Review: Eedomus

Review: Eedomus

Leuk, een nieuwe controller die ik mag voorzien van een review. Deze controller is van Franse makelaardij en wordt gemaakt door Connected Object. Hij is al een tijdje te koop in Frankrijk, maar nu dus ook leverbaar in andere landen.

Met deze controller kun je op afstand je lampen in- /uitschakelen de verwarming aan/uitzetten je alarm regelen, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Eedomus beweert dat het een zeer gebruiksvriendelijk systeem is, welke door iedereen te bedienen moet zijn. Of dit echt zo is zullen we gaan zien.

Ondersteuning van meerdere protocollen

Deze controller onderscheidt zich door, naast de ondersteuning voor z-wave (+), ook de mogelijkheid te bieden om 433Mhz modules aan te sluiten. Hiervoor moet wel een rfxcom module worden aangeschaft. 
Het is tevens mogelijk om de Enocean protocol te gebruiken. Om deze uitbreidingen aan te sluiten zitten er 2 USB poorten op de Eedomus.

Er kunnen 255 z-wave modules aangesloten worden.

De ondersteuning van verschillende apparaten lijkt prima op orde. Je kunt een lijst vinden op hun website:
Hier kunnen andere fabrikanten een voorbeeld aan nemen. 


De controller heeft ook 4 poorten (RJ12 aansluiting). Het is mij wat onduidelijk wat hier precies kan worden aangesloten. Maar uit de documentatie maak ik op dat er een puls teller aangemaakt kan worden. Hier zou je je elektriciteitsverbruik mee kunnen meten.Cloud:

Als eerste moet gezegd worden dat de cloud omgeving niet perse nodig is voor het functioneren van de box. Maar als je regels wilt maken moet je altijd de cloud omgeving openen. Lokaal verbinden geeft een simpele interface, die ook gebruikt wordt in de APP (later hier meer over). 

Abonnement:

Bij de Eedomus kun je een abonnement nemen van €6,- p/mnd. Hier krijg je dan 30 smsjes per maand voor en 10GB om je video's op te slaan. Bij aanschaf van de box krijg je 3 maanden gratis deze service.


Wat krijg je:

- Controller: Eedomus +
- Snelstart handleiding (EN/IT/FR/ES/DE)
- Alarm sticker
- UTP kabel
- Adapter
- USB kabel

Deze controller is te koop voor €299,- 


Uitpakken:
Technische specificaties:


Afmetingen: 147 x 147 x 35 mm
Verbruik: < 1 W
Poorten: 1 ethernet-poort, 2 USB-poorten, 4 bedrade poorten
Protocollen: Z-Wave (+), EnOcean (optioneel), 433Mhz (optioneel)


Grootte:
Installatie:

Het installeren van deze controller is niet ingewikkeld. Het is een kwestie van de UTP kabel met internet aansluiten en via de adapter de controller van stroom voorzien.

Hierna is het wachten tot de lamp op de bovenkant van de controller groen wordt. Dit betekent dat alles verbonden is. De volgende stap is om je aan te melden via secure.eedomus.com en de stappen daar te volgen.

 • Aanmeld scherm
 • Gegevens
 • Activeer code
 • Serienummer


Modules toevoegen:

Na het afronden van de installatie kan je een module toevoegen. Dit kun je doen door op "add or remove device" te klikken.
Hier wordt gevraagd wat voor een soort device je wilt toevoegen. De stappen hierna zijn simpel te volgen. Zorg altijd dat de module dicht bij de box is.

Overzicht van je devices

Als test heb ik de Fibaro Wall plug toegevoegd. Zie onderstaande video:


Het toevoegen lukt mij soms niet, maar nadat ik de module eerst had ge-excluded ging het prima. Het valt mij ook op dat je soms 2x moet toevoegen om de module goed zichtbaar te krijgen.

Er kunnen ook een ip camera's worden toegevoegd. Standaard worden de volgende camera's ondersteund: Axis, D-link, AllNet en Edimax. Het lukte mij niet om mijn Foscam FI9821W V2 toe te voegen.


Nog meer mogelijkheden:

Via de scherm naast z-wave modules ook andere soorten apparaten worden toegevoegd. Zo kun je bv virtuele meters, sensors en schakelaars aanmaken. Daarnaast kun je ook bv via de API waardes naar de box sturen.

Er kunnen ook andere apparaten zoals een Pioneer versterker, Netatmo thermostaat en Nest thermostaat verbonden worden. Als test heb ik de Nest thermostaat toegevoegd.

 • Toevoegen "other devices"
 • Nest thermostaat selecteren
 • Toestemming geven aan Eedomus
 • Nest geïnstalleerd
 • Nest op startscherm (overzicht modules)

"Je Eedomus laten spreken"

In de Eedomus+ zit een speaker in gebouwd. Via deze speaker kun je allerlei zaken regelen. Zo zou hij bijvoorbeeld kunnen zeggen of een lamp is aan/uitgezet. Leuk feature om mee te spelen.Grafieken:

Er kunnen uitgebreide grafieken opgevraagd worden van je gebruik of de temperatuur. Dit kun je tot 4 dagen terug doen. Alle data kan overigens ook gedownload worden in excel formaat. 

