Review: Aeotec Multisensor 6

Review: Aeotec Multisensor 6

Wij hebben de Aeotec multisensor 6 in het verleden al eens voorzien van een review maar dit is al een tijd geleden. Tijd voor een update.

Aeotec is een oudgediende op de markt en ze maken al meer dan 12 jaar draadloze domotica producten. Deze multisensor is nog geen 12 jaar op de markt maar al wel een tijdje. Dus hij zou goed moeten werken met de verschillende controllers.
Deze multisensor van Aeotec heeft maar liefst 6 verschillende sensoren ingebouwd. Het is dus niet zomaar een bewegingsmelder.

Bewegingssensor

Met deze sensor kun je beweging detecteren door de ingebouwde PIR. Zoals alle PIR's reageert hij op het temperatuurverschil tussen de omgeving en het object. Deze warmte is niet zichtbaar met het blote oog maar deze PIR kan het wel detecteren. Deze melder is een mooie aanvulling op je alarmsysteem en natuurlijk om automatisch apparaten aan/uit te zetten. Hij heeft een bereik van 5 meter en een kijkhoek van 120°. 

Temperatuurmeting

Via de ingebouwde temperatuurmeter kan de temperatuur van de ruimte gemeten worden. Hij kan de temperatuur meten tussen de  -10 en 50°C . Er is ook een mogelijkheid om via een parameter de temperatuur te corrigeren.

Lichtsensor

Er zit een lichtmeter ingebouwd om je verlichting automatisch aan- en uitzetten als het donker wordt. Hierdoor is het mogelijk om de hoeveelheid licht te meten en aan de hand hiervan te schakelen. Hiermee voorkom je dat onnodig je verlichting blijft branden. Er kan gemeten worden tussen de 0 en 3000 lux.

Luchtvochtigheidssensor

Als je deze sensor in bv je badkamer ophangt is het mogelijk om de hoeveelheid vocht te meten. Je zou dan bv je ventilator automatisch aan kunnen laten gaan als de ruimte te vochtig wordt.

Schoksensor

De schoksensor is ingebouwd om beweging van de sensor te registreren. Je kunt dit gebruiken als tamper alarm, zodat het alarm afgaat als een inbreker je sensor probeert mee te nemen.

UV sensor

Als laatste is er ook een ultraviolet sensor aanwezig.  Hiermee is het mogelijk om de hoeveelheid zonnekracht te meten. Behalve dat je kunt bepalen of je zonnebrand moet gaan smeren, zou je bv automatisch je zonnewering naar beneden kunnen laten gaan.


Deze sensor heeft ondersteuning voor Z-Wave Plus en S2 Z-Wave standaard. Dit houdt het volgende in:

- Lager energieverbruik (tot wel 66%)
- Meer bandbreedte (snellere data overdracht)
- Verbeterde "heal" mogelijkheden
- Er kan een upgrade van de firmware worden uitgevoerd (over air)
- Verbeterde beveiliging
 

Verschillende manieren van bevestigen

De sensor is zo licht dat je hem met de bijgeleverde tape kunt vastmaken. Er wordt ook een beugel meegeleverd om hem in een hoek op te hangen. Daarnaast is er een bracket beschikbaar om hem aan je plafond te hangen.

"Met een draadje kan ook"

Uniek aan deze sensor is dat hij ook gevoed kan worden via een USB kabel. Zeer fijn dat dit mogelijk is, dit scheelt weer batterijen. Er wordt een zeer platte USB kabel van 1,5 meter meegeleverd. Een adapter wordt er helaas niet mee geleverd.

Je kunt hem uiteraard ook gebruiken via een batterij (CR123a). Er is zelfs ruimte voor 2 batterijen zodat je minder snel hoeft te wisselen. Volgens Aeon Labs hoef je pas na 2 jaar de batterijen te vernieuwen. 

Ieniemienie

Deze mulitsensor is echt super klein, hij is maar 42mm groot. Dat hebben ze erg goed gedaan. De kleur is mat wit en hij weegt maar 76 gram. Aan de voorkant zit er een ledje welke de status aangeeft en welke gebruikt wordt voor het toevoegen. Later meer hier over.

Ook buiten te gebruiken

Deze sensor kun je ook buiten gebruiken, maar dan adviseert Aeon Labs wel om de PIR uit te zetten. Daarnaast is het aan te bevelen om hem onder een afdak te hangen. Hij heeft namelijk maar een IP20 certificering.

Hij is te koop voor €69,95 via onze partner.


