Onze sponsor:

Review:

16 september 2022 | Niels Laan | Fibaro, Smart Home Hubs, Fibaro

Fibaro Home Center 3 Lite

Installatie van een apparaat:

Nu we alles geinstalleerd hebben gaan we wat apparaten toevoegen. De HC3 Lite heeft ondersteuning voor de Z-Wave plus protocol. Dus hier beginnen we mee.

Toevoegen van een apparaat:

We gaan verschillende apparaten toevoegen om te kijken hoe dit moet en of het überhaupt werkt. Naast een product van Fibaro voegen we ook enkele andere merken toe.

We beginnen met een apparaat van Fibaro zelf de Walli Dimmer. Met deze dimmer kun je een domme lamp slim maken. Hij meet tevens het energie van de aangesloten lampen. Dit systeem vervangt je bestaande schakelaar en is hierdoor onzichtbaar in te bouwen. Het inbouwen is ook niet heel ingewikkeld het is een kwestie van de oude eruit halen en de nieuwe weer aansluiten. Via deze link kun je een uitgebreide review bekijken van deze dimmer.

Toevoegen Fibaro Walli Dimmer:

Om een apparaat toe te voegen gaan we naar het configuratie (radar icon) gedeelte een klikken daar op "devices". Klik vervolgens op het blauwe plusje in de bovenhoek en klik op Z-Wave.

Wat je nu gaat doen door op de "start adding" knop te drukken is dat je de HC3 in de leermodus zet. Hij maakt zich zelf klaar om dit signaal op te pikken. Hetzelfde moeten we ook doen op het apparaat zelf (de Walli). Op deze manier kunnen ze elkaar vinden.

Zorg altijd dat de HC3 dichtbij het toe te voegen apparaat is. Het is namelijk zo dat het signaal niet zo sterk is (ivm beveiliging) dan hij uit eindelijk zal zijn.

Voordat we daadwerkelijk op de knop drukken in de HC3 voorzien we de Walli eerst van stroom. Er wordt een schema bijgeleverd hoe je dit moet doen. Je kunt hem met 2 draads en 3 draads aansluiten (met en zonder NUL). Als je klaar bent schroef je alles weer vast en voorzie je het geheel weer van stroom.

De Walli zal eerst een kalibratie doen van de aangesloten lamp om te zorgen dat deze goed werkt. De LED aan de voorkant zal van kleur veranderen en de lamp zal gaan knipperen. Als dit gelukt is brandt de LED op de schakelaar groen.

Nu kunnen we de "start adding" knop in de HC3 Lite indrukken. Om het toevoegen te starten op de Walli drukken we 3x op de schakelaar. Je ziet de LED geel gaan knipperen en ik zie in de console van de hub allemaal toevoegingen starten. 

Na een paar seconden krijg ik een melding dat het toevoegen is gelukt en op de schakelaar zie ik de LED groen oplichten. Zoals verwacht helemaal zoals het hoort. Het fijne dat dit een product is van Fibaro zelf is dat alles configuratie mogelijkheden aanwezig zijn. Je hoeft dus niet in de handleiding hiervoor te gaan kijken.

We kunnen nu de lamp een naam geven en in een ruimte zetten zodat we hem gemakkelijk terug kunnen vinden.

Installatie schermen:

Bediening:

Nu we hem hebben toegevoegd kan de aangesloten lamp via de schakelaar als op afstand via de APP bediend worden. De status wordt op beide plekken bijgehouden. We kunnen de lamp aan- en uitzetten, hem dimmen en zien het totaal- en huidige energiegebruik.

Aeotec Door/window Sensor 7

We hebben nu 1 apparaat, maar laten we er nog een paar toevoegen. We gaan nu de Aeotec Door/window Sensor 7 toevoegen welke via de draadloze protocol Z-Wave Plus werkt. Met dit apparaat kun je detecteren als bv een raam open staat.

Deze sensor heeft Fibaro niet zelf gemaakt dus interessant om eens te kijken wat hij doet op de HC3 Lite.

