Review: Fibaro Dimmer 2

Review: Fibaro Dimmer 2

Fibaro heeft alweer een tijdje hun dimmer 2 op de markt. Maar we hadden hem nog niet voorzien van een review in combinatie met de 5 grote controllers. 
[Update: Home Assistent toegevoegd]
 
Deze dimmer kun je toevoegen aan je controller, zodat je een lamp kunt dimmen via bv je smartphone. De dimmer kan tevens bediend worden via een wandschakelaar. Dus mocht je controller uitvallen dan kun je toch even goed je lamp aan- of uitzetten. 
Om goed te kunnen dimmen via een wandschakelaar moet je een pulsschakelaar gebruiken. Als je deze gebruikt, kan de dimmer ook zelfstandig werken zonder controller. De werking is dan als volgt: met 1 korte klik gaat de lamp aan/uit, als je de knop lang ingedrukt houdt zal de lichtsterkte dimmen. Als je een normale bi-stabiele schakelaar gebruikt dan heb je alleen een aan en uit mogelijkheid. 
 

"Draadje minder mag"

 
Het unieke van deze module is dat hij via een 2 of 3 draadsysteem kan worden aangesloten. Als je hem met 2 draden aansluit heb je geen nul draad (blauw) nodig. Hierdoor kan hij gemakkelijk aangesloten worden, zonder extra draden te trekken naar je wandcontactdoos.
 
 

"LED lampen geen probleem"

Wat vaak een probleem is met dimmers, is dat ze gaan knipperen en niet goed dimmen zodra er een LED lamp wordt aangesloten. Dit komt vaak door dat LED een laag vermogen heeft. Om dit op te lossen heeft Fibaro in deze een lamp herkenningssysteem gebouwd. Hierdoor weet de module hoe er gedimd moet worden en kan de dimmer dus beter afstellen. Fibaro heeft tevens een Bypass Filter uitgebracht om lampen met een zeer laag vermogen nog beter te kunnen dimmen.
 
Er kunnen de volgende lichtbronnen worden aangesloten:
- 230V conventional incandescent en halogeen lichtbronnen
- 12V ELV halogeen lampen en dimbare LED lampen (met elektronische transformator)
- 12V MLV halogeen lampen
- Dimbare LED lampen
- Dimbare compacte fluorescent CFL lampen
 
 
Vraag altijd je leverancier of een lamp wel of niet goed ondersteund wordt. Er kan maximaal 250W aangesloten worden. Op de oude versie kon overigens 500W worden aangesloten. Iets om wel rekening mee te houden.
 

Meet je verbruik

Met deze nieuwe versie is het ook mogelijk om je stroomverbruik in de gaten te houden. Mooi extraatje om goed inzicht te krijgen in je verbruik. Het resetten van je energieverbruik kan overigens door de B-knop 5 seconden lang ingedrukt te houden.
 

Voorbereid op de toekomst:

De module heeft nu ook de nieuwe Sigma 500 chip. Hierdoor is er ondersteuning voor Z-Wave +.
Dit betekent:
- Lager energieverbruik
- Meer bandbreedte (snellere data overdracht)
- Verbeterde "heal" mogelijkheden
- Er kan een upgrade van de firmware worden uitgevoerd (over air)
- Verbeterde beveiliging
 

 

Ingebouwde led:

In de module is nu ook een kleine LED ingebouwd. Hierdoor kun je volgende zaken zien:
 
Blauw: Laden van calibratie proces
Rood: Calibratie proces gestart
Wit: Activeren van de stroom via de B-button
Groen: Resetten van het energieverbruik
Violet: Z-Wave range test gestart
Geel: Reset naar fabrieksinstellingen
 
Bovenstaande is zeer handig omdat je kan zien of de module iets doet (of juist niet).
 
Het is mogelijk dat de module een Z-Wave bereiktest doet. Om de test te starten moet je de B-knop ingedrukt houden tot de LED paars wordt en hierna nogmaals 1x in te drukken.
Als dit gestart is geeft de LED de volgende statussen weer:
 
Rood: Controller niet binnenbereik
Oranje: Routed; het verkeer gaat via een andere module in je netwerk
Groen: Direct verkeer naar controller
 

"Fatsoenlijk en veilig vastzetten van de draden"

Bij de oude versie van deze dimmer was het nog weleens een probleem om de installatie draden op een fatsoenlijke manier vast te zetten. De schroefjes werden vaak doorgedraaid of de draden schoten er steeds uit. In de nieuwe versie zitten grotere schroeven waardoor het vastdraaien een stuk beter gaat.
 
De afmetingen van de module zijn 42,5 x 38,25 x 20,3 mm (L x B x H), wat best klein is. Vergeleken met de oude versie is hij wat ronder maar waar de schroeven zitten is hij wat hoger. Hij past in ieder geval prima in een inbouwdoos van 50mm diep.
 
 

Extra beveiligd...een veilig gevoel

Deze module heeft een aantal beveiligingen ingebouwd. Zo kan hij o.a. zien of de module niet te heet wordt en of de aangesloten lichtbron het nog doet. Dit functie wordt (nog niet) ondersteund door bv de Zipabox. Ze zouden wel ondersteund moeten worden door de Fibaro HC2.
 
Op de module zit ook een 2de ingang die je kunt gebruiken in de om scene's mee op te starten. Handig als je bijvoorbeeld een scene wilt starten. Later hier meer over.
 
De dimmer is te koop voor €59,95.
 
 

Wat krijg je:

 
- Dimmer
- Handleiding (Engels/Pools)
 

Specificaties:

- Dimbare lichtbron tot: 250W
- Omgevingstemperatuur: -10 °C - 40 °C
- Protocol: Z-Wave +
- Afmetingen:  42,5 x 38,25 x 20,3 mm (L x B x H)
- Stroomverbruik: < 1,3W
 

Grootte:

 

Uiterlijk:


Video review:


Installatie:

Zoals al gezegd kun je deze dimmer op 2 manieren aansluiten. Met en zonder de Neutrale (blauwe) draad. Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik je graag naar onze partner: 
https://www.robbshop.nl/modules/aansluiten-modules

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick) 


Zipatile:

Het installeren van deze module is niet ingewikkeld. Na het aansluiten van de draden kun je toevoegen procedure opstarten op de Zipabox. Hierna moet je de B-knop op de module 3x snel achter elkaar indrukken. Hij zal dan door de controller herkend en toegevoegd worden. Tevens zal tijdens het toevoegen de LED op de module groen oplichten. 
 
Hij werd netjes gevonden en zie alle opties verschijnen (Aan en Uit, Dimmen, totaal verbruik en huidige verbruik).

 

Installatie:

Dashboard:

Configuratie:

 

Opties rule creator:

Sensor:

Action:

Sensor:

 

Sensor:

Voorbeeld scene:

Ik graag een scene welke een lamp aanzet als ik de 2de input (s2) gebruik van de Fibaro Dimmer.

Zorg ervoor dat je de "Scene activation settings" aan hebt staan bij de configuratie.


Homey:

Om deze dimmer 2 te installeren nadat je de draden hebt aangesloten, log je in op je Homey. Je gaat vervolgens naar de apparaten en klikt op de (+). Hierna moet je Fibaro APP installeren (als dit dit niet al gedaan hebt) en de dimmer 2 opzoeken. De controller zal nu in de leerstand gezet worden. Daarna moet je de dimmer voorzien van stroom en 3x op het B-knopje drukken. Het ingebouwde lamp op de dimmer zal groen oplichten.

Hierna werd hij gevonden en geïnstalleerd. Ik zie alle mogelijkheden bij het apparaat gedeelte (Aan en Uit, Dimmen, Totaal verbruik en Huidige verbruik). Via de configuratie zijn de parameters te beheren. Dit scheelt weer zoeken in de handleiding.

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

Flow opties: 


ALS:

EN:

DAN:

 

Voorbeeld flow:

Ik wil graag een regel welke via de s2 ingang een lamp aan zet. Op deze s2 kunnen wij een 2de schakelaar installeren. In de Homey is dit zeer mooi opgelost. Je hoeft alleen maar in de ALS kolom de juiste actie te selecteren (2x klikken, 3x klikken, etc).


Home Center 2

Het installeren van deze dimmer moet een appeltje eitje zijn. Het is tenslotte hun eigen dimmer. Dit is ook het geval want de installatie ging zonder haperingen. 

Om het toevoegen te starten log je in op je Home Center. Vervolgens ga je naar het device gedeelte en klik je op "add or remove device" en vervolgens op de "add" knop. Het aftellen zal beginnen. Hierna moet je de dimmer van stroom voorzien. Je kunt het toevoegen starten door 3 keer snel achter elkaar op de (b) knop te drukken. Zorg altijd dat je dicht bij de controller bent als je gaat toevoegen. Hij werd netjes gevonden en toegevoegd aan de HC2. Ik zie ook alle opties en configuratie mogelijkheden (Aan en Uit, Dimmen, Totaal verbruik en huidig verbruik). 

Toevoegen:

Dashboard:

Configuratie:

Scene:

Ik wil graag gebruik maken van de s2 (2de schakelaar) om een lamp aan te zetten. Om dit mogelijk te maken moet je parameter 28 op 0 zetten.

Hierna kun je een scene maken om hiervan gebruik te maken. Er wordt gebruik gemaakt van een nummer om de klik actie, welke via je wandschakelaar activeert, te bepalen.

 


 

Vera Plus

Het toevoegen van deze dimmer gaat door in te loggen en naar het "devices" gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add device" en zoek je hem op. Hij werd netjes gevonden. Hierna is het kwestie van hierop klikken en zal het aftellen beginnen. Vervolgens voorzie je de dimmer van stroom en druk je 3x op de toevoegen knop.  Hij werd hierna netjes gevonden en toegevoegd en zie hem verschijnen op het dashboard.

Installatie:

Config:

Dashboard:

Scene:

Ik wil graag de s2 gaan gebruiken (2de wandschakelaar) om een lamp aan te zetten. Helaas krijg ik dit met geen mogelijkheid aan de gang. Zijn er gebruikers die dit wel werkend krijgen? 


Domoticz:

Als laatste controller is domoticz aan de beurt. Je kunt de Dimmer 2 toevoegen door naar Setup en hardware te gaan. Ik voeg hem via de Aeon Labs Z-Wave USB stick toe: dus klik ik daar op setup. Vervolgens ga ik naar rechterkant en klik in het menu op "include node". Daarna moet je de dimmer voorzien van stroom en 3x op het B-knopje drukken. Het ingebouwde lamp op de dimmer zal groen oplichten.

Ik zie hem netjes verschijnen bij mijn apparaten  (Aan en Uit, Dimmen, Totaal verbruik en huidig verbruik).  Ik zie tevens 2 schakelaars. Helemaal compleet dus.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

 •  

Voorbeeld event:

Ik wil graag als de dimmer aan gaat dat dan ook de ook een burolampje aan gaat.

 


Home Assistant

Je kunt het toevoegen starten door naar de configuratie te gaan en hierna op Z-Wave te klikken. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. Hierna moet je zorgen dat op de Dimmer de toevoegen modus wordt gestart. Dit kun je doen door 3x het "B" knopje op de module snel achter in te drukken. 

Ik zie van de dimmer 2 schakelaars, huidig verbruik en totaal verbruik. Helemaal compleet dus en hij werkt ook op de gestuurde commando's. Ik zie ook de parameters netjes verschijnen. Hiermee kun je een aantal zaken op de module zelf regelen zoals hoe vaak er een energie rapport moet worden gestuurd. Handig dat dit er allemaal in staat. Ik krijg alleen niet de scene functie aan het werk waarbij je bijvoorbeeld met 2x klikken een bepaalde actie kunt opstarten. Dit zou wel moeten werken.