Wat krijg je:

- Multisensor 6
- Handleiding (Engels)
- 1,5m USB kabel (zeer plat)
- Ophangbeugel
- 3M dubbelzijdige tape
- 2 schroefjes

Uiterlijk:

Grootte:


Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey

Als eerste stap moet je bepalen of je deze sensor via de USB wilt gebruiken of via een batterij. Als je voor de eerste optie gaat moet je eerste de batterij verwijderen en de bijgeleverde USB kabel aansluiten. In het tweede geval, als je hem via de batterij wilt laten werken, verwijder je het plastic lipje. Het LEDje aan de voorkant zal van kleur gaan veranderen.

Het installeren van deze motion sensor gaat door naar het apparaten gedeelte te gaan en op het (+) icon te klikken. Vervolgens zoek je de sensor op. Hierna druk je 2x op het knopje aan de binnenkant. Dit knopje is wat lastig in te drukken maar als je het klepje eraf haalt gaat dit een stuk gemakkelijker. Hij zal groen gaan knipperen en vervolgens geel om aan te geven dat het toevoegen is gelukt.

Bij mijn apparaten zie ik een bewegingssensor, lux meter, temperatuurmeter en UV meter.

Installatie schermen:

Configuratie:

Apparaten:

Flow opties:

ALS:

Voorbeeld flow:

Als voorbeeld wil ik graag dat als er beweging is gedetecteerd, en de lux is lager dan 3, de lamp in de hal aangezet wordt.


Zipatile

Deze sensor werkt via USB of via de meegeleverde batterij. Als eerste stap is het handig om te bepalen welke variant je gaat gebruiken. Als je de USB versie gaat gebruiken haal je het klepje aan de achterkant weg, verwijder je de batterij en sluit je het kabeltje aan en natuurlijk een USB adapter. Als je voor de batterij variant gaat dan haal je uiteraard ook het klepje los en verwijder je het lipje van de batterij. De LED aan de voorkant zal van kleur veranderen.

Log vervolgens in op de Zipatile en ga naar je apparaten en klik op "add new device" en vervolgens op Z-Wave. De Zipatile zal de module eerste resetten en dan toevoegen. Om dit te starten druk je het knopje aan de achterkant van de sensor 1x in. De LED aan de voorkant zal groen gaan knipperen en vervolgens geel om aan te geven dat het resetten is gestart. Herhaal deze actie vervolgens voor het toevoegen.

Hij werd gevonden en ik zie bij mijn apparaten een bewegingssensor, lux meter, temperatuurmeter en UV meter. Deze laatste 3 kun je overigens vinden bij de temperatuurmeters.

Installatie:

Configuratie:

Apparaten:

Rule creator opties:

Als je een regel gaat maken krijg je onderstaande opties tot je beschikking.

Voorbeeld flow:

Deze sensor heeft ook een lux meter. Als voorbeeld gaan wij deze gebruiken. Ik wil namelijk als er beweging is, en de lux lager dan 5 is, dat dan de lamp aangezet wordt.


Home Center 2

De volgende controller is de Fibaro Home Center 2. De eerste stap is om te bepalen of je deze sensor met een batterij gaat gebruiken of via USB. Met de batterij optie verwijder je eerst het klepje aan de achterkant en het lipje bij de batterij. Als je USB gaat gebruiken dan verwijder je de batterij en zorg je dat de USB kabel wordt aangesloten en dat deze voorzien wordt van een voeding. In beide gevallen zal het LEDje aan de voorkant van kleur gaan veranderen.

Hierna log in je op de HC2 en ga je naar je apparaten. Vervolgens klik je op "add device" en drukje 1x op het knopje aan de achterkant van de sensor. Het LEDje aan de voorkant zal groen gaan knipperen en vervolgens geel om aan te geven dat het toevoegen is gestart.

Hij werd succesvol toegevoegd en zie bij mijn apparaten een bewegingssensor, lux meter, temperatuurmeter en UV meter. Helemaal compleet dus.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Scene opties:

Als je een scene gaat maken krijg je o.a. de onderstaande opties tot je beschikking.

Voorbeeld scene:


Vera

Deze sensor is al een tijdje op de markt dus het toevoegen aan deze controller zou niet al te veel problemen moeten geven. Deze sensor werkt via USB en via de meegeleverde batterij. Als eerste stap is het handig om te bepalen welke variant je gaat gebruiken. Als je de USB gaat gebruiken haal je het klepje aan de achterkant weg, verwijder je de batterij en sluit je het kabeltje aan en natuurlijk een USB adapter. Als je voor de batterij variant gaat dan haal je uiteraard ook het klepje los en verwijder je het lipje van de batterij.

Het LEDje aan de voorkant zal nu van kleur veranderen.

