Review: Eco-DIM. 07

Review: Eco-DIM. 07

De domotica markt wordt steeds groter dus meer fabrikanten die eerst geen smart producten maakten, komen ook met slimme producten op de markt. Zo ook is Eco-DIM nu gekomen met een  slimme dimmer.
Wij gaan hem weer voorzien van een review.

Met deze Eco-DIM. 07 kun je op afstand een lamp dimmen of hem aan- of uitzetten. Hier is niet zoveel nieuws aan want, zoals je op onze website kunt lezen, zijn er een hoop andere merken waarmee de mogelijk is. Maar deze dimmer heeft een paar unieke features. Zo werkt hij namelijk met zowel de Z-Wave Plus als de Zigbee protocol. Door deze combo zullen de meeste controllers wel werken. Ander voordeel is dat hij meteen meer toekomstbestendig is omdat wisselen van controller een stuk gemakkelijker gaat.

Zoals je misschien wel weet werken de meeste slimme dimmers met een pulsschakelaar welke je ingedrukt moet houden om te dimmen. Met de ECO-Dim kun een draaiknop gebruiken. Eerlijk gezegd werkt dit toch wel wat fijner en sneller. Uiteraard kun je ook de knop indrukken om hem aan- of uitzetten.

Je bouwt deze module achter je bestaande schakelmateriaal in. Hierdoor is hij uit het zicht en zie je dus niet dat je lamp slim is. De volgende afdekramen worden ondersteund:

  • Berker by Hager
  • Busch-Jaeger
  • Gira
  • JUNG
  • Merten by Schneider
  • Niko
  • PEHA

Wat je nog weleens ziet bij bv een Fibaro dimmer is dat de inbouwdoos een bepaalde diepte moet hebben anders past hij er niet in. Dit is bij deze module niet het geval. Hij is zelfs maar 33mm diep hierdoor past hij gemakkelijk in een 40mm diepe doos.


(inbouwdiepte tov 40mm doos)

Ander voordeel van deze dimmer is dat je geen slimme lamp nodig hebt. Een normale LED of gloeilamp voldoen ook. Let er wel op dat deze dimbaar is. Er kan een LED lamp van maximaal 200W  op aangesloten worden. In het geval van een gloeilamp maximaal 300W. Dit zal in de meeste situaties ruim voldoende zijn.

Het aansluiten van deze dimmer is niet ingewikkeld omdat hij gebruik maakt van een 2 draden systeem. Hierdoor is er geen blauwe (NUL) draad nodig. Deze is namelijk vaak niet aanwezig in Nederlandse inbouwdozen. Er wordt een duidelijk schema bijgeleverd. Je kunt dit dus bijna niet verprutsen.


Wat krijg je:

- Dimmer
- Handleiding
- Schroefjes om knop vast te zetten
- Opvulring
- Frame
- Knop voor in frame

Grootte:

Uiterlijk:


Wij zullen deze dimmer gaan installeren op de volgende controllers:

Z-Wave:
Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)

Zigbee:
- Ikea Trådfri
- Philips HUE
- Trust Z1 Zigbee control station


Homey:

Als eerste gaan de we de dimmer aansluiten en zorgen we dat de stroom van de bestaande wandschakelaar wordt afgehaald. Schroef de bestaande wandschakelaar los en sluit de dimmer aan volgens het bijgeleverde schema. Zorg dat het schakelaartje op Z-Wave staat, want we gaan hem als Z-wave toevoegen. Als je klaar bent wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom en het vastschroeven van het geheel. Deze dimmer heeft namelijk een "auto inclusion" mogelijkheid welke een bepaalde tijd beschikbaar is. Dus je kunt beter eerst de Homey APP opstarten.
Je gaat vervolgens naar apparaten en klikt op het plusje rechts bovenin. Hierna zoek je de Eco dimmer op en klik op de Z-wave versie. Vervolgens zet je de stroom op de dimmer en zal hij gevonden worden. Helaas was dit bij ons niet het geval, maar je kunt ook via het knopje aan de voorkant het toevoegen starten. Dit kun je doen door hem 4x snel achter elkaar in te drukken. De LED aan voorkant van de module zal gaan knipperen en hierna rood branden om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. Hij werd nu direct gevonden en ik zie hem bij mijn apparaten. Mocht dit trouwens niet lukken dan kun je ook nog proberen om het knopje 2x achter elkaar in te drukken.

