Onze sponsor:

Review:

09 juni 2022 | Niels Laan | Alecto, Weerstations

Alecto Weather Station - WS-5500

Conclusie:

Dit weerstation van Alecto doet wat hij moet doen en dat is je inzicht geven in jouw lokale weersituatie. Hiervoor zijn de volgende sensoren ingebouwd:
- Temperatuur (binnen en buiten)
- Luchtvochtigheid (binnen en buiten)
- Luchtdruk
- Windsnelheid en windrichting
- Neerslag
- UV en zonnestraling

Om dit inzichtelijk te maken wordt er een kleurenscherm bijgeleverd waarop je alles goed kunt aflezen zonder je telefoon te pakken. Het scherm (binnen-unit) heeft ook nog wat functies zoals het laten zien van de maximale en minimale temperatuur of de gemiddelde luchtdruk over 12, 36 en 72 uur. De binnen-unit wordt door stroom voorzien van een adapter en er zitten 3 AAA batterijen in als backup (mocht de stroom uitvallen). 

De binnen-unit maakt met de buiten-unit contact via de 866Mhz protocol om de verschillende data binnen te krijgen. Via WiFi wordt de verbinding gemaakt met je eigen netwerk.

Alles inzien is natuurlijk allemaal erg leuk maar de kracht van dit systeem zit hem in het feit dat je hem kunt koppelen aan je Smart Home systeem. Zo kun je meten of het regent en dan een raam laten sluiten of je zonnescherm. Je zou ook de windkracht kunnen meten om te zorgen dat je zonnewering op tijd dichtgaat.

Om deze koppeling tot stand te brengen wordt er gebruik gemaakt van Weather Underground. Deze koppel je aan je weerstation en vervolgens kun je dit gebruiken in je Smart Home systeem.

Wij hebben getest met de Homey en Home Assistant en dit werkt allemaal zoals het hoort.

Dit weerstation is te koop voor € 192,00 wat wel een behoorlijk uitgave is. Als je dit afzet tegen de bouwkwaliteit dan vinden we wel dat het geheel wat plastic aanvoelt. Nu zal dit in de praktijk niet veel uitmaken, maar je verwacht iets meer.

Als we het dan toch over de minpunten hebben dan wordt er ook geen paal meegeleverd. Nu kun je met wat creativiteit goedkoop oplossen. Wij hebben dit bv gedaan door een peddel te halen bij de kringloop en alleen de aluminium buis te gebruiken. Dit was stevig genoeg en je kunt hem dan redelijk hoog ophangen.

Data komt snel en goed binnen
Prima bereik (je kunt hem ver weg installeren)
Veel verschilleden sensoren

Prijs
Geen paal

Getest met:
WS view, 1.1.55
EasyWeather, 1.6.4
Homey, Firmware 7.4.1
HASS, firmware 8.00.1

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Weerstations