Log hierna in op de Vera en ga naar je apparaten toe. Klik vervolgens op "add new device" en zoek de Multisensor 6 op. Voor de verandering zie ik hem in het lijstje staan en start ik het toevoegen. Vervolgens druk ik op de sensor op het toevoegen knopje. De sensor werd direct gevonden en zie het LEDje aan de voorkant groen knipperen en vervolgens geel knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gelukt.

Op het dashboard van de Vera zie ik inderdaad een bewegingssensor, lux meter, temperatuurmeter en UV meter. Helemaal compleet dus. Het valt mij wel op dat de beweging in eerste instantie niet geregistreerd worden. Dit kun je oplossen door van het knopje aan de achterkant van de sensor in te drukken. Je maakt hem daarmee namelijk wakker. Hierna komen de bewegingen wel binnen.

Installatie:

Configuratie:

Apparaten

Scene opties:

Voorbeeld scene:

We gebruiken in onderstaand voorbeeld zowel de bewegingssensor als de lux sensor van de Aeotec. We willen namelijk, als er beweging is en de lux lager dan 5 is, dat dan de lamp in de hal aangezet wordt.


Domoticz

De volgende controller is de open source oplossing van Domoticz. Ik gebruik deze controller met een Aeotec USB Z-Wave stick dus hij zou zonder problemen moeten werken. Als eerst moet je bepalen of je hem via de batterij gaat gebruiken of via de USB. Als je hem gebruikt met de batterij verwijder je eerst het klepje aan de achterkant van de sensor. Daarna verwijder je het lipje bij de batterij. Via de USB verwijder je eerst de batterij en stop je de bijgeleverde USB kabel in de aansluiting hiervoor. Vervolgens voorzie je hem van stroom. In beide gevallen zal de LED aan de voorkant van kleur veranderen.

Je kunt de Multisensor 6 toevoegen door naar Setup en hardware te gaan. Ik voeg hem via de Aeon Labs Z-Wave USB stick toe. Dus ik klik daar op setup. Vervolgens ga ik naar de rechterkant en klik in het menu op "include node secure". Daarna druk je het knop aan de binnenkant van de sensor in. De LED aan de voorkant zal gaan groen knipperen en hierna geel, om aan te geven dat het toevoegen is gelukt. 

Ik zie hem netjes verschijnen bij mijn apparaten. Er verschijnt een bewegingssensor, lux meter, temperatuurmeter en UV meter bij mij apparaten.

Via de configuratie zijn de parameters te beheren. Dit scheelt weer zoeken in de handleiding. 

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld scene:

In het onderstaande voorbeeld zet ik een lamp aan. Deze mag alleen aangaan als de sensor beweging detecteert en de LUX kleiner is dan 0.


Home Assistant:

Als eerste stap moet je bepalen of je deze sensor via de USB wilt gebruiken of via een batterij.  In het eerste geval verwijder je de batterij en sluit je de bijgeleverde USB kabel aan. In het geval dat je hem via de batterij wilt laten werken verwijder je het plastic lipje. Het LEDje aan de voorkant zal van kleur gaan veranderen.

Nu log je in op de HASS. Vervolgens kun je het toevoegen starten door naar de configuratie te gaan en hierna op Z-Wave te klikken. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. Hierna moet je de sensor in toevoegen modus zetten, dit kun je doen door het knopje aan de achterkant van de sensor in te drukken. Dit kan overigens met de achterkant erop of eraf. Bij deze laatste is het knopje wel wat gemakkelijker in te drukken. Het LEDje aan de voorkant zal groen gaan knipperen en vervolgens geel om aan te geven dat het toevoegen is gelukt.

Na het toevoegen zie ik een burglar alarm, temperatuursensor, luminance sensor, relative Humidity, ultraviolet en aan en uit sensor. Helemaal compleet dus.

Het valt wel op dat de beweging als volgt binnen komt:
0 > Geen beweging
3 > Tamper
8 > Beweging

Iets om rekening mee te houden als je een flow gaat maken.

Installatie:

Configuratie:

Dashboard:

Voorbeeld flow:

Als voorbeeld wil ik graag dat als er beweging is gedetecteerd, en de lux is lager dan 3, de lamp in de hal aangezet wordt. Als er geen beweging meer is zal hij 5 seconden wachten de de lamp weer uitzetten.

Totaal overzicht:


Parameters:

Met parameters kun je instellingen wijzigen van de sensor zelf zoals bv de update tijd en gevoeligheid van de bewegingssensor. De meeste controllers hebben dit standaard ingebouwd.

2) Wakker worden na 10 min. als je de stroom er weer op zet.

Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Aan)

3) Uit tijd van de PIR

Standaard instelling: 240 (4 min.)
Beschikbare instelling: 10~3600

4) Gevoeligheid van PIR

Standaard instelling: 5 (hoog)
Beschikbare instelling: 1~5 (Laag > Hoog)

5) Basis commando

Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 1 ( Basic Set CC.), 2 (Sensor Binary Report CC.)