Als laatste stap schroeven we de wandschakelaar weer dicht. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

Flow opties:

ALS:

EN:

DAN:

Flow voorbeeld:

Als de zon onder gaat dan met de Eco-DIM aangezet worden.


Zipatile:

We gaan deze Eco-DIM ook toevoegen aan de Zipatile. Wij hebben geen Zigbee module in de Zipatile dus we gaan hem als Z-Wave toevoegen. Dit kun je doen door eerst de dimmer in te bouwen. Als eerste stap zorg je dat de stroom van de betreffende wandcontactdoos is gehaald. Een schok willen we natuurlijk niet. Vervolgens haal je de oude wandschakelaar eruit en plaats je de Eco-DIM weer terug. Er wordt een schema meegeleverd zodat je precies kunt zien waar welk draadje in moet. De dimmer gebruikt een 2 draden systeem dus je hoeft geen nieuwe draden te trekken. Als je klaar bent wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom en het vast schroeven van het geheel.

Het is namelijk gemakkelijker om de dimmer eerst toe te voegen. Dit doe je door in te loggen op de Zipatile en naar het apparaten gedeelte te gaan. Je klikt vervolgens op "add new device" en hierna op Z-Wave. De Zipatile zal de dimmer eerst resetten/verwijderen dus de volgende stap is de dimmer van stroom te voorzien zodat dit kan gebeuren. Er gebeurde bij mij helaas niks maar als je 4x achter elkaar op het knopje aan de voorkant drukt dan start je het toevoegen ook. Hij werd hierna gereset en drukte ik nogmaals 4 keer op het knopje om hem daadwerkelijk toe te voegen.

Als ik bij mijn apparaten kijk zie ik hem ook staan en als ik hem bedien reageert de dimmer ook. Dus helemaal goed. Laatst stap is natuurlijk het geheel weer dicht schroeven.

Installatie schermen:

Configuratie:

Er is niks in te stellen bij deze dimmer. Dit zul je dus zelf handmatig moeten doen met de parameters. Zie verderop in dit artikel.

Apparaten:

Rule creator opties:

Voorbeeld regel:

Ik wil graag dat als er beweging is in de hal, en de lux is lager dan 3, dat dan de Eco dim wordt aangezet.


Fibaro Home Center 2

De volgende controller waarbij wij de Eco-DIM gaan toevoegen is de FIbaro Home Center 2. Deze controller ondersteund alleen de Z-Wave protocol dus zetten het schakelaartje aan de voorkant van de dimmer op Z-Wave. 

De volgende stap is het verwijderen van de oude schakelaar. We willen natuurlijk geen rechtopstaand haar dus zorgen we weer dat de stroom uitgeschakeld wordt. Hierna schroeven we de boel los en schroeven de dimmer weer vast volgens het bijgeleverde schema. Hij maakt gebruik van 2 draadsysteem dus je hoeft geen nieuwe draden te trekken. Als je klaar bent wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom en het vastschroeven/dicht maken van het geheel.

We gaan namelijk eerst de toevoegen procedure starten op de HC2. Dit doe je door in te loggen en naar je apparaten te gaan. Klik vervolgens op "add device" en voorzie de dimmer van stroom. Volgens de handleiding zou hij meteen gevonden moeten worden maar dit is helaas niet het geval. Er is nog een andere manier op het toevoegen op te starten en dit is om 4 achter elkaar het reset knopje in te drukken. Toen ik dit gedaan had werd hij direct gevonden en ik zie hem bij mijn apparaten. Dit geeft de dimmer aan doordat de LED eerst knippert en dan blijft branden. 

De laatste stap is om alles weer dicht te maken en te genieten van het draadloos schakelen :)

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

In de voorbeeld scene maak ik gebruik van een lichtmeter en de Eco-DIM. Als de lichtmeter onder 0 lux komt dan wil ik dat de Eco-DIM aangezet wordt.


