Review: Fibaro Keyfob

Review: Fibaro Keyfob

Fibaro staat er om bekend aparte en onderscheidende producten uit te brengen. Men maakt altijd net even iets anders of net iets beter dan andere fabrikanten. In het assortiment ontbrak nog een goede afstandsbediening. Dus heeft Fibaro deze gemaakt. We zullen hem gaan voorzien van een review.

 

[Update: Domoticz en Vera toegevoegd]

 

De KeyFob van Fibaro is een afstandsbediening welke werkt via de Z-wave (plus) protocol. Je kunt hem gebruiken om een scene/regel draadloos op te starten. Zo zou je hem bijvoorbeeld kunnen gebruiken om je alarm aan- of uit te zetten of je garage deur openen.

Hij heeft 6 verschillende knoppen die allemaal een andere icoontje hebben. Volgens Fibaro is hij zo ontworpen dat hij goed in je hand ligt en je gemakkelijk bij de knoppen kunt. Hij ligt inderdaad ook lekker in de hand en de knoppen zijn gemakkelijk te bereiken en reageren goed. Hoewel ik dit nergens kan vinden op de Fibaro website, lijkt hij ook waterbestendig.

Deze afstandsbediening is zeer compact met zijn 70x38x17 mm (lxbxh). Er zit een kettinkje aan, met een ring, zodat je hem aan je sleutelbos kunt hangen. Hij is glad afgewerkt en voelt solide aan en wordt gevoed door 1 CCR2450 batterij. Volgens Fibaro moet deze 2 jaar meegaan.

Hij maakt gebruik van de Z-Wave plus protocol. Hierdoor krijg je:
- Een beter bereik
- Meer bandbreedte
- Verbeterde "healing" mogelijkheden
- Er is tevens een betere manier om een firmware upgrade uit te voeren
- Verbeterde beveiliging 

Een unieke feature van deze keyfob is dat hij te beveiligen is via een toegangscode (volgorde van knoppen indrukken). Dit is wel een fijne gedachte als je er je deur mee wilt kunnen openen. 

"Eindeloze mogelijkheden"

Zoals al vermeld heeft de keyfob 6 knoppen. Met deze 6 knoppen kun je 30 combinaties maken door hem: 1x, 2x of 3x achter elkaar in te drukken. Je kunt de knop ook vast houden om iets op te starten.

Hij is te koop voor € 49,95 via onze partner.

 


Wat krijg je:

- Fibaro KeyFob met sleutelhanger
- Batterij (CR2540)
- Handleiding (UK/ET/IT)


Uiterlijk


Grootte:


Video Review:


Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey

Het toevoegen van de KeyFob aan de Homey gaat door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het + icoontje en zoek je de Fibaro KeyFob op. Hierna is het kwestie van de sticker van de batterij te verwijderen en 3x op een willekeurige knop te klikken. Hij zal hierna gevonden en toegevoegd worden aan de Homey. De LED zal wit pulseren tijdens het toevoegen en als het gelukt is zal hij groen oplichten. Zorg altijd dat je dicht in de buurt bent van de controller.

Het toevoegen ging niet helemaal zonder problemen. Ik moest een paar keer achter elkaar op de knop drukken om hem toegevoegd te krijgen. Uiteindelijk werd hij gevonden en zijn de verschillende configuratie mogelijkheden aanwezig.

Installatie schermen:

 

Opties in flow editor:

Via de flow editor kun je flows starten via de knoppen van de KeyFob. Ik zie netjes alle knoppen verschijnen en de opties om hem: 1, 2 of 3 in te drukken, hem langer ingedrukt te houden en langer ingedrukt gestopt.

Als je gebruik wilt maken van de 2 of 3 keer achter elkaar indrukken moet je wat wijzigen in de configuratie van de KeyFob. Dit kun je doen door naar je apparaten te gaan en op het icoontje van de sleutel te klikken bij de KeyFob. Vervolgens klik je op "knoppen instelling" en selecteer je welke optie je wilt. Let wel op dat hierdoor de KeyFob wat trager reageert.

