Review: DiO - Verlichting pack

Review: DiO - Verlichting pack


Het regent nieuwe controllers afgelopen weken. Goed om te zien dat er steeds meer spelers op de markt komen. Vorige week heb ik de lighting pack van DiO binnen gekregen. Dit is een nieuwe product range welke ontwikkeld word door Chacon een bekende fabrikant.


Deze controller onderscheid zich doordat hij gebruik maakt van een eigen ontwikkelde 866 MHz protocol en de 433Mhz protocol van Edisio/Chacon.
DiO levert met deze protocol verschillende pakketten om een totaal oplossing te bieden. Er zijn pakketten voor je verwarming, beveiliging, verlichting, tuin en rolluiken beschikbaar.

Zoals al gezegd heb ik het lighting pakket ontvangen. Dit is een leuk pakket om mee te starten. En je raadt het al hiermee kun  je je verlichting schakelen.

De controller werkt zowel via de cloud als lokaal. 

De controller is te koop voor €129,- en het lighting pack voor €229,-.


Wat krijg je:- DiO controller
- 2 Verlichtingsmodules
- Schroeven en pluggen om de boel vast te maken
- Quick start handleiding
- Algemene handleiding


Uiterlijk controller


 • `


Uitpakken:


Installeren:

Het installeren van deze controller is geen rocket science. Nadat je de utp kabel en stroom hebt aangesloten, moet je je registreren via de website (kan met PC, Smartphone of Tablet). Het installeren via de APP is momenteel nog niet mogelijk maar hier wordt aangewerkt.

De verschillende lampjes op de controller geven de volgende statussen weer:
- Rechter lampje knippert zodra het stroomnet is aangesloten
- Middelste lampje zodra er verbinding is met een lokaal netwerk of modem
- Linker lampje zodra er verbinding is met de server.

Als alle lampjes branden dan kun je de box toevoegen.

Het aanmelden van de box gaat door het invoeren van het mac-adres, die vermeld staat op de onderkant van de controller. Je kunt dus beter je smartphone gebruiken omdat je dan dichtbij de box kunt blijven.

Licht modules

Bij deze set worden 2 modules geleverd om je lampen mee aan te sturen. Deze modules kun je niet inbouwen, het zijn dus opbouw modules. Dit is wel iets om in je achterhoofd te houden aangezien deze altijd in het zicht blijven. Het is ook niet mogelijk om een normale schakelaar aan te sluiten, je moet hem dus altijd vanuit de APP/Dashboard bedienen.


Het installeren van deze modules kun je doen door naar het plusje in het menu van het dashboard te gaan en dan accessoire aan te klikken. Hierna is het een kwestie van: module voorzien van stroom en op de R knop,aan de zijkant, te klikken. Hierna zal de module herkend worden en het ledje op de module zal oplichten. 

Ik kwam in het installatieproces alleen niet verder omdat je eerst een ruimte aan moet maken (dit kan niet vanuit het toevoegen scherm). Nadat ik een ruimte aan had gemaakt ging het toevoegen prima. Ik kreeg alleen een zwart scherm te zien. Het lijkt of er dan niks gebeurd is, maar als je naar de ruimte gaat zie je de module wel staat.

De lamp reageert zeer snel en de status wordt ook goed ge-update.Scenario's

Het maken van regels is zeer simpel met dit systeem. Maar hierdoor zijn de mogelijkheden ook beperkt. Je kunt bv schakelen op zonsopgang maar ook op tijd.APP

Naast dat je het systeem via je PC kan bedienen wordt er ook een APP bijgeleverd. Deze zit simpel in elkaar. Het toevoegen van modules is helaas niet mogelijk.

Conclusie

Deze controller heeft een goede instap prijs van €129,-. Omdat de modules door DiO zelf ontwikkelt worden weet je zeker dat ze goed werken. Het nadeel hieraan is dat alleen de eigen modules gebruikt kunnen worden. Het is dus niet mogelijk om bv de veel gebruikte Z-Wave modules toe te voegen.
Er kunnen wel 433Mhz modules (van Edisio/chacon) worden toegevoegd, maar houd er rekening mee dat deze geen terugkoppeling kunnen geven aan de controller. Er is ook geen duidelijke lijst welke modules ondersteund worden.

De basis van deze controller zit best goed in elkaar maar het werkt nog niet vlekkeloos. Zo kwam er bv zomaar een login scherm naar voren en kon ik in sommige situaties niet verder in de interface. DiO heeft aangegeven naar deze punten te kijken.

De doelgroep voor dit product is vooral de beginnende gebruikers die niet teveel gedoe willen. Dit is ook een nadeel, omdat je hierdoor ingewikkelde zaken niet kunt realiseren. Maar wil je simpel je verwarming, lampen en apparatuur aan/uitzetten kunnen zetten op afstand? Dan is dit systeem voldoende.


+

Simpel systeem
Prijs

-

Interface werkt nog niet feilloos
Alleen eigen modules worden ondersteund
Geen geavanceerde mogelijkhedenDiO bedankt voor het beschikbaar stellen van deze set:
Delen op:

Reacties (4) -

 • Piet

  27-12-2016 17:46:40 | Antwoord

  Probeer de lichtmodule te installeren.

  Het Wifi gedeelte werkt perfect maar het radio gedeelte (aansturen ontvangers vanuit de homebox werkt totaal niet.
  De support bij Dio werkt al evemin (hotline, telefoon ... alles dood)
  Iemand ervaring?

  Dank bij voorbaat
  Piet Gilbos

  • Geert

   26-6-2017 19:42:03 | Antwoord

   Dit product is grote brol.
   Werkt meer niet dan wel.
   Heb in totaal 3 nieuwe boxen gekregen, uiteindelijk alles terug naar de winkel en afgelopen met DIO homebox.

 • Peter LOX

  27-6-2017 11:34:05 | Antwoord

  Had dit beter gelezen voor ik kocht.
  wel moet ik vermelden dat de technische dienst van DIO me tot 4x toe goed geholpen heeft. heb 4x een nieuwe dio box gekregen. voor wat ik het wou gebruiken was het de perfecte oplossing. maar!! de dio box krijg ik niet werkende via Telenet internet. bij een nieuwe box werkt alles prima gedurende 1u dan valt de box uit en wil niet meer connectoren via internet. heb tijdelijk antivirus uitgezet op telenet modem, maar dit heeft geen effect. Iemand met telenet waarbij het wel werkt???
  bedankt alvast
  Peter

 • Pauwels Gino

  21-1-2018 16:38:55 | Antwoord

  De 3 blauwe ledjes op de box moeten contant, altijd branden.
  Ook het derde (rechtse) van de voedingsstroom.
  Brandt dit knipperend, dan moet je een upgrade doen.
  Upgrade bestanden kun je bij de firma verkrijgen.

  Bij werkt het manueel goed.
  Maar ik kan mijn scenarios niet starten.
  Weet iemand raad?

Reactie plaatsen