Review: Fibaro Door/windows sensor 2

Review: Fibaro Door/windows sensor 2

Fibaro heeft alweer een tijdje geleden een verbeterde versie van hun door/window sensor uitgebracht. Hij was alleen zeer slecht leverbaar waardoor wij hem pas laat binnen hebben gekregen. Vandaag is hij er eindelijk en gaan we hem voorzien van een review.

Met deze Fibaro raam en deur sensor 2 kun je registreren of er een raam of deur open staat. Handig om je huis extra te beveiligen of om te zorgen dat er een lamp aangezet wordt als je de deur opent. Hij is er als Z-Wave plus versie en als Homekit versie. Wij gaan de Z-Wave plus versie behandelen.

"Mooie slanke sensor"

De afmetingen van de sensor zijn: 71 x 18 x 18 mm (L x W x H) en hij ziet er niet plastic uit. Op de bovenkant staat het logo van Fibaro, deze had van mij wel achterwegen mogen blijven.
De communicatie gaat via Z-wave plus en hij heeft een bereik van 30 meter binnenshuis (uiteraard afhankelijk van de obstakels). Hij wordt gevoed door een LS1425 batterij. Dit is niet heel handig omdat deze niet makkelijk te verkrijgen zijn en ook niet in andere sensoren worden gebruikt. Het voordeel wel is dat de sensor klein blijft.

"Temperatuursensor is een leuke bonus"

Deze sensor heeft een ingebouwde temperatuurmeting. De temperatuur van deze sensor word dan wel dichtbij de deur gemeten. Dit kan zomaar 1 à 2 graden schelen met de kamertemperatuur, dus hou hier rekening mee. Er is wel een optie om dit eventueel te corrigeren. 

De achterkant is voorzien van een tamper schakelaar, zodat bij het verwijderen een alarmsignaal gestuurd wordt naar de controller. Van de muur afschoppen heeft geen zin voor de inbreker. Het kapje verwijderen trouwens ook niet want hier zit ook een tamper schakelaar in.

De sensor is te koop voor: €49,95 en verkrijgbaar in 7 kleuren.

Wat krijg je:

- Sensor
- Magneet
- Handleiding

Grootte:

Uiterlijk:

Video review:Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


Homey:

We zullen deze door/window sensor 2 gaan toevoegen aan de Homey. Je kunt het toevoegen starten door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Fibaro door/window sensor 2 op. Hierna zal het toevoegen starten en kun je de sensor openmaken en het lipje bij de batterij verwijderen om hem daarna weer dicht maken. Om het toevoegen te starten druk je 3x op de tamper schakelaar aan de achterkant. De sensor zal hierna blauw oplichten en gaan knipperen.

Hij werd netjes gevonden en toevoegt aan de Homey. Ik zie de status veranderen als ik de magneet weg haal bij de sensor. En ik zie de temperatuur verschijnen. De configuratie mogelijkheden zijn allemaal toevoegt en hebben een uitleg.

Installatie schermen:

Apparaten:

Configuratie:

Flow opties:

ALS

EN

Voorbeeld flow:

Als voorbeeld wil ik graag dat mijn lamp aan gaat als de voordeur open gaat. Hij mag de lamp alleen maar aanzetten als mijn lichtsensor lager is dan 5 lux. Op deze manier gaat de lamp nooit aan als het licht genoeg is.

We maken eerst de flow om de lamp aan te zetten:

Hierna de flow om de lamp weer uit te zetten na 10 sec.

  •  

Conclusie Homey:

Homey heeft deze sensor netjes verwerkt in hun systeem. Hij reageert snel en ik zie alle opties en configuratie mogelijkheden, deze zijn ook duidelijk uitgelegd.


ZipaTile

Het toevoegen van deze sensor aan de ZipaTile moet niet al te veel problemen geven, de vorige versies hebben tenslotte ook prima gewerkt. Je kunt hem toevoegen door in te loggen en naar het apparaat gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "Add new device" en hierna op Z-Wave. Het toevoegen zal starten, hierna is het zaak om het lipje bij de batterij te verwijderen en het kapje er weer op te doen.  Hierna moet je 3x snel op de tamper knop aan de achterkant van de sensor te drukken.