Je kunt hier tevens ook de reeks regelen. Om de instellingen op te slaan moet je de KeyFob wakker maken. Volgens de handleiding moet je dan het rondje en de plus te gelijk ingedrukt houden. Helaas lukt het mij niet om de configuratie op te slaan. Dit lukte wel door het configuratie menu te gebruiken. Dit kun je doen door het rondje en minnetje tegelijk in te drukken en vervolgens op het driehoekje te klikken tot de LED groen wordt. Hierna druk je op het plusje.

 

Flow editor:

Je kunt natuurlijk allerlei zaken regelen met deze KeyFob. Zo kun je bv je alarm aan- of uitzetten, een lamp bedienen of je voordeur openen. 

Onderstaand is dus slechts een voorbeeld.

 

Extra beveiliging:

Je kunt deze KeyFob voorzien van een extra beveiliging. Dit kun je activeren door parameter 1 bij de configuratie een waarde in te voeren. Op de Fibaro website staat bij de handleiding een handig rekentooltje. Helaas werkt dit niet. Je kunt hier dus geen gebruik van maken. Ik heb dit vraagstuk bij Homey neergelegd en zij kwamen met de bevestiging dat dit helaas niet werkt. Dit vraagstuk ligt bij Fibaro maar ze hebben (ten tijde van dit artikel) nog geen reactie mogen ontvangen. 

 


Zipato:

Het toevoegen aan de ZipaBox/ZipaTile gaat door in te loggen op je dashboard en naar het apparaat gedeelte toe te gaan. Vervolgens klik je op "add new device" en selecteer je Z-Wave. Hierna moet je hem eerst verwijderen/resetten om hem vervolgens toe te voegen. Het toevoegen kun je starten op de Keyfob door de stickers van de batterij te verwijderen en 3x snel op een toets te klikken (maakt niet uit welke). De LED zal wit pulseren en als het gelukt is zal hij groen oplichten. Zorg altijd dat je dicht in de buurt bent van de controller.

Het toevoegen ging niet helemaal zonder problemen. Ik moest een paar keer achter elkaar op de knop drukken om hem toegevoegd te krijgen. Uiteindelijk werd hij netjes gevonden en zijn alle configuratie mogelijkheden aanwezig.

Installatie schermen:

 

Opties in rule creator:

Regel:

Deze KeyFob is ideaal om je alarm aan- of uit te zetten. We zouden dus een regel kunnen maken om hem aan- of uit te zetten. Dit is alleen niet nodig omdat Zipato een standaard alarm paneel heeft.

Je hoeft dus alleen maar de KeyFob toe te voegen. Zie onderstaande schermen.

 

Extra beveiliging:

Je kunt deze KeyFob voorzien van een extra beveiliging. Dit kun je activeren door parameter 1 bij de configuratie een waarde in te voeren. Op de Fibaro website staat bij de handleiding een handig rekentooltje. 

 

Zo is bv 2x het vierkantje indrukken:
1 van het eerst vierkantje + 8 * 1 van het tweede vierkantje = 9 bytes.

Helaas krijg ik de lock mode niet aan de gang. Ik heb dit bij de support van Zipato neergelegd.  


Fibaro Home Center 2

Deze KeyFob is door Fibaro gemaakt dus op hun eigen systeem zou hij vlekkeloos moeten werken. We gaan kijken of dit ook het geval is. Het toevoegen gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add or remove device", en hierna op "add". Het aftellen zal dan beginnen. Vervolgens is het een kwestie van de sticker van de batterij afhalen en 3 keer op een willekeurige knop te klikken van de KeyFob. Hij werd hierna netjes gevonden en toegevoegd. Hij kwam wel met de melding dat er geen template beschikbaar is.

Na het toevoegen zie je de KeyFob bij je apparaten staan en kun je hem gebruiken om regels te maken.

 

Installatieschermen:

 

Apparaat:  • KeyFob zonder lock beveiliging  • KeyFob metlock beveiliging
     

Scene:

We willen graag de KeyFob gebruiken om het alarm aan- of uit te kunnen zetten. Je kunt natuurlijk ook een lamp aan/uitzetten of je voordeur openen. Onderstaande scene is dus slechts een voorbeeld.

  •  

 

Beveilig met toegangscode:

Een unieke feature van deze keyfob is dat hij te beveiligen is via een toegangscode (volgorde van knoppen indrukken). Dit is wel een fijne gedachte als je er je deur mee wilt openen. Omdat de KeyFob door Fibaro is gemaakt hebben ze hier een mooie interface voor kunnen maken. Bij andere controllers moet dit via de parameters geregeld worden.