Installatie schermen:

Configuratie:

Zoals je kunt zien zijn alle configuratie mogelijkheden aanwezig en hoef je deze dus niet meer handmatig toe te voegen.

Dashboard:

Op het dashboard zie je 2 schakelaar, het huidige verbruik, totaal verbruik en de heat/alarm. Helemaal compleet dus.

Node informatie:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat als er beweging is (en een bepaalde lux-waarde) dat dan de lamp (dimmer 2) aan gaat en indien geen beweging weer uit.

Ik gebruik hiervoor:
- Fibaro Dimmer 2 (lamp)
- Neo Coolcam Motion Sensor

 

Sleep als eerste het "events: state" node in het flow vlak. Klik deze vervolgens dubbel aan en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Entity ID: Dit het ID van de sensor. Ik vul dus hierin: binary_sensor.neo_coolcam_battery_powered_pir_sensor_sensor. Vervolgens klik je op "Done". We hebben dus nu een trigger aangemaakt. Maar wij willen graag dat de lamp aan en uit gaat bij een bepaalde lux waarde. We moeten dus zorgen dat er een voorwaarden komt.

Deze voorwaarden kunnen we regelen met een switch. Zorg dus dat de puzzel "Switch" ook op de flow komt te staan. Klik deze weer dubbel aan en vol de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- on (let op is hoofdletter gevoelig)
- off (let op is hoofdletter gevoelig)

 We hebben dus nu een voorwaarden als de sensor aan gaat en de sensor uit gaat. Maar nu willen we nog dat de lamp aan/uit gaat en natuurlijk nog de lux waarde.

 

We gaan eerst zorgen dat de lamp aan gaat. Hiervoor gebruiken we de "Current state" node. Hiermee kun je een bepaalde status van een apparaat controleren. Trek deze ook weer in je flow vlak en vul de volgende waarde in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Server: Home assistant
- Entity ID: de PIR van de motion sensor
- Halt IF: We willen dat alleen bij lager dan 100 lux de lamp aan gaat. Dus vullen wij in dat boven de 100 lux de regel niet verder mag gaan (en dus de lamp niet aan gaat).

Vervolgens moet de lamp nog aan. Dit regelen we weer met de "Call service" node. Vul het volgende in:

- Name: geef een duidelijke naam
- Domain: Light. Hier geef je aan wat voor een soort apparaat je gaat schakelen.
- Service: turn_on. Bij service geef je aan wat het apparaat moet gaan doen. In ons geval moet hij worden aangezet (turn_on).
- Entity ID: dit is weer het ID/naam van het apparaat. Ik vul hierbij in: light.fibaro_system_fgd212_dimmer_2_level

Nu gaat de lamp aan bij beweging en als de lichtsterkte lager is dan 100 lux. Nu willen we nog dat de lamp ook weer uit gaat als er geen beweging is. Dit doen wij als volgt:

De schakelaar hadden wij verdeelt in 2 uitgangen. Een bij het "aan" gaan van de bewegingsmelder en 1 bij het "uit" gaan. We gaan nu een node verbindingen met het "uit" gaan want we willen dat bij geen beweging de lamp uit gaat.

We beginnen met de timer node. En vullende daar een timer van 5 seconde in. De flow wacht dus nu 5 seconde om hierna pas verder te gaan.

Omdat ik zeker wil zijn dat er geen beweging meer is check ik nogmaals over er echt geen beweging is.

Vervolgens zet ik de lamp uit.

Hierna geef je de flow even een naam en moet je de flow deployen naar de Hass. Vervolgens kijk je natuurlijk of alles goed werkt.


Parameters/configuratie:

Er kan bij deze module super veel ingesteld worden. Bij de oude dimmer kon al veel ingesteld worden maar deze overtreft alles. Er zijn maar liefst meer dan 30 configuratie mogelijkheden.