Hij werd gevonden en toegevoegd. Ik zie de temperatuur en sensor verschijnen bij de apparaten. Helaas ontbreken de uitgebreide configuratie mogelijkheden, deze zul je dus zelf moeten op zoeken in de handleiding.

Installatie schermen:

Dashboard:

Rule creator opties:

Voorbeeld rule:

Als voorbeeld wil ik graag dat mijn lamp aan gaat als de voordeur open gaat. Hij mag de lamp alleen maar aanzetten als mijn lichtsensor lager is dan 10 lux. Op deze manier gaat de lamp nooit aan als het licht genoeg is. En we willen ook dat de lamp weer uitgaat als ik de deur sluit.

Conclusie ZipaTile:

De sensor wordt goed toegevoegd en zie de sensor en  temperatuurmeting. Helaas ontbreken de configuratie mogelijkheden en moet je deze dus handmatig toevoegen. Het viel mij trouwens op dat het even duurde voordat de temperatuur binnen kwam.


Home Center 2

De 3de controller welke wij de sensor op gaan testen is de Fibaro HC2. Deze moet natuurlijk geen problemen geven aangezien dit hun eigen product is. Om het toevoegen te starten loggen we in en gaan we naar het "Device" gedeelte, vervolgens klikken we op "Add or remove device". Hierna is het een kwestie om op de "Add" knop te klikken het toevoegen zal starten. Om het toevoegen te starten  moet je het kapje er even afhalen en het lipje bij de batterij en hem weer dicht maken. Hierna druk je 3x op de tamper knop en zal de LED aan de voorkant oplichten en gaan knipperen.

Zoals verwacht wordt hij netjes toegevoegd (sensor en temperatuur) en zie ik alle configuratie mogelijkheden.

Installatie schermen:

Dashboard:

  •  

Voorbeeld scene:

Als voorbeeld wil ik graag dat mijn lamp aan gaat als de voordeur open gaat. Hij mag de lamp alleen maar aanzetten als het donker genoeg is. Hiervoor gebruik ik dit script: https://www.robbshop.nl/domotica/het-fibaro-systeem/fibaro-tips-en-tricks/dag-nacht-scene-maken-met-lua. Op deze manier gaat de lamp nooit aan als het licht genoeg is.

We maken eerst de flow om de lamp aan te zetten:

en hierna een scene welke de lamp weer uit zet (na 50 sec)

Conclusie:

Deze sensor werkt uiteraard perfect op de HC2. Ik zie alle opties en configuratie mogelijkheden.


 

Vera

Als laatste in de rij is de Vera Plus aan de beurt. Het toevoegen aan deze controller gaat door in te loggen en naar het "device" gedeelte te gaan. Vervolgens klik ik op "add device" en zoek ik de door/window sensor 2 op. Deze werd helaas niet gevonden maar de versie 1 wel, maar het toevoegen lukt niet met deze versie. Hierna heb ik hem al "Generic Z-Wave" toegevoegd, hier werd deze keer wel gevonden.

Maar als ik kijk op het dashboard zie ik hem als aan- en uitschakelaar staan. Dit is niet helemaal correct. Gelukkig is er een trucje om hem wel werkend te krijgen. Ga naar de geavanceerde opties bij de sensor en neem de volgende waardes over:  

Device_type: urn:schemas-micasaverde-com:device:DoorSensor:1
Device_file: D_DoorSensor1.xml
Device_json: D_DoorSensor1.json

Met bovenstaande aanpassingen zie ik wel de juiste sensor. Helaas krijg ik de temperatuur meting niet aan de gang.

Installatie schermen:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Conclusie Vera:

Helaas moet ik tot de conclusie komen dat op het moment van het schrijven van dit artikel er nog geen goede ondersteuning is. Ja, met wat omwegen is hij wel aan de praat te krijgen maar dit is natuurlijk niet zoals het hoort te werken. 