Het viel mij wel op dat ik hem soms de "device lock configuratie" niet aan kreeg, na het wakker maken van de KeyFob. Je moet even een paar keer proberen om de juiste instellingen erin te krijgen.

 


Vera Plus

Om deze keyfob toe te voegen log je in en ga je naar het device gedeelte. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je de Fibaro keyfob op. Voor de verandering zie ik het juiste apparaat er tussen staan. Na het starten van de leer modus verwijder ik de achterkant van de keyfob (wat overigens zeer lastg gaat) om het lipje bij de batterij weg te halen. Ik druk hierna 3x op een willekeurige de knop. Het LEDje aan de voorkant zal wit knipperen om aan te geven dat het toevoegen gelukt is. Zorg dat je dichtbij de controller blijft.

Hij werd gevonden en zie hem bij mijn apparaten verschijnen.

Installatie schermen:

 Dashboard:

Configuratie:

Voorbeeld scene:

Om te zorgen dat een knop reageert op een klik, gaat iets anders dan bij de andere controllers. Om dit te regelen maak je eerst een scene met wat je aan wilt zetten. Vervolgens ga je naar configuratie van de button en selecteer je daar de scene.

 


Domoticz

De laatste controller welke aan de beurt is Domoticz met de Aeon Labs Z-Wave stick. Om het toevoegen te starten ga je naar het menu item Setup en hierna naar Hardware vervolgens klik je op Setup. Aan de rechterkant vind je een menuutje waar je klikt op "include node secure". Om hem beveiligd toe te voegen plaats je de batterij en druk je 3x een willekeurige knop in op de keyfob. De LED zal wit gaan knipperen om aan te geven dat hij toevoegen is gelukt. Hij werd toegevoegd en zie 6 apparaten verschijnen als lichtschakelaar. Niet helemaal zoals het hoort dus. 

Als ik een knop in druk komt er alleen maar een "on" signaal binnen. Er is ook geen mogelijk om de dubbel en trippel klik actie te registeren. Hierdoor zijn de mogelijkheden wat beperkt. Wil je toch alle functies en knoppen gebruiken dan zul je de keyfob rechtstreeks aan een schakelaar moeten koppelen. Kijk in de handleiding hoe dit moet.

Installatie schermen:

 Configuratie:

Voorbeeld event:

Met deze keyfob kun je natuurlijk gemakkelijk een lamp aan- of uitzetten of een scene starten om verschillende zaken tegelijk te regelen. Onderstaand is slechts een voorbeeld.

 


Conclusie:

Met deze KeyFob kun je heel gemakkelijk je alarm aan- en uitzetten. Als extra beveiliging kun je hem een "unlock" code meegeven. Dit heb ik nog niet gezien bij andere KeyFobs en eigenlijk essentieel als je hem voor alarm doelen einde of het openen van een deur wilt gebruiken. Helaas werkt dit voor alsnog alleen via de HC2.

Hij is zeer compact en voelt lekker in de hand. Het kleine LEDje aan de bovenkant is een handige toevoeging omdat je dan ook kunt zien of de gedrukte knop wat doet. Het bereik is prima op orde vanaf een redelijk afstand van mij huis kon ik mijn alarm nog aanzetten.

Er zijn weinig opmerkingen aan deze KeyFob. Als ik dan toch wat moet verzinnen is dat de het klepje waar de batterij achter zit lastig open te maken is. Je moet wel heel voorzichtig doen om geen krassen erop te krijgen. Ander punt is dat hij nog niet werkt met de Vera (maar hier kan Fibaro niks aan doen).

Hij is te koop voor € 49,95.

Dus: zoek je een compacte afstandsbediening om bijvoorbeeld je alarm mee te bedienen? Dan is de Fibaro KeyFob de juiste partner. 

 

+

Compact formaat
Solide uitgevoerd
Prijs

 

-

Batterij wat lastig te vervangen
Lock mode/code werkt alleen met HC2
Geen ondersteuning voor de Vera

 


 

Wil je deze KeyFob kopen?:

 

Getest met:
Homey, Firmware 1.1.2, APP: Aeon Labs v 1.2.7
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, 1.7.2414

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen