Review: Devolo - Home control

Review: Devolo - Home control

Vandaag heb ik de Devolo starters kit binnen gekregen. Deze fabrikant is vooral bekend van hun Powerline producten. Hiermee is het mogelijk om via je stroomnetwerk een thuisnetwerk op te zetten.
Ze hebben ook ingezien dat domotica een mooie aanvulling is op deze producten.
Lees verder wat deze kit allemaal te beiden heeft.

Deze starterskit is zoals de naam al zegt een kit om met domotica te starten. Hij bestaat uit een controller, een tussenstekker en een deurcontact. Het geheel werkt via de Z-Wave protocol. Het moet dus mogelijk zijn om naast hun eigen modules ook andere Z-Wave modules aan te sluiten. Hij werkt ook via de Powerline producten van Devolo, dus mocht je niet beschikken over een UTP aansluiting dan kun je hem ook op deze manier verbinden.

Hij werkt zowel standalone (dus zonder internet) als via het web. Hierbij moet wel vermeld worden dat de lokale functie alleen werkt via de APP en dat je de registratie via de online omgeving doet.

De starterskit is te koop voor €219,00 via onze partner.


Wat krijg je:

- Centrale (controller)
- Deur-/Venstercontact
- Intelligent Stopcontact
- Handleiding "Eerste stappen" (Nederlands)


Technische specificaties (controller):

Standaarden:
IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3x, IEEE 1901, Auto MDI/X, ITU-T G.9959 (Z-Wave, 868,42 MHz)

Protocollen:
CSMA/CA (Powerline)
Z-Wave (Funk)

Transmissiesnelheid:
Ethernet 10/100 (mbps)
Powerline 200/500 (mbps)

Bereik (in m):
Powerline: 300
Z-Wave: 30 (in het huis), 100 (buiten het huis)

Veiligheid:
128 Bit AES (Powerline und Z-Wave)

Aansluitingen:
1 x Ethernet RJ45
1 x USB 2.0 Type A (voor toekomstige uitbreidingen)

Afmetingen (in mm, zonder stekker):
132 x 72 x 42mmController:

 
Installatie:

Op de doos van de starter kit staat groot "Smart home voor de doe-het-zelver!" dus de installatie zou niet heel ingewikkeld moeten zijn. Volgens de website van Devolo kun je zelfs binnen 10 minuten een draaiend systeem hebben. Dit zijn nogal wat beloftes. 

En ja, de installatie is echt zeer simpel. Het is een kwestie van de UTP kabel aansluiten, de controller in het stopcontact stoppen en wachten tot het lampje groen wordt. Hierna moet je je registeren via de www.mydevolo.com website. Nadat je je registreert hebt, moet je het adres opgeven waar de controller zich bevindt. Hierna wordt hij automatisch gevonden en kom je op het dashboard gedeelte terecht. Waarbij de eerste stap is: een module toevoegen.


Dashboard:

Om te zien wat er allemaal mogelijk is, is er een demo huis aanwezig. Hier zijn standaard al verschillende modules geïnstalleerd. Hier kun je dus mee spelen zonder schade aan te richten. Ik gebruik deze versie ook voor mijn review.

Op het Dashboard bevindt zich het overzicht van de geïnstalleerde modules, het weer, en de gebeurtenissen. Je kunt het dashboard zelf een beetje indelen en configureren. Je kunt ook meerdere dashboards aanmaken.


Apparaten:

In het apparaat gedeelte vind je een overzicht van al je modules.


Je kunt hier ook grafieken opvragen van de gebeurtenissen.


In het configuratie gedeelte van de module kun je de naam, plaats/kamer wijzigen, de toestand bekijken en de module verwijderen. 

Daarnaast zijn er nog wat configuratie mogelijkheden, zoals de gevoeligheid van de sensor, led aan/uit etc.


Module toevoegen:


Via het apparatenscherm is het ook mogelijk om een module toe te voegen.

Deur-/Raamsensor

Als eerste heb ik de bijgeleverde deur-/raamsensor toegevoegd. Deze zou geen probleem moeten geven, aangezien dit een eigen module is. Er wordt netjes, door middel van een youtube video, uitgelegd hoe je de module moet toevoegen. Deze deur/raamsensor wordt niet door Devolo zelf gemaakt maar door de fabrikant Philio. Je kunt een review van deze sensor hier vinden.

Het toevoegen ging zonder problemen en de module werd direct herkend.

Fibaro Wall Plug

Als 2de heb ik de Fibaro Wall plug geprobeerd toe te voegen. Deze werd helaas niet gevonden (ook niet na een reset). Er is geen lijst van welke modules er precies ondersteunt worden. Dit is jammer. Het lijkt er dus op dat modules van derden niet zo goed ondersteund worden.

Philips HUE

Met de laatste update moet het ook mogelijk zijn om de lampen van Philips toe te voegen. Helaas ben ik niet in het bezit van een set, dus heb dit niet kunnen testen.

HTTP device

Het is mogelijk om een http device toe te voegen. Hiermee kun je een URL sturen naar een extern systeem naar www.ifttt.com. Helaas kun je alleen maar een URL sturen er zijn dus geen uitgebreide mogelijkheden.


Groepering


In dit gedeelte is het mogelijk om groepen te maken van modules. Zo kun je bv alle verlichting bij elkaar zetten. Helaas werkt dit gedeelte niet bij mij.
Je hebt hier ook de mogelijkheid om een kamer aan de maken.


Tijdsbesturing

Het tijdsbesturing gedeelte is bedoeld om (zoals de naam al doet vermoeden) tijdsgestuurde zaken te regelen. Zo zou je je bv kunnen voorstellen dat elke dag de buitenlamp aan moet gaan op een bepaald tijdstip.

Je kunt schakelen op basis van dagen van de week, begin en eindtijd. Je kunt 1 of meerdere modules tegelijk hiermee laten aanzetten.


Scene's

Met scene's kun je door middel van 1 druk op de knop meerdere apparaten laten aanzetten.


Meldingen

In het meldingen scherm is de mogelijkheid om je melding via email, sms en push in te stellen. Je kunt naast de hoofdontvanger ook een extra ontvanger aanmaken.

Deze ontvanger kun je in regels gebruiken, om te zorgen dat er een melding komt als bv een deur opengaat.

  •  

 


Regels

Als laatste onderdeel op het dashboard is het regel maken gedeelte. Hier kun je wat complexere zaken regelen. Zo kun je bv instellen dat er bij beweging, via een bewegingsmelder, een lamp aan moet gaan. Dit is dus iets anders dan het tijdsbesturing gedeelte.

Je kunt meerdere modules betrekken in de regels en een "en" en "of" conditie maken. Zo kun je bv regelen als lamp x aanstaat "en" er beweging is, lamp y ook aan moet gaan. 

 

Je kunt met deze methode best aardige regels maken. Echt complexe zaken zijn niet te maken. Zo is er geen mogelijkheid om virtuele apparaten aan te maken of gebruik te maken van variabele.

 


APP

Een belangrijk onderdeel van een goed domotica systeem is de APP. Devolo heeft een Android en iOS APP.

Wat als eerste opvalt bij de APP is dat het even duurt tot hij is ingeladen. Even snel een lamp aan doen zit er dus niet in. De APP zit best aardig in elkaar en bevat de simpele zaken. Zoals deze gebruikt worden op de WEB versie. Zo kun je een lamp aan/uit doen, maar ook een scene starten of een regel.

Er is geen optie voor locatie bepaling. 

  •  

Conclusie:

Deze controller pretendeert voor de doe-het-zelver te zijn. Dit is ook zeker zo. Het hele systeem is erop ingericht om het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo zijn er simpele manieren om regel, scene's en tijdsgestuurde zaken te regelen. Omdat alles simpel is opgezet kan een wat ervaren gebruiker (of iemand die iets meer wil) zaken gaan missen en snel tegen beperkingen aanlopen.

De stabiliteit lijkt prima op orde, hier en daar zitten er nog wat wat bugs in het systeem. Zo zag ik een paar teksten die nog niet vertaald waren en na de upgrade deden enkele regels het niet meer. Maar voor een beginnende partij is dit knap gedaan. Het systeem zit ook goed qua prijs van €219,-.

Het Delovo systeem draait via het Z-Wave protocol, wat een stabiele basis zou moeten zijn. Het geheel reageert snel (zeker met de bijgeleverde modules). Het lukte mij niet om Z-Wave modules van derden toe te voegen. Je bent dus wat beperkter in je keuze maar dit zal ook een kwestie van tijd zijn.

Dus bottom line: Zoek je een simpel en gemakkelijk systeem? Zonder toeters en bellen? Dan is de Devolo starter kit een prima keuze.

 

+

Gebruiksvriendelijk systeem
Goede uitleg
Prijs

-

Kans aanwezig dat Z-Wave modules van andere fabrikanten niet werken
Geen uitgebreide programmeer mogelijkheden
Geen koppeling met IP devices zoals de Nest, Sonos, etc

 


De Devolo starterkit is te verkrijgen via:

 

Delen op:

Reactie plaatsen