Review: Fibaro Double Switch 2

Review: Fibaro Double Switch 2

 Als je op afstand je verlichting wilt bedienen is dit product een must have voor je domotica systeem; De Fibaro Double Switch 2. We gaan hem uitgebreid bekijken.
Lees snel verder.

Via een domotica systeem zijn er verschillende manieren om op afstand een lamp aan- of uit te kunnen zetten. Zo kun je aan een lamp denken zoals de Zipato Bulb of Philips Hue. Nadeel aan deze oplossingen zijn dat je de bediening via de normale wandschakelaar verliest. Call me old fashion maar ik vind dit toch wel een van de prettigste manieren om je verlichting te bedienen (tenzij je alles via bewegingsmelders regelt). 

Met de inbouw module van Fibaro heb je de mogelijkheid om de stroom aan- en uit te zetten. Je bouwt hem in achter de wandschakelaar, dus hij is ook mooi uit het zicht. Ander voordeel is dat je je normale verlichting en schakelaars gewoon kunt behouden.

Het speciale aan de module is dat hij 2 lampen los van elkaar kan aansturen. Daarnaast heeft hij 2 inputs om schakelaars op aan te kunnen sluiten. Hij werkt via de draadloze Z-Wave Plus protocol. En omdat hij continue van stroom voorzien is kun je hem ook gebruiken om je netwerk uit te breiden (Mesh). Als er 1 kanaal gebruikt wordt kan er maximale 8A worden aangesloten, worden er 2 kanalen gebruikt dan is dit 6,5A per kanaal en mag het maximaal 10A bij elkaar zijn. Dit zal voor de meeste soorten verlichting ruim voldoende zijn.

Hij is te koop voor € 59,95 via onze partner.

"Power en beveiliging"

Als extra feature heeft deze module de mogelijkheid om het actuele stroomverbruik en totaal verbruik te meten. Hij is tevens beveiligd tegen overbelasting en er is een warmte protectie. Als dit voorkomt zal de module zichzelf uitschakelen.

De afmetingen van deze module zijn 42,5 x 38,25 x 20,3 mm (L x B x H), wat best klein is. Vergeleken met de oude versie is hij wat ronder en waar de schroeven zitten is hij wat hoger. Hij past in ieder geval prima in een inbouwdoos van 50mm diep. De concurrent van deze module de Qubino is wel wat compacter.
 

 


Ingebouwde led:

In de module is nu ook een kleine LED ingebouwd. Hierdoor kun je volgende zaken zien:
 
Blauw: Laden van calibratie proces
Rood: Calibratie proces gestart
Wit: Activeren van de stroom via de B-button
Groen: Resetten van het energieverbruik
Violet: Z-Wave range test gestart
Geel: Reset naar fabrieksinstellingen
 
Bovenstaande is zeer handig omdat je kan zien of de module iets doet (of juist niet).
 
Het is mogelijk dat de module een Z-Wave bereiktest doet. Om de test te starten moet je de B-knop ingedrukt houden tot de LED paars wordt en hierna nogmaals 1x in te drukken.
Als dit gestart is geeft de LED de volgende statussen weer:
 
Rood: Controller niet binnenbereik
Oranje: Routed; het verkeer gaat via een andere module in je netwerk
Groen: Direct verkeer naar controller

Wat krijg je:

- Module Fibaro Double Switch 2
- Handleiding

Grootte:

Uiterlijk:


Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus

Aansluitschema:

 

 
 

Homey:

We zullen als eerste deze module op de Homey installeren. Aangezien dit een van de meeste verkochte slimme schakelaars is moet het toevoegen niet al te veel problemen gaan geven. We zullen het zien.

Het toevoegen kun je starten door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je op Fibaro hierna druk je op het icoontje van de "dubbel schakelaar 2". Voorzie hierna de module van stroom en druk 3x op het b knopje aan de voorkant van de module. Je kunt ook de schakelaar, die aangesloten is op de S1 ingang 3x snel achter elkaar indrukken. Handig als je hem al hebt ingebouwd. Hij werd bij mij direct gevonden en toegevoegd aan de apparaten. Op het dashboard zie 2 schakelaars en beide  schakelaars hebben ook inzage in het totaal verbruik en actueel verbruik. Alle belangrijke configuratie mogelijkheden zijn aanwezig.