1) Minimale intensiteit niveau
Hiermee kun je het minimale niveau van dimmen omhoog brengen. Dit is handig als je lamp wat flikkert op een lage dim stand.
Standaard instelling: 1% 
Beschikbare instelling: 1 byte (1 - 98%)

 

2) Maximale intensiteit niveau
Hiermee kun je het maximale niveau van dimmen laag brengen.
Standaard instelling: 99%
Beschikbare instelling: 1 byte (1 - 99%)

 

3) CFL gloeilamp niveau
Hiermee kun je het dimmen nivo instellen waar de dimmer eerst heen gaat. Dit is handig als je lamp moet opwarmen.
Standaard instelling: 1% 
Beschikbare instelling: 1 byte (1 - 99%)

 

4) CFL gloeilamp tijd
Hiermee kun je het tijd instellen voor parameter 3.
Standaard instelling: 0 (=uit)
Beschikbare instelling: 0 - 255sec


5) Auto controle dimmer percentage
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 1-99


6) Auto controle dimmer stappentijd
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 - 2.55sec


7) Handmatige dimmer percentage (via wandschakelaar)
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 1-99


8) Handmatige dimmer stappen tijd
Hiermee kun je het aantal stappen/tijd instellen per hoeveel de lamp minder/meer dimt.
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 - 2.55sec

9) Status na stroomonderbreking
De dimmer zal na deze stand automatisch terug keren als de stroom verbroken is.
Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 Onthoudt status niet, 1 onthoud status

 

10) Timer voor automatisch uitzetten
Standaard instelling:  0
Beschikbare instelling:  0 (uit), 1-32767  (sec)


11) Alles aan/uit functie
Standaard instelling:  255
Beschikbare instelling:  0 – Alles aan niet actief, Alles uit/niet actief,  1 – Alles aan/niet actief, Alles uit/actief,  2 – Alles aan actief, Alles uit/ niet actief, 255 – Alles aan actief, Alles uit/ actief

14) Forceren van autocalibratie
Standaard instelling:  0
Beschikbare instelling:  0 lezen, 1 forceer calibratie zonder bypass filter, 2 forceer calibratie met bypass filter

15) Detecteren van defecte lamp
Standaard instelling:  0
Beschikbare instelling:  0 (uit), 1 -99 (percentage van de stroommeting (verschillen)

16) De tijd instellen van de vertraging defecte lamp
De tijd voor het detecteren van de kapot lamp.
Standaard instelling:  5
Beschikbare instelling:  0 (uit), 1 -255 (sec)


19) Forceer intensiteit nivo bij aanzetten
Als deze instelling aanstaat gaat de dimmer altijd naar het ingestelde percentage bij 1 keer klikken.
Standaard instelling:  0
Beschikbare instelling:  0 (uit), 1 -9 (percentage)

 

20) Schakelaar type
Standaard instelling:  0
Beschikbare instelling:  0 (Tuimel), 1  (Puls), 2 (Rolgordijn)


23) Dubbel klik 
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Aan)


28) Scene activeer functie
Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Aan)

Configuratie id's:

Momentary switches
SCENE ID: S1 input 
16 : 1 x klik
14 : 2 x klik
– : 3 x klik
12 : vasthouden
13 : release 
SCENE ID: S2 input
24 : 2 x klik
25 : 3 x klik
26 : 1 x klik
22 : vasthouden
23 : loslaten

Toggle switches
SCENE ID: S1 input 
10 : UIT naar AAN
11 : ON naar AAN
14 : 2 x klik
– : 3 x klik 20 : UIT naar AAN
SCENE ID: S2 input
21 : AAN naar UIT 
24 : 2 x klik
25 : 3 x klik

Roller blinds switches
SCENE ID: S1 input
10 : zet AAN (1 x klik)
13 : loslaten
14 : 2 x klik
– : 3 x klik

SCENE ID: S2 input
17 : brightening 11 : zet UIT (1 x klik)
13 : loslaten
14 : 2 x klik
15 : 3 x klik
18 : dimmen


29) Omdraaien S1 S2
Omdraaien van S1 naar S2 (en andersom). Handige functie!
Standaard instelling: 0 (normaal)
Beschikbare instelling: 1 (S1 wordt S2)


