Review: BeNext - Starter Pakket

Review: BeNext - Starter Pakket

Voor de verandering eens een keertje een Nederlands product: de domotica controller van BeNext. Goed om te zien dat Nederland ook mee doet in deze markt. Met deze controller kun naast je lampen en apparaten aan/uitzetten, ook je klimaat regelen in huis en ook je energie verbruik in de gaten houden.

Ik ben zeer benieuwd naar deze controller.


"Al aan de slag voor €249,95"


BeNext heeft mij hun "starter pakket"  toegestuurd. Dit is een leuk pakket om mee te beginnen. Naast de controller zit er een bewegingsmelder, dimmer met energie meting en tussen-stekker met energiemeting in. De verschillende modules werken via het Z-Wave protocol. Er kunnen maximaal 200 modules worden aangesloten op de controller. 
Deze box werkt zonder abonnementskosten en er is een gratis APP en online manager beschikbaar.

Cloud

Om regels, configuratie en statistieken te bekeken is het nodig om de online omgeving van BeNext in te loggen. Mocht je dus geen internet hebben, dan kun je wel de apparaten blijven bedienen via je lokale netwerk. Maar andere zaken dus niet. 


Wat krijg je

- Internet gateway
- Schroevendraaier
- Schroefjes
- Kabel voor slimme meter
- UTP kabel
- Adapter
- Bewegingsmelder
- 2 batterijen (AA)
- Beugel
- Tussen-stekker met energiemeting
- Dimmer met energiemeting


Uitpakken


Online omgeving"Tot 15% besparen op je energierekening"


Deze controller onderscheid zich doordat je goed je energieverbruik in de gaten kunt houden. Er is namelijk een mogelijkheid om hem op je slimme meter aan te sluiten. Ik heb zelf nog geen slimme meter maar BeNext heeft mij een aantal schermen toegestuurd. Hier kun je het verbruik inzien dmw verschillende grafieken. Er is geen mogelijkheid om een export te maken van de gegevens.


Zoals al gemeld wordt er een tussen-stekker en dimmer meegeleverd. Deze kunnen ook het verbruik meten. Het idee hier achter is dat je bewuster word van je gebruik en hierdoor onnodige apparaten uitzet en dus energie bespaard. Internet Gateway/controller

Het hart van het systeem is de Internet Gateway/controller. Vanuit hier word alles bediend.

Technische specificaties

Product afmetingen: 140 x 79 x 21 millimeter (L x B X H)
Voltage: 12~15Vdc
Normaal stroomverbruik: maximaal 1 Watt
Temperatuur bij opslag: -5°C tot +65°C
Luchtvochtigheid bij opslag: 10% tot 70%
Temperatuur bij gebruik: 10°C tot 50°C
Luchtvochtigheid bij gebruik: 30% tot 80%
Frequentiebereik: 868.42 MHz (Z-Wave)
Maximaal draadloos bereik: 100 meter in een directe zichtslijn
Gemiddeld draadloos bereik: 30 meter
Mesh-netwerk draadloos bereik: 150 tot 300 meter (maximaal 4 hops)


Installeren

Bij het "starter pakket" wordt een korte handleiding gegeven voor het installeren van de controller. Het beste kun je eerst de stroom en UTP (met internet) aansluiten. Als het lampje op de controller groen is kun je naar www.benext.eu gaan en vervolgens naar login. Hierna volg je de stappen en is het installeren zo gebeurd, door de duidelijke omschrijving.


  • Welkom scherm
  • Nieuw account aanmaken
  • Gegevens
  • Klaar is Kees


Toevoegen modules

Bij het "starter pakket" worden zoals al gezegd 3 modules meegeleverd. Leuk om mee te beginnen.

Energy Switch+ met energiemeting

Deze tussen-stekker kun je plaatsen tussen je stopcontact en je normale stekker. Je kunt hem dan op afstand aan/uitzetten via de APP en of je PC of natuurlijk met de hand via het knopje op de module. Er kan ook het energie verbruik gemeten worden (Watts/kWh).


Toevoegen van deze module doe je hem door in het stopcontact te prikken en de toevoegen procedure op te starten op de controller. Van de meeste producten is netjes een video beschikbaar. Hier kunnen andere merken een voorbeeld aan nemen. Het toevoegen lukt me overigens niet altijd meteen, maar na een paar keer proberen lukte het wel.
Plug-in Dimmer

Deze plug-in dimmer kun je gebruiken om een lamp mee te dimmen. Er word tevens het energie verbruik gemeten. De Dimmer kan lampen tot 150 Watt dimmen. De dimmer kan ook lokaal bediend worden door aan/uit knop op de module.


Het installeren gaat door hem in het stopcontact te steken en de installatie procedure op te starten op de controller. Ik zou deze module niet dicht bij je bed installeren omdat hij nogal zoemt. Het dimmen gaat prima.
MoLiTe Sensor

Wil je goed gebruik kunnen maken van je domotica-systeem dan is deze sensor zeer welkom. Je kunt hiermee beweging detecteren, de temperatuur meten en de hoeveelheid licht bepalen. Je zou bv scenario's kunnen maken dat het licht automatisch aangaat als er beweging is. De sensor werkt op 2 AA batterijen.