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

Flow opties:

Als:

EN:

DAN:

Ik kreeg eerst niet de scene opties te zien in de flow kaarten. Dit had te maken met dat ik hem als lamp had toegevoegd, als je hem als overige toevoegt krijg je de opties wel. 

Voorbeeld flow:

Als voorbeeld flow wil ik graag dat als ik de eerste schakelaar (S1) aanzet en het is donker genoeg (helderheid lager 0) dat ook de 2de lamp wordt aangezet (S2).


ZipaTile:

Als 2de controller is de ZipaTile aan de beurt. Aangezien dit een van de meeste verkochte schakelaars is zou het toevoegen niet al te veel moeite moeten kosten. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de ZipaTile en naar het apparaten gedeelte te gaan en hier op "Add new device" te klikken. Vervolgens klik je op het Z-Wave logo en voorzie je de schakelaar van stroom. Je kunt het toevoegen starten door 3x op de "B knop" te drukken of de schakelaar (S1) snel 3x achter elkaar in te drukken.

Hij werd netjes toegevoegd aan het dashboard en ik zie 2 schakelaars, het totaal verbruik en het huidige verbruik. De configuratie mogelijkheden zijn ook aanwezig en uitgelegd wat deze betekenen.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Rule creator opties:

Zoals je kunt zien mist hier ook de mogelijkheid om via een dubbele klik op de schakelaar een bepaalde regel te starten.

Voorbeeld regel:

Als voorbeeld flow wil ik graag dat als ik de eerste schakelaar (S1) aanzet en het is donker genoeg (helderheid lager 0) dat ook de 2de lamp wordt aangezet (S2).


Fibaro Home Center 2

Het toevoegen van deze schakelaar moet natuurlijk appeltje eitje zijn voor de HC2. Dit product is tenslotte door hun zelf gemaakt. Om het toevoegen te starten log je in op je Home Center. Vervolgens ga je naar het device gedeelte en klik je op "add or remove device" en vervolgens op de "add" knop. Het aftellen zal beginnen. Hierna moet je de schakelaar voorzien van stroom. Je kunt het toevoegen starten door 3 keer snel achter elkaar op het knopje aan de voorkant te drukken. Je kunt het toevoegen ook starten door de wandschakelaar 3x snel achter elkaar in te drukken. Zorg altijd dat je dicht bij de controller bent als je gaat toevoegen. Hij werd uiteraard netjes gevonden en toegevoegd aan de HC2. Ik zie 2 schakelaars verschijnen met het totaal verbruik en huidige verbruik.

Alle configuratie mogelijkheden zijn aanwezig (in tegenstelling tot andere controllers). Zoals verwacht werkt deze schakelaar perfect.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Scene creator opties:

  •  

Voorbeeld scene:

Als voorbeeld wil ik graag dat als ik de eerste lamp (S1) van de double switch 2 aanzet, en het donker genoeg is, dat dan ook de 2de lamp wordt aangezet.

Om gebruik te maken van scenes optie moet je parameter 28 aanzetten. Je kunt hierna bv in een scene gebruiken dat als je 2x op de schakelaar klikt, een scene gaat starten om bv een andere lamp aan te zetten.


Vera:

Het toevoegen van de schakelaar kun je starten door in te loggen op de controller en naar het apparaten gedeelte te gaan en vervolgens op "add device" te klikken. Hierna moet je de schakelaar opzoeken, hij werd netjes gevonden in de lijst. Om het toevoegen te starten voorzie je de schakelaar van stroom en druk je 3x op het "B knopje" aan de voorkant of druk je 3x op de wandschakelaar. De schakelaar werd toegevoegd aan de Vera. Het vreemde was dat ik eerst op het dashboard alleen het verbruik zag en dus niet de 2 schakelaars. Nadat ik een refresh had gedaan zag ik wel de 2 schakelaars en het verbruik. Even geduld dus om alles goed te zien.

