Onze sponsor:

Review:

01 november 2019 | Niels Laan | Eco-DIM, Inbouwdimmers

Eco-DIM. 07

Parameters (Z-Wave):

Met parameters kun je de standaard instelling wijzigen van deze dimmer. Sommige controllers hebben dit standaard ingebakken bij andere moet je dit handmatige invoeren.

1) Stroom herstel

Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Aan),2 (Herstel naar waarden voor uitval)

Concurrentie:

Er zijn natuurlijk legio inbouwdimmers maar deze zijn eigenlijk niet te vergelijken met de ECO-DIM.07. Dit omdat hij zowel Zigbee als Z-Wave ondersteund en je hem met een draaiknop kunt bedienen. Vind je deze 2 laatste zaken niet zo belangrijk dan is er genoeg keuze. Ga je voor betrouwbaarheid, goede instelmogelijkheden en Z-Wave dan zijn de Fibaro Dimmer 2 of de goedkopere Robbsmarrt Dimmer een goede optie. Wil je voor Zigbee gaan dan is je keuze wat beperkte omdat alleen dan de Robbsmarrt Zigbee dimmer in aanmerking komt.

Veelgestelde vragen:

Moet ik nu Z-Wave of Zigbee gebruiken als mijn controller dit ondersteund?
Om deze keuze te bepalen is het handig om eerst naar je netwerk te kijken. Het is namelijk zo dat deze dimmer als een "repeater" kan functioneren omdat hij altijd is voorzien van stroom. Hierdoor kan hij het signaal doorgeven naar een andere module. Je vergroot dus hiermee het bereik van je netwerk. Dus mocht je niet veel "repeaters" op Zigbee gebied hebben dan kun je het beste de Zigbee variant gebruiken en andersom geldt natuurlijk ook voor Z-Wave. 

Ander punt waar je rekening mee kunt houden is dat er soms een limiet zit op het aantal apparaten wat je kunt aansluiten op je controller. Zit je al bijna tegen deze limiet aan dan kun je dus beter weer Z-Wave of Zigbee gebruiken. 

Qua bereik en snelheid ontlopen de 2 protocollen elkaar niet zoveel. In theorie zou Z-Wave sneller moeten zijn en meer bereik moeten hebben.

Heb ik een blauwe (NUL) draad nodig?
Nee, dit is een 2 draden systeem

Wat voor een lampen kan ik op deze dimmer aansluiten?
Je kunt zowel LED, halogeen als een gloeilamp aansluiten. Let er bij een LED lamp op dat je een exemplaar hebt welke te dimmen is.

Dit product is te koop voor:


€ 140
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Inbouwdimmers
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.