoog bewegen, als alles gelukt is zullen er 3 korte piepjes klinken.

Vergeet dit allemaal want dit werkt niet lekker. Een gemakkelijker manier is om hem aan te sluiten via de USB kabel en het knopje te gebruiken aan de binnenkant. Na het klikken zal het ledje blauw gaan knipperen en hoor je 2 piepjes.

Als hij is toegevoegd vind je op je dashboard de Swipe.

Installatie schermen:

 

Opties in flow editor:

 

In de editor krijg je de mogelijkheid om via gestures (handbewegingen) te schakelen. Je krijgt alle genoemde opties te zien (omhoog/omlaag/links/rechts/etc).

Apparaten: 

  •  

 

ZipaTile

Het toevoegen van de Swipe aan de ZipaTile gaat door in te loggen en naar het apparaten gedeelte te gaan. 

Vervolgens klik je op add devices en selecteer je de z-wave protocol. Hierna zou ik de handleiding niet volgen maar de Swipe aansluiten via USB om hem van stroom te voorzien,  vervolgens 3x klikken op de toevoegen knop bij het gesture schermpje. Hij zal hem eerst verwijderen. Als dit gelukt is zal de LED blauw oplichten en 2 piepjes geven. Hierna moet je deze handelingen nog een keer uitvoeren om hem toe te voegen.

Dashboard:

Je ziet nergens op het dashboard de Swipe verschijnen. Je kunt hem wel vinden in de devices gedeelte.


  • Eindpunten van Swipe


  • Apparaat configuratie

Rule creator

 

Opties rule creator:
Fibaro HC2

Dit is een Fibaro product dus de installatie op de HC2 zou niet heel ingewikkeld moeten zijn. Het is een kwestie van de beveiligingsstrip bij de batterijen verwijderen. Hierna moet je de controller in leermodus zetten en je hand tegen de swipe aanhouden. Er zal een hoge piep klinken, gevolgd door een 2 piepjes, dit betekent dat je in het menu gekomen bent. Vervolgens moet je je hand omhoog bewegen en als alles gelukt is zullen er 3 korte piepjes klinken.

Helaas lukte het mij niet om hem in 1 keer toegevoegd te krijgen. Er zit gelukkig ook een toevoegen knop aan de achterkant. Hiermee ging het wel in 1 keer.


Regels:

Ik wil graag dat als ik een swipe omhoog doe er een lamp aan gaat (Wall plug):

Bij de volgende regel wil ik graag een serie van bewegingen laten reageren op een regel. Hier wil ik ook nog dat als het maandag of dinsdag is, en het is 15 min. na zonsondergang, dat er een lamp aangaat.

 

 


Vera Plus

Als laatste controller heb ik de Vera Plus geprobeerd. Helaas kon ik de Swipe niet vinden in het lijstje van apparaten maar via de "general Z-wave" lukte het om hem toe te voegen. Als de Vera in de 'toevoegen stand' staat kun je het beste de Swipe aansluiten op de USB aansluiting en 3x op het toevoegen knopje aan de binnenkant klikken. Als het toevoegen is gelukt zal het LEDje oplichten en 2 piepjes geven.

Installatie schermen:

 

Scenes

Het maken van een scene gaat op de Vera iets anders dan met andere apparaten op de Vera. Je moet namelijk gebruik maken van de scene ID welke door Fibaro gedefinieerd zijn. Deze staan in de handleiding omschreven. Zo is ID 1: omhoog swipen. 

Het lukte mij niet om een scene te starten met dubbele of een reeks bewegingen. Je bent dus wat beperkter in de mogelijkheden.

 

 


Configuratie:

Zoals vaker bij Fibaro is er een hele sloot aan instel mogelijkheden. Ik heb de belangrijkste even opgesomd.

Swipe oriëntatie:
0 - Standaard
1 - 180° 
2 - 90° met de wijzers mee
3 - 90° tegen de wijzers in

Buzzer signaal:
0 - beweging detectie geeft geen geluid
1 - beweging detectie geeft wel een geluid

Led:
0 - beweging detectie geen LED signalering
1 - beweging detectie wel LED signalering

Buzzer signaal bij mislukte swipe:
1 - alleen bij succesvolle herkenning een signaal
2 - alleen bij niet succesvolle herkenning een signaal
3 - bij beide een signaal

Check USB aansluiting:
0 - geen check
1-1080 (in minutes) - tijdsinterval

Power saving mode:
0 - Standby Mode
1 - Simple Mode
2 - geen power save mode

Vasthouden beweging om in menu te komen:
0 Aan
1 Uit

Via parameter 31 t/m 38 kun je ook zelf verschillende bewegingen aanmaken. Dit gaat door het aantal bits te berekenen en die bij de gewenste parameter in te vullen. Zie de handleiding voor een uitgebreide uitleg.

 


Conclusie:

Fibaro brengt altijd weer aparte producten op de markt welke de concurrenten nog niet hebben. Soms is het wel de vraag wat je nou precies hebt aan sommige producten. Zo is het ook met de Fibaro Swipe. Natuurlijk kan het fijn zijn om even snel een scene op te starten zonder je telefoon te pakken. Maar persoonlijk vind ik dan een afstandbediening wat handiger. Deze oplossing is ook een stuk goedkoper.

Op de Vera lukte het mij overigens niet om een scene te starten met dubbele of een reeks bewegingen. Je bent dus wat beperkter in de mogelijkheden. Het product reageert prima op de gestures (handbewegingen) met de andere geteste controllers.

Ondanks al het plastic ziet de Swipe er netjes uit en zal hij niet misstaan in je interieur.

+

Voeding kan via USB
Snel scences opstarten zonder je telefoon
Eigen foto erin is een leuk detail


-

Prijs (€ 149,00)

 

 


De Fibaro Swipe is te verkrijgen via:

 

 


Getest met:
Homey, Firmware 1.1.2, APP: Aeon Labs v 1.2.7
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, 1.7.2414

 

Delen op:

Reactie plaatsen