Onze sponsor:

Review:

05 januari 2019 | Niels Laan | Fibaro, Inbouwdimmers

Fibaro Dimmer 2

Installatie via Home Assistant:

Je kunt het toevoegen starten door naar de configuratie te gaan en hierna op Z-Wave te klikken. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. Hierna moet je zorgen dat op de Dimmer de toevoegen modus wordt gestart. Dit kun je doen door 3x het "B" knopje op de module snel achter in te drukken.

Ik zie van de dimmer 2 schakelaars, huidig verbruik en totaal verbruik. Helemaal compleet dus en hij werkt ook op de gestuurde commando's. Ik zie ook de parameters netjes verschijnen. Hiermee kun je een aantal zaken op de module zelf regelen zoals hoe vaak er een energie rapport moet worden gestuurd. Handig dat dit er allemaal in staat. Ik krijg alleen niet de scene functie aan het werk waarbij je bijvoorbeeld met 2x klikken een bepaalde actie kunt opstarten. Dit zou wel moeten werken.

Installatie schermen:

Zoals je kunt zien zijn alle configuratie mogelijkheden aanwezig en hoef je deze dus niet meer handmatig toe te voegen.

Dashboard:

Node informatie:

Regels maken:

Ik wil graag dat als er beweging is (en een bepaalde lux-waarde) dat dan de lamp (dimmer 2) aan gaat en indien geen beweging weer uit.

Ik gebruik hiervoor:
- Fibaro Dimmer 2 (lamp)
- Neo Coolcam Motion Sensor

Sleep als eerste het "events: state" node in het flow vlak. Klik deze vervolgens dubbel aan en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Entity ID: Dit het ID van de sensor. Ik vul dus hierin: binary_sensor.neo_coolcam_battery_powered_pir_sensor_sensor. Vervolgens klik je op "Done". We hebben dus nu een trigger aangemaakt. Maar wij willen graag dat de lamp aan en uit gaat bij een bepaalde lux waarde. We moeten dus zorgen dat er een voorwaarden komt.

Deze voorwaarden kunnen we regelen met een switch. Zorg dus dat de puzzel "Switch" ook op de flow komt te staan. Klik deze weer dubbel aan en vol de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- on (let op is hoofdletter gevoelig)
- off (let op is hoofdletter gevoelig)

 We hebben dus nu een voorwaarden als de sensor aan gaat en de sensor uit gaat. Maar nu willen we nog dat de lamp aan/uit gaat en natuurlijk nog de lux waarde.

We gaan eerst zorgen dat de lamp aan gaat. Hiervoor gebruiken we de "Current state" node. Hiermee kun je een bepaalde status van een apparaat controleren. Trek deze ook weer in je flow vlak en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Server: Home assistant
- Entity ID: de PIR van de motion sensor
- Halt IF: We willen dat alleen bij lager dan 100 lux de lamp aan gaat. Dus vullen wij in dat boven de 100 lux de regel niet verder mag gaan (en dus de lamp niet aan gaat).

Vervolgens moet de lamp nog aan. Dit regelen we weer met de "Call service" node. Vul het volgende in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Domain: Light. Hier geef je aan wat voor een soort apparaat je gaat schakelen.
- Service: turn_on. Bij service geef je aan wat het apparaat moet gaan doen. In ons geval moet hij worden aangezet (turn_on).
- Entity ID: dit is weer het ID/naam van het apparaat. Ik vul hierbij in: light.fibaro_system_fgd212_dimmer_2_level

Nu gaat de lamp aan bij beweging en als de lichtsterkte lager is dan 100 lux. Nu willen we nog dat de lamp ook weer uit gaat als er geen beweging is. Dit doen wij als volgt:

De schakelaar hadden wij verdeelt in 2 uitgangen. Een bij het "aan" gaan van de bewegingsmelder en 1 bij het "uit" gaan. We gaan nu een node verbindingen met het "uit" gaan want we willen dat bij geen beweging de lamp uit gaat.

We beginnen met de timer node. En vullende daar een timer van 5 seconde in. De flow wacht dus nu 5 seconde om hierna pas verder te gaan.

Omdat ik zeker wil zijn dat er geen beweging meer is check ik nogmaals over er echt geen beweging is.

Vervolgens zet ik de lamp uit.

Hierna geef je de flow even een naam en moet je de flow deployen naar de Hass. Vervolgens kijk je natuurlijk of alles goed werkt.

Dit product is te koop voor:


€ 60
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Inbouwdimmers
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.