50) Stroom nivo rapportage
Instelling om te bepalen bij hoeveel verandering van het energie nivo er een rapportage naar de controller moet worden gestuurd.
Standaard instelling: 0 (Uit)
Beschikbare instelling: 1 - 100 (Percentage)


51) Periode stroommeting
Standaard instelling: 0 (Uit)
Beschikbare instelling: 1 - 32676 (Seconde)

52) Energie rapportage
Standaard instelling: 10
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 - 255 (0.01-2.55 kWh)

Er zijn nog meer configuratie mogelijkheden zoals: het regelen van de associatie, alarm configuratie,  


Lampen testen

 

Ikea Led Lamp (10W) 

 
Bij deze LED lamp valt op dat hij niet meer dimt onder de 30%. Misschien is dit op te lossen met de bypass filter v2. Daarnaast bromt hij een beetje. Dit is wel minder erg dan versie 1 van deze dimmer.
 
 

Gloeilamp (30W) 

 
Het blijft toch dat een gloeilamp het mooiste dimt zelf op laag vermogen procent geeft hij nog licht.

Veelgestelde vragen:

Kan ik deze dimmer 2 gebruiken met een LED lamp?
Ja, dit is mogelijk met let wel op het minimale vermogen (5 W)

Wat is het maximale vermogen wat er kan worden aangesloten?
250W in totaal

Kan ik een Philips HUE lamp aansluiten op deze dimmer?
Ja, dit kan maar hoe er rekening mee dat het dimmen van beide lampen een probleem kan geven (flikkering). Daarnaast is het zo dat de dimmer de stroom van de lamp haalt en de HUE niet meer kan bedienen.

Past deze dimmer is een 50mm diepe inbouwdoos?
Ja, met wat passen en meten moet dit lukken.

 


Conclusie:

Prima module, die doet wat hij moet doen; en dat is je lamp dimmen. De mogelijkheid om een 2de schakelaar aan te sluiten is een mooi extraatje. De waarde van de verbruiksmeters is leuk in het begin maar na een tijd zal je hier niet meer naar om kijken. De toevoeging van de LED is handig omdat je nu ook kunt zien wat de module doet.

De geteste LED lampen dimmen prima. Dit geeft helaas geen garantie dat deze met jouw configuratie wel goed werken, de bypass dimmer kan soms nog hulp bieden. Het viel mij trouwens ook op dat hij ook minder bromt dan de oude variant. De schroeven zijn een verademing en blijven ook goed vast zitten.

De hobbel aan de bovenkant kan soms in de weg zitten bij minder diepe inbouwdozen.


+
Compacte module
Goede schroeven
Geen nul draad nodig
Led voor status

-
Hobbel kan in de weg zitten

 

Wil je deze dimmer 2 kopen:

  

Getest met: 
Homey, Firmware 1.5.3, Fibaro APP: 1.2.3
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, firmware 1.7.2414
Domoticz, firmware 4.9700
Hass, firmware 0.84.2

 

Delen op:

Reacties (2) -

 • HJ de Vries

  31-12-2017 14:07:10 | Antwoord

  Hoi. Begrijp ik het nu goed en kan je twee verschillende lampen die aangestuurd worden door twee verschillende pulsdrukkers aansluiten op 1 dimmer module, zodat je eigenlijk maar 1 dimmer nodig hebt?

 • Tozz

  27-11-2018 15:12:39 | Antwoord

  Als reactie op HJ de Vries; Nee, de dimmer heeft maar 1 lamp uitgang, maar wel 2 ingangen. Je kunt dus wel schakelaars aansluiten op de dimmer, waabrij dan de schakelaar van input 2 via een andere module bediend moet worden over het z-wave netwerk.

  In praktijk werkt dit overigens slecht is mijn ervaring. Er zit veel vertraging tussen, aan/uit signaal komt niet altijd goed aan, etc, etc.

Reactie plaatsen