8) Time out na wakker worden

Standaard instelling: 16
Beschikbare instelling: 1

39) Laag batterijnivo instelling

Standaard instelling: 20 (5)
Beschikbare instelling: 10~50 (stuur signaal als hij lager is dan ingestelde waarde)

40) Threshold rapportage

Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (Aan) 

41) Threshold van temperatuur

Standaard instelling: 20 (2 ℃)
Beschikbare instelling: klik hier om een excel te downloaden waar je dit in kunt berekenen

42) Threshold van luchtvochtigheid

Standaard instelling: 10 (%)
Beschikbare instelling: 1~100

43) Threshold van LUX

Standaard instelling: 100 (lux)

45) Threshold van LUX

Standaard instelling: 2

46) Lage temperatuur alarm

Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 1 (Uit), 2 (Aan, stuurt rapport bij -15℃)


Concurrentie:

Er zijn behoorlijk wat bewegingssensoren op de markt. Zo heb je de Fibaro Motion sensor, Neo Coolcam motion sensor, Hank Motion Sensor en Zipato/Philio motion sensor. De eerste van Fibaro is wel de bekendste. Als wij deze tegen over de Aeotec versie zetten dan zijn ze qua formaat bijna even groot. De Fibaro oogt wat kleiner door zijn bolle vorm. Beide hebben een temperatuur- en tamperalarm en natuurlijk een bewegingsmelder. De Aeotec heeft natuurlijk nog meer sensor aan boord zoals een UV-meter, schoksensor en luchtvochtigheidssensor. Door deze 3 sensoren is hij uniek in de markt aangezien de concurrentie dit allemaal niet heeft.

De Fibaro staat bekend door zijn instel mogelijkheden, de Aeotec heeft bijna net zoveel instel mogelijkheden. Leuk feature van de Fibaro variant is dat je bv de LED kan gebruiken om bv de temperatuur aan te geven. De vraag is natuurlijk of je dat veel gaat gebruiken.

De Neo Coolcam is de goedkoopste variant met zijn € 39,95 en de Aeotec het duurste. De Neo Coolcam is vooral een winnaar met zijn goedkope prijs en als je alleen een bewegingsmelder zoekt, dan is hij qua formaat ook een winnaar.

Nu weer even terug naar de Aeotec. Deze kies je vooral als je meer sensoren wilt en als je geen zin hebt om batterijen te verwisselen. Door zijn vaste stroom aansluiting is dit niet nodig. Dit maakt hem uniek, want geen enkele andere concurrent heeft dit.


Met deze sensor kun je meer dan alleen bewegingen detecteren. Hij heeft namelijk ook een lux meter, temperatuurmeter, UV meter en schoksensor ingebouwd. Dit maakt hem uniek omdat andere bewegingsmelders dit niet hebben. Je moet dan vaak meerdere sensoren kopen. Ook een andere unieke feature is dat hij via USB van stroom voorzien kan worden, dit scheelt weer batterijen verwisselen. Daarnaast kun je de update tijden zeer laag zetten zodat de waardes sneller binnenkomen en je dus ook beter hierop kunt reageren met een scene.

Het geheel ziet er verzorgd uit en zal niet opvallen in je interieur. Hij is echt super klein met zijn 42mm. Je kunt hem voorzien van 2 CR123AA batterij, dit scheeld weer wisselen.

Het ophangen van de sensor kan door middel van de  bijgeleverde beugels welke vast te maken is met schroeven of een dubbelzijdige sticker. Er is ook een variant beschikbaar waarbij een extra beugel word meegeleverd zodat je hem (net zoals halogeen spots) kunt inbouwen in je plafond.

Als laatste noemen wij de prijs van € 69,95 wat hem wel iets duurder maakt dan andere bewegingssensoren. Maar deze meer prijs wordt goed gemaakt door vele unieke features.

Dus: Zoek je een echte alleskunner? En wil je geen batterijen meer verwisselen? Dan is de Aeotec Multisensor 6 je maatje.

+


Zeer klein
6 in 1
Voeding via USB mogelijk
Z-Wave Plus ondersteuning

 

-


Jammer dat hij niet volledig waterdicht is
Iets duurder dan de concurrentie

 

Wij willen Aeotec bedanken voor het beschikbaar stellen van deze sensor:

 

Wil je deze sensor kopen?:

  

Getest met:
Homey, Firmware 2.5.2, APP: 2.8.1.933, APP Aeotec: 2.0.36
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414
Domoticz, firmware 4.10717
HASS, firmware 0.98.2

 

Reactie plaatsen