Onze sponsor:

Review:

13 september 2019 | Niels Laan | Aeotec, Raam/deur sensoren

Aeotec Door/Window Sensor 7

Het is alweer een tijd geleden dat wij een review mochten maken van een Aeotec product. Deze keer behandelen wij de gloednieuwe doorwindows sensor 7.
Lees snel verder wat dit product zo bijzonder maakt.

Aeotec is een oudgediende als het gaat om Z-Wave producten. Ze maken al meer dan 12 jaar draadloze domotica producten. Dus van deze fabrikant mag je een hoop ervaring verwachten als het gaat om bouwkwaliteit en compatibiliteit. 

We gaan zien of dit ook het geval is bij de door/window Sensor 7. 
Zoals de naam al doet vermoeden is dit een deur- en raam sensor. Je kunt hiermee registeren of een raam/deur open of dicht is. Handig voor een alarmsysteem of een lamp aan te zetten als je een deur opent.

Hij communiceert draadloos via de Z-Wave plus protocol met de smart home. Hiernaast maakt hij ook gebruik van de nieuwe Z-Wave S2 protocol. Hierdoor is de communicatie 50% sneller, is er een betere encryptie en is het batterijverbruik beter. Aeotec zegt zelfs dat hij 66% minder verbruikt, dat scheelt toch weer een aantal batterijen.

"Altijd een politieagent bij je voordeur"

Deze sensor weet al eerder van de inbraak dan de inbreker zelf. Hij heeft namelijk een speciale inbraak algoritme ingebouwd. Hoe dit precies werkt wordt er niet verteld op de Aeotec website. Maar op de verpakking staat dat hij ook een ingebouwde gyroscope heeft. Hierdoor kan hij trillingen detecteren.

Deze sensor valt op door zijn strakke vormgeving en het kleine formaat. De sensor is namelijk maar 71 x 19 x 18mm (lxbxh) en de magneet maar 8x20x11 mm, wat hem één van de kleinste sensors op de Z-Wave markt maakt. Het is maar een door sensor, dus je gaat er niet de hele dag naar kijken, maar de behuizing is natuurlijk wel van plastic. Maar doordat hij niet super glad is, ziet het geheel er niet goedkoop uit.

Aan de bovenkant zitten 4 gaatjes om een binaire sensor rechtstreeks op de sensor aan te sluiten. Je kunt bv een temperatuursensor.

Hij wordt gevoed door een ER14250 (1/2 AA) batterij die je wel meer ziet in domotica producten. Je kunt hem ook voorzien van een externe voeding mocht je dit willen. Meer informatie kun je hier vinden: https://aeotec.freshdesk.com/support/solutions/articles/6000224076-door-window-sensor-7-with-external-power-supply-

Hij is te koop voor €40 wat hem gunstig geprijsd maakt t.o.v. de concurrentie. 

Wat krijg je:

- Sensor
- Magneet
- Batterij ER14250
- Platte magneet (voor als je de magneet kwijt bent)
- 2x dubbelzijdige sticker voor sensor
- 2x dubbelzijdige sticker voor magneet
- 4 schroeven en plugs
- Handleiding (ook Nederlands)


Specificaties:

- Batterij: ER 14250 (1/2 AA)|
- Protocol: Z-Wave Plus (en S2)
- Levensduur batterij: 3 jaar (5x open en 5x dicht per dag)
- Afmetingen: 
 - Sensor: 71 x 19 x 18mm (lxbxh) 
 - Magneet 8x20x11mm (lxbxh) 

Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)

Dit product is te koop voor:


€ 40
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Raam/deur sensoren
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.