Review: Blastbot

Review: Blastbot

Je kent het wel: je wilt een film gaan kijken en hebt hiervoor 3 afstandsbedieningen nodig om al je apparaten aan te zetten. Eentje kun je natuurlijk weer niet vinden of je hebt weer niet de juiste te pakken. Het zou wel fijn zijn als je dit allemaal met 1 apparaat zou kunnen regelen. Blastbot heeft hiervoor een oplossing bedacht.
We gaan hem nader bekijken.

Met de Blastbot kun je al je IR apparaten met een APP op je telefoon bedienen. Denk hierbij aan je televisie, stereo, media speler en airco. Omdat dit apparaat dus een brug is tussen jouw telefoon en je IR apparaten, kun je hem overal in je huis bedienen. Nog sterker: je zou vanaf je werk je TV uit kunnen zetten, mocht je dit vergeten zijn. 

Naast het bedienen van apparaten is er ook een mogelijkheid om schema's te maken zodat iets automatisch aan of uit gaat. De Blastbot bestaat uit een simpel kastje met een USB voeding, welke je in de buurt van je apparaten zet. Er kan eventueel ook een IR-extender worden aangesloten om bv je apparatuur in je kast aan te sturen.

Hij is te koop voor €79,95 via onze partner.

We gaan hem even installeren om te kijken wat de mogelijkheden zijn en of ondersteuning op orde is.


Wat krijg je:

- Adapter
- USB Kabel
- Handleiding
- Blastbot

Uiterlijk:

Grootte:


Installatie:

De eerste stap is om de APP te downloaden (Android/iOS) en deze te installeren op je telefoon. Hierna maak je een account aan en voorzie je de Blastbot van stroom met de bijgeleverde adapter/usb kabel. Vervolgens klik je op "Setup new device" en selecteer je de Blastbot en hou je het knopje aan de achterkant 5 seconde in tot het LED aan blijft. Hierna verlaat je de applicatie en ga je naar je WiFi configuratie op je telefoon. Je ziet dan de Blastbot als netwerk staan. Maak vervolgens een verbinding hiermee en ga terug naar de APP. Hij zal de Blastbot dan vinden en vragen om je lokale WiFi gegevens. Deze vul je vervolgens in om dus de Blastbot met je netwerk te verbinden. Dit ging overigens bij mij niet helemaal lekker omdat hij mijn netwerk niet zag of de Blastbot niet zag. Na het pakken van een andere Android telefoon ging de installatie wel goed. Dit zou een probleem kunnen zijn met de APP en Android 9. Na de installatie zie ik bij mijn devices de Blastbot staan.

Installatie schermen:

Apparaten toevoegen:

Nu we de Blastbot aan het werk hebben moeten we zorgen dat we onze TV kunnen bedienen. Dit doe je door een Control toe te voegen. Je kunt een "Blank" apparaat toevoegen om de codes zelf te leren of een vooraf geprogrammeerde apparaat. We beginnen met de laatste. Ik heb een Philips TV dus ik zoek deze als eerste op. Vervolgens moet je zorgen dat deze standby staat en de Blastbot gericht is naar de TV. Bij de volgende stap komt hij met een standaard knoppen voorstel. Deze kun je dan meteen testen. Mocht er iets niet werken dan kun je ook naar jouw specifieke toestel zoeken. Bij mij werkte alles prima dus ik heb hem toegevoegd. Hierna heb ik ook nog mijn Onkyo (TX-N509) AV-receiver toegevoegd en dit ging ook zonder problemen. Heb ook nog even andere apparaten opgezocht en deze konden ook allemaal gevonden worden. De database met de apparaten lijken dus goed in elkaar te zitten.

Installatie schermen Philips TV:

Installatie schermen Onkyo AV-receiver:


Alle apparaten ondersteunt

Het is natuurlijk onmogelijk om te controleren of alle apparaten welke via IR werken ondersteund worden. Dit zal vast ook niet het geval zijn. Gelukkig is er een zelf-leerfunctie. Hiermee kun je met oude afstandbediening doorsturen naar de Blastbot zodat hij ze ook weet. Dit heb ik ook even getest en dit werkt prima. Fijn dat deze optie aanwezig is dit maakt de Blastbot altijd inzetbaar.

Het toevoegen van codes is gemakkelijk.  Het is een kwestie van een nieuwe controller aanmaken en de afstandbediening naar de Blastbot richten. Hierna druk je op de gewenste knop en zal hij worden toegevoegd. Je kunt nog de naam, kleur en het icoon veranderen.