 •  

My account:

In dit gedeelte kun je de algemene gegevens beheren. Zou kun je instellen of je een notificatie wilt ontvangen als de box niet meer werkt. Dit is een zeer nuttige optie. Hier is het ook mogelijk om een "expert modus" aan te zetten (later hier meer over). In dit gedeelte kunnen ook andere gebruikers aangemaakt worden met andere rechten (inzien en configuratie, volledige inzage en beperkte inzage).


Regels maken:

Het maken van regels kun je op twee manieren doen. Er is een wizard aanwezig met wat kant en klare scenario's en er is een geavanceerde manier.

De wizard is meer bedoelt voor de beginnende gebruiker, maar ook als je snel iets wilt aanmaken.  Zo kun je bv in twee klikken regelen dat een lamp na 5 min. automatisch uitgaat.
Er is ook aanwezigheidssimulatie beschikbaar. Hiermee kun je bepaalde lampen automatisch aan/uit laten zetten. Bijvoorbeeld tussen 2 en 4 uur 's nachts. Deze standaard ingebakken regels heb ik nog niet bij andere controllers gezien. 

 • Startpagina wizard
 • Aanwezigheidssimulatie
 • Instellingen regel

De andere manier om regels te maken is via de rules manager. Deze opties staat overigens niet standaard aan, maar kan geactiveerd worden via het configuratie scherm.

Via deze weg kun je wat geavanceerde regels maken, welke uit 5 gedeeltes bestaat.

1 Algemeen
Naam van regel, aan/uitzetten, je kunt regels in groepen zetten en een vertraging instellen.

2 Schedule
Hiermee kun je aangeven wanneer de regel moet starten. Er kunnen ook meerdere tijden worden aangemaakt.

3 Criteria's
Hier geef je aan waar de regel aan moet voldoen. Je zou bv kunnen zeggen dat als je lamp x aan doet en de lichtsterktemeter is minder dan 10% dan mag ook lamp y aan. Er is ook een mogelijk om meerdere criteria toe te voegen (met "and" of "or").

4 Actions
Wat er moet gebeuren. Lamp aan/uit etc.

5 Notificaties
Wat voor een notificaties er gestuurd moet worden. Er is een keuze tussen sms, email, voice, twitter, push bericht naar je telefoon en audio via de speaker van de Eedomus.Agenda:

Het systeem heeft ook een agenda functie. Hier kun je een aantal standaard gebeurtenissen inzetten. Zo kun je bv je vakantie, werkdagen en de dagen dat je thuis bent. Als je al een agenda ergens anders hebt kun je een ICS import doen om je gegevens gemakkelijk erin te krijgen. Handige functie.
Logging/notificaties:

Van alle regels die draaien word netjes een log bijgehouden tevens kun je per regel de verstuurde notificaties zien.
API/PHP:

Deze controller is zeer open. Er is een duidelijk omschreven API beschikbaar: http://doc.eedomus.com/index.php/API_eedomus. Je kunt dus zelf gemakkelijk tegen de box aanpraten. Daarnaast is er een mogelijkheid om PHP files op de box te zetten. Als je handig bent kun je dus alle kanten op.


APP:

De Eedomus heeft natuurlijk een APP waarmee je alles aan/uit kunt zetten. Hij is er voor iOS, Android en er is een HTML5 versie. De APP is zeer simpel maar doet wat hij moet doen. Er is ook een mogelijkheid om z-wave modules toe te voegen.

 • Start scherm
 • Apparaten
 • Detail lamp
 • Menu
 • Status controller
 • Notificaties

Naast deze standaard APP kan ook de ImperiHome APP gebruikt worden. Die ook prima werkt en iets meer configuratie mogelijkheden biedt.


Conclusie

Deze controller heeft mij verrast met zijn mogelijkheden. Er zitten een aantal zeer handige functies in. De stabiliteit lijkt prima op orde en de interface reageert zeer snel.

Het maken van regels is zeer uitgebreid en ik kan maar weinig scenario's bedenken die je niet kunt realiseren. Er is een gemakkelijke insteek voor beginners, maar de gevorderde gebruikers kunnen zich ook prima redden met deze box.

De ondersteuning voor verschillende modules lijkt me ook prima op orde. Deze controller is niet de goedkoopste (299,- euro), maar aan de andere kant krijg je wel veel opties voor terug.

Wat ik zeer jammer vind is de zeer onduidelijke interface. Zelfs na een paar keer doorklikken moest ik nog steeds zoeken naar bepaalde opties. Er zijn ook een aantal teksten niet vertaald uit het Frans en er is geen Nederlandse UI aanwezig. 
Ander minpunt is dat je altijd via de cloud moet om te configureren en regels te maken. Normaal bedienen kan wel rechtstreeks via de controller.
De controller heeft geen standaard alarm en klimaat paneel. Dit kun je natuurlijk deels zelf in elkaar zetten, want de onderdelen zijn wel aanwezig. Dit vereist wel wat kennis en inspanning. Er is wel een simpele notificatie mogelijkheid.


+

Goede ondersteuning van modules
Zeer uitgebreide mogelijkheden
Regels maken voor beginnende en geavanceerde gebruikers
Open box (API/PHP)
Voice optie leuke gimmick

-

Cloud
Prijs
Standaard missen er een aantal onderdelen (alarm, klimaat, etc)


Eedomus bedankt voor het beschikbaar stellen van deze controller.
Deze controller is te koop via:Reactie plaatsen