Installatie:

Config:

Dashboard:

Voorbeeld scene:


Parameters (configuratie):

9) Status na stroomonderbreking
De dimmer zal na deze stand automatisch terugkeren als de stroom verbroken is.
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 Onthoudt status niet, 1 onthoud status

20) Schakelaarstype 
Standaard instelling:  2
Beschikbare instelling:  0 - Tuimelschakelaar (Open = Aan, Dicht = Uit), 1  -Tuimelschakelaar (Open = Aan, Dicht = Uit), 2 - Pulsschakelaar

50) Stroom nivo rapportage (S1)
Instelling om te bepalen bij hoeveel verandering van het energie nivo er een rapportage naar de controller moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 0 (Uit)
Beschikbare instelling: 1 - 100 (Percentage)

51) Periode stroommeting (S1)
Instelling om te bepalen na hoeveelheid er een rapportage naar de controller moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 0 (Uit)
Beschikbare instelling: 1 - 32676 (Seconde)

53) Energie rapportage (S1)
Standaard instelling: 10
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 - 255 (0.01-2.55 kWh)

54) Stroom nivo rapportage (S1)
Instelling om te bepalen bij hoeveel verandering van het energie nivo er een rapportage naar de controller moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 0 (Uit)
Beschikbare instelling: 1 - 100 (Percentage)

55) Periode stroommeting (S1)
Instelling om te bepalen na hoeveelheid er een rapportage naar de controller moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 0 (Uit)
Beschikbare instelling: 1 - 32676 (Seconde)

57) Energie rapportage (S1)
Standaard instelling: 10
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 - 255 (0.01-2.55 kWh)

57) Energie rapportage (S1)
Standaard instelling: 10
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 - 255 (0.01-2.55 kWh)


Concurrentie:

- Qubino Relay Switch
- Zipato 


Veelgestelde vragen:

Wat is het maximale vermogen van de schakelaar?
Je kunt maximaal 10A aansluiten. 

Kun je nogsteeds je normale wandschakelaar gebruiken met deze module?
Ja, dat is mogelijk. Je kunt een puls en wip schakelaar aansluiten.

Kun je het verbruik meten?
Ja, je kunt het actuele verbruik en het totaal verbruik inzien.

Kun je ook een stopcontact aansluiten?
Ja, dit is mogelijk maar hou rekening met het maximale vermogen van 10A (2.200W).


Video review:


Conclusie:

Deze module is zeer handig om te verlichting mee te schakelen. Je kunt er zelfs 2 lampen op aansluiten en hij is net zo duur als zijn kleine broertje de Fibaro Single Switch 2. Andere handige feature is de scene functie, welke te activeren is door bv 2x snel achter elkaar op de wandschakelaar te klikken. Helaas werkt dit momenteel alleen nog op de HC2 en Homey. Hierdoor kun je naast je normale schakeling gemakkelijk bv je gehele woonkamer laten uitzetten. 

Met het maximale vermogen van 10A is dit ruim voldoende om je verlichting aan te sturen. De schakelaar is behoorlijk klein en met wat gefriemel wel in een inbouwdoos van 40mm diep te krijgen. De Qubino concurrentie is net even iets langer en heeft geen hobbel aan de voorkant. Je kunt de installatie draden goed vast schroeven en 4mm dik gaat er prima in.

De ingebouwde LED is een leuk extraatje waardoor je net even wat meer informatie over het bereik en de status kunt inzien. Zijn er ook minpunten? Eigenlijk niet, misschien dat je kunt zeggen dat er ook goedkopere varianten zijn, maar deze zijn wel van minder kwaliteit.

De dubbele schakelaar is te koop voor € 59,95.

+

Z-Wave Plus
10A aan maximaal vermogen
Mogelijkheid tot aansluiten 2 lampen

-

Hobbel aan bovenkant kan in de weg zitten
Scene mogelijkheid werkt alleen op HC2 en Homey

 

Wil je deze schakelaar kopen?:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.3, Fibaro APP: 1.5.17
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, firmware 1.7.2414

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen