Onze sponsor:

Review:

23 december 2020 | Niels Laan | Fibaro, Controllers, Fibaro

Fibaro Home Center 3

De Fibaro Home Center 3 is een zeer slimme Smart Home hub om je huis mee te automatiseren. Hij kan naast het aan/uitzetten van je verlichting wat zo'n beetje elk systeem wel kan, je huis echt slim maken. 

Dit kan je doen door het ingebouwde alarm, klimaat, watersysteem en scenes. Door deze scenes kun je het systeem eenvoudig naar je hand zetten en eigen regels maken. Het is fijn dat er een drag en drop mogelijkheid voor de beginnende iets gevorderde gebruiker om deze regels te maken. Voor de echt diehards is ook een programmeer mogelijkheid d.m.v. LUA code.

Deze versie 3 is een doorzetting van de succesvolle HC2 welke al flink wat jaren op de markt is en toch wel gezien wordt als marktleider.

Dit zie je ook terug aan alles in de HC3 waarbij de veel zaken gefinetuned zijn. Zo is de interface overzichtelijker geworden en voelt het geheel rustiger aan. Onder de motorkap zit ook beest aan CPU en geheugen. En dit merk je ook in de reactie tijd van het systeem.

De ondersteuning van verschillende apparaten lijkt prima op orde met de door ons geteste apparaten. Toch is vaak in de praktijk dat de ondersteuning altijd wat langer laat wachten dan de concurrentie. Daarentegen is de ondersteuning van eigen apparaten van Fibaro altijd tip top in orde.

De HC3 heeft de mogelijkheid om verschillende protocollen aan te sturen. Zo is er ondersteuning voor Z-Wave (plus), Zigbee, WiFi, Bluetooth en 433Mhz.  Hierbij zijn de laatste 3 nog niet geactiveerd wat natuurlijk een gemiste kans is. Met name de Zigbee protocol zitten veel gebruikers te wachten en dit heeft de concurrentie al jaren op orde. Hopelijk wordt dit binnen zeer korte termijn geactiveerd. Als dit het geval is zullen wij deze review uiteraard updaten. Door het ontbreken van deze zaken krijgt de HC3 ook een wat lager eind cijfer.

Een volledige lijst van apparaten die ondersteund worden kun je vinden op de Fibaro website: https://compatibility.fibaro.com.

De HC3 heeft de spraakaansturing nu prima op orde. Dit werkt via Alexa en Google home. Je kunt gemakkelijk vragen om je verlichting aan te zetten en dit is goed in te regelen.

Het systeem kan zowel in de cloud werken als stand alone/lokaal. Hierbij moet wel vermeld worden dat als je gebruik wilt maken van de spraak dat je wel de cloud moet gebruiken. Hetzelfde geld voor de APP als je deze buitenhuis gebruikt (er zijn wel wat manieren om te omzeilen).

Nu we het toch over de APP hebben deze is vrij basic maar doet wat hij moet doen. Zo kun je natuurlijk je apparaten bedienen, scenes opstarten en je alarm/klimaat bedienen. Het is een gemiste kans dat je geen apparaten kunt toevoegen of gebruikers kunt beheren. Voor zo'n ontwikkeld systeem zou je wat meer verwachten.

De HC3 heeft de mogelijk om verschillende grafieken op te vragen met hierin de gemeten temperatuur en ingestelde temperatuur (thermostaten). Deze (energie- en temperatuurgegevens) kunnen ook geëxporteerd worden naar CSV. Er is ook een logging functie zodat je bv kunt zien wanneer een bepaald apparaat aan is gezet.

Als laatste melden we de prijs van € 549,00 wat natuurlijk best aan de forse kant is. Maar met deze controller haal je wel een beest binnen.

Conclusie:

Als ik de HC3 zou moeten samenvatten in 1 zin dan zou ik zeggen: Zoek je een professioneel, snel en goed werkend systeem en heb je wat budget dan is de Fibaro Home Center 3 een goede oplossing om je huis te automatiseren.

Snel
Stabiel
Scenes/regels maken zowel voor de starter als de Pro
Standaard Alarm/klimaat/watersysteem voor tuin

Prijs
APP nog wat basic
Andere protocollen werken nog niet (Zigbee, BT)

Eindoordeel

8,0

Deze review is gemaakt met de firmware: 5.050.13

Er gaat speciale dank naar Fibaro Benelux voor het beschikbaar stellen van een test apparaat.

Reactie plaatsen:

Uw reactie kon helaas niet worden verwerkt. Probeer het later nogmaals.
Uw reactie is opgeslagen. Zodra deze is goedgekeurd krijgt u hiervan bericht.
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.