Toevoegen codes:


Scene's:

Handig van dit alles in 1 apparaat is natuurlijk dat je de boel kunt automatiseren. Als je een film gaat kijken wil je misschien dat je versterker, TV en media speler aangaan. Dit kun je regelen met een scene. Ik maak een scene waarbij eerst de versterker aangaat en hierna de TV. Dit werkt allemaal simpel en spreekt voor zich. Je kunt eventueel met vertraging werken, als je bv even moet wachten om de TV op het juist kanaal te zetten. De gemaakte scene kun je vervolgens opstarten van het begin scherm. En zoals verwacht werkt alles zoals het hoort.

Voorbeeld scene:


Automation:

Naast het maken van scene's kun je ook zorgen dat apparaten automatisch iets doen. Je kunt bv regelen dat elke ochtend je TV om 08.00 uur aangezet wordt. Je kunt ook regelen dat als het na 19.00 uur 's avonds is dat als je de TV aanzet ook de versterker aan moet. Dit zit ook allemaal weer simpel in elkaar. Hierdoor zijn wel wat complexere regels niet te maken maar de vraag is of je dit perse nodig hebt.

Ik maak even een voorbeeld waarbij de TV om 19.15 elke dag wordt aangezet.

Voorbeeld automation:


Koppeling met de Domotica systeem

Leuk onderdeel van deze Blastbot is dat hij te koppelen is aan je domotica systeem. Dit werkt via een http request naar de Blastbot toe. Dit is een aanroep via een url naar de cloud server van de Blastbot toe. De meeste domotica controllers kunnen hiermee wel over weg. Er is helaas geen lokale mogelijkheid om een aanroep te doen. De Blastbot moet dus altijd verbonden zijn via het internet. De koppeling is ook maar 1 kant op (naar de Blastbot toe)

Instelling API op Blastbot:


Koppeling Fibaro Home Center 2

Deze Blastbot kun je ook koppelen aan de Fibaro Home Center 2. Dit kun je doen door een virtueel apparaat aan te maken in je HC2 deze stuurt dan de knop door naar de Blastbot en die vervolgens weer naar je TV. Dit werkt allemaal lokaal waardoor je er geen last heb als de cloud niet meer werkt.

Als eerste log je in op de HC2 en ga je naar het apparaat gedeelte. Vervolgens maak je een nieuw virtueel apparaat aan en zorg je dat deze verbinding maakt via het lokale IP van de Blastbot met poort 9999. Hierna voeg je bij Advanced de IR code toe en zorg je dat het vinkje "Wait for device response" aan staat.

De codes kun je opvragen via de lokale interface van de Blastbot of via de APP.


Video review:


Conclusie:

Met de Blastbot kun je op een gemakkelijke manier zorgen dat niet meer 3 afstandsbedieningen nodig hebt om je apparaten te bedienen. Je kunt vanaf nu alles bedienen met de APP op je smartphone. Het toevoegen van apparaten gaat gemakkelijk en er lijkt een grote database aanwezig, zodat jouw apparaat er altijd wel tussen staat. Mocht dit niet het geval zijn dan heb je ook de mogelijkheid om zelf de knoppen in te leren.

De APP zit simpel in elkaar en werkt en reageert goed. Met het automatiseer gedeelte kun je gemakkelijk instellen dat er op een bepaalde tijd je TV aangezet moet worden. Je kunt hier ook regelen dat als de tv aangezet wordt dat dan ook de stereo aangezet moet worden.

Er zijn verschillende manieren aanwezig om je domotica controller te koppelen aan de Blastbot. Dit aanroepen gebeurt door een verzoek te sturen naar de cloud server van Blastbot. Tijdens mijn testen werkt dit allemaal snel en betrouwbaar. Als je een Fibaro Home Center 2 hebt dan kun je ook gebruik maken van een lokale aanroep, wat uiteraard beter werkt omdat je niet naar het internet hoeft.

Als minpunten moet ik opnoemen dat de Blastbot wel goed gericht moet zijn. Er is namelijk geen 360 graden IR -leds aanwezig.

Hij is te koop voor € 79,95.

Dus: zoek je een manier om je IR apparaten gemakkelijk te bedienen? Dan is de Blastbot een prima optie.

+

Veel apparaten worden ondersteund
Zelf leer functie
APP zit goed in elkaar
Gemakkelijk te gebruiken

-

Domotica koppeling 1 richtingsverkeer
Geen 360 graden IR-leds

 

 

 

 

 

 

 

Delen op:

Reactie plaatsen