Vera Plus

We hebben deze dimmer nu succesvol toegevoegd aan 2 controllers dus we pakken de 3de erbij: de Vera Plus. Deze controller ondersteund zowel Zigbee als Z-Wave. Wij gaan hem als Z-Wave variant toevoegen, zorg dus dat het schakelaartje op Z-Wave staat aan de voorkant van de dimmer. 

De eerst stap is om te zorgen dat we de stroom van de bestaande wandschakelaar afhalen. Hierna schroef je deze los en sluit je de dimmer aan volgens het bijgeleverde schema. Als je klaar bent wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom en het vastschroeven van het geheel. 

Deze dimmer heeft namelijk een "auto inclusion" mogelijkheid welke een bepaalde tijd beschikbaar is. Dus je kunt het beste eerst inloggen op de Vera. Je gaat vervolgens naar apparaten en klikt "add new device". Hierna zoek je de Ecodimmer op, helaas werd hij niet gevonden maar geen nood we gaan hem gewoon als "generic z-wave" toevoegen. Dit zou geen probleem moeten zijn aangezien deze dimmer weinig toeters en bellen heeft. 

Na een paar keer "next" te hebben geklikt voorzien we de dimmer van stroom en zal hij gevonden worden. Helaas was dit bij ons niet het geval, maar je kunt ook via het knopje aan de voorkant het toevoegen starten. Dit kun je doen door hem 4x snel achter elkaar in te drukken. De LED aan voorkant van de module zal gaan knipperen en hierna rood branden om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. Hij werd nu direct gevonden en zie hem bij mijn apparaten. Mocht dit trouwens niet lukken dan kun je ook nog proberen het knopje 2x achter elkaar in te drukken. Toen ik de dimmer wilde bedienen vanaf mijn dashboard gaf de dimmer direct een error. Het vreemde was dat hij wel schakelde en de error na een tijd verdween.

Als laatste stap schroeven we de wandschakelaar weer dicht. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag als de zon ondergaat dat de Eco Dim wordt aangezet.


Domoticz

We gaan deze dimmer ook toevoegen aan de open source oplossing van Domoticz. Hier gaan we hem als Z-Wave toevoegen via de Aeotec Z-Wave USB Stick. Zorg als eerste dan je de oude wandschakelaar verwijderd nadat je de stroom eraf hebt gehaald. Sluit hierna de draden aan volgens het bijgeleverde schema en wacht nog even met het terug zetten van de stroom.

Je kunt beter eerst inloggen op Domoticz en naar en naar het menu item "setup" en hierna naar "hardware" gaan. Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node (aan de rechterkant). Voorzie hierna de dimmer van stroom. Hij werd vrijwel direct gevonden en zie een aan- en uit schakelaar en ik kan het dimniveau bepalen. 

 Mocht het toevoegen overigens niet lukken dan moet je even de "reset" knop aan de voorkant 4x snel achter elkaar indrukken. Als laatste wil ik nog melden dat de LED op de dimmer een aantal keren gaat knipperen en gaat branden als het toevoegen is gelukt.

Schroef hierna alles dicht en geniet van de mogelijkheden.

Installatie schermen:

Dashboard:

 

Voorbeeld event:

Als ik de Eco-DIM aanzet dan moet ook de lamp in de hal aan.


Home Assistent

We gaan deze Eco-DIM ook toevoegen aan HASS welke wij geïnstalleerd hebben op een Raspberry PI3 met een Aeon Labs Z-Wave USB stick. Wij gaan hem dus als Z-Wave toevoegen, dus zorg dat het schakelaartje aan de voorkant van de dimmer op Z-Wave staat.

Als eerste stap zorg je dat de stroom van de betreffende wandcontactdoos is afgehaald. Wel zo fijn dat we dan in ieder geval geen schok krijgen. Vervolgens haal je de oude wandschakelaar eruit en plaats je de Eco-DIM weer terug. Er wordt een schema meegeleverd. De dimmer gebruikt een 2 draden systeem dus je hoeft geen nieuwe draden te trekken. Als je klaar bent wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom en het vastschroeven van het geheel.

Het is namelijk gemakkelijker om de dimmer eerst toe te voegen. Dit doe je door in te loggen op HASS via je browser en naar je configuratie en hierna naar Z-Wave te gaan. Vervolgens klik je op "add node" om het toevoegen te starten. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. Je voorziet hierna de dimmer van stroom. Er lijkt niks te zijn gebeurd maar na het  openklappen van het nodes menuutje zie ik de Dimmer staan.

Mocht het toevoegen niet werken dan kun je 4x achter elkaar op het knopje aan de voorkant drukken dan start je het toevoegen ook. De LED zal trouwens eerst gaan knipperen en hierna vol branden om aan te geven dat het toevoegen is gelukt.

Als ik bij mij apparaten kijk zie ik hem ook staan en als ik hem bedien reageert de dimmer ook. Dus helemaal goed. Laatste stap is natuurlijk het geheel weer dichtschroeven.

Installatie schermen:

Dashboard:

Voorbeeld flow:

 


Trust Z1

Deze volgende controller met welke wij de Eco-DIM mee gaan testen is de Trust Z1. Deze gateway werkt alleen via Zigbee. Dus de eerste stap is om te zorgen dat de schakelaar op de Eco-DIM op Zigbee staat. Hierna haal je stroom van de bestaande wandschakelaar af en zorg je dat de draden los zijn. Sluit vervolgens de Eco-DIM weer aan volgens het bijgeleverde schema. Als je klaar bent wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom en het vastschroeven van het geheel. 

Start eerst de Trust Home APP op en ga naar de kamer waar je de dimmer wilt toevoegen. Vervolgens druk je op het plusje rechtsboven en selecteer: andere product en hierna Zigbee light dimmable. Het toevoegen zal starten als je op de "connect" knop hebt gedrukt. Vervolgens voorzie je de dimmer van stroom. Als niks ontploft is zal hij de module vinden en toevoegen volgens de handleiding.
Helaas gebeurde dit bij mij niet. Om hem toch toegevoegd te krijgen reset ik de module eerst even. Dit kun je doen door 4x de reset knop aan de voorkant in te drukken. Het LEDje aan de voorkant zal gaan knipper. Hierna werd hij wel gevonden en ik kan hem bedienen.

Als laatste stap schroef ik alles weer dicht.

Installatie schermen:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Voor de voorbeeld regel wil ik laten zien dat als de zon ondergaat, dat de Eco-DIM wordt aangezet. Dit kun je regelen met het "rule"  gedeelte. Zie onderstaande schermen.


Ikea Tradfri

Volgens de website van Eco-DIM wordt de Ikea controller niet ondersteund. Wij zijn natuurlijk een beetje eigenwijs en gaan het toch even proberen. Maar helaas krijgen wij hem ook niet toe gevoegd.


Philips HUE

Last but not least voegen we de dimmer toe aan de Philips HUE controller. Deze controller maakt van de Zigbee protocol gebruik dus we zorgen dat het schakelaartje aan de voorkant van de dimmer op Zigbee staat. 

We schroeven vervolgens de bestaande wandschakelaar los, vergeet uiteraard niet de stroom eraf te halen. We halen de draden los en sluiten de Eco-DIM aan via het bijgeleverde schema. 

Als je klaar bent wacht dan nog even met het terug zetten van de stroom en het vast schroeven van het geheel. Het is namelijk gemakkelijker om de dimmer eerst toe te voegen. Dit doe je door in te loggen op de Philips HUE APP en naar settings en lamp setup te gaan. Druk vervolgens op "add light" en druk op "search". Hierna voorzie je de lamp van stroom. Volgens de handleiding zou hij dan direct gevonden moeten worden maar dit is niet het geval. We resetten hierom eerst de dimmer door 4x achter elkaar op het reset knopje te drukken. De LED zal dan oplichten en op deze manier werd de dimmer wel toegevoegd.

Als ik heb gecontroleerd of de dimmer ook via de wandschakelaar werkt schroef ik het geheel dicht.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

Ik wil graag dat om 07:20 dat de Eco-DIM  aangaat (om een wake light te simuleren).


Parameters (Z-Wave):

Met parameters kun je de standaard instelling wijzigen van deze dimmer. Sommige controllers hebben dit standaard ingebakken bij andere moet je dit handmatige invoeren.