Parameters:

1. Deur/raam status

Hiermee kun je aangeven wat de status moet zijn als de magneet bij de sensor is.

Standaardwaarde: 0
Beschikbare instellingen: 0 - dicht bij magneet dichtbij, 1-  dicht bij magneet ver weg

2. LED

Led status. Helemaal uitzetten verlengt de levensduur van je batterij.

Standaardwaarde: 6
Beschikbare instellingen: 1 - indicatie open/dicht, 2 - indicatie wakker worden, 4 - indicatie tamper

15. Tamper Alarm tijd

Hiermee kun je instellen hoelang de sensor het tamper alarm moet doorgeven aan de controller.

Standaardwaarde: 5
Beschikbare instellingen: 0 - 32400 (sec)

50. Interval temperatuurmeting

Hiermee kun je instellen om hoeveel tijd er een temperatuurmeting moet worden gedaan.

Standaardwaarde: 300
Beschikbare instellingen: 0 (uit), 5 -  32400 (sec)

51. Treshold temperatuurmeting

Hiermee kun je instellen bij welke verandering er een temperatuurmeting moet worden gedaan.

Standaardwaarde: 10 (1°C )
Beschikbare instellingen: 0 (uit), 1 -  300 (0,1 - 30 °C )

52. Interval temperatuurmeting naar controller

Hiermee kun je instellen om hoeveel tijd er een temperatuurmeting naar de controller moet worden gestuurd.

Standaardwaarde: 0
Beschikbare instellingen: 0 (uit), 300 -  32400 (sec)

53. Offset temperatuur

Hiermee kun je de temperatuurmeting corrigeren.

Standaardwaarde: 0 (0°C )
Beschikbare instellingen: 0 (uit), -1000 -  1000 (-100 - 100 °C )


Veelgestelde vragen:

Hoelang gaat de batterij mee?
Met deze versie 2 heb ik nog niet zoveel ervaring maar bij de versie 1 (met temperatuurmeting en zuinig instellingen) gaat de batterij tussen de 6 en 12 maanden mee.

Wat voor een batterij moet er in deze versie?
Een LS14250 batterij.

Hoe moet ik hem plaatsen bij een deur?
Deze sensor kan zowel aan de binnenkant van het kozijn als aan de buitenkant geplaatst worden. Zorg altijd dat er niet meer dan 5 mm tussen de magneet en de sensor zit. Er zit een klein streepje op de sensor en magneet deze moeten recht tegenover elkaar zitten.

Kan ik deze deursensor ook buiten gebruiken?
Officieel niet.


Verschil tussen versie 1 en versie 2:

Grootte verschil tussen versie 1 en 2 zijn de afmetingen. De nieuwe is minder hoog en minder breed. Andere verschil is dat er geen externe sensor of schakelaar meer kan worden aangesloten. De versie 2 heeft een ingebouwde temperatuursensor, door deze optie standaard te leveren is hij ook goedkoper dan v1.


Conclusie:

Fibaro heeft met deze versie weer een verbetering doorgevoerd. Hij is lekker compact en ziet er strak vormgeven uit. De standaard ingebouwde temperatuurmeting is een mooie toevoeging. Hierbij moet wel gemeld worden dat het meten van een temperatuur bij een deur niet altijd betrouwbaar zal zijn.

Hij is goed geprijsd met zijn € 49,95. Er zijn natuurlijk wel goedkopere sensor te vinden maar deze hebben wel een mindere bouwkwaliteit.

Dus: zoek je een compact deursensor? Dan is de Fibaro door/window sensor een goede optie.

+

Compact
Temperatuurmeting
Degelijke

_

Niet de goedkoopste
Werkt nog niet goed met de Vera

 


Deze Fibaro door/window sensor is te koop via:

 

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.3, APP: Fibaro v 1.512
ZipaTile, firmware 1.2.29m 
Fibaro HC2, firmware 4.130
Vera Plus, 1.7.2935

 

Reactie plaatsen