Installeren gaat op dezelfde wijze als de andere modules. Je moet alleen hier de batterijen erin doen.Modules van derde

Naast de modules welke BeNext levert is het ook mogelijk om producten van andere leveranciers te installeren. In principe kunnen alle z-wave ondersteunende producten geïnstalleerd. 
Lifestyle

Deze controller heeft verschillende statussen. Hiermee is het mogelijk om bepaalde actie te laten uitvoeren (of juist niet). Zo is er bv een status Away, je zou na het indrukken van deze knop bv je alarm kunnen laten aanzetten of zorgen dat alle schakelaars uitgezet worden. Het is jammer dat er geen locatie dienst in de APP zit zodat deze statussen automatisch gewijzigd word.Regels maken

Via het dit gedeelte is het simpel om apparaten automatisch te bedienen. Zo kun je bv een lamp laten aanzetten als de zon onder gaat. Maar er kan ook geschakeld worden op de reactie van sensoren. 

Je kunt helaas geen regels maken met meerdere inputs. Dus als bv lamp x aanstaat en er is beweging dan moet de lamp y aangaan. Dus en/of is niet mogelijk. Er kan wel een tijd (dagen & start/eind tijd) worden toegevoegd aan de input.

Er kan ook met 1 regel meerdere producten aan/uitgezet worden. Dus je kunt bv bij beweging, dan moet lamp x en lamp y aangezet worden. Daarnaast kun je ook een notificatie/email tegelijk meesturen.

Als laatste is het mogelijk om de regel aan een bepaalde lifestyle te hangen.Scenes

Naast het maken van regels is er ook een mogelijkheid om scenes te maken. Met een scene kun je met 1 knop meerdere apparaten te gelijk aan/uitzetten.Klimaat

Als je de heating control module aanschaft, is het ook mogelijk om je verwarming aan de te sturen. Deze module kun je simpel tussen uw huidige thermostaat en je ketel plaatsen. Er verandert dus niets aan de huidige setup. Je kunt nog steeds de thermostaat gebruiken zoals je dat gewend bent. Je hoeft dus niet uw huidige thermostaat te vervangenCamera

Het is ook mogelijk om je camera te koppelen. Je kunt dan in de APP/Online omgeving je camera's zien. Handig, dan hoef je niet meer 2 APP's op te starten. 


APP

Via de APP is het mogelijk om alle je apparaten te bedienen. Het is tevens mogelijk om de lifestyle status aan te passen.
De notificatie mogelijkheid kan ook worden ingesteld. Hiervoor moet je telefoon worden aangemeld bij de controller. Mocht je telefoon dus gestolen worden, dan kun je zeer gemakkelijk de toegang uitzetten.
Het is ook mogelijke om je energie verbruik in te zien. Tevens kunnen de toegevoegde camera's bekeken worden en is het mogelijk om je klimaat te regelen (als je je verwarming gekoppeld hebt aan de controller).

"Lekker blaffen tegen je telefoon"


Een andere gave optie is dat er voice control mogelijk is. Je kunt dus lekker schreeuwen tegen je telefoon dat je lampen uit moeten.


Conclusie

Deze controller zit netjes in elkaar en aan alles zie je dat er aandacht besteed is aan het duidelijk maken van de functionaliteiten. 

Regels maken is gemakkelijk en wijst voor zich. Zeker voor een beginnende gebruiker. Hierdoor gaat de ervaren gebruiker wel tegen een limiet aan lopen van de mogelijkheden. Er zit namelijk geen geavanceerde mogelijkheid op om regels te maken en er is geen API beschikbaar. Er kunnen bijvoorbeeld geen virtuele meters/sensoren/schakelaars aangemaakt worden en is het niet mogelijk om met variabelen te werken.

Wat absoluut een pluspunt is de manier waarop je inzage kunt krijgen in je energieverbruik. Hier is goed over nagedacht. Er zijn nette grafieken en overzichten. Hier kunnen andere boxen een voorbeeld aannemen.
  
Een minpunt is dat de box gesynchroniseerd moet worden met de cloud omgeving. Het kan uiteraard gebeuren dat deze niet beschikbaar is waardoor er niet gesynchroniseerd kan worden. Het is wel zo dat voor het bedienen en draaien van de regels de cloud niet nodig is. 


+

Goede inzage in energie verbruik.
Prijs (starten vanaf €249,00)
Duidelijk uitleg hoe je een module kunt toevoegen
Eigen modules werken gegarandeerd goed
Nette APP

-

Geen API beschikbaar
Cloud omgeving
Geen geavanceerde programmeer mogelijkheden
Geen mogelijkheid om Virtuele switch/meters/sensoren en variabelen aan te maken


BeNext bedankt voor het beschikbaar stellen:

Reactie plaatsen