1) Stroom herstel

Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Aan),2 (Herstel naar waarden voor uitval)


Video:


Concurrentie:

Er zijn natuurlijk legio inbouwdimmers maar deze zijn eigenlijk niet te vergelijken met de ECO-DIM.07. Dit omdat hij zowel Zigbee als Z-Wave ondersteund en je hem met een draaiknop kunt bedienen. Vind je deze 2 laatste zaken niet zo belangrijk dan is er genoeg keuze. Ga je voor betrouwbaarheid, goede instelmogelijkheden en Z-Wave dan zijn de Fibaro Dimmer of de goedkopere Robbsmarrt Dimmer een goede optie. Wil je voor Zigbee gaan dan is je keuze wat beperkte omdat alleen dan de Robbsmarrt Zigbee dimmer in aanmerking komt.


Veelgestelde vragen:

Moet ik nu Z-Wave of Zigbee gebruiken als mijn controller dit ondersteund?
Om deze keuze te bepalen is het handig om eerst naar je netwerk te kijken. Het is namelijk zo dat deze dimmer als een "repeater" kan functioneren omdat hij altijd is voorzien van stroom. Hierdoor kan hij het signaal doorgeven naar een andere module. Je vergroot dus hiermee het bereik van je netwerk. Dus mocht je niet veel "repeaters" op Zigbee gebied hebben dan kun je het beste de Zigbee variant gebruiken en andersom geldt natuurlijk ook voor Z-Wave. 

Ander punt waar je rekening mee kunt houden is dat er soms een limiet zit op het aantal apparaten wat je kunt aansluiten op je controller. Zit je al bijna tegen deze limiet aan dan kun je dus beter weer Z-Wave of Zigbee gebruiken. 

Qua bereik en snelheid ontlopen de 2 protocollen elkaar niet zoveel. In theorie zou Z-Wave sneller moeten zijn en meer bereik moeten hebben.

Heb ik een blauwe (NUL) draad nodig?
Nee, dit is een 2 draden systeem

Wat voor een lampen kan ik op deze dimmer aansluiten?
Je kunt zowel LED, halogeen als een gloeilamp aansluiten. Let er bij een LED lamp op dat je een exemplaar hebt welke te dimmen is.


Conclusie:

Met de Eco-DIM. 07 kun je op afstand een lamp aan- of uitzetten en zoals de naam al doet vermoeden is hij ook te dimmen. Dit dimmen gaat door middel van een draaischakelaar en gaat lekker vloeiend. Deze  eigenschap maakt hem redelijk uniek omdat er bij andere modules vaak gebruik wordt gemaakt van een drukknop.

Andere unieke eigenschap is dat hij zowel via Zigbee als met de Z-Wave protocol werkt. Ze kunnen niet te gelijk gebruikt worden maar je hebt wel de vrijheid om te kiezen welke optie voor jouw situatie het beste werkt.

De dimmer vervangt je bestaande wandschakelaar en je bouwt hem hier achterin. Hierdoor is hij onzichtbaar en kun je hem ook nog gewoon bedienen via een wandschakelaar. De Eco-DIM ondersteunt verschillende schakelmateriaal hierdoor kun je hem naadloos aansluiten op je andere schakelmateriaal.

Op de door ons geteste controllers werkt hij goed en de met onze geteste lampen (Ikea/Philips gloeilamp) dimt hij mooi vloeiend. 

Als ik toch een minpunt moet opnoemen dan is dat de prijs en dat hij geen energie meting heeft. Dit laatste is natuurlijk geen grote ramp. Hij kost namelijk € 139,95 en dit maakt hem niet de goedkoopste oplossing.

 

+

Zigbee en Z-Wave ondersteuning
Draaiknop voor dimmen
aan de buitenkant niet zichtbaar dat je een slimme lamp hebt

-

Prijs
Geen energie meting

 

Wij willen Eco-Dim bedankten voor het beschikbaar stellen van deze dimmer:

 

Getest met:
Homey, Firmware 3.0, APP: 3.0.1.417
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414
Domoticz, firmware 4.10717
HASS, firmware 0.98.2
Philips Hue
Trust Z1
Ikea 

 

Reactie plaatsen