Het toevoegen gaat weer op dezelfde wijze als de Walli. We gaan weer naar onze configuratie van je apparaten klikken op het het plusje te klikken. We moeten nu zorgen dat de sensor in de leerstand komt te staan. 

Dit kun je doen door het lipje bij de batterij te verwijderen. De LED aan de voorkant zal rood gaan knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gestart. Mocht dit niet lukken dan moet je de tamper schakelaar 3x binnen 1,5 seconde indrukken. Deze zit overigens aan de binnenkant en naast de veer. De LED zal in dit geval 2x oplichten.

Hij wordt vrij wel direct gevonden en ik zie wat apparaten verschijnen op mijn dashboard. Helemaal compleet dus. 

Installatie schermen:

Werking:

Zodra iemand een deur/raam open doet zal de sensor een signaal sturen naar de controller. Hier vanuit kun je dan een slimme regel maken om het alarm of bv een lamp aan te laten zetten. Hoe dit precies werkt behandelen we in een volgend hoofdstuk.

Sensative Comfort

We hebben nu een dimmer, deursensor en bewegingssensor succesvol toegevoegd. Laten we voor de fun ook nog een ander apparaat toevoegen. Deze keer pakken we de Sensative Comfort dit is een sensor welke temperatuur en licht kan meten. Deze zouden we bv kunnen combineren met de dimmer en deursensor om te bepalen of de dimmer aan gezet mag worden.

We beginnen net zoals de vorige keer door naar onze apparaten te gaan en op het plusje te klikken. We klikken weer op Z-Wave en gaan nu met het meegeleverde magneetje 3x van rechts naar links over de sensor heen. Dit is dus een wat andere methode voor het toevoegen dan de andere 2 apparaten. 

Na een paar seconden zie ik het LEDJe op de sensor zal oplichten.

Hij werd inderdaad gevonden en ik zie een temperatuursensor, luxmeter. Als ik de sensor even afdekken zie ik vrij snel een andere waarde binnen komen. Alles werkt dus zoals het hoort.

Installatie schermen:

Aeotec MultiSensor 6

Als laatste apparaat is het wel aardig om een bewegingsensor toe te voegen. We nemen weer een apparaat van Aeotec; de multisensor 6. Deze sensor heeft naast een bewegingsmelder, een temperatuursensor, luxmeter, luchtvochtigheidsmeter, schoksensor en hij kan het UV nivo meten. Een echte all-in-one apparaat dus en redelijk unieke sensor. Deze sensor vooral handig als je regels wilt combineren met elkaar. Dus als er beweging is en de het is donker in de ruimte (luxwaarde laag) dan moet je een lamp aanzetten.

Het toevoegen gaat weer op dezelfde wijze als bij de andere apparaten. We gaan weer naar onze configuratie van je apparaten klikken op het het plusje te klikken. Om te zorgen dat de MutlSensor in de leerstand gaat drukken we 3x op het knopje aan de achterkant. Het LEDje aan voor kant begin geel te knipperen en ik zie dat hij gevonden wordt door de HC3. Uiteindelijk wordt de LED groen en ik zie een hoop nieuwe apparaten staan.

Ik geef ze allemaal meteen even een naam en plaats en zet ze in de kamer, dan kan ik ze zodirect gemakkelijk terug vinden.

Installatie schermen:

Werking:

Deze sensor regelt alles zelf hij zorgt dat de waardes van de verschillende sensoren automatisch binnenkomen. Je kunt bij deze bv de temperatuur inzien. Wanneer iets binnen komt kun je dat  instellen bij de parameters van dit apparaat.

Als er iemand langs de sensor loopt dan stuurt hij een signaal naar de HC3. Deze registreert dan dat er beweging is en daarvan uit kun je bv een lamp aanzetten. Hoe dit precies werkt behandelen we in een volgend hoofdstuk.

Dit product is te koop voor